#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2013 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φαγητό και ευαισθησία δίπλα στα σκουπίδιαΔέκα το πρωί στη συμβολή Φωκίωνος Νέγρη και Επτανήσων. Ένας ηλικιωμένος άνδρας σπεύδει να πάρει τη σακούλα που κρέμεται στο πλάι του κάδου απορριμμάτων. Το περιεχόμενό της είναι φρέσκο ψωμί, το οποίο κάποιος καλός Σαμαρείτης άφησε στοχευμένα έξω από τον κάδο.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία αλληλεγγύης που υιοθετούν όλο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Λόγω της τεράστιας αύξησης του αριθμού των ατόμων που ψάχνουν για αποφάγια στα σκουπίδια, συσκευάζουν το περίσσιο φαγητό από τα γεύματά τους και το κρεμούν στους κάδους απορριμμάτων.

Στις έντεκα το πρωί, λίγο παραπάνω, στις οδούς Βελβενδούς και Αετών, άλλη μια σακούλα σούπερ μάρκετ με ψωμί περιμένει τον «τυχερό» που η ημέρα του ξεκίνησε καλά και βρήκε ήδη από το πρωί κάτι να φάει. Η Δέσποινα από το διπλανό φούρνο επισημαίνει πως οι σακούλες εναλλάσσονται συνέχεια. «Αγοράζει ο κόσμος παραπάνω ψωμί και το κρεμάει στον κάδο για να το πάρουν οι άποροι», λέει στον «Ε.Τ.».

Η ίδια, άλλωστε, προσφέρει τις περίσσιες φραντζόλες της ημέρας σε άτομα που έχουν ανάγκη. «Βέβαια, εγώ δεν τα κρεμάω σε κάδους, τα δίνω σε οικογένειες που γνωρίζω ότι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Και αυτές οι οικογένειες είναι πολλές», αναφέρει, θέλοντας να δείξει την ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Έλληνες ως απόρροια του Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας.

Ανάμεσα στις απότομες ανηφόρες και κατηφόρες της Κυψέλης, στην οδό Φαιδριάδων, από έναν κάδο ανακύκλωσης κρέμεται ταψάκι μιας χρήσης, με σπιτικούς λαχανοντολμάδες, και τη συνοδεία μιας φέτας ψωμί. «Κανονικά γεύματα αφήνουν οι νοικοκυρές. Περιποιημένα και καθαρά», λέει ο προϊστάμενος του τμήματος Αποκομιδής και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Δημήτρης Κοσμάτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και περίπου ένα χρόνο. «Οι σακούλες με φαγητό στα ‘‘αφτιά’’ των κάδων είναι κάτι καινούργιο, το οποίο διαπιστώνουμε τον τελευταίο χρόνο. Επίσης, πιο συχνά αφήνουν σακούλες με ρούχα, αλλά αυτό είναι κάτι που το βλέπαμε και πριν από τρία χρόνια. Σε όποιον περισσεύει κάτι, αντί να το πετάξει, το αφήνει δίπλα για να το πάρει ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη», αναφέρει.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία ακόμα βρίσκεται στην αρχή της, χωρίς να είναι δεδομένο ότι συμβαίνει σε καθημερινή βάση, ούτε σε συγκεκριμένα «στέκια» της Αθήνας. «Μια ημέρα σε μια γειτονιά μπορεί να μη βρούμε τίποτα, ενώ την επόμενη να είναι τρεις κάδοι στη σειρά με κρεμασμένες σακούλες», λέει στον «Ε.Τ.».

Πάντως, οι περιοχές όπου οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έχουν εντοπίσει αρκετές φορές ψωμί ή φαγητό, έξω από τους κάδους απορριμμάτων, εκτός από την Κυψέλη είναι, επίσης, το Γκύζη καθώς και ο Νέος Κόσμος.

Ιδιαίτερα στην Κυψέλη, πάντως, οι κάδοι απορριμμάτων κυριολεκτικά δίνουν… ζωή. Η Κατερίνα, κάτοικος της περιοχής, αναφέρει πως για ορισμένους δημότες αποτελεί καθημερινή συνήθεια. «Όπως κάποιοι μαζεύουν την ανακύκλωση, ενώ άλλοι συγκεντρώνουν φαγητό για αδέσποτα σκυλιά, έτσι πλέον ορισμένα σπίτια μεριμνούν ώστε ό,τι περισσέψει από το φαγητό της ημέρας να το βάλουν σε μια σακούλα και να το κρεμάσουν έξω από τα σκουπίδια», λέει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.».

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο Λευτέρης, ο οποίος διατηρεί περίπτερο στη Φωκίωνος Νέγρη και Δροσοπούλου. Όπως λέει: «Στους κάδους εδώ τριγύρω το βλέπω συνέχεια να γίνεται. Όχι μόνο με σπιτικό φαγητό, αλλά και με περίσσευμα από εστιατόριο. Εκεί όμως που γίνεται χαμός είναι γύρω από το σπίτι μου, κάτω από την πλατεία Αμερικής. Σχεδόν όλα τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών έχουν υιοθετήσει αυτή την πρωτοβουλία».

Στην ίδια περιοχή, ο Γιώργος, ο οποίος επίσης διαθέτει περίπτερο, κάνει λόγο για εξαθλίωση. «Κρεμιούνται από τους κάδους και ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια. Είναι τραγικό το θέαμα που βλέπω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε!», τονίζει.

Οι πολίτες αφήνουν το καθαρό φαγητό και τις προμήθειες, αφού πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα τα μαζέψει ο δήμος. «Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να καθαρίσουμε τα πάντα. Και είναι θλιβερό να χρειαστεί να μαζέψεις μια σακούλα με ρούχα σε καλή κατάσταση ή φαγητό που προορίζεται για έναν άπορο. Όμως, συνήθως, όποιος θέλει να αφήσει κάτι, σκέφτεται έξυπνα και το αφήνει μετά την αποκομιδή», προσθέτει ο προϊστάμενος του τμήματος αποκομιδής.

Εκτός από την Αθήνα, η ίδια κίνηση ανθρωπιάς παρατηρείται έντονα και στην επαρχία, όπου ο αριθμός των αστέγων και νεόπτωχων είναι ανησυχητικός. Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των κρητικών μέσων ενημέρωσης αναδεικνύουν ότι πολλοί κάτοικοι, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των άπορων συμπολιτών τους, ετοιμάζουν σακουλάκια και τα τοποθετούν έξω από τους κάδους.

Ψωμί, μακαρόνια, όσπρια και μερίδες μαγειρεμένου φαγητού που έχουν περισσέψει από το μεσημεριανό τραπέζι είναι μόνο μερικά από αυτά που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς. Την ίδια ώρα, άποροι περιμένουν το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να πάρουν κάποια από τα ληγμένα τρόφιμα που προορίζονται για τα σκουπίδια.

Ενάμισι εκατ. άνεργοι, δύο εκατ. φτωχοί και χιλιάδες άστεγοι

Ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και δύο εκατομμύρια φτωχούς μετράει η Ελλάδα από την έλευση της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, οι 20.000 άστεγοι, όπως καταγράφηκαν από τα τελευταία στοιχεία, μέσα στο 2012 σχεδόν διπλασιάστηκαν!

Άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που μένουν άνεργοι, άνθρωποι πνιγμένοι στα χρέη που έμειναν στο δρόμο, χιλιάδες Έλληνες που κοιμούνται σε παγκάκια, γέφυρες, πλατείες, στοές. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα της χώρας μας σήμερα.

Τεράστιες ουρές σχηματίζονται στα συσσίτια των δήμων και της Εκκλησίας. Μόνο στο καθημερινό συσσίτιο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σιτίζονται περίπου 1.500 άτομα. Εάν προστεθούν τα συσσίτια των υπόλοιπων δήμων, καθώς και οι πρωτοβουλίες ανθρωπιάς που παίρνουν μεμονωμένα άτομα ή μικρές ομάδες πολιτών, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση της χώρας. Οι επίσημοι αριθμοί σοκάρουν: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2012 ανήλθε στο 21,9%, με τον αριθμό των ανέργων στα 1.075.081 άτομα. Σε σχέση μάλιστα με τον Μάρτιο του 2011, η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 37,8%.

Μαρία- Νίκη Γεωργαντά, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. popaia avatar
  popaia 16/01/2013 15:45:23

  Τόση εξοικείωση πια με τα σκουπίδια και τη βρώμα στην Ελλάδα. Σε κανέναν δηλαδή δε φαίνεται περίεργο να κρεμιέται φαγητό γι ανθρώπους από τους βρωμοκάδους; Κι αν κάποιοι εξαθλιωμένοι χώνονται μέσα πρέπει να γίνει ένα είδος προσκλητηρίου στον εξανδραποδισμό; Τόσα κοινόχρηστα σημεία υπάρχουν, δεν βρέθηκε κάποιο καταλληλότερο από τους σκουπιδοντενεκέδες;
  Συμβολισμός ολέθριος, σα να στέλνεται μήνυμα ότι οι πολίτες είναι για πέταμα, ότι δεν αξίζουμε τίποτ' άλλο. Απορώ. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν, όπως και πολλά άλλα άλλωστε...
  Και μόνο συμβολικά, για να τιμηθούν τα αθώα θύματα του Λαμογιστάν, θα έπρεπε οι δήμοι κι οι διάφορες οργανώσεις να στρώνουν λευκά τραπεζομάντηλα και σερβίτσια στους απόρους και πεινασμένους. Όχι αυτό το ανήκουστο χάλι! Που επαινείται κι όλας σαν αλληλεγγύη!...
  Κρίμα και το καθαρό φαγητό των νοικοκυρών.
  Κρίμα για όλα. Όλη η παράνοια σ' αυτόν τον τίτλο: "Φαγητό κι ευαισθησία δίπλα στα σκουπίδια"!!!
  Και ξέρουμε πώς είναι οι χώροι συγκέντρωσης απορριμμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Συχαίνεσαι και να περάσεις, όχι να φας.
  Ας ευχηθώ τουλάχιστον αυτή η "ωραία πρωτοβουλία" να γίνει αφορμή να καθαρίζονται οι κάδοι και η χολέρα τριγύρω.
  Αλλά χλωμό.
  Ούτε ο εχθρός μου να μη βρεθεί ποτέ στη θέση να χρειαστεί τέτοια "ευαισθησία".

 2. αννα avatar
  αννα 16/01/2013 16:20:20

  Αγαπητή popaia τα είπες όλα με τόσο ήπιο πάθος και ευαισθησία που δεν μπορει κανείς να προσθέσει τίποτε. Αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα ΧΤΕΣ, τότε τι νόημα έχει να συζητάμε για τα "γεγονότα?" Τι τη θέλουμε τέτοια πατρίδα αν αυτή η κατάσταση μονιμοποιηθεί για τα επόμενα 20 χρόνια όπως φαίνεται?
  Ποιά ανάπτυξη και ποιά ανταγωνιστικότητα και για ποιόν?
  Οταν οι Πακιστανοί θα λυπούνται τους Ελληνες για τη δυστυχία τους τί θα τις κάνει τις "σκούπες" ο Δένδιας?

 3. RED avatar
  RED 16/01/2013 16:32:54

  Καλή είναι η συμπόνια. Ας σκεφτεί όμως ο καθένας, μήπως ο ίδιος στηρίζει με την ψήφο και την ανοχή του το ίδιο το σύστημα που οδηγεί τον διπλανό του στην πείνα.

  Επίσης, απορώ πως γίνεται να υπάρχει κόσμος που εκθειάζει τον καπετάνιο, ενώ βλέπει ότι η συνέχιση του πλου επιτυγχάνεται πετώντας ορισμένες κατηγορίας επιβατών στη θάλασσα...

  Τον νηστικό ο χορτασμένος δεν τον σκέφτεται ποτέ! Έχω υπάρξει και στις δύο θέσεις και το ξέρω εξ ιδίων....

  • Φανή2 avatar
   Φανή2 @ RED 16/01/2013 17:14:19

   ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ αγαπητέ RED ιδίως στην παρατήρησή σου για το τί κάνει ως τώρα ο καπετάνιος...

 4. fantomas avatar
  fantomas 16/01/2013 18:03:11

  τα λεει ολα ,,,,,,,
  http://www.youtube.com/watch?v=lm19bnLuLVA

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 16/01/2013 20:47:50

  Τι ανοησία είναι αυτό με τους κάδους;;;;;;; Γιατί δεν βάζουν το φαγητό κάπου αλλού;;; Χάθηκαν τα μέρη; Αυτό είναι σα να δεχόμαστε σαν φυσιολογικό το ψάξιμο για φαγητό στον κάδο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ.

  Στην Πάτρα έχω δει πολλούς φούρνους να κρεμάνε τρόφιμα στην πορτα τους όταν κλείσουν, για τους αφγανούς, κόυρδους και ρομά απο ρουμανία..

  • fantomas avatar
   fantomas @ Γιώργος Αχαιός 16/01/2013 21:33:04

   Επειδη εισαι απο την Αχαια δεν ξερεις τι συμβαινει στην Αθηνα και για τον λογο αυτο ειναι δικαιολογημενη η αποψη σου.
   Εγω ομως που ζω στην Κυψελη και εως το τελος του ετους δεν θα ζω στην Ελλαδα επειδη δεν μπορω πια να ανεχτω ολη αυτη την κατασταση, σε πληρωφορω οτι ειναι το λιγοτερο ,,,,, που μπορει να κανει καποιος για τον συνανθρωπο του.

 6. popaia avatar
  popaia 17/01/2013 13:53:50

  @φαντομάς
  Μήπως θα μπορούσες να γίνεις λίγο πιο κατανοητός; Ποιά η διαφορά δηλαδή της Πάτρας από την Κυψέλη; Γιατί εκεί μπορούν να κρεμάνε το φαγητό έξω από φούρνους όπως είναι το λογικό και το ανθρώπινο, ενώ στην Κυψέλη η αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο περνάει νομοτελειακά μέσα από τα σκουπίδια; Και πώς πουθενά αλλού στον κόσμο δεν εφαρμόστηκε αυτή η πατέντα;
  Ή εγώ δεν κατάλαβα τί εννοείς;

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ popaia 17/01/2013 17:24:44

   Εάν δοκιμάσεις να βγάλεις ένα τραπέζι, ακόμα και πλαστικό απόλυτα ευτελές, για να αφήνεις τις σακούλες, το τραπέζι έχει εξαφανισθεί την ερχόμενη στιγμή. Άσε που μπορεί να το μαζέψει και ο Δήμος ως ...σκουπίδι. Εδώ στην Αθήνα όλα γίνονται. Πρέπει να το δέσεις με αλυσίδα σε κάποιο δένδρο. Αυτή είναι η μόνη λύση. Έτσι μπορεί να λειτουργήσει.

 7. fantomas avatar
  fantomas 17/01/2013 21:53:45

  popaia
  ΡΩΤΑΣ: Ποιά η διαφορά δηλαδή της Πάτρας από την Κυψέλη;
  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ : διαφορα κουλτουρας!
  προσωπικα εχω παρει την αποφαση εντος του 2013 ειτε να φυγω και να παω να ζησω σε μια ελληνικη πολη με πληθυσμο κατω απο 10.000 κατοικους ειτε να φυγω για τον Καναδα!!
  Ξερεις γιατι? γιατι θελω να μην ζω με αυτη την κουλτουρα ειτε της Πατρας ειτε της Κυψελης!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.