NYT: Οι Έλληνες ανησυχούν για τον επόμενο μισθό τους
19/05/2015 19:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

NYT: Οι Έλληνες ανησυχούν για τον επόμενο μισθό τους

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στους Έλληνες περιγράφει γλαφυρά άρθρο των New York Times

Ο Μάρκος Καλφάκης κάποτε εργαζόταν μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του στο συνεργείο μηχανικών των τρόλεϊ. Τώρα έχει μείνει μόνος του. Ο μισθός του έχει μειωθεί, οι φόροι που πληρώνει έχουν αυξηθεί και αγωνίζεται να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη σε έναν 52χρονο. Σε αντίθεση με χιλιάδες άλλους ανθρώπους που είναι άνεργοι, όμως, είναι τυχερός καθώς δουλεύει σε κρατικό φορέα και λαμβάνει το μισθό του κανονικά. Ή ελπίζει ότι αυτό θα συμβαίνει. Τώρα που τα μετρητά του κράτους αρχίζουν να λιγοστεύουν, αρχίζει κι εκείνος να μην αισθάνεται άνετα. «Είμαστε ανήσυχοι», σημειώνει στην εφημερίδα. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος. «Έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, η Ελλάδα έχει μεταφερθεί σε μια άλλη κατάσταση, αυτή της αβεβαιότητας. Κανείς δεν ξέρει τώρα αν η ριζοσπαστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές ή αν θα χρεοκοπήσει, προκαλώντας μια νέα κρίση». Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο μια νέα συμφωνία να φέρει νέα λιτότητα, σημειώνει η εφημερίδα.

«Η αναμονή είναι αρκετά επώδυνη. Το εμπόριο έχει παγώσει λόγω έλλειψης ρευστού που ζητούν οι προμηθευτές στο εξωτερικό. Οι λιανικές πωλήσεις έχουν πέσει δραματικά και οι καταθέτες ανησυχούν για τα χρήματά τους στις τράπεζες γι' αυτό και τα σηκώνουν. Εν απουσία σαφήνειας, η Αθήνα έχει γίνει το θερμοκήπιο της κερδοσκοπίας, της σύγχυσης και του λευκού καπνού. Παντού ακούς φήμες για τις διαπραγματεύσεις με τελευταία αυτή που έχει να κάνει με μια νέα πρόταση του Γιούνκερ», αναφέρει το άρθρο.

Καθώς δεν υπάρχει σαφήνεια, η Αθήνα έχει μετατραπεί σε ένα θερμοκήπιο φημών. Ο Τσίπρας είπε τη Δευτέρα στον ΣΕΒ ότι «η συμφωνία πλησιάζει», ενώ από το κόμμα του βγαίνουν αμφιλεγόμενα μηνύματα σε ό,τι έχει να κάνει με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Η μεγάλη ανησυχία είναι πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Οι συντάξεις τον προηγούμενο μήνα πληρώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ πρόσφατα ο Βαρουφάκης ζήτησε τα αποθεματικά ακόμη και των πρεσβειών. Από την μεριά του, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάνει λόγο πλέον για «τεχνική» συμφωνία που θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η Ελλάδα πλήρωσε το ΔΝΤ και κατάφερε να συλλέξει φόρους από τους πολίτες μετά την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι εμπειρογνώμονες λένε πως αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν εν ζωή τα κρατικά ταμεία. Ο Αντώνης Μουζάκης, λογιστής, κάνει λόγο για «χαρτζιλίκι για τους δανειστές» και αναφέρει πως «η Ελλάδα αναμένει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα».

Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες όμως υπογραμμίζουν και το γεγονός ότι η κυβέρνηση περπατάει σε ένα τεντωμένο σχοινί. Το ίδιο και οι πολίτες: πολλοί θέλουν συμβιβασμό εδώ και τώρα και άλλοι αντιδρούν σε περίπτωση επιβολής νέων φόρων, κάτι που είναι βασικό αίτημα των δανειστών. «Αυτό το είδος της αντίφασης επιτείνει την πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι διαφορετικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσουν με τις κινήσεις του Τσίπρα προς έναν συμβιβασμό», σχολιάζει το άρθρο, αναφέροντας την Ζωή Κωνσταντοπούλου και όσους θέλουν να ακολουθήσει η κυβέρνηση μια σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις. «Θα πρέπει να δεχθούν μια συμφωνία που δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά τους, την ιδεολογία τους και ούτε η κυβέρνησή τους θα επιθυμούσε» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Παγουλάτος.

Το άρθρο καταλήγει με την ανησυχία που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο. Στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΒ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας άκουσε έναν επιχειρηματία να μιλάει στο κινητό του και εκνευρισμένος να λέει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αβεβαιότητα και ότι αν συνεχίσει έτσι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή, ενώ παράλληλα έχει καταστραφεί ο τουρισμός. Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, κατηγορεί τις πολιτικές λιτότητας που ασκούνται από τους δανειστές και ουσιαστικά αύξησαν το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Από την άλλη, όμως, θεωρεί πως και η αβεβαιότητα είναι επιζήμια και προέβλεψε πως 8500 μικρές επιχειρήσεις θα κλείσουν τους πρώτους μήνες του 2015. «Ο μέσος Έλληνας δεν ξέρει αν θα παραμείνουμε στο ευρώ ή αν θα πάμε στη δραχμή. Δεν ξέρει τι θα φέρει η συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά.

nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ποταμίσιος Χάνος avatar
  Ποταμίσιος Χάνος 19/05/2015 14:09:42

  Έτσι είναι. Όταν σε έχει εκπαιδεύσει ο αφεντικός σου το αδηφάγο κράτος, να μην ανησυχείς ποτέ για τον μισθό σου που κάθε μήνα σταθερά και αμετακίνητα στάζει αδιαλλείπτως - με οποιδήποτε κόστος-, γίνεσαι πρωτοσέλιδο και θέμα, μόλις εμφανιστεί ο παραμικρότατος κίνδυνος, που ίσως ν΄απειλήσει το ευγενές σου ...status. Όχι '' οι Έλληνες -λοιπόν- ανησυχούν....'' ! Οι πλέον καλοβολεμένοι Έλληνες ανησυχούν μετά από 5 χρόνια φρίκης για την πλειοψηφία, μήπως και δεν εισπράξουν αύριο τον μισθό τους. Μόνο γι αυτό ανησυχούν συνήθως οι συγκεκριμένοι. Όλοι οι άλλοι Έλληνες, τα τέκνα του κατώτερου Θεού, ανησυχούν κάθε μέρα, πολλά χρόνια τώρα. Αλλά ποιός νοιάζεται;

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 19/05/2015 17:36:17

  Καμία ανησυχία δεν υπάρχει αντίθετα με αυτά που λέει το άρθρο. Ίσως θα έπρεπε να ανησυχούμε αλλά δεν ανησυχούμε.
  Μπορεί να φταίει ότι έχουν περάσει και 5 χρόνια ανησυχίας και όσο να'ναι έχουμε βαρεθεί.

 3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 19/05/2015 23:16:32

  Α ΡΕ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΝΔ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ. ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ.

 4. greg avatar
  greg 20/05/2015 14:41:57

  Ωρες ώρες λέω νά πάει νά γαμ....εί, νά βγούμε, νά σπάσουμε τά μούτρα μας, νά καταστραφούμε, νά τελειώνουμε μ' αυτό τό σήριαλ τρόμου. Κι ότι βρέξει άς κατεβάσει. Μόνο καί μόνο γιά νά δούν οί βολεμένοι ΔΥ τί εστί βερύκοκο. Πού όλη η χώρα δούλευε γι' αυτούς, πλήρωνε γι' αυτούς, δανειζότανε γι' αυτούς. Καί τελικά καταστρέφεται γι' αυτούς. Πού 3,5 δεκαετίες τώρα, απ' τήν κοσμάρα τους απαιτούσαν (καί απαιτούν), χωρίς νά προσφέρουν αναλογικά. Πού πληρώνουμε όλοι τά δανεικά, γιά νά παίρνουν αυτοί τίς αυξήσεις τους. Δυό εκατ. χαϊβάνια υπομένουν στωϊκά τήν ανεργία καί τήν ανέχεια, γιά νά μή στάξει η ουρά τού γαϊδάρου καί χαλάσουν οί "προγραμματισμένες", λέει, ζωές τους. Δέν έχουμε νά χάσουμε τίποτα, λέγανε, καί ψηφίσανε μαζικά ΣΥΡΙΖΑ, γιά νά είναι πάλι εξουσία καί νά συνεχίσουν τό πάρτυ. Πρέπει όμως νά δούν, ότι εδώ πού φτάσαμε είναι οί μόνοι πού έχουν νά χάσουν άν γίνει η στραβή καί ότι άν καί οί μόνοι πού σκούζουν, δέν έχουν χάσει ακόμη τίποτα. Τό κακό είναι ότι καί νά γκρεμιστεί τελείως η ρημαδόχωρα, αυτή πού άν καί όταν ξαναφτιαχτεί, πάλι ίδια θά 'ναι. Μέ τά ίδια υλικά, γιά τούς ίδιους βολεμένους. Οπότε.... Υγ. Αντε τώρα αρχίστε κάποιοι τά περί κοινωνικών αυτοματισμών (ουάου) καί κατσίκας τού γείτονα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.