Χ. Αθανασίου για τις φοροεπιδρομές: Η κατοικία είναι άσυλο
12/08/2014 18:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χ. Αθανασίου για τις φοροεπιδρομές: Η κατοικία είναι άσυλο

Να σβήσει τη φωτιά που άναψε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με τη γνωμοδότησή του για φοροεπιδρομές σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους και για κατασχέσεις χωρίς καν την παρουσία εισαγγελέα, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Το θέμα προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς στην κυβέρνηση, οξύτατη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ και σφοδρές επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μετά το υπ. Οικονομικών, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στον Αρειο Πάγο, σήμερα υπήρξε παρέμβαση και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου ο οποίος είπε: «Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σχετικά με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικίες των φορολογουμένων.

«Το επιτρεπτό της κατ' οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών, πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματός μας με το οποίο διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Η ίδια προστασία παρέχεται και με το άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έστειλε από χθες την υπόθεση στον Αρειο Πάγο

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και μετά το σάλο που έχει προκληθεί, αλλά και την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, τονίζονται τα εξής: «Αναφορικά με την υπ΄ αριθμ. 256/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής διευκρινίζουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων άναψε γνωμοδότηση-σοκ που εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) η.

Με μια απόφαση – βόμβα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δίνει το «πράσινο φως» στις αρχές να κάνουν «εφόδους» ακόμη και σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους προκειμένου να ελέγχουν για φορολογικές και άλλες παραβάσεις.

Οι ελεγκτές της εφορίας θα μπορούν ακόμη και να προχωρούν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που διαπιστώσουν φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του υπουργείου Οικονομικών, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με οριακή πλειοψηφία 14-10 γνωμοδότησε υπέρ των κατ' οίκων ελέγχων στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας IRS. Οι ελεγκτές – εφοριακοί θα μπορούν να ελέγξουν φορολογικά τους πολίτες, να «ξεσκονίσουν» τα βιβλία τους, να διαπιστώσουν φορολογικές παραβάσεις αλλά και να ψάξουν για «μαύρο» χρήμα που πιθανότατα κρύβεται σε ντουλάπες και… μαξιλάρια.

Οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται ακόμη και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους φορολογούμενων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει το Εθνος, το ΝΣΚ θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις χρημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων εφόσον αποδείξει εκτεταμένη φοροδιαφυγή προκειμένου να εισπράξει φόρους ή λοιπά έσοδα.
Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ' οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για τις κατ' οίκον εφόδους της εφορίας και τις επιτόπιες κατασχέσεις ακόμη και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή το πρωτοσέλιδο του Εθνους σχετικά με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που θεωρεί κατά πλειοψηφία επιτρεπτές τις κατ' οίκον έρευνες από τις φορολογικές αρχές χωρίς τις εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας, τονίζει:

Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης.

Είναι όμως προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το πώς ορίζεται η καλυπτόμενη από το άσυλο κατοικία είναι διεθνώς γνωστό επιστημονικά και νομολογιακά εδώ και δεκαετίες, για την ακρίβεια από τον 18ο αιώνα.

Όταν για τη διερεύνηση ειδεχθών εγκλημάτων, της τρομοκρατίας και όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνταγματικές και δικαστικές εγγυήσεις του ασύλου της κατοικίας, αυτό προφανώς ισχύει και για τις φορολογικές παραβάσεις διοικητικές και ποινικές.

Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.