#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

24.000 τα θύματα trafficking τη διετία 2008-2010Στο περιθώριο της αναπτυγμένης Ευρώπης, κυκλοφορούν χιλιάδες άνθρωποι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε για πρώτη φορά συγκεκριμένα νούμερα για το trafficking στη «γηραιά ήπειρο» και τα στοιχεία σοκάρουν. Περίπου 24.000 άνθρωποι έπεσαν θύμα του trafficking στις 27 χώρες της Ε.Ε. στη διετία 2008-2010, με τον αριθμό τους να αυξάνεται σε ετήσια βάση με ρυθμό 18%. Ένα σημαντικό στοιχείο της έκθεσης, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών, Σεσίλια Μάλμστρομ, είναι ότι το 61% των θυμάτων είναι Ευρωπαίοι πολίτες και τα περισσότερα γυναίκες που εξωθούνται σε πορνεία.

Η έκθεση της Ε.Ε. βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από την αστυνομία των ευρωπαϊκών χωρών, τις εργασιακές ενώσεις, τις υπηρεσίες αρμόδιες για τη μετανάστευση και αρκετές ΜΚΟ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει ανησυχητικά τα στοιχεία και καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το πιο ανησυχητικό όμως της έκθεσης είναι αυτό που κρύβει και όχι αυτό που δείχνει. Κι αυτό γιατί η ίδια η επίτροπος παραδέχθηκε ότι αυτά τα 24.000 άτομα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Για να το αποδείξει μάλιστα παρουσίασε τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας (ILO), η οποία ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων του trafficking στα 88.000. Αν και οι μετρήσεις του ILO αφορούν μεγαλύτερη χρονική περίοδο, συγκεκριμένα 2002-2011, το νούμερο αποκαλύπτει ότι χιλιάδες περιπτώσεις δουλεμπορίου διαφεύγουν τη δημόσια προσοχή.

Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων, περίπου 68%. Το 61% των περιπτώσεων δουλεμπορίας αφορούσε σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων. Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και το 12% που αφορά σε trafficking ανήλικων κοριτσιών, τότε το συνολικό ποσοστό των γυναικών που πέφτουν θύματα δουλεμπορίας ανεβαίνει στο 80%.

«Το δουλεμπόριο στην Ευρώπη τρέφεται κυρίως από την ίδια την Ευρώπη» σημείωσε η Μάλμστρομ, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα θύματα του trafficking. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, αυτό συμβαίνει λόγω της απουσίας συνοριακών ελέγχων στην Ε.Ε. που σημαίνει ευκολότερη μετακίνηση των θυμάτων από χώρα σε χώρα.

Μετά την πορνεία, η καταναγκαστική εργασία είναι το επόμενο πιο διαδεδομένο έγκλημα που συνδέεται με το trafficking (περίπου 25% των θυμάτων), το οποίο οι Βρυξέλλες εξηγούν ως αποτέλεσμα της ανάγκης για φθηνά εργατικά χέρια. Τέλος το 14% αφορά σε περιπτώσεις καταναγκαστικής επαιτείας, μικροαδικημάτων, κυρίως κλοπών, καθώς και σε περιπτώσεις αναγκαστικών γάμων, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις εμπορίου οργάνων.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Ε.Ε.

» Εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλες τις χώρες-μέλη για το trafficking.

» Δίνεται η δυνατότητα να μη διώκονται τα θύματα για παράνομες πράξεις που διέπραξαν όσο ήταν υπό τον έλεγχο δουλεμπόρων.

» Δυνατότητα να προσάγονται πολίτες της Ε.Ε. που εμπλέκονται σε δουλεμπόριο σε χώρες εκτός Ε.Ε.

» Ειδικές προβλέψεις για την προστασία των θυμάτων.

» Υποστήριξη των θυμάτων σε επίπεδο περίθαλψης, ψυχολογικής υποστήριξης και διερμηνείας.

Συνεργασία και οικονομική βοήθεια

» Η επιχείρηση Golf, που οργανώθηκε από κοινού από Βρετανία και Ρουμανία, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 87 δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονταν παιδιά Ρομά και την απελευθέρωση 272 θυμάτων.

» Το σχέδιο FLEX από Φινλανδία, Εσθονία και Πολωνία ανέπτυξε μια νέα μεθοδολογία για τη μελλοντική συγκέντρωση στοιχείων αναφορικά με το trafficking και την καταναγκαστική εργασία.

» Η κοινή ομάδα έρευνας (JIT) της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βελτίωσε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και προώθησε νέες πρακτικές για την προστασία των θυμάτων.

Κώστας Πλιάκος, στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 21/04/2013 13:32:18

  Η διεθνής ΜΚΟ "A21 Campaign" που ασχολείται την καταπολέμηση της διεθνικής σωματεμπορίας εκτιμά ότι στην Ελλάδα τα θύματα εμπορίας -μεταξύ 12 έως 25 ετών- με σκοπό την πορνεία ξεπερνούν τα 20.000. Άλλες οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος. Δυστυχώς το θέμα αυτό είχε απασχολήσει ελάχιστα το κράτος και την ελληνική κοινωνία. Κάποιες προοδευτικές διατάξεις του 3386/2005 (όπως η χορήγηση άδειας παραμονής χωρίς παράβολο σε θύματα εμπορίας ανθρώπων) δυστυχώς έχουν αποδώσει ελάχιστα. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου είναι απαραίτητος αλλά δε φτάνει, χρειάζεται και ένταση της ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας...Ας ελπίσουμε άρθρα σαν και αυτό να αποτελέσουν αφορμή ενός ουσιαστικού διαλόγου για το ζήτημα το human trafficking, αν και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 21/04/2013 15:45:33

   Καλοί vταβάδες και οι ΜΚΟ...

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Συριζαλβανία του Χότζα 21/04/2013 18:16:38

   Πήγα στην σελίδα τους αυτά λένε ακριβώς:

   "Approximately 20,000 women, including 1,000 girls between the ages of 13-15, remain in the Greek sex industry.9 According to The Trafficking in Persons Report; these victims are primarily from eastern Europe, the Balkans, and Nigeria"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.