#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2013 18:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόβοι για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικόΦόβοι για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο σύστημα υγείας, εκφράζουν όλο και περισσότεροι. Τα Ταμεία βρίσκονται υπό κατάρρευση, κυρίως λόγω της ανασφάλιστης εργασίας που σαρώνει όλη τη χώρα αλλά κι επειδή κανείς δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως στο ταμείο των επαγγελματιών, τον ΟΑΕΕ.

Υπό το βάρος του επαπειλούμενου νέου ανοίγματος του ασφαλιστικού, το υπουργείο Εργασίας, προχωρά σε εκτεταμένες έρευνες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσει τη «μαύρη» εργασία που καλπάζει. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, οι επιχειρηματίες φαίνεται ότι βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν κέρδη χωρίς να υπολογίζουν το κράτος και την κατάσταση που βρίσκονται. Αλλοδαποί που δεν δηλώνονται ποτέ και πληρώνονται 300 ευρώ το μήνα χωρίς ασφάλιση, Έλληνες που απειλούνται με απόλυση και εργάζονται με μισθούς πείνας, κυρίως σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι εντυπωσιακά:

Η αδήλωτη εργασία το 2010 έφτανε το 25%, το 2011 το 30%, το 2012 το 38,2% και δεν σταματά αφού το πρώτο εξάμηνο του 2013 έφτασε το 38,4% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ. Δηλαδή 4 στους 10 εργαζόμενους δεν έχουν ασφάλιση! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έλεγχο που έγινε πρόσφατα από την Οικονομική Αστυνομία, σε ξενοδοχείο στην Κρήτη βρέθηκαν 49 ανασφάλιστοι σε σύνολο... 51 εργαζομένων. Πιθανότατα οι δύο ασφαλισμένοι να ήταν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης ανέφερε πως για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας: το α' εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πρόστιμα, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πρόστιμα ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. 28 επιχειρήσεις έχουν κλείσει μέχρι τώρα για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Δεν μας είπε ο κ. υπουργός πόσες από τις επιχειρήσεις αυτές ξανάνοιξαν την επόμενη ημέρα αλλά και πόσα πρόστιμα πληρώθηκαν. Διότι απ’ ότι μαθαίνουμε, οι επιχειρηματίες κάνουν ασφαλιστικά μέτρα και πετυχαίνουν αναστολή των ποινών με αποτέλεσμα να συνεχίζουν κανονικά να δουλεύουν το καλοκαίρι, πάλι με ανασφάλιστους εργαζόμενους.

«Η έννοια του πατριωτισμού έχει σήμερα ένα νέο διευρυμένο περιεχόμενο μια νέα διάσταση. Καθίσταται συνώνυμη με τη νομιμότητα και τη συνέπεια. Η καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης, υπονομεύουν εντέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους πριονίζουν το "κλαδί που κάθονται". Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών».

Δυστυχώς, το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί. Θα έρθει ο Οκτώβριος και η τρόικα θα απαιτήσει εκ νέου άνοιγμα του ασφαλιστικού διότι τα ταμεία θα έχουν καταρρεύσει. Και τότε θα πληρώσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, όχι μόνο τα λαμόγια που απασχολούν «μαύρους» εργαζόμενους, αλλά και την ανικανότητα της εκάστοτε εξουσίας να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που αντί να μειώνεται, αυξάνεται συνεχώς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημητριος avatar
  Δημητριος 30/07/2013 18:43:28

  Πατριωτισμος με 70% φορους κ εισφορες επι των εισπραξεων δε νοειται.

 2. δημης avatar
  δημης 30/07/2013 19:19:23

  -Για τους "φόβους " σίγουρα θα φταίνε τα ...γεννόσημα....
  -Να δούμε ποιοί έχουν το θράσος να διδάσκουν Πατριωτισμό και (εδώ γελάμε )
  ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ..... και ανακάλυψαν (μετά από χρόνιες έρευνες ) ΟΤΙ ΠΑΤΡΩΤΙΣΜΟΣ- ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ είναι τα θεμέλια της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ....
  "Ο διδάσκων δίς διδάσκεται " είχαν πει κάποιοι ...Να μήν έχουν διδαχθεί διπλάσια ...πολλαπλάσια που μας εδίδαξαν τη Δημοκρατία όπως τη βιώνουμε τώρα και με το παράδειγμά τους;;;;;;

 3. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 30/07/2013 19:46:16

  Βαφτίσαμε τα μέτρα, παρεμβάσεις οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί έχουμε υποσχεθεί όχι άλλα μέτρα αλλά δεν έχουμε πει τίποτα για παρεμβάσεις.

 4. The Camel avatar
  The Camel 30/07/2013 20:45:05

  Αν η κυβέρνηση θέλει να περιορισθεί η "μαύρη" εργασία δεν έχει παρά να κάνει κάτι απλό.
  Να μειώσει δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα που παίρνουν οι ανασφάλιστοι τα λεφτά στο χέρι. (οταν τα παίρνουν).

  Ολα τα άλλα είναι για να βρισκόμαστε σε κουβέντα.
  Οι περισσότεροι εργοδότες, θεωρώ, οτι δεν ασφαλίζουν γιατί οι εισφορές είναι πολύ υψηλές.
  Φυσικά, μια τέτοια μείωση θα δημιουργούσε πρόβλημα στα έσοδα των ταμείων ενω τώρα ίσως πιάσουν κανένα εργοδότη, φοβίζοντας τους υπολοίπους που θα σταματήσουν να απασχολούν κόσμο έτσι κι αλλιώς.
  Ποιος θα την πληρώσει; Οι ανασφάλιστοι που θα βρίσκουν ακόμη δυσκολότερα δουλειά.
  Φαυλος κυκλος.

 5. Siegfried avatar
  Siegfried 30/07/2013 21:57:42

  Το τεκμαρτό ημερομίσθιο εργάτη, βοηθού και τεχνίτη οικοδομοτεχνικών έργων έχει μείνει στα 60-70-80 ευρώ, αναλόγως οικογενειακής κατάστασης και τριετιών εμπειρίας, δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα.

  (Και φυσικά δεν υπάρχει οικοδομή, αλλά όπου υπάρχει κανείς δεν κολλάει ένσημα).

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Siegfried 31/07/2013 17:05:41

   Κάνετε λάθος , ξεκινά από 26 ευρώ, όσο περίπου πληρώνεται πραγματικά ένας εργάτης οικοδόμος , όταν έχει δουλειά και όταν πληρώνεται.

   • Siegfried avatar
    Siegfried @ Φελίζα 31/07/2013 18:06:21

    Στο έγγραφο του ΙΚΑ http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_A41_OE_1_3-5-2012.pdf αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους χωρίς έγγραφη ή άτυπη ατομική σύμβαση εργασίας (περίπτωση β στη σελίδα 2) ως τεκμαρτά ημερομίσθια λαμβάνονται αυτά της συλλογικής σύμβασης εργασίας εργατοτεχνιτών οικοδόμων του 2009 (που έχει τα ημερομίσθια που έγραψα). Σε αυτή την κατηγορία είναι οι περισσότεροι από τους ελάχιστους πλέον ιδιώτες που κατασκευάζουν ιδιωτικό έργο.

    Αν εσείς μιλάτε για εργαζόμενους που απασχολούνται από οικοδομικές ή κατασκευαστικές επιχειρήσεις, εργολάβους ή υπεργολάβους (σε περιοδική ή ημιμόνιμη βάση) με ατομικές συμβάσεις εργασίας, τότε ασφαλώς έχετε δίκιο: η ημερήσια αμοιβή μπορεί να είναι χαμηλότερη, μέχρι του ορίου της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (στην οποία τα νούμερα είναι αυτά που αναφέρατε).

    Η παραπάνω διάκριση εμφανίζεται και εδώ: http://ergatika.gr/ika/ensima_oikodomis/comment-page-1/#comment-2392

    • Φελίζα avatar
     Φελίζα @ Siegfried 01/08/2013 05:35:32

     Ναι, μιλώ για κατασκευαστές αλλά και οι ιδιώτες μπορούν να κάνουν το ίδιο, γιατί δεν υφίστανται συλλογικές συμβάσεις (σωστό ή λάθος είναι άλλο θέμα) έχοντας δηλώσεις(ατομικές συμβάσεις) των εργατών. Αυτό που λαμβάνεται υπόψιν είναι οι τριετίες(εφόσον έχετε στοιχεία), η οικογενειακή κατάσταση (έγγαμος ή άγαμος) , στοιχεία που αναφέρονται στην ατομική σύμβαση μεταξύ εργάτη και ιδιοκτήτη οικοδομής, εφόσον ο εργάτης αμείβεται απ' ευθείας από τον ιδιοκτήτη.

 6. Νιόβη avatar
  Νιόβη 30/07/2013 22:42:31

  Δεν υφίσταται πατριωτικό αίσθημα σε πληθυσμό που απλώς κατοικοεδρεύει σε οριοθετημένο γεωγραφικό χώρο δίχως τα μέλη του να τα συνδέει συνεκτικός ιστός. Η έννοια της πατρίδας εν προκειμένω, η αίσθηση του ανήκειν σ᾽ ένα σύνολο που προστατεύεις και σε προστατεύει. Δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό ότι η αίσθηση αυτή είτε χάνεται είτε έχει ήδη χαθεί. Η έννοια της «πατρίδας» έχει αντικατασταθεί στις συνειδήσεις πλείστων με την έννοια του «κράτους» που κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει πλέον ένα αδηφάγο εχθρικό ον που εκπαιδεύεται από αλλότρια αφεντικά στην κατάποση του πληθυσμού που η κακιά η ώρα τον βρήκε στον συγκεκριμένο αυτό χώρο. Προσωπικά, όταν διαβάζω για «κράτος» θυμάμαι τον Κύκλωπα να καταπίνει αμάσητους τους συντρόφους του Οδυσσέα. Δεν θα είμαι η μόνη, μάλλον, διότι παρατηρώ ότι στην αρθρογραφία η λέξη «κράτος» παραλείπεται συχνά πλέον όταν το συγκείμενο προσδοκά να γεννήσει συναισθήματα αλληλεγγύης και πατριωτισμού στα μέλη του εν λόγω τρελλαμένου πληθυσμού. «Πολιτεία» είναι ο όρος που προτιμάται εσχάτως.

  Όσοι έχουν αντικαταστήσει στη συνείδησή τους την «πατρίδα» με το αδηφάγο «κράτος» εννοείται ότι δεν θα πληρώσουν (αν υποτεθεί φυσικά ότι έχουν και μπορούν να πληρώσουν). Οι υπόλοιποι, αυτοί που συγκινούνται ακόμα από την έννοια «πατρίδα», εξακολουθούν να τη διαχωρίζουν σαφώς από την έννοια του «κράτους» και των οικονομικών υποχρεώσεων που το κράτος αυτό επιβάλλει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως και να θεωρούν τις έννοιες αυτές αντώνυμες. Ίσως και να πιστεύουν πως ό,τι εξυπηρετεί το κράτος με τη σημερινή μορφή και ψυχοσύνθεσή του δεν εξυπηρετεί την πατρίδα, τους πατριώτες και τους συμπατριώτες. Ούτε αυτοί ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που θα καταβάλλουν τις εισφορές του ΟΑΕΕ από «πατριωτισμό».

  Και για κάποιους άλλους, τίθεται θέμα επιβίωσης. Της δικής τους επιβίωσης. Πώς θα επιτευχθεί αυτή; Λίγο τους αφορά. Μα, θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι; Καλώς να απολυθούν. Μα, θα παρακρατήσουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν; Καλώς να τον παρακρατήσουν. Μα, θα προσλάβουν λαθρομετανάστες και/ή θα απασχολούν ανασφάλιστους; Και γιατί όχι; Τόσες κυβερνήσεις τσακίστηκαν να φέρουν δυο εκατομμύρια λαθραίους στην Ελλάδα και να μας πείσουν για τα οφέλη της συγκατοίκησής μας. Κάποιο λόγο θα είχαν. Και, γιατί να πληρώνουν τον ΟΑΕΕ (ειλικρινά, γιατί;); Τι ακριβώς παρέχει στους ασφαλισμένους του αυτό ειδικά το ταμείο; Καλύτερα να πεθάνει μια ώρα αρχύτερα. Ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει περίπτωση, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (κι αυτό το ξέρει πια κι η Κουτσή Μαρία), να πληρωθεί έστω και μία σύνταξη από τον ΟΑΕΕ στους τωρινούς, φρέσκους «ασφαλισμένους». Μάλλον, ούτε και στους παλιούς. Ποιος ο λόγος να πετάει κανείς τα τελευταία του ίσως ευρώ στη μαύρη τρύπα του τίποτα όταν αύριο μπορεί να κινδυνέψει από πείνα το παιδί του;

  Κοντολογίς, τον πατριωτισμό έτσι όπως αποπειράται να ερμηνευθεί στο σχετικό απόσπασμα του άρθρου ξεχάστε τον. Δεν υπάρχει. Κρίμα στα κυβερνητικά στελέχη αν δεν έχουν αντιληφθεί ως τώρα ότι και η «πατρίδα» νοείται επένδυση με ανταποδοτικό όφελος. Έπρεπε να έχουν φροντίσει να υπάρχει «πατρίδα» για να την επικαλεστούν όταν έρθει η ώρα. Το ξεπούλημα στους δανειστές καθιστά σαφές ότι «πατρίδα» δεν υπάρχει. Μόνο ένας γεωγραφικός χώρος υπάρχει (που μέχρι και τα «σύνορά» του είναι διάτρητα για όποιον σχεδόν το επιθυμεί), για τον οποίον ορίστηκαν διαχειριστές, εντός και εκτός των διάτρητων συνόρων του. Να πάνε οι διαχειριστές αυτοί αλλού να πουλήσουν «πατρίδα». Ή, ακόμα καλύτερα, στα σπίτια τους. Όποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί τι συντελείται στο μαγαζί που τον έβαλαν να διαχειριστεί δεν κάνει για τη δουλειά που ανέλαβε.

  • Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
   Δημήτριος ο Μυροβλύτης @ Νιόβη 31/07/2013 08:52:26

   Συγκλονισμένος!!

   • kat avatar
    kat @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 02/08/2013 07:48:05

    Επίσης.

 7. Mpaaa avatar
  Mpaaa 31/07/2013 09:37:35

  Τι "φοβοι" , σιγουρακι ειναι .

 8. akis51 avatar
  akis51 31/07/2013 14:54:57

  Έχει γίνει πρόσφατα μελέτη να κλείσει ο ΟΑΕΕ και να περάσουν οι ασφαλισμένοι του στο ΙΚΑ ;

  Προσωπικά, πολύ θα χαιρόμουν να έκλεινε και να απολυόντουσαν όλοι οι υψηλόβαθμοι του για τα όσα έχουν κάνει στούς ασφαλισμένους. Η απόλυτη αλαζονεία μαζί με ανικανότητα !

 9. Θοδωρής avatar
  Θοδωρής 02/08/2013 21:11:12

  Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει τι σημαίνει πραγματική αγορά οικονομία πραγματικές συνθήκες. Κάθονται σε ένα γραφείο και αποφασίζουν αυτό το άλλο. Αν είχαν όλοι αυτοί έστω ένα περίπτερο διοικήσει θα καταλάβαιναν τι γίνεται αυτή τη στιγμήστην αγορά. Όταν το μάθουν θα είναι πολύ αργά ...θα είναι στην ίδια θέση με το Βενιζέλο
  Καλή Νύχτα ΝΔ κόμμα που υποτίθεται υποστηρίζει τη μεσαία αστική μικροαστική τάξη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.