O πόλεμος της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ξεκίνησε
03/07/2014 10:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O πόλεμος της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ξεκίνησε

Οι συνδικαλιστές κατέβασαν τους διακόπτες σε 13 μονάδες ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκαν 6 εργοστάσια. Η κυβέρνηση αναμένεται να σκληρύνει της στάση της. Δεν αποκλείεται δεπίταξη και επιστράτευση ώστε να λειτουργήσει κανονικά η ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές απαντούν ότι θα θα κάνουν και άλλες μορφές κινητοποιήσεων αλλά θα υπακούσουν στους νόμους.

O πόλεμος της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης καθώς οι εργαζόμενοι κατέβασαν τους διακόπτες σε 13 μονάδες ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκαν και 6 εργοστάσια. Παρά το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν τα νησιά ως ένδειξη καλής θέλησης για να μην υπάρξει πρόβλημα με τουν τουρισμό, εντούτοις, η κυβέρνηση αναμένεται να σκληρύνει της στάση της. Δεν αποκλείεται δηλαδή η άμεση απάντηση με επίταξη και επιστράτευση ώστε να λειτουργήσει κανονικά η ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές απαντούν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και θα κάνουν άλλες μορφές κινητοποιήσεων αλλά θα υπακούσουν στους νόμους.

Μιλώντας το πρωί στο Mega, η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε ότι θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος, τονίζοντας ότι δεν θα ξεπερνούν την μισή με μία ώρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι οι διακοπές αυτές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης και το συνολικό ύψος (MW) και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενημερώνει τακτικά τους καταναλωτές για το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών, εφόσον προκύψει η ανάγκη εφαρμογής του.

Το πρόγραμμα των περικοπών στην ηλεκτροδότηση θα ανακοινώνεται τακτικά, ενώ ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δίνει οδηγίες προς τους καταναλωτές για το τι πρέπει να κάνουν. Συγκεκριμένα:

•Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

•Η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

•Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

•Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Την ίδια στιγμή και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναμένεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περικοπές φορτίου, εξάντληση των δυνατοτήτων εισαγωγών ενέργειας και πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει ακόμη:

•Τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από την Υψηλή και Μέση τάση, από τις οποίες θα ζητηθεί να μειώσουν τη ζήτηση.

•Τις εγκαταστάσεις άρδευσης (αντλιοστάσια των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) στις οποίες θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση κατά τις ώρες αιχμής.

Επίσης ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε:

•Να σταλεί επιστολή στη ΔΕΗ, στην οποία θα επισημαίνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγικού δυναμικού ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας και ανάλογα με τον τύπο των Μονάδων.

•Να υλοποιηθούν εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας, κατ’ ελάχιστον 1400 MW και εξαντλώντας τη διαθεσιμότητα από τους όμορους διαχειριστές, κάνοντας χρήση, πέραν των εμπορικά διαθέσιμων, και των εκτάκτων εισαγωγών (emergency).

•Να σταλεί επιστολή στους Ανεξάρτητους Ηλεκτροπαραγωγούς όπως μεγιστοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος από έλλειψη ισχύος.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς ως προς την εξέλιξη του φορτίου, τη διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής και τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να λαμβάνονται, εφόσον απαιτηθεί, μέτρα.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε ανακοίνωσή του δεν αναφέρει ούτε το πιθανό χρονικό διάστημα που θα υπάρξουν διακοπές, παρά μόνο πως θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι διακοπές αυτές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης και το συνολικό ύψος (MW) και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους.

Το ως άνω συνολικό ύψος και διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κλπ).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. robax avatar
  robax 03/07/2014 20:00:04

  αφου το ειπε και ο ταμηλος, το ρευμα ειναι περιττο, τι μας νοιαζει αφου το κοψανε ?

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ robax 03/07/2014 23:50:15

   Το έχουν σίγουρο πως όλοι όσοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αυτοκτονήσουν για να τους αδειάσουν τη γωνιά.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ robax 04/07/2014 00:13:23

   1 ωρα διακοπή και κάναμε αποτοξίνωση από ιντερνετ, MME. Ευτυχώς υπήρχε προειδοποίηση για την ωρα και πρόλαβε η σύζυγος να μαγειρέψει. Ο Ταμήλος δεν έχει άδικο , μπορούμε να ζουμε χωρίς ηλεκτρισμός, γιατί όχι χωρίς σύστημα υγείας, νοσοκομεία, μαιευτήρια.Έτσι ζούσαν οι παππούδες μας στα χωριά πριν 60 χρόνια, έτσι ζουν και ακόμα χειρότερα στην Αφρική εκατομμύρια άνθρωποι Σήμερα !!! Το θέμα ειναι αν θέλουμε να κάνουμε πισωγύρισμα κι για ποιούς λόγους... Ο πόλεμος αγαπητό αντινιούζ δεν είναι η κατάλληλη λέξη για την σημερινή αντιπαράθεση.Εκτός αν μιλάτε για εμφύλιο ανάμεσα παλαιοκομματικών γαλαζοπράσινων συνδικαλιστών και κυβερνητικών γαλαζοπράσινων πολιτικών που τους δημιούργησαν.Υπάρχει και ο λαός που σαν απλός θεατής, παρακολουθεί τον παλιό δικομματισμό που τώρα είναι στη συγκυβέρνηση να λειτουργεί όπως τα παλιά καλά χρόνια.Όταν το ένα κόμμα ήταν στην αντιπολιτευση να αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως ασύμφορη και όταν περνά στη κυβέρνηση να κάνει κολοτουμπα. Τώρα είναι πιο γελοίο με τη ΝΔ στο 22% κσι το ΠΑΣΟΚ στο 8%.Ο δε ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει τη θέση του Παλαιού ΠΑΣΟΚ ζητώντας ουτοπικα δημοψηφίσματα που απαιτούν 180 βουλευτές, ενω παλιά ψήφιζε τή συνθήκη του Mάαστριχτ μαζι με ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ,μια συνθήκη που άνοιξε το δρόμο στο σημερινό δράμα της Ε.Ε. Πως το έλεγε το τραγούδι ?Να δεις που κάποτε θα μας πουν και μ....ς. Προφητικό... ΙΟΥΛΙΟΣ 2014, 27 % ανεργία , καλό κουράγιο σε όλους σε όσους ελπίζουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί και τα κομματα μας θα καταφέρουν κάτι.Και εγω ανάμεσα τους , ρομαντικός με την πολιτική αλλά ... προτιμώ να ελπίζω έστω και σε κάτι ψεύτικο παρά να παραδώσω τα όπλα στους απολιτικ και τους επιχειρηματίες. ( Ψηφίζω ΚΚΕ δεν το κρύβω)

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Παύλος 04/07/2014 00:19:13

    Και καλά αν έχεις διακοπή ρεύματος μιας ώρας στο σπίτι, κάπως παλεύεται... αν "παίζει η τάση" όμως ; ποιός θα μας αποζημιώσει αν καούν οι ηλεκτρικές συσκευές ;

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ roadrunner 04/07/2014 02:18:21

     Δυστυχώς τουλάχιστον εδω που μενω ,αρκετές φορές πέφτει η τάση , ή έχει διακοπή για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς απεργίες.Και έχω ήδη "χάσει" μια τηλεόραση σχετικά καινούριας ,το περασμένο καλοκαιρι.Διαμαρτυρήθηκα στην ΔΕΗ αλλά...έπρεπε λέει να είχα πάρει μετρα προστασίας αφού είχα παρατηρήσει το πρόβλημα στο δίκτυο...Το θέμα δεν ειναι μόνο οι συσκευές, είναι τα ατομα που δεν έχουν ακούσει ποτέ θα γίνουν διακοπές ρεύματος και εγκλωβιζονται σε ασανσέρ, η είναι ηλικιωμένοι και κινδυνεύουν να χτυπήσουν μεσα στο σπίτι τους, η στο δρόμο που δεν έχει φωτισμό.Παραπλευρες απώλειες που πρέπει να λαβουν υπόψη όλοι. Το να κατεβαζει διακόπτες ο συνδικαλιστής είναι ενοχλητικό αλλά το ιδιο ενοχλητικό είναι να ποντάρει η κυβέρνηση καλοκαιριάτικα σε κοινωνικούς αυτοματισμούς.

 2. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 04/07/2014 08:19:43

  http://www.youtube.com/watch?v=sab3shGAC28

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/07/2014 10:27:36

  μας προκαλεί αηδία που οι φωτόπουλοι του συστήματος, που δεν ξεσηκώθηκαν πχ. όταν ο αρχιερέας της διαφθοράς, βενιζέλος, επέβαλλε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τώρα παριστάνουν τον υπερασπιστή του φθηνού ρεύματος για τον λαό. από την άλλη, και η κυβέρνηση (και ειδικά η τρόϊκα, τα πραγματικά αφεντικά του τόπου) πονούν για να έχει ο λαός φθηνό ηλεκτρικό. τόση έγνοια δεν μπορεί να μην μας αφήνει ασυγκίνητους.... όμως, υπάρχουν δεδομένα -και πρέπει να στηριζόμαστε σ' αυτά για οποιδήποτε συμπεράσματα εξάγουμε- που στηρίζουν την άποψη πως η τράοπς που πάει να γίνει εναντι'ώνεται στο εθνικό συμφέρον... ιδού γιατί: 1) στο Α’ τρίμηνο του 2014, ο τζίρος της ΔΕΗ ήταν περίπου 1,5 δισ. ευρώ και, τα κέρδη (EBITDA) της επιχείρησης ήταν 309 εκατ. ευρώ. 2) ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ανήλθε στα 6 δισ. ευρώ! το 2013. 3) Ποιό το στάτους των λιγνιτικών αποθεμάτων; 4) το 2001-2003 το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 1,8 δισ. ευρώ από την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες. 5) το 2001-2003, τα καθαρά κέρδη ήταν 2,4 δισ. ευρώ! 6) τα χρέη της δεη έιναι ~5 δις. εύλογα ερωτήματα: 1) σε ποιούς παραδίδεται μεγάλο μέρος των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.; 2) Εκποιούνται, ναι ή ού, δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μεγάλος μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων; 3) γιατί το 30%, επειδή ...έτσι έκαναν και οι ιταλοί; και σε ποιούς παραδίδεται; 4) παραδίδονται έτοιμες υποδομές, και το δικαίωμα στον «επενδυτή» να παράγει και να διανέμει ρεύμα, να προχωρά στην εξόρυξη λιγνίτη; 5) παραδίδεται εξασφαλισμένη πελατεία που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ! με βάση τα πιο πάνω, θα ήθελα να ρωτήσω τους ειδήμονες (και θα ήθελα να απαντήσουν δίχως ιδεολογικές μπαρούφες, και ψυχόπονα για τον λαό). γιατί δεν μπορεί η δεη να παραμείνει κρατική; μπορεί να αποπλξηρωθεί το χρέος της με βάση τις οικονομικές προβλέψεις για την οικονομική της υγεία; στο αντίστοιχο παράδειγμα της ιταλίας, μιας και επικαλείται συνχεώς ως παράδειγμα προς μίμηση, ΠΟΙΑ Η ΜΕΤΑΒΩΟΛΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ, γιατί καλά και α΄για που ηα ντίστοιχη ιταλική έγινε η 3η μεγαλύτερη κλπ, αλλά, πως ωφελήθηκε ο ιταλός καταναλωτής; θέλω συγκεκριμένα, σημείο-προς-σημείο αιτολογήσεις, για να αποφασίσω τι έιναι ορθλογικό να γίνει... αν ξέχασα δεδομένα, προσθέστε τα...

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 04/07/2014 10:31:01

   μία τροχιοδεικτική δήλωση πριν ξενκινήσει ο διάλογος (κουφών) του 1+(-1)=0, το κράτος έιναι κακό/το κράτος έιναι το παν... το πρόβλημά αμς ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΓΕΝΙΚΆ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ αλλά το φαυλοκρατικό ελλαδικό κράτος συγκεκριμένα. στην νορβηγία πχ. γιατί μπορεί το κράτος και όχι εδώ; και αντιθέτως, γιατί μπορούν οι ιδιώτες σε άλλες χώρες κια εδώ όχι;

 4. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 04/07/2014 12:29:25

  Τα κέρδη EBITDA του α τριμήνου περιέχουν 45 εκ. εφάπαξ επιπτώσεις για διαφόρους λόγους άρα στην ουσία τα μόνιμα είναι λιγότερα. Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τα χρέη και ακόμη περισσότερο τα ιλιγγιώδη ποσά που απαιτείται να δαπανηθούν για την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή μονάδων, την σταδιακή αναβάθμιση - εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών μονάδων (που κάποιες π.χ. του Αμυνταίου πάνε για σκραπ) και την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων σε ορυχεία. Απλά τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Η τιμή του ρεύματος όπως και νάχει θα αυξηθεί λόγω της ανάγκης μεγάλων επενδύσεων για την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων και την ανανέωσή τους, αλλά και πάλι αν δεν αλλάξει κάτι η ΔΕΗ δε θα μπορέσει να σηκώσει το φορτίο. Αν το 30% πωληθεί σε ικανοποιητική τιμή η ΔΕΗ θα μπορέσει να τελειώσει την Πτολεμαΐδα V και να κάνει και να πάρει μια ανάσα για τις υπόλοιπες κινήσεις, δεδομένου ότι δε θα την βαρύνει πλέον το κόστος των μονάδων και ορυχείων που θα παραχωρηθούν. Ο ανταγωνισμός με τη μικρή ΔΕΗ, αν τα πράγματα γίνουν όπως πρέπει, μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Όπως και νάχει, ο τεμαχισμός και ο ανταγωνισμός στη ενέργεια είναι μονόδρομος στην Ευρώπη, αλλιώς οι κρατικοί δεινόσαυροι θα καταρρεύσουν υπό το βάρος του φορτίου των απαιτούμενων επενδύσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.