Aποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες
21/09/2014 11:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες

Οι νέες φωτογραφίες με ολόσωμες τις Καρυάτιδες αλλά και η επιβεβαίωση ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, δείχνουν ότι το μνημείο στο λόφο Καστά είναι μοναδικό και τόσο εντυπωσιακό που ταιριάζει μόνο σε έναν βασιλιά.

Το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη που θα έκανε την Ελλάδα ξανά το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, το ξέραμε από την πρώτη στιγμή που η Αμφίπολη είδε το φως της δημοσιότητας. Κάποιοι λοιδώρησαν τον πρωθυπουργό που πήγε στην ανασκαφή και κάποιοι κακόμοιροι του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησαν ότι πάει να κερδίσει δημοσιότητα. Οσο όμως οι αρχαιολόγοι πλησιάζουν προς το μεγάλο μυστικό τόσο το μεγαλείο του τάφου αποκαλύπτεται. Οι νέες φωτογραφίες με ολόσωμες τις Καρυάτιδες αλλά και η επιβεβαίωση ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, δείχνουν ότι το μνημείο στο λόφο Καστά είναι μοναδικό και τόσο εντυπωσιακό που ταιριάζει μόνο σε έναν βασιλιά.

Δεν ξέρουμε αν θα βρουν τα κόκαλα του Μεγαλέξανδρου ή αν δεν πρόλαβε να μεταφερθεί εκεί ο μεγάλος στρατηλάτης. Όμως, είναι σίγουρο ότι ο τάφος αυτός είναι κάτι το μεγαλειώδες, το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα που έχει τη Βεργίνα, τις Μυκήνες και την Κνωσό. Το πρωί της Κυριακής το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στο φως φωτογραφίες και νέα στοιχεία. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει τα εξής:

Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Aποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες 23771 photo

Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. (Φωτο 6, σχέδιο). Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

Aποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες 23772 photo

Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,7 C.

Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.

Τεχνικές εργασίες

Aποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες 23773 photo

Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες , οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

Θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.

Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.

Aποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες 23774 photo

- Απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.

- Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.

- Είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.

[photo_5]

- Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.

- Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 21/09/2014 11:38:36

  Οι καρυάτιδες έχουν κι αυτές το ελληνικό δάχτυλο, το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού είναι δηλαδή μακρύτερο από το μεγάλο. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ πιο κοινό στους έλληνες παρά στους άλλους λαούς.

  • Α-10 avatar
   Α-10 @ Άπαντα Επιστάμενος 22/09/2014 12:32:51

   Να το χαλάσω λίγο... Το Ελληνικό πόδι ( Morton's toe) είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο στον Κόσμο (16%) με πρώτο το Αιγυπτιακό (33%). Δηλαδή δεν είναι αποδεικτικό καταγωγής περισσότερο από τα κόκκινα μαλυα ή άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Α-10 23/09/2014 13:51:26

    Δεν το χάλασες ιδιαίτερα. 1)Ασφαλώς to ελληνικό δάχτυλο είναι το δέυτερο πιο συνηθισμένο αλλά υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις: μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο ή μεγάλο δάχτυλο πιο κοντό από το δεύτερο. Και το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο είναι βέβαια πολύ - πολύ πιο συνηθισμένο στον πλανήτη. 2)Ασφαλώς υπάρχουν και ξένοι με ελληνικό δάχτυλο και ελληνες δίχως ελληνικό. Αλλά στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο . Πάρα πολύς κόσμος στην ελλάδα που είδα το καλοκαίρι με σαγιονάρα εχει ελληνικό δάχτυλο. Οι τουρίστες σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Φαντάζομαι επίσημα στατιστικά δεν υπάρχουν. Στην βόρεια ευρώπη οι κλασσικίζοντες ευρωπαίοι συχνά έφτιαχναν αγάλματα με ελληνικό δάχτυλο, παρότι τους φαινόταν περίεργο, μιμούμενοι τους έλληνες

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 21/09/2014 12:03:08

  Κραταμε την αναπνοη μας!!!!

  • Eva avatar
   Eva @ Ρηνα 21/09/2014 13:33:41

   Κραταμε την αναπνοή μας και ευχαριστούμε για την καθημερινή ενημέρωση που έχουμε, πραγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά. Μεγάλη ΝΤΡΟΠΗ σ αυτούς που χαρακτήρισαν την ενημέρωση αυτή ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ.

 3. m.s avatar
  m.s 21/09/2014 12:10:59

  Εντυπωσιακές . Πανέμορφες. ΥΣ , Κα Πελαγγιά , ελληνικούλι το δακτυλάκι στο ποδαράκι της Καρυάτιδας.

  • Fotini avatar
   Fotini @ m.s 21/09/2014 12:41:21

   Μέ τέτοια ἱστορία καί προγόνους, εἶναι νά μήν παίρνουν τά μυαλά μας ἀέρα;; Μόνο συγκίνηση καί θαυμασμό!

  • Eva avatar
   Eva @ m.s 22/09/2014 07:33:13

   Δεν συμφωνεί μαζί σας ο κ. Τζήμερος. Τις χαρακτήρισε χοντροκομένα αγάλματα νεοπλουτίστικου τύπου. (Κακό τρόπο διάλεξε για να επανέλθει στο προσκήνιο μάλλον).

 4. Crevettes à la provençale avatar
  Crevettes à la provençale 21/09/2014 12:49:03

  Δέος και Εθνική Υπερηφάνια!

 5. iconology2009 avatar
  iconology2009 21/09/2014 15:17:43

  Πολλή συγκίνηση από τις νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες. Αφήνουμε τους μίζερους Τζήμερους στην ελεεινή κακομοιριά τους. Σαν άλλος Νίκος Δήμου έκανε και αισθητική κρίση για τις Καρυάτιδες τρομάρα του. Ένα πτυχίο δεν κατάφερε να πάρει, πάει να μας βγει και αυθεντία στην ανάλυση της αρχαίας Τέχνης.

 6. sender avatar
  sender 21/09/2014 15:55:08

  Μερικοί να βγάλουν τον σκασμό,κι αν διακαώς επιθυμούν το 15λεπτο δημοσιότητας να ψάξουν να δουν,γιατί είναι ανύπαρκτοι στον πολιτικό τομέα και απέτυχαν.Ας ασχοληθούν καλύτερα με την αισθητική των επιθέτων τους.Λίγη ησυχία πια,ελαφροφλύαροι!

 7. šœ avatar
  šœ 21/09/2014 16:11:07

  Παρακολουθούμε με ανυπομονησία και ευχαριστούμε την ανασκαφική ομάδα για τις λεπτομερείς αναφορές τόσο για τα νέα ευρήματα όσο και και για τις τεχνικές προκλήσεις και την αντιμετώπισή τους. Και επίσης, το Αντινιούς που καλύπτει την ανασκαφή. ΥΓ: Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι απολύτως φυσιολογικό και απολύτως υγιές. Ίσως αυτό είναι που ενοχλεί κάποιους, που εμμέσως αξιώνουν ρόλο κριτή: ποιά θέματα επιτρέπεται να μας κινούν το ενδιαφέρον και ποιά όχι.

 8. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 21/09/2014 17:21:59

  Ολα καλα και ολα ωραια με τις ανασκαφες στην Αμφιπολη, αλλα ας μην καβαλησουμε και το καλαμι. Γινεται λογος για τεραστιο μνημειο και ο καθε ενας που βγαινει και μιλαει για την προοδο των ανασκαφων ανεβαζει το πυχη των εντυπωσεων. Για παραδειγμα, και για συγκρητικους λογους, επισκευθειτε στο διαδυκτιο το UNDERGROUND PALACE (Ding Ling Tomb), μιλαμε για ενα μονο απο τους ταφους των Κινεζων αυτοκρατορων εκτασης 4000 τ.μ. Αυτον το συγκεκριμενο μνημειο ειχα την ευκαιρια να επισκευθω προσωπικα πριν 25 χρονια και εμεινα αφωνος. Παρομοιο δεος προκαλουν και τα αρχαια μνημεια της Κεντρικης Αμερικης (Δειτε π.χ. το Teotihuacan κοντα στο Mexico City το οποιο επισης ειχα την ευκαιρια να επισκευθω και να θαυμασω. Για μια προσγειωση, γενικως, δειτε την λιστα ολων των αρχαιων μνημειων ανα την υφηλιο ( Famous Historical Buildings). Και μην αρχισουν οι Ελληναραδες να με βριζουν γιατι εγω τους εχω "γεννησει" ολους αυτους!....Εγω ειμαι επισης που καθε φορα που ερχομαι στην Ελλαδα θα ανεβω στην ακροπολη των Μυκηνων για να αναβαπτιστω. Δεν ξεχνω ομως και τις αφηγησεις των Μυκηναιων προγονων μου οτι οι τοπικοι τσοπαναρεοι κατεφευγαν με τα προβατα τους στον ταφο του Αγαμεμνονα οταν εβρεχε, ουτε βλαπτει καπου καπου να βλεπουμε και πιο περα απο την μυτη μας.

  • iconology2009 avatar
   iconology2009 @ Αγροφύλακας 21/09/2014 18:00:50

   Ο τόπος μας είναι μικρός. Δεν έδωσε μεγάλα, τεράστια σε μέγεθος μνημεία, έδωσε όμως σημαντικά μνημεία. Προφανώς και οι λαοί που προανέφερες συνέβαλαν ο καθένας με το τρόπο του στο συνολικό πολιτισμό της ανθρωπότητας και θα ήταν λάθος να υποβαθμιστεί αυτή η συμβολή τους. Όμως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού τα διακρίνει μια ασυνήθιστη ως τότε οξυδέρκεια και μια βαθιά ενόραση. Δεν τα κινεί απλά η λατρεία τα προϊόντα του ελληνικού πολιτισμού αλλά οι λεπτότερες αποχρώσεις της λογικής και της ανάλυσης. Το όποιο υπερβατικό έχουν το στηρίζουν στην επεξεργασία της λογικής, όσο σε καμία άλλη τέχνη πριν από την ελληνική. Δεν είναι λοιπόν θέμα μεγέθους η κρίση μας αλλά ποιότητας και εκλέπτυνσης της διανόησης που τα παρήγαγε. Το ευτύχημα είναι ότι η ζωή και ο πολιτισμός δεν σταμάτησε με τους Έλληνες. Ήρθαν άλλοι λαοί και αυτές τις κατακτήσεις τις προχώρησαν ακόμη περισσότερο, πιο βαθιά και με ακόμη υψηλότερης ποιότητας αποτελέσματα. Και η ανθρωπότητα συνεχίζει. Και συνεχώς νέοι λαοί μπαίνουν στο ωραίο παιχνίδι της πνευματικής δημιουργίας. Και έχουν και αυτοί πια το απαράγραπτο δικαίωμα να καμαρώνουν για τις δικές τους κατακτήσεις. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να παραιτηθούμε από τη χαρά και τη θεμιτή έπαρση να καμαρώνουμε κι εμείς για το δικό μας σπουδαίο πολιτισμό.

  • Βασιλική Κ. Σ. avatar
   Βασιλική Κ. Σ. @ Αγροφύλακας 21/09/2014 20:51:08

   το Μασωλείο του Αυγούστου στην Ρώμη έχει διάμετρο 90 μέτρα, ο τύμβος στην Αμφίπολη. http://gr.theamphipolistomb.com/news/12

  • Αγροφύλακας avatar
   Αγροφύλακας @ Αγροφύλακας 21/09/2014 21:43:02

   @ iconology2099, Συμφωνω απολυτα, και σε ευχαριστω για την αναλυση και τις διευκρινησεις. Οι κομπασμοι για το μεγεθος του μνημιου στο συνολο του ηταν που με παροτρυναν να μιλησω. Αλωστε, και χωρις να παμε πολυ μακρυα, ο ταφος του Αγαμεμνονα (και πολοι αλλοι Θολωτοι ταφοι της Μυκηναικης περιοδου) απο αποψεως μεγεθους (και πιθανον τεχνης), καθως και ο ταφος του Φιλιπου στην Βεργινα ειναι πολυ πιο σημαντικοι παο οτι εχει μεχρι τωρα δει το φως στην Αμφιπολη. Ευχομαι και εγω να αποδειχθει το μνημειο της Αμφιπολης μεγιστο αλλα προς το παρον ας αφησουν τους αρχαιολογους να κανουν την δουλια τους, να καταγραψουν τα ευρηματα και να κανουν και τις αναλογες δημοσιευσεις στα επιστημονικα περιοδικα ( με κριτες) και μετα ασχολιομαστε με τον εκλαικισμο των δεδομενων. Αρχαιολογος δεν ειμαι αλλα στον επισμημονικο κλαδο που εκανα καριερα μια ακαιρη δημοσιοποιηση επιστημονικων ευρηματων στον τυπο μπορουσε να θεωρηθει 'prior publication' και να γινει αιτια αποριψης ενος επιστημονικου αρθρου απο καποιο σεβαστο επιστημονικο περιοδικο. Δυστυχως ομως στην Ελλαδα τελευταια εχουμα δει τα παντα. Και λεω τελευταια, γιατι εχω ακουσει οτι οταν οι αρχαιολογοι ετρεξαν στο γραφειο του Κωσταντινου Καραμανλη (την πρωτη οκταετια) να του ανακοινωσουν οτι ειχαν βρει "τον ομφαλο της γης" στους Δελφους, η αντιδραση του ηταν "Ριξτε το ρε παιδια στο Αιγαιο, αρκετα προβληματα εχουμε με τους Ελληνες να νομιζουν οτι η Ελλαδα ειναι το κεντρο της γης"!......

   • Crevettes à la provençale avatar
    Crevettes à la provençale @ Αγροφύλακας 21/09/2014 22:39:52

    Τα τέσσερα χρόνια που κράτησαν οι εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του χώρου πέριξ της Ακρόπολης των Αθηνών, από τον περίφημο Πικιώνη, ο τότε υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Καραμανλής (από τον Φεβρουάριο του 1954 μέχρι το 1958 που το εγκαινίασε ως πρωθυπουργός) ξεκινούσε καθημερινά το πρόγραμμά του με επιτόπιες επισκέψεις συνοδεία του αρχιτέκτονα, αρχικά για να πειστεί από τον ίδιο για τις επιλογές του που παρέπεμπαν στην αρμονία και την κλίμακα -αισθητικά θέματα που αντιμάχονταν λυσσαλέα οι μηχανικοί του υπουργείου του- κι αργότερα, όταν πια του παραχώρησε το έργο, στην προσωπική του επιθυμία να κατανοήσει πλήρως το μεγαλεπήβολο σχέδιο που χάρη στη γενναία για την εποχή πολιτική του απόφαση είχε στηρίξει. Από το οποίο περίμενε όχι μόνο να αναδείξει το αττικό τοπίο και την Ακρόπολη με τον ιδανικότερο τρόπο ικανοποιώντας το διεθνές κοινό (η Ελλάδα ξεκινούσε τότε τα μεγάλα τουριστικά της ανοίγματα), αλλά συγχρόνως να μη θιγεί η αισθητική ιστορία του τόπου. Ο Καραμανλής καθιέρωσε τα φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στα αντίστοιχα αρχαία θέατρα που ο ίδιος είχε φροντίσει να ξαναγίνουν λειτουργικά. Φαντάζομαι ότι την υπόθεση της Βεργίνας θα την γνωρίζεις. Μ' αυτά τα λίγα ενδεικτικά αλλά πραγματικά-ιστορικά στοιχεία, καταλαβαίνεις ότι η τελευταία αναφορά του σχολίου σου -που δεν υπάρχει σε ιστορική καταγραφή- είναι εντελώς, μα εντελώς ανυπόστατη.

    • Crevettes à la provençale avatar
     Crevettes à la provençale @ Crevettes à la provençale 21/09/2014 22:47:23

     Υ.Γ: Ειδικότερα, για τους Δελφούς. Το 1958 αποφασίσθηκε πλήρης ανανέωση και τα έργα άρχισαν το καλοκαίρι του 1958, βασισμένα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτρολου Καραντινού. Η νέα μουσιακή έκθεση έφερε την σφραγίδα των αρχαιολόγων Χρήστου Καρούζου και Ιωάννας Κωνσταντίνου. Δίπλα στο μουσείο οικοδομήθηκαν εργαστήρια αποθήκες, γλυπτών, αγγείων και αρχιτεκτονικών μελών. Η επανέκθεση των αρχαίων διήρκεσε από το 1960 ως το 1963. Το 1975, το μουσείο εμπλουτίστηκε με τα χρυσελεφάντινα αντικείμενα που βρέθηκαν στις ανασκαφές στην Ιερά Οδό. Ολες, χρονολογίες Καραμανλή.

    • Αγροφύλακας avatar
     Αγροφύλακας @ Crevettes à la provençale 22/09/2014 00:42:25

     Εγω εγραψα 'Και λεω τελευταια, γιατι ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ οτι οταν οι αρχαιολογοι ετρεξαν στο γραφειο του Κωσταντινου Καραμανλη για να του ανακοινωσουν οτι ειχαν βρει τον ομφαλο της γης στους Δελφους῾. Την αμαρτια μου την ειπα. Δεν ειχα αποδειξεις επι του γεγονοτος. Ισως να ειναι και παροιμια αυτο που ΛΕΝΕ οτι ΕΙΠΕ ο Καραμανλης στους αρχαιολογους της εποχης αλλα και σαν παροιμια θα μου επιτρεψεις να σου πω οτι δεν παυει να κρυβει και καπια πικρη αληθεια (παντα κατα την ταπεινη μου γνωμη). Τωρα για ολα τα αλλα τα συγκεκριμενα τα οποια αναφερεις δεν εχω λογο να τα αμφισβητω μεχρι να προσκομησεις τα δεοντα ιστορικα αρχεια (I take your word!)

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ Αγροφύλακας 22/09/2014 08:03:02

      Είναι όλα πασίγνωστα. Αλλά, το Google, γιατί υπάρχει; Θα βρεις δεκάδες πηγές, επισήμων sites, αρχείων, βιβλίων αλλά και προσωπικές επίκαιρες καταγραφές ή και αφηγήσεις όσων τα έζησαν.

 9. Κώστας avatar
  Κώστας 21/09/2014 23:45:50

  Σήμερα από 1,75 έγινα 2,27..........

 10. helios avatar
  helios 22/09/2014 01:45:50

  ως ποτε θα ανεχομαστε τετοιες προβοκατσιες μεσα στο σπιτι μας απο τον αντιπροεδρο των σκοπιων
  http://www.echedoros-a.gr/2014/09/blog-post_638.html

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ.- avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ.- @ helios 22/09/2014 08:33:52

   Το ανέκδοτο με τον ψύλλο και τον ελέφαντα το ξέρεις φίλε helios? Κι ο ψύλλος προβοκάτορας τύπου Μιλοσόσκι ήταν, όταν ο ελέφαντας μούγκρισε...To αστέρι της Βεργίνας ακόμα και οι Αμερικάνοι ξέρουν οτι είναι Ελληνικό. Δες τον Μέγα Αλέξανδρο του Όλιβερ Στόουν και θα καταλάβεις γιατί κανένας Σλάβος δεν θα γίνει ποτέ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΚΕΔΩΝ όσο δήθεν "Μακεδών" κι αν παλέψει να γίνει.

  • Α- 10 avatar
   Α- 10 @ helios 22/09/2014 12:44:42

   Ευχαριστούμε πολύ τον Αντιπρόεδρο των Σκοπίων κ.κ. Μιλοσοσκι ο οποίος μετά από κοπιαστική και δύσκολη ανάβαση στο βουνό των θεών κατάφερε να αναρτήσει τον Ήλιο της Βεργίνας στο Μύτικα και του ευχόμαστε καλή ξεκούραση και του χρόνου με την Ελληνική.

 11. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 22/09/2014 14:42:20

  Με τα επιστημονικά δεδομένα και τις δυνατότητες της τεχνολογίας είναι απλό, και χωρίς πολύ μεγάλο κόστος, να έχει κανείς πλήρη ακτινογραφία (για να συνενοούμαστε) του εσωτερικού του τύμβου. Με τεχνικές μαγνητομετρίας,ηχοβολιστικές κλπ μπορεί να σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια ,ακόμη και για τα υλικά, το υπέδαφος. Θα ήταν πολύ περίεργο να μην έχουν γίνει παρόμοιες μετρήσεις, όταν κυκλοφορούν στο εμπόριο πχ ραντάρ εδάφους για χρήση των εταιρειών ύδρευσης , που δίνουν πλήρη ανάλυση και καταγραφή του υπεδάφους για εύρεση σωληνώσεων κλπ. Όταν μετράμε τον βυθό της θάλασσας και τον πυθμένα σε βάθος μερικών χιλιομέτρων είναι αστείο να θεωρούμε ότι δεν μπορούν να καταγραφούν τα δεδομένα του υπεδάφους σε βάθος 10 μέτρων. Ο εξοπλισμός ,η γνώση και η μεθοδολογία είναι γνωστά σε πολλά πανεπιστήμια δικά μας, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε μακρυά. Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι οι αρμόδιοι ξέρουν τι θα συναντήσουν. Πόσοι τοίχοι υπάρχουν, θάλαμοι ,διαστάσεις κλπ. Οσοι βιάζονται, και ιδίως μερικοί αρχαιολόγοι, ειδικοί και και μη, να κάνουν δηλώσεις και εκτιμήσεις ας κρατάνε λίγο πισινή γιατί θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Δεν χρειάζεται παρά η απλή λογική για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτό το κατασκεύασμα έγινε με σκοπό να δυσκολευτούν όσοι δοκίμαζαν να μπουν μέσα ,και είμαστε ακόμη στο ένα τρίτο της διαδρομής. Ούτε κενοτάφιο,ούτε τύμβος για κάποιο ρωμαίο στρατηγό που σκοτώθηκε στους...φιλίππους όπως είπε η σοφή καθηγήτρια της αρχαιολογίας. Με τέτοια μυαλά δεν είναι τυχαίο που έπρεπε να έρθει ο Σλήμαν για να βρεί και την Τροία και τις Μυκήνες. Τα κολημμένα μυαλά μερικών αρχαιολόγων που θεωρούν δική τους οικογενειακή υπόθεση την αρχαία κληρονομιά και προτιμούν να παραμένουν θαμένα όλα αν δεν τα ανακαλύψουν οι ίδιοι, είναι απο τις χειρότερες γάγγραινες του τόπου. Εχουν πάθει έναν ταράκουλο για την ανοιχτή ανασκαφή της κας περιστέρη και ο φθόνος μαζί με την ζήλεια ,δεν τους αφήνει να σκεφτούν λογικά. Η κα αρχαιολόγος βαίνει προς την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της ιστορίας και θα είναι έκπληξη αν δεν τα καταφέρει. Όλα δικαιολογούνται εν όψει των όσων αναμένονται. Και τα θετικά και τα αρνητικά. Μιλάμε για τον τάφο του Αλεξάνδρου που τον ψάχνουν για χιλιάδες χρόνια όλοι ...Και το χειρότερο θα είναι για τον αείμνηστο Λαζαρίδη που έχασε την ευκαιρία της ζωής του. Ευτυχώς για τον κόσμο που η κυρία αυτή ξέχασε τις παρωπίδες των αρχαιολόγων και είδε με την ματιά της λογικής... Το ότι μερικοί εν πλήρη σοβαρότητα μιλούν για τις πλημύρες του Στρυμόνα και φερτές ύλες, χωρίς να έχουν δεί το ποτάμι και τον λόφο που βρίσκονται, είναι χαρακτηριστικό.

  • iconology2009 avatar
   iconology2009 @ ορεσείβιος 22/09/2014 15:08:56

   Όλα όσα αναφέρεις λογικά και χρήσιμα και κατατοπιστικά αλλά η περίπτωση Σλήμαν έχει καταγραφεί σαν η επιτομή του ερασιτεχνισμού στην αρχαιολογία και το απόλυτο παράδειγμα προς αποφυγή. Τώρα γιατί ο Σλήμαν έβρισκε πράγματα και μάλιστα εντυπωσιακά; Γιατί ήταν ο πρώτος και οι στατιστικές πιθανότητες να βρίσκει ήταν υπέρ του. Είχε μπόλικο χρήμα ο ίδιος και δεν χρειαζόταν να εξαρτάται από κανενός τη χρηματοδότηση. Η συμβολή του στην αρχαιολογία λοιπόν ήταν ότι εκτός του ότι βρήκε εντυπωσιακούς θησαυρούς-τον μάγευε το χρυσάφι και τον είχε τρελάνει η λέξη "πολύχρυσες" δίπλα στην εμβληματική λέξη Μυκήνες-οι μέθοδοι του γίναν απόλυτα επιστημονικά παραδείγματα προς αποφυγή και φυσικά μετά από αυτόν μια ανασκαφή δεν γινόταν πια με τη λαχτάρα του χρυσού αλλά για πολύ πιο σύνθετους και αληθινά πιο ουσιαστικούς λόγους πολιτισμού, όπου κάθε εύρημα είχε την αξία του και την ομορφιά του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση του Μανώλη Ανδρόνικου που από τον τάφο της Βεργίνας σαν σημαντικότερα ευρήματα αξιολογούσε τις μικρές ελεφαντοστέινες κεφαλές που διακοσμούσαν πιθανότατα την ασπίδα και κατά πάσα πιθανότητα η μια από αυτές παρίστανε τον Φίλιππο το Β΄.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ορεσείβιος 22/09/2014 15:39:23

   Πολύ καλό σχόλιο και θα πρόσθετα και το εξής: Η Περιστέρη είναι μια δημόσια υπάλληλος "σαν όλους τους άλλους". Κι όμως, κάνει σεμνά, σωστά και συνετά τη δουλειά της και έχει καταφέρει με τη μεθοδικότητά της και την επιστημονική της αρτιότητα να κάνει ολόκληρη την Ελλάδα και όλοκληρη την ανθρωπότητα να κρέμεται κάθε μέρα από τα χείλη της. Παράδειγμα δημοσίου υπαλλήλου προς μίμηση, κόλαφος για Πάγκαλο που μίλησε για "αντιπαραγωγικούς" και απόδειξη ότι δεν έχουν σαπίσει τα πάντα στο ελληνικό δημόσιο. Η "παραγωγικότερη" Ελληνίδα αυτή τη στιγμή δεν είναι παρά μία απλή δημόσια υπάλληλος!

 12. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 22/09/2014 15:16:02

  Πολύ καλά τα λες φίλε Ορεσείβιε, πλην όμως εμένα δεν θα με πείραζε αν είναι ο τάφος του Ηφαιστίωνα ή και του Κάσσανδρου. Εκείνο που με κάνει να αισθάνομαι ως Ελλην οτι είμαστε ο πλουσιώτερος λαός της γής , είναι ακριβώς αυτά τα πανέμορφα 2500 χρόνων δαχτυλάκια των ποδιών, απ' αυτές τις δυό καρυάτιδες κόρες μας, καθώς και το τόσο σαγηνευτικό τους χαμόγελο που διατηρήθηκε ανέπαφο τόσες χιλιάδες χρόνια. Τι να το κάνεις το χρυσάφι απ' όλα τα "τούβλα" που είναι θαμμένα στα υπόγεια των τραπεζών όταν έχεις μια πατρίδα που κάθε χωριό της κάθεται πάνω σε έναν ανεκτίμητης αξίας θησαυρό? Αναρωτιούνται μετά οι έντιμοι ξένοι: "Tι είναι εκείνο που κάνει τους Έλληνες να έχουν ανώτερο πολιτισμό ακόμα κι απ' τους Ρωμαίους που τους κατέκτησαν και ήταν κατα πολύ ισχυρότεροι?". Την απάντηση νομίζω τη δίνουν αυτά τα δαχτυλάκια...

 13. sender avatar
  sender 23/09/2014 11:10:28

  Κανένα άλλο μνημείο στην Ελληνική Επικράτεια δεν δέχθηκε τόσα περίεργα σχόλια και ιταμή διακωμώδηση (πχ από sky,alpha,αγνώστους έως τώρα ''αρχαιολόγους''και δήθεν διανοούμενους της συμφοράς),όσο αυτό που αναδύεται από την γη της Μακεδονίας.Προς μεγάλη χαρά και ικανοποίηση των εχθρών του Εθνους μας.Τυχαίο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.