Reuters: Οι Έλληνες γεμίζουν περηφάνια , ενώ η χώρα παραπαίει
15/02/2015 17:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Οι Έλληνες γεμίζουν περηφάνια , ενώ η χώρα παραπαίει

Τις συγκεντρώσεις …υπερηφάνειας σχολιάζει δηκτικά το Reuters, γράφοντας για την παράνοια που επικρατεί στην χώρα: από τη μια οι Έλληνες που βγαίνουν στις πλατείες για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση διακηρύττοντας την εθνική τους υπερηφάνεια και από την άλλη η χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού…

«Για πάνω από δύο εβδομάδες, η μοναδική προειδοποίηση της Ευρώπης προς την Ελλάδα είναι ότι το χάος και η μιζέρια της εθνικής χρεοκοπίας παραμονεύει, εκτός αν η νέα κυβέρνηση αλλάξει την κατά της λιτότητας στάση της. Το μήνυμα της επικείμενης καταστροφής φαίνεται ότι έχει περάσει απαρατήρητο στους δρόμους της Αθήνας, όπου η ελπίδα και η αισιοδοξία που φτάνει σε ευφορία επικρατεί, με τους Έλληνες να θεωρούν ότι επιτέλους αποτινάσσουν τα ξένα δεσμά και διαμορφώνουν τη δική τους μοίρα», γράφει το άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες είναι περήφανοι, ενώ η χώρα παραπαίει».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στα ελληνικά ΜΜΕ. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στην κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αλλά το ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι Mega μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων ότι ''έκλεψε την παράσταση''. Ένα άλλο τηλεοπτικό ρεπορτάζ για τον Βαρουφάκη είχε το χιτ «Can't take my eyes off you» (Δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από πάνω σου). Μακριά από τη μανία για μία πιθανή τραπεζική κατάρρευση ή Grexit μετά από την κατάληξη των συζητήσεων της Πέμπτης χωρίς συμφωνία, οι ελληνικές εφημερίδες είχαν τίτλους για μία ''συμφωνία γέφυρα'' που σύντομα θα υιοθετηθεί. ''Άνοιξη στην Αθήνα, ομίχλη στις Βρυξέλλες'', ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ''Εφημερίδας των Συντακτών''», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και ακολουθούν οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα... «Δύο δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ελλήνων υποστηρίζουν τη σκληρή στάση του Αλέξη Τσίπρα για ολοκληρωτική ακύρωση του προγράμματος της Ελλάδας, που προκάλεσε συναγερμό στην Ευρώπη και άφησε την Αθήνα επικίνδυνα κοντά στη χρεοκοπία. Μία έρευνα έδειξε ότι το 79% των Ελλήνων στηρίζουν τις πολιτικές του Τσίπρα και το 74% πιστεύει ότι η διαπραγματευτική στρατηγική του θα πετύχει, παρότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει βρει ούτε έναν σύμμαχο ανάμεσα στα 19 κράτη της ευρωζώνης [...]

Η διάθεση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του 2012, όταν ο πανικός για ένα πιθανό Grexit έκανε τους Έλληνες να ψηφίσουν μία φιλο-μνημονιακή κυβέρνηση, παρά την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα, σημειώνει το Reuters. Μετά από 2,5 χρόνια, η διάθεση του λαού άλλαξε: από το θυμό έφτασε στο σημείο στο οποίο οι Έλληνες νιώθουν ότι δεν έχουν κάτι άλλο να χάσουν.

Και καταλήγει: «Η ηχηρή επιτυχία του νέου πρωθυπουργού εντός των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα τρομοκρατεί το εξωτερικό, αντανακλά το βαθμό στον οποίο οι Έλληνες αγανακτούν με την ‘ταπείνωση’ του να τους λένε οι ξένες δυνάμεις τι να κάνουν, ένα σύνηθες θέμα στην ιστορία του έθνους. Σε μία φορτισμένη πρώτη ομιλία στο κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας ανέφερε τη λέξη ‘αξιοπρέπεια’ 11 φορές». Για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, γράφει το Reuters, «το ελληνικό πρόβλημα είναι κυρίως ένα οικονομικό θέμα το οποίο πρέπει να λύσουν οι Έλληνες εφαρμόζοντας δεσμεύσεις που έχουν κάνει για να εξασφαλίσουν τα χρήματα. Για πολλούς Έλληνες είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με τις επί μακρόν υποψίες για φαύλα ξένα συμφέροντα και τη θυματοποίηση.

Η αντιπάθεια των Ελλήνων για τους ξένους προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αιώνες που ήταν υπό Οθωμανική αυτοκρατορία, αποκομμένοι από την πρόοδο που απολάμβαναν άλλοι Ευρωπαίοι. Υπάρχει επίσης και η δυσαρέσκεια που σιγοβράζει για την βάναυση γερμανική κατοχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα αποικιακά κατορθώματα της Βρετανίας και το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ τόσο στον εμφύλιο πόλεμο, όσο και στη δικτατορία», σημειώνεται.

«Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν επί χρόνια την Ελλάδα ως θύμα των ξένων συμφερόντων», καταλήγει το άρθρο, κάνοντας αναφορά στο βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τίτλο «Ελλάδα: Αποικία χρέους, ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία».

www.reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 15/02/2015 18:00:16

  "... Ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στην κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αλλά το ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι Mega μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων ότι ''έκλεψε την παράσταση''. Ένα άλλο τηλεοπτικό ρεπορτάζ για τον Βαρουφάκη είχε το χιτ «Can't take my eyes off you» (Δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από πάνω σου). Μακριά από τη μανία για μία πιθανή τραπεζική κατάρρευση ή Grexit μετά από την κατάληξη των συζητήσεων της Πέμπτης χωρίς συμφωνία, οι ελληνικές εφημερίδες είχαν τίτλους για μία ''συμφωνία γέφυρα'' που σύντομα θα υιοθετηθεί." Διαβάστε τα, άφρονες, όσοι δεν αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει και φαντασιώνεστε "νέα συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις"!

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Διογένης 15/02/2015 18:11:08

   Εγω φιλε Διογενη ακουσα το απιστευτο. Τωρα οι Ρωσοι θα μας γεμισουν με λεφτα και θα κανουμε παλι την ζωη μας μακρυα απο την λιτοτητα. Πιστεψε με ηταν επιχειρημα καποιου σε μια συζητηση. Και ομως αυτοι ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ.....

   • thomas avatar
    thomas @ Ρεαλιστης 15/02/2015 19:54:49

    Θα μας δανεισουν, αλλα με 10% επιτοκιο. Δηλαδη 1δις τοκος σε ενα ετος. 1δις ειναι οσο 3 λιμανια Πειραια...

 2. airman avatar
  airman 15/02/2015 20:41:56

  "Μία έρευνα έδειξε ότι το 79% των Ελλήνων στηρίζουν τις πολιτικές του Τσίπρα ..." Ο Παπαρηγόπουλος έχει πει ότι τα πλήδη δεν είναι ηρωϊκά αλλά ακολουθούν το συμφέρον. Η εθνική υπερηφάνεια μπορεί να έχει ανάγκη και να τρέφεται από ηρωϊκές πράξεις, όμως όταν ο ηρωϊσμός καταλήγει σε τραγωδία τα πράγματα παίρνουν τελείως διαφορετική τροπή. Το Κούγκι, η έξοδος του Μεσσολογγίου, το έπος του 1940, η μάχη των οχυρών και η μάχη της Κρήτης ήταν συνειδητή επιλογή όσων έλαβαν μέρος και έθεσαν τη θυσία τους ως θεμέλιο για ότι επακολούθησε. Δεν ακολούθησαν κανένα Δον Κιχώτη, πόσο μάλλον κάποιον ή καλύτερα τον κάθε "Μαγκάιβερ" που βάλθηκε να αποδείξει ότι όλα μπορούν να αποφευχθούν έστω και στο και 5 με μια "πατέντα της στιγμής"!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.