#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/05/2013 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ο Σαμαράς έχει κότσια"Αρθρο γνώμης για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τίτλο «Ο εξυγιαντής», δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», στη στήλη «Πρόσωπο της ημέρας», με αναφορές τόσο στην επίσκεψή του στην Κίνα όσο και στην προσήλωσή του στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια και στις μέχρι τώρα επιτυχίες του.

«Ειδικά ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι μια χώρα μπορεί πράγματι να σταθεροποιηθεί στην πιο βαθιά κρίση και μάλιστα να κυβερνηθεί. Η κουρασμένη από τη λιτότητα Ευρώπη μένει έκπληκτη», αναφέρεται στον υπότιτλο του άρθρου, το οποίο υπογράφει ο Φλόριαν Έντερ και το οποίο συνοδεύεται από σκίτσο του κ. Σαμαρά με φόντο την ελληνική σημαία.

«Ο άνθρωπος έχει "κότσια". Πηγαίνει στο Πεκίνο, συγκρίνει τη "ρευστή" Ελλάδα του με μια τεράστια αυτοκρατορία, η οποία σχεδόν δεν ξέρει τι να κάνει με τα χρήματά της. Και οι δύο χώρες "είναι, στην ουσία, πανάρχαιοι πολιτισμοί". Κι έπειτα καλεί ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς την κινεζική οικονομία "να συμμετάσχει στην ελληνική ιστορία επιτυχίας". Η οικοδέσποινα Κίνα, από ευγένεια, παρέμεινε σιωπηλή σε ό,τι αφορά το εάν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση της κατάστασης», σημειώνει ο αρθρογράφος, διαπιστώνει ότι «η αυτοπεποίθηση έχει σε κάθε περίπτωση επιστρέψει στην Αθήνα», προσθέτει ότι «είναι και η υπερηφάνεια εκείνου, ο οποίος υποτιμήθηκε, που επιτρέπει στον Έλληνα πρωθυπουργό να στέκεται ευθυτενής, τόσο μέσα στην πατρίδα του όσο και στον κόσμο» και συνεχίζει: «Υπερηφάνεια μέχρι απερισκεψίας: ήδη εντός του επόμενου έτους η Ελλάδα θα επιστρέψει στις χρηματαγορές, ανακοίνωσε ο Σαμαράς».

Ο Φλόριαν Έντερ υποστηρίζει ωστόσο ότι η επιτυχία των μέτρων που διακρίνει ο πρωθυπουργός δεν αντανακλάται μεν στην οικονομική ανάπτυξη και στα στοιχεία για την αγορά εργασίας, αφού, σημειώνει, «η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται και ένα τέλος στην ύφεση-η οποία διαρκεί ήδη έξι χρόνια- αποτελεί περισσότερο ελπίδα παρά πρόβλεψη», αλλά παραδέχεται ότι «κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εάν συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με το πολιτικό χάος πριν από έναν χρόνο - μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων», αλλά και με την περίοδο των εικασιών περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε σύγκριση «και με τα σενάρια αποχώρησης και εκδίωξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και με τον φόβο ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Ευρωζώνη, η κατάσταση φαίνεται σήμερα ήρεμη», αναφέρει και προσθέτει: «Και σε σύγκριση με τα δικά του σχόλια για τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις πριν από την εκλογή του στο αξίωμα του επικεφαλής της κυβέρνησης, τα οποία τον παρουσίασαν ως εξαιρετικά αναξιόπιστο, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό δύο επιτυχίες οι οποίες έμοιαζαν σχεδόν ακατόρθωτες: Ικανοποιεί τους πιστωτές και ταυτοχρόνως σταθεροποιεί, ως έναν βαθμό, την ελληνική πολιτική και την κοινωνία».

Το άρθρο συνεχίζεται με αναφορές στην πρόοδο που αναγνώρισε το Eurogroup σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και στην έγκριση της εκταμίευσης της δανειακής δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε. «(Στο παρελθόν) είχαμε αισθανθεί και πιο άσχημα (δίνοντας την έγκρισή μας)», αναφέρει ο αρθρογράφος, μεταφέροντας δήλωση κάποιου εκ των συμμετεχόντων στην εν λόγω συνεδρίαση.

Ο Φλόριαν Έντερ αναφέρεται ακόμη σε πιο «σαφή» δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν στην γερμανική εφημερίδα, ο οποίος, όπως λέει, «αναγνωρίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως "εγγυητή της μεταρρυθμιστικής πορείας"».

«Ο κ. Σαμαράς εξέπληξε πολλούς με την ικανότητά του να κρατήσει τη μεταρρυθμιστική πορεία και έτσι να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ρεν.

«Επιστρέφει η εμπιστοσύνη - αυτό το ρευστό όσο και απαραίτητο ύφασμα», αναφέρει ο αρθρογράφος και παραθέτει δήλωση της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη: «Σε αυτό συμφωνούν όλοι, από τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς αγορές, μέχρι τους ίδιους τους Έλληνες».

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Οίκο αξιολόγησης Fitch, η οποία αιτιολογήθηκε με αναφορές στη σαφή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησης. «Η ελληνική οικονομία, σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, αναπλήρωσε 4/5 της απόστασης προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», αναφέρει η Fitch.

«Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το μέγεθος της μέτρησης, καθώς ο καθένας το ορίζει διαφορετικά. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η Ελλάδα χαμήλωσε βίαια το κόστος εργασίας και ότι ιδιωτικοποιεί αρκετά γενναία τη δημόσια περιουσία. Για επιχειρηματίες, η χώρα αποτελεί και πάλι επιλογή για επενδύσεις», γράφει ο Έντερ. «Αυτό βοηθά τον Σαμαρά και στη χώρα του. Όχι ότι στους Έλληνες, οι οποίοι είναι εκείνος ο λαός της Ευρώπης που πλήττεται περισσότερο από όλους από την κρίση της οικονομίας, του χρέους και του κράτους, αρέσει η λιτότητα. Μια δημοσκόπηση του ερευνητικού Ινστιτούτου Pew των ΗΠΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι 2/3 των Ελλήνων έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ¾ χρεώνουν στον Σαμαρά κακές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης. Την δυσπιστία του λαού του ο Σαμαράς τη μοιράζεται με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά περίπου 70% των Ελλήνων θέλει να διατηρήσει το ευρώ και μόνο μία μικρή πλειοψηφία λέει ότι αντί της λιτότητας πρέπει η χώρα να ξοδέψει χρήματα προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», τονίζεται και γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή της κατάργησης 15.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, «διαδήλωσαν μόνο μερικές χιλιάδες άνθρωποι», ενώ επισημαίνεται:«Το έτοιμο για βία μαύρο μπλοκ των αναρχικών; 'Αφαντο. Οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων; Παρελθόν. Τόσο γρήγορα περνάει ένας χρόνος, τόσα πολλά μπορούν και αλλάζουν».

Ο ΄Εντερ διευκρινίζει ωστόσο ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, διότι τα ευρωπαϊκά κίνητρα για μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να χαθούν γρήγορα. Και στην Ευρώπη αλλάζει η διάθεση, όμως προς την αντίθετη κατεύθυνση», γράφει και συνεχίζει αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ περί τερματισμού της λιτότητας, αλλά και στην απροθυμία της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει το χρέος. «Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακούστηκε αυτή την εβδομάδα τόσο καθαρά όσο ποτέ "τέρμα με την επιβολή της εξυγίανσης!"», σημειώνει και παραθέτει δήλωση του Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο 'Αντορ: «Η ευρωπαϊκή επιτήρηση των δημοσιονομικών και των μεταρρυθμίσεων από την τρόικα των πιστωτών απέδειξε την ανεπάρκειά της. Είναι καιρός να σταματήσουμε γρήγορα αυτή την πρακτική της τρόικας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. B.Q avatar
  B.Q 19/05/2013 16:51:20

  :-) Τόση Γερμανική αγάπη πια, μπορεί να σε σκοτώσει !!!! 'Ολοι το ξέρουν οτι σε πολύ μεγάλες δόσεις, είναι άκρως τοξική.

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ B.Q 19/05/2013 17:22:11

   Δεν διακρίνεις όμως μια υποβόσκουσα εμπάθεια για το σέβας με το οποίο αντιμετωπίστηκαν οι Έλληνες από τους Κινέζους;
   Όταν λέει ο Κινέζος πρωθυπουργός πως μεγάλωσε με τους Έλληνες φιλοσόφους ο Γερμανός αρθρογράφος έχει να αντιτείνει αντίστοιχη αναφορά στην προσφώνηση του Ολάντ; ή στην Μέρκελ νωρίτερα;
   Μπίζνες χωρίς συναπάντημα πολιτισμών ανήκουν στην σφαίρα του Εφήμερου... και οι Κινέζοι, που τους ανήκει το μέλλον στις μπίζνες, έχουν μια ιδιαίτερη αίσθηση του χρόνου και των αιώνων... προσομοιάζει του ελληνικού τρόπου... (νομίζω πως η Ντίμη έφερε εδώ την απάντηση ενός κινέζου ηγέτη του εικοστού αιώνα, όταν ρωτήθηκε ποιά είναι η γνώμη του για τη γαλλική επανάσταση του 1789, και είπε πως είναι νωρίς για συμπεράσματα...)

 2. B.Q avatar
  B.Q 19/05/2013 18:15:20

  Δεν χρειάστηκε να καταβάλλω καμία ιδιαίτερη προσπάθεια για να ...διακρίνω την κραυγαλέα κακοήθεια, τη μικροψυχία, την ψυχική μιζέρια και τον κομπλεξισμό του εξουσιουδοτημένου υπαλλήλου Φλόριαν Έντερ. Δεν κάνει κάποια προσπάθεια να τα κρύψει όταν γράφει :
  «Πηγαίνει στο Πεκίνο, συγκρίνει τη “ρευστή” Ελλάδα του με μια τεράστια αυτοκρατορία, η οποία σχεδόν δεν ξέρει τι να κάνει με τα χρήματά της. Και οι δύο χώρες “είναι, στην ουσία, πανάρχαιοι πολιτισμοί”. Κι έπειτα καλεί ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς την κινεζική οικονομία “να συμμετάσχει στην ελληνική ιστορία επιτυχίας”. Η οικοδέσποινα Κίνα, από ευγένεια, παρέμεινε σιωπηλή σε ό,τι αφορά το εάν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση της κατάστασης»
  «Υπερηφάνεια μέχρι απερισκεψίας: ήδη εντός του επόμενου έτους η Ελλάδα θα επιστρέψει στις χρηματαγορές, ανακοίνωσε ο Σαμαράς».
  Το προσβλητικό (κατά τη γνώμη μου) τρελό αγαπομίσος των Γερμαναράδων, έχει ημερομηνία λήξης εντός Σεπτεμβρίου 2013.

 3. B.Q avatar
  B.Q 19/05/2013 18:15:50

  @ Β.Κ.Σιάπκα

 4. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 19/05/2013 18:22:35

  Χωρίς να κάνω κανένα παραλληλισμό, δε μπορώ να μη θυμηθώ συνειρμικά ότι στον Γεώργιο Α. Παπανδρέου έχει απονεμηθεί (3 Οκτωβρίου 2010) το βραβείο της κατηγορίας «Η δύναμη της ειλικρίνειας» των γερμανικών βραβείων Quadriga.

  • euagelos avatar
   euagelos @ Γιάννης Κιαπέκος 19/05/2013 21:50:58

   Από τη Ντόιτσεμπανκ κιόλας! Όχι από τίποτα παρακατιανούς! Τελικά, γεγονός είναι ότι πάντα εκτιμούσαν τους ηγέτες μας στο εξωτερικό. Όμως ο απαίδευτος ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο τους...

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 19/05/2013 21:56:17

  Απίστευτα κομπλεξικό άρθρο. Χωρίς υπερβολή, στους Γερμανούς δεν φαίνεται να πολυαρέσει ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει! Φυσικό είναι, διότι έτσι ματαιώνεται η δικαίωση του συλλογικού τους εγώ, που συνίστατο, καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης, στο ότι "οι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι Έλληνες έπαθαν επιτέλους αυτό που τους άξιζε από πάντοτε και εμείς, τα μόνιμα θύματα της ανθρωπότητας, κινδυνεύουμε από αυτούς τους επικίνδυνους τύπους". Τώρα, ξαφνικά, αποδεικνύεται ότι πάρα πολλά ήταν θέμα ηγεσίας και όχι λαού. Ξαφνικά αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες δεν ήταν ακριβώς αυτοί που περιέγραψε ο Παπανδρέου. Ότι τελικά, ένα πρόγραμμα θανατηφόρο, που την ίδια την Γερμανία θα την είχε σκοτώσει προ πολλοί, οι Έλληνες μπορούν να το βγάλουν εις πέρας. Οι Έλληνες δεν είναι πια το άλλοθι μιας γερμανικής ψευδαίσθησης "υπεροχής" και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα των Γερμανών.

  Πού να διαβάσει κανείς και τα σχόλια στο άρθρο (μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.welt.de/wirtschaft/article116334593/Griechenlands-Selbstbewusstsein-ist-zurueck.html#disqus_thread). Εκεί να δείτε κόμπλεξ και χολή που βγαίνει κατά της Ελλάδας. Δεν απορώ ιδιαίτερα βέβαια με τους Γερμανούς, μια που και εδώ οι συζητήσεις μας έχουν παρόμοιο χαρακτήρα - πόσοι και πόσοι σχολιαστές δεν με κοροϊδεύουν για τα καλά μαντάτα που ματαίως προσπαθώ να αναδείξω και να τεκμηριώσω;... Πώς να περιμένουμε μετά κάτι καλύτερο από τους Γερμανούς;

  Το μόνο που αξίζει στους Γερμανούς είναι η ολοκληρωτική συντριβή. Αυτή τη φορά όμως να έρχεται γνήσια και απευθείας από τους Έλληνες, όχι από άλλους με την καθοριστή βοήθεια των Ελλήνων. Ας ελπίσουμε αυτά που φαίνονται ως εφικτά σήμερα να γίνουν πραγματικότητα, ώστε να μπορούμε να δείξουμε σε όλον τον πλανήτη τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μετράει ο Έλληνας, εάν βρεθεί απελευθερωμένος από τα δεσμά του ψευδοκράτους, στο οποίο καταδικάστηκε να ζει για τα τελευταία εκατόν ενενήντα τόσα χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 20/05/2013 17:02:07

   Επειδή έχεις δίκιο στο πόσο ζηλεύουν και στεναχωρούνται οι Γερμανοί με την αλλαγή πορείας της χώρας. Και για αυτό το λόγο πρέπει πολλοί συνέλληνες να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ο Σαμαράς έχει τόσο καλές σχέσεις με τη Μέρκελ. Αναγκαστική ανακωχή είναι και όταν πάει στη Χαγη ή όπου αλλού το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και το αναγκαστικό δάνειο σε χρυσό θα τρίβουν τα μάτια τους...

 6. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 20/05/2013 02:39:14

  Εχει κοτσια, αλλα δεν ξερω αν θα αρκεσουν για να μην πεσει κι αλλο το (ηδη ριγμενο) βιωτικο επιπεδο του μεσου Ελληνα.

 7. euagelos avatar
  euagelos 20/05/2013 07:14:59

  Αν σήμερα έχουμε 9 άτομα των 500€ / μήνα και έναν των 3000€/μήνα, αυτοί έχουν μέσο όρο 9χ500+3000=7500 /10 = 750€/μήνα.

  Αν αύριο έχουμε 9 άτομα των 300€ και έναν των 5000€ έχουμε 9χ300+5000= 7700 /10 = 770€ και ζήτωωω έχουμε αύξηση του μέσου μηνιαίου εισοδήματος. Μικρή αύξηση μεν αλλά δείχνει πως είμαστε σε καλό δρόμο και ευτυχώς έχουμε τα κότσια να το αυξήσουμε κι άλλο!

 8. Για τα Μπάζα Είμαστε. avatar
  Για τα Μπάζα Είμαστε. 20/05/2013 07:49:31

  "Όμως ο απαίδευτος ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο τους…"

  Είσαι σίγουρος; Από που προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;

  • euagelos avatar
   euagelos @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 20/05/2013 09:27:57

   Ε, μα κοτζάμ Ντόιτσεμπανκ βράβευσε τον ΓΑΠ και όχι μόνο... Ο δε Σαμαράς όπου πάει στο εξωτερικό λένε τα καλύτερα ενώ εμείς τους κατηγορούμε ότι δεν είναι καλοί! Και ρωτάω: Είναι δυνατόν να ξέρουμε εμείς καλύτερα από τους διεθνούς κύρους ξένους "οίκους", από τα ΜΜΕ, από τους τραπεζίτες, από τους Γερμανούς κλπ ? Όχι φυσικά. Γι' αυτό σου λέω φίλε μου... είμαστε απαίδευτοι. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το μεγαλείο των Ελλήνων ηγετών. Ευτυχώς όμως οι ξένοι δεν είναι σαν και 'μας και τους το αναγνωρίζουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.