#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/10/2013 16:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπό μόνιμη επιτήρηση η Ελλάδα;Σε καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων και μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βαλαβάνη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρεν, οι κανόνες για την επιτήρηση μετά το τέλος του Προγράμματος έχουν ενσωματωθεί στη Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί διακυβερνητική συνθήκη και έχει συμφωνηθεί από τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

«Θα δοκιμάσουμε σύντομα, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους,  τόσο τη Συνθήκη για το Ευρώ όσο και για τον ESM, και τότε θα ισχύει ότι εφ’ όσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί, η επιτήρηση θα συνεχίζεται», σημείωσε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι το «πόσο χρόνο ακόμα θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί».

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Ρεν επισήμανε ότι το θέμα μπορεί «να περιμένει λίγο ακόμη» και μετέθεσε τη συζήτηση για το καλοκαίρι.

«Μέσα στους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Έχουμε καιρό τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου, ώστε το Eurogroup να πάρει τις αποφάσεις του για δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα το Δεκέμβριο-Ιανουάριο, επειδή αυτά τα θέματα είναι μάλλον επείγοντα», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, συνέχισε, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους «μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι έχουμε μια συμφωνία από το Eurogroup του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους 2012, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

«Ακόμα και τώρα, την άνοιξη, από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει  πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», κατέληξε.

naftemporiki

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ωρίων.1 avatar
  Ωρίων.1 23/10/2013 16:58:43

  Aυτό σημαίνει πως ό,τι κιαν παράγει ο Ελληνας τα επόμενα 30-40 χρόνια θα κινδυνεύει να υποτιμηθεί ακόμα και πάνω απο το μισό της αξίας του, τα δε χρήματά του να κατασχεθούν ανα πάσα στιγμή όπως έγινε στην Κύπρο. Κατόπιν αυτών, τι παραγωγικό μοντέλο και ποιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος θα κάνει ο Σαμαράς ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ακόμα και σε τέτοια μέτρα?

 2. αντιρεαλιστής avatar
  αντιρεαλιστής 23/10/2013 20:29:12

  Πρέπει να αρχίσουμε πολύ σοβαρά να κάνουμε συζήτηση για το αν πράγματι μας συμφέρει όχι απλά η Ευρωζώνη αλλά και η ίδια η ΕΕ!Γιατί αν είναι να ζήσουμε κατοχή για άλλα 50 χρόνια τότε τι νόημα έχει;

 3. δημητρα avatar
  δημητρα 25/10/2013 07:04:55

  Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε το ΟΧΙ και εμείς τώρα λέμε σε όλα ναι,θα ήταν καλήτερα νομίζω να ξαναπούμε ένα ΟΧΙ σε όλους και θα τα καταφέρουμε πολοί καλήτερα μόνοι μας χωρίς την <>.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.