#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2013 16:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ζήτημα εντιμότητας" οι πλειστηριασμοί;

Εκτενή αφιερώματα του γερμανικού τύπου σε πλειστηριασμούς και διαφθοράΒερολίνο . Η FAZ σχολιάζει εκτενώς το ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα., ενώ γερμανικός τύπος αφιερώνει επίσης ρεπορτάζ και σχόλια για τη διαφθορά με αφορμή τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle. Αναφορά στο ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα κάνει εκτενές άρθρο του δημοσιογράφου Μίχαελ Μάρτενς στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τη μάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και σχολιάζει: «Οι Έλληνες δανείζονταν αρχικά χωρίς δισταγμό για να αγοράσουν ακίνητα. Στη συνέχεια η αγορά κατέρρευσε. Εδώ και έξι χρόνια ισχύει ένα μορατόριουμ για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς. Η τρόικα λέει ότι η γενική προστασία ωφελεί αυτούς που απλά δεν θέλουν πια να αποπληρώσουν τα δάνειά τους».

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο σημερινός φόβος πολλών Ελλήνων ότι θα χάσουν το σπίτι τους είναι αποτέλεσμα της αμετροέπειας του παρελθόντος και ότι πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση χρέους, στη χώρα υπήρχε μία κρίση του δανεισμού ιδιωτών. Ο γερμανός δημοσιογράφος μίλησε για το θέμα με έναν πρώην έλληνα υπουργό, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του και σχολιάζει: «Πριν από την καθιέρωση του ευρώ, κανένας Έλληνας δεν θα σκεφτόταν να πάρει καταναλωτικό δάνειο σε δραχμές με 25% επιτόκιο. Με το ευρώ άρχισε να σημειώνεται μία έξαρση φαινομενικά φθηνών δανείων (….) Πολλοί το έκαναν (σ.σ. δανείζονταν) αδίστακτα, χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες».

«Με το ευρώ άρχισε να σημειώνεται μία έξαρση φαινομενικά φθηνών δανείων»

Ο αρθρογράφος σημειώνει: «Έξι χρόνια και τέσσερις πρωθυπουργούς αργότερα, το μορατόριουμ (σ.σ. για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς) εξακολουθεί να ισχύει με πολλές αλλαγές και αποτελεί αυτήν την ώρα αιτία διαμάχης ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις ενδεχόμενης άρσης του μορατόριουμ και υπογραμμίζει ότι ο «θεσμός» της ιδιόκτητης κατοικίας στην Ελλάδα είναι ο «πυλώνας του ανύπαρκτου κοινωνικού συστήματος».

Ο δημοσιογράφος παραθέτει μάλιστα το πόρισμα έρευνας του ιδρύματος Φρίντριχ-Έμπερτ στην Αθήνα, σύμφωνα με το οποίο «αν η κυβέρνηση δεν ανανεώσει την απαγόρευση των αναγκαστικών πλειστηριασμών που λήγει στις 31.12.2013, συντρέχει ο κίνδυνος πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων να μείνουν άστεγοι». Ο γερμανός δημοσιογράφος αντιτείνει όμως ότι και η αναλλοίωτη διατήρηση του μορατόριουμ «κρύβει αδικίες».

Σε αυτό το σημείο επικαλείται την άποψη του γερμανού οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν, ο οποίος εργαζόταν μέχρι πρότινος στην Task Force της Κομισιόν στην Αθήνα. Ο Μπάστιαν θεωρεί ότι η μερική χαλάρωση του μορατόριουμ είναι «ζήτημα εντιμότητας» και υπογραμμίζει ότι έχει «αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που εκμεταλλευόμενοι τη νομική προστασία δεν αποπληρώνουν τα δάνειά του παρότι είναι σε θέση να το κάνουν».

Συμπεράσματα και αμφιβολίες για τη διαφθορά

Η κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς «κάνει τον γύρο» των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Τα γερμανικά δημοσιεύματα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι παρά τη βελτίωση που σημείωσε στην σχετική κατάταξη, η Ελλάδα παραμένει η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ.

«Η Ελλάδα παραμένει το πιο διεφθαρμένο κράτος της ΕΕ» σημειώνει τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Focus και επισημαίνει: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διεφθαρμένοι όσο εκείνοι στο Αφγανιστάν, τη Β. Κορέα ή τη Σομαλία, ωστόσο (σ.σ. ο βαθμός διαφθοράς στην Ελλάδα) επαρκεί για την κατάταξή της κάτω από όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι Έλληνες αποσπούν όμως και επαίνους» σχολιάζει το Focus αναφορικά με την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα συγκριτικά με το 2012.

Η Neue Osnabrucker Zeitung πιστώνει στην Ελλάδα βελτιώσεις στη διαχείριση των δημοσιονομικών, ωστόσο υπογραμμίζει: «Αυτό δεν αλλάζει τίποτα στην απελπιστική κατάσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. (…) Απογοητευμένοι με την ελληνική κατάσταση είναι και οι διεθνείς δανειστές. Η υπομονή της τρόικας έχει εξαντληθεί. Κανονικά οι οικονομικοί επιθεωρητές θα έπρεπε να εξετάζουν αυτές τις μέρες στην Αθήνα τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης χρηματικής βοήθειας. Ωστόσο, αυτή στιγμή δεν αξίζει καν τον κόπο να ταξιδέψουν οι ειδικοί στην Ελλάδα».

Τέλος, το σχόλιο της Tageszeitung εγείρει αμφιβολίες για την αξία του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει στον τίτλο της ότι «τη διαφθορά δεν μπορεί να την αισθανθεί κανείς». Αναφερόμενη στη γνώμη των πολιτών στην Ελλάδα σχολιάζει ότι οι Έλληνες «δεν έχουν την παραμικρή ψευδαίσθηση και θεωρούν τη χώρα τους αναπτυσσόμενη. Με την 80η θέση της κατάταξης, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τη Ναμίμπια, την Κούβα ή τη Γκάνα. Αυτό μοιάζει να είναι υπερβολική αυτοκριτική. Η αντίληψη της διαφθοράς είναι λοιπόν μόνο ελάχιστα διαφωτιστική».

 Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

  1. aris1 avatar
    aris1 05/12/2013 19:07:41

    Πολύ ωραία μας σερβίρουν οτι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη απο τις 17 της Ευρωζώνης . Αποκρύπτουν όμως δολίως και ενσυνειδήτως το γεγονός οτι το Λουξεμβούργο η Ελβετία και η Γερμανία είναι μετά τις ΗΠΑ οι μεγαλύτεροι χώρες-διαφθορείς του κόσμου!!!, σύμφωνα με έρευνα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της Ελβετίας. Διότι στο τανγκό χρειάζονται δύο, ο διαφθορέας και ο διεφθαρμένος.(όπως διαπιστώσαμε στο πετσί μας με τις υποθέσεις Χριστοφοράκου-Siemens και Τσοχατζόπουλου-Ferrostahl, που πρόσθεσαν στο χρέος της χώρας μας πάνω απο 20 δις ευρώ, χωρις το οποίο η Ελλάδα δεν θα ήταν σημερα σε μνημόνιο). Και φυσικά ποινικώς, το αδίκημα του διαφθορέα επισύρει πολυ μεγαλύτερη ποινή απο εκείνο του διαφθαρέντος. Εξ άλλου αν συγκρίνουμε τις λίστες των διεφθαρμένων και των διαφθορέων θα δούμε οτι στην πρώτη ανήκουν οι φτωχές και υποανάπτυκτες χώρες στις οποίες ανήκε μετά το 1940 η Ελλάδα, ανώ στη δεύτερη οι πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες.
    Το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.