#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2013 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόβοι για νέα ομαδική απόδραση τύπου ΤρικάλωνΕνεργό ηφαίστειο έτοιμο να προκαλέσει και νέα εγκληματική έκρηξη, όπως αυτή στις δικαστικές φυλακές των Τρικάλων με την ομαδική απόδραση των Αλβανών κρατουμένων πριν από τέσσερις μήνες -με όσες συνέπειες αυτή προκάλεσε-, είναι η κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και δεν είναι τυχαίες οι έμμεσες πλην σαφείς βολές του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, μετά το θανάσιμο τραυματισμό του επικίνδυνου δραπέτη Μάριαν Κόλα, εναντίον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Αυτό που φοβούνται ο υπουργός και η Αστυνομία γενικότερα είναι μια νέα απόδραση, η οποία θα σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο εγκληματικότητας, με τον όποιο κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Η αγωνία του Νίκου Δένδια για μία νέα ομαδική απόδραση από φυλακή της χώρας περικλείεται στη δήλωση-προειδοποίηση που έκανε αμέσως μετά την επίσκεψή του στον τραυματισμένο αστυνομικό στη συμπλοκή στα βουνά της Ηπείρου με τον Κόλα, στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, ότι «η κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα είναι εκρηκτική. Αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα, θα έχουμε πολύ χειρότερα να αντιμετωπίσουμε από αυτά που ήδη αντιμετωπίζουμε».

Μία άλλη παράμετρος μιας ενδεχόμενης νέας απόδρασης όπως αυτής των φυλακών Τρικάλων είναι ότι θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική αφαίμαξη στα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ., σε μια οικονομική περίοδο τελείως «ισχνών αγελάδων».

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των 8 Αλβανών δραπετών διαρκεί εδώ και τέσσερις μήνες και ο… χορός καλά κρατεί, καθώς παραμένουν ακόμη 5 ασύλληπτοι Αλβανοί. Όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποιήθηκαν στο ανθρωποκυνηγητό των δραπετών, σε τουλάχιστον 10 νομούς της Ελλάδος, από 580 έως 750 αστυνομικοί με ένα τεράστιο κόστος που συνίσταται στις μετακινήσεις τους, στη διατροφή τους, στις διανυκτερεύσεις τους σε καταλύματα, στις υπερωρίες, στα καύσιμα και σε άλλα έξοδα. Η όλη επιχείρηση έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής στην ΕΛ.ΑΣ., όπως είπε στον «ΤτΚ» αξιωματούχος της Κατεχάκη, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και η ροή του χρήματος συνεχίζεται.

«Αγκάθια» και μέτρα

Οι δικαστικές φυλακές της Ελλάδας, από τον τρόπο κατασκευής, τον εξοπλισμό και τον ξεπερασμένο τρόπο φύλαξής τους, αποτελούν τα τελευταία χρόνια τη διαχρονική «δεξαμενή» από την οποία τροφοδοτείται και ανακυκλώνεται συνεχώς το έγκλημα στη χώρα μας, προκαλώντας διαρκή πονοκέφαλο στην Αστυνομία.

Η ομαδική απόδραση των 8 Αλβανών κακοποιών τον περασμένο Μάρτιο από τις φυλακές των Τρικάλων, με την πρωτοφανή έξωθεν επίθεση συνεργατών τους με πυρά και χειροβομβίδες, έθεσε το θέμα επί τάπητος και πέραν τούτου ουδέν.

Στη σύσκεψη μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης δεσμεύτηκε για μια σειρά μέτρων, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε ούτε ένα βήμα. Ένα από τα μέτρα για τα οποία υπήρχε δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν να κατασκευαστεί φυλακή υψίστης ασφαλείας ή να μετατραπεί μία από τις υπάρχουσες 34.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι χρειάζεται μεγάλο κονδύλι για να αντιμετωπιστούν -όχι μόνο το κτιριακό- όλες οι παθογένειες του σωφρονιστικού συστήματος, οι οποίες, μερικές τουλάχιστον, άπτονται αναγκαίων μέτρων που έχουν να κάνουν με τη φύλαξη των φυλακών. Σχεδόν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχουν ανάγκη να ενισχυθούν από φύλακες, σκοπιές, κάμερες, ενώ είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εναέριου πλέγματος για την αποτροπή ελικοπτερικών αποδράσεων.

Ο… κλήρος των μέτρων λαχαίνει στον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος προέρχεται από το δικαστικό σώμα και τυγχάνει να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Απομένει, όμως, να εξεύρει τα απαραίτητα κονδύλια για να θωρακιστούν οι φυλακές σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Ένα άλλο θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, που τίθεται επιτακτικά από την πλευρά της Αστυνομίας, είναι το καθεστώς χορήγησης αδειών, ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια που χορηγούνται στους κρατουμένους. Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους ίδιους και τους ίδιους κακοποιούς, πολλοί από τους οποίους είναι επικίνδυνοι έχοντας στο ενεργητικό τους και δολοφονίες, και αναρωτιούνται πώς κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Πάνω από 2.000 οι φυλακισμένοι στα αστυνομικά τμήματα

Μία άλλη πραγματικά εκρηκτική κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι το αδιαχώρητο που επικρατεί. Με μια χωρητικότητα κρατουμένων γύρω στους 9.000, αυτή τη στιγμή και στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα κρατούνται περίπου 13.000, εκ των οποίων το 65% είναι αλλοδαποί. Ο υπερκορεσμός αυτός, με τις άθλιες συνθήκες κράτησης που αναγκαστικά δημιουργεί και που εύκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί, τροφοδοτεί την εσωτερική εγκληματικότητα των φυλακών και βέβαια τις κατά καιρούς αποδράσεις.

Επακόλουθο, δε, του αδιαχώρητου στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι ότι πολλοί υπόδικοι, ακόμη και κατάδικοι, λόγω έλλειψης χώρου, οδηγούνται πλέον και κρατούνται κατά παράδοξο τρόπο στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους βρίσκονται πλέον σε κορεσμό. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.000 έγκλειστους (ποινικούς) αυτή τη στιγμή στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών στην Αττική.

Το αδιαχώρητο τόσο στις φυλακές όσο και στα κρατητήρια της Αστυνομίας προκαλεί, όπως αποκαλύπτει συνδικαλιστική αστυνομική πηγή στον «ΤτΚ», κι ένα άλλο μείζον θέμα. Το «μειωμένο ενδιαφέρον» των αστυνομικών για συλλήψεις, με αποτέλεσμα στο λεγόμενο μικροέγκλημα να γίνονται τα… στραβά μάτια και οι δράστες να παραμένουν ασύλληπτοι, ατιμώρητοι και ανενόχλητοι.

Στέλιος Παρασκευόπουλος, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 28/07/2013 08:40:30

  Πολύ ήθελα μια συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα με όλα τα κόμματα (εννοώ και την ΧΑ μέσα προφανώς) να μας πουν πως λύνονται τέτοια θέματα. Τις απόψεις του σύριζα τις ξέρουμε από το προεκλογικό του πρόγραμμα. Θα έβγαζε όλους τους αλλοδαπούς ως ανθρωπιστικά θύματα, θα τους έδινε ιθαγένεια και ταμείο ανεργίας και θα αφόπλιζε τους ασυνομικούς. Μόνο οι Έλληνες στη μπουζού. Αλλά το γέλιο θα έπεφτε στο τι θα έλεγαν από την ΧΑ. Αυτοί που έχουν για όλα την άμεση και εύκολη λύση. Θα έκαναν απελάσεις; Θα τους καθάριζαν αφού θα επανέφεραν τη θανατική ποινή; Τα πράγματα είναι δραματικά και μόνο ενωμένοι και με υπομονή θα βγούμε από το πηγάδι. μας αρέσει-δε μας αρέσει έστι είναι και ότι άλλο λένε για ψηφαλάκια κάποιοι τα ακούει βερεσε ο κάθε σκεπτόμενος λογικά άνθρωπος.

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 28/07/2013 12:03:14

  Ἔχω τή γνώμη ὅτι,ὅλη αὐτή ἡ ἐπιχείρηση τῶν ἀστυνομικῶν δυνάμεων στήν Ἤπειρο καί σσέ ἄλλους νομούς τῆς Β.Ἑλλάδος,γιά τή σύλληψη τῶν δραπετῶν δέν πάει χαμένη.Προστατεύεται ἔτσι λίγο περισσότερο ἡ ὕπαιθρος,ἔστω καί εὐκαιριακά...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος 28/07/2013 17:04:43

   Πολύ σωστός! Δεν έμαθες τι έχει γίνει στα ελληνοαλβανικά σύνορα που λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των σωμάτων ασφαλείας για τη σύλληψη των αλβανών συμμοριτών δεν περνάνε τα ναρκωτικά οι αλβανοί έμποροι θανάτου; Έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Το πόσο τα χαίρομαι κάτι τέτοια δε φαντάζεσαι.

 3. o deksios avatar
  o deksios 28/07/2013 14:55:21

  δεν πειραζει..
  σε 2 χρονια που ο πανσοφος ελληναρας, που το 2009 περιμενε αυξησεις ανω του πληθωρισμου, θα φερει τον συριζα στην εξουσια, ετσι και αλλιως ολοι οι κρατουμενοι θα βγουνε εξω, οι δε αλλοδαποι λογω της ταλαιπωριας απ' την βια θα τους δοθει και ελληνικη επικρατεια...

  για το ποιοι θα μπουν στις φυλακες, ο νοων νοειτω...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ o deksios 28/07/2013 17:03:12

   ελληνική ιθαγένεια μάλλον θες να πεις...

 4. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 28/07/2013 17:29:47

  Ἔτσι! Καί τόν Κόλα σέ μονοπάτι-πέρασμα ἐμπόρων ναρκωτικῶν τόν σκότωσαν.

 5. akis51 avatar
  akis51 29/07/2013 07:42:31

  Σχετικά με το αδιαχώρητο και την άμεση ανάγκη κατασκευής νέων φυλακών.. ΔΕΝ μπορώ να καταλάβω τι μυαλά υπάρχουν στο Υπ. Δικαιοσύνης ! Καλά, κανείς τους δεν μπόρεσε να ρωτήσει, να μάθει, για τις προκάτ κατασκευές ατομικών κελιών ; Δεκάδες Κινεζικές εταιρείες διαθέτουν ημιέτοιμο υλικό σε μεταλλικό σκελετό και ανέγερση σε χρόνο μερικών εβδομάδων ! Το κόστος αστείο συγκριτικά με συμβατικές, χρονοβόρες κατασκευές. Επιτέλους, μιά απευθείας ανάθεση, σε διακρατικό επίπεδο (για να μην λένε γιά ..μίζες) και λήγει το πρόβλημα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.