CNBC: Ελλάδα, μια χώρα που χάνει όλους τους μορφωμένους νέους της
26/02/2015 18:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

CNBC: Ελλάδα, μια χώρα που χάνει όλους τους μορφωμένους νέους της

Χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα, απόφοιτοι πανεπιστημίων, φεύγουν στο εξωτερικό, καθώς το ποσοστό ανεργίας αυτής της ομάδας είναι πάνω από 50 τοις εκατό. Πολλοί μάλιστα, δεν σκέφτονται καν την επιστροφή τους… Αυτή είναι η αληθινή ελληνική τραγωδία της Ελλάδας, επισημαίνει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Οι μισοί από τους 160.000 με 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που έχουν φύγει από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχοι διδακτορικού» γράφει το άρθρο, επικαλούμενο έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέα Λόη Λαμπριανίδη. Επιπλέον, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την έρευνα της Endeavor Greece , «200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, πριν από πέντε χρόνια». Όπως τονίζεται, «ένα από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία είναι ότι η τάση για μετανάστευση δεν έχει υποχωρήσει, ενώ το 46% των Ελλήνων που ζουν στη χώρα σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λαμπριανίδη, «η φυγή ‘εγκεφάλων’ έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα. Οι νέοι με υψηλή μόρφωση που εγκαταλείπουν τη χώρα δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα γιατί η οικονομία ακόμη βυθίζεται και δεν έμεινε κανείς που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι ένας φαύλος κύκλος». Το ποσοστό των Ελλήνων που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου είναι υψηλό. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 37,5 τοις εκατό των Ελλήνων 25 έως 34 ετών έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πιο δημοφιλή πτυχία είναι στους τομείς της μηχανικής, των φυσικών επιστημών, των μαθηματικών, της πληροφορικής, στο δίκαιο των επιχειρήσεων και στην αρχιτεκτονική.

«Τη στιγμή που η Ε.Ε. θέλει την Ελλάδα να ανορθωθεί και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της, η δύναμη της φαιάς ουσίας, που απαιτείται για τη μεταμόρφωση αυτή, φεύγει από τη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Πανταζή, συνιδρυτής της Hellas Direct, «σημαντικός παράγοντας για τη φυγή ‘εγκεφάλων’ είναι ψυχολογικός». Η αβεβαιότητα που υπάρχει είναι ένας ακόμα παράγοντας. «Αυτή η αβεβαιότητα έχει εμποδίσει πολλούς ανθρώπους από διάφορους τομείς», σύμφωνα με τον Χάρη Μακρυνιώτη, διευθύνοντα σύμβουλο της Endeavor Greece. «Υπάρχει μια αίσθηση παράλυσης και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει μετά τις εκλογές» λέει. Όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η τετράμηνη παράταση του νέου σχεδίου διάσωσης της ΕΕ και αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, σημειώνει το CNBC.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «η επίπτωση στην καθημερινή ζωή μπορεί να γίνει αισθητή από όλους» και ότι «οι τράπεζες δεν δανείζουν, κρατώντας τις εγκρίσεις σε αναμονή». «Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρομεσαίο επιχειρηματία δεν υπάρχει κεφάλαιο κίνησης τώρα. Και αν είστε ένας επιχειρηματίας που ψάχνει για κεφάλαια εκκίνησης, οι επενδυτές δεν ανοίγουν το πορτοφόλι τους. Αντ' αυτού, περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με το ευρώ, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.cnbc.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΤ avatar
    ΤΤ 26/02/2015 18:45:11

    Δεν πειράζει, ας φύγουν όλοι οι μηχανικοί, οι αναλφάβητοι της ΓΕΝΟΠ ξαναπήραν τα προνόμια τους; Όλα καλα.

  2. ΚΜ avatar
    ΚΜ 27/02/2015 01:27:34

    Αυτό που περιγράφει, αποτελεί πραγμάτωση των επίσημα εκπεφρασμένων επιδίωξεων της ΕΕ. «Εργασιακή κινητικότητα» λέγεται (Free movement of professionals). Πίσω όμως από τα ωραία λόγια, κρύβεται η ουδέποτε διατυπωθείσα ανοιχτά αλήθεια ότι, δεδομένων των ανισορροπιών εντός της ΕΕ, η «κίνηση» στην πράξη θα γίνεται μόνο προς μια κατεύθυνση. Τώρα με την κρίση, καθίσταται όμως φανερό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.