Υπάρχει λαβύρινθος στην Αμφίπολη; Μήπως βρεθούν κι άλλοι διάδρομοι και είσοδοι;
04/11/2014 15:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχει λαβύρινθος στην Αμφίπολη; Μήπως βρεθούν κι άλλοι διάδρομοι και είσοδοι;

Μεγαλώνει η αγωνία για το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης καθώς εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο οι ανασκαφές θα ολοκληρωθούν. Αν και φαίνεται πολύ δύσκολο να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού, όλες οι ελπίδες για τη σπουδαία αποκάλυψη εστιάζονται σ' αυτήν την ακανόνιστη τάφρο και τον τοίχο σφράγισης από πωρόλιθους που βρέθηκε πριν μερικές ημέρες.

Τι μπορεί να υπάρχει κάτω από αυτό το δάπεδο; Να είναι απλά μια τρύπα που καλύφθηκε ή υπάρχει κάτι άλλο; Όμως, γιατί να κάνουν τόσο κόπο κάποιοι προκειμένου να καλύψουν το όρυγμα, να ρίξουν πάνω ένα δάπεδο, βαριά αντικείμενα όπως το κομμάτι του θυρόφυλλο που ζυγίζει 1,5 τόνο, και στη συνέχεια χώμα;

Αν ήταν τυμβωρύχοι αυτοί που έκαναν τη συγκεκριμένη δουλειά τι ήθελαν να κρύψουν και γιατί να χάσουν το χρόνο τους;

Υπάρχει, όμως, και η απορία για το τι υπάρχει σε όλο τον υπόλοιπο χώρο του λόφου Καστά καθώς οι παλαιότερες «ακτινογραφίες» δείχνουν κι άλλους χώρους ανεξερεύνητους και πιθανότατα κι άλλους διαδρόμους και τάφους.

Αυτή η γεωλογική απεικόνιση του τύμβου αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και θα μπορούσε να δώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια στοιχεία για το εσωτερικό του τάφου. Ισως και μια άλλη είσοδο στον ταφικό θάλαμο ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί το μεγάλο μυστήριο.

Όπως αναφέρει το xronometro.gr την απάντηση τη δίνουν μάλλον οι κατά καιρούς γεωφυσικές μετρήσεις που έχουν γίνει στο λόφο, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κενά στο Τύμβο που θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενήσουν με απόλυτη ασφάλεια ένα νεκρικό θάλαμο για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Αν η είσοδος για τον τέταρτο θάλαμο δεν βρίσκεται κάπου στο τρίτο θάλαμο και είναι απροσπέλαστη από τον βιαστικό «επισκέπτη» – κοινώς να υπάρχει μια κρυφή πύλη – μην αποκλείουμε να βρίσκεται σε άλλο σημείο του λόφου, κάτι το οποίο εξάλλου φαίνεται στην μελέτη του καθηγ. του Πανεπιστημίου Πατρών Λάζαρου Πολυμενάκου. Υπάρχει μάλιστα και μια άποψη ότι στην κορυφή του Τύμβου, εκεί που ήταν ο Λέοντας τοποθετημένος υπήρχε μυστική πύλη εισόδου, εγκλωβισμένη με άμμο, για την περίπτωση βίαιης αποσφράγισης.

Ίσως, γι' αυτό στα επόμενα σχέδια της ανασκαφικής ομάδας είναι η διεξαγωγή μιας λεπτομερούς γεωφυσικής καταγραφής ολόκληρου του λόφου για να εντοπιστούν και άλλοι τάφοι και άλλοι τυχόν είσοδοι στο κεντρικό μνημείο. Να είναι δηλαδή ο λόφος Καστά κάποιο είδος λαβυρίνθου; Να υπάρχουν κι άλλοι χώροι που επικοινωνούν με διαδρόμους;

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 04/11/2014 15:39:14

  Περιστέρη: Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο «Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο» αναφέρει η Κατερίνα Περιστέρη, απαντώντας στις απόψεις που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πορεία του ανασκαφικού έργου, στον τύμβο Καστά της Αμφιπόλης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η υπεύθυνη ανασκαφέας και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, εκφράζοντας το σύνολο της ανασκαφικής ομάδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας, ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξόσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε άλλου είδους ανασκαφή. Είναι, τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ δεν έχει επισκεφθεί. Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων. Οτιδήποτε λέγεται για άσκηση οποιουδήποτε είδους πίεσης, είναι εκ του πονηρού. Δουλεύουμε με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ' όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του. Με ιδιαίτερη προσοχή αφαιρέθηκε, σε πάχος 0,20μ. το επικαθήμενο χώμα, επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων. Η προσεκτική ανάγνωση του δίλεπτου βίντεο, επιβεβαιώνει τα ανωτέρω αλλά η προχειρότητα των σχολιαστών υπερτερεί. Στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί "σκαρπέλο", δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο. Ο χώρος ο οποίος ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε , αλλά με ανασκαφικό στρώμα. Επισημαίνουμε ότι είναι λυπηρό, για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ, και ειδικά στα ηλεκτρονικά, να περιορίζονται μόνον σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο ταφικό μνημείο». ΑΠΕ

 2. Πάρης ο όμορφος avatar
  Πάρης ο όμορφος 04/11/2014 15:58:11

  Πραγματικά, ορισμένοι ασχετοειδήμονες που συχνάζουνε στα κανάλια και διαθέτουν άποψη επί παντός επιστητού, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπανε προχθές πως οι εργασίες δεν εκτελούνται τάχα με τη δέουσα προσοχή, γιατί λέει....πιέζονται οι ανασκαφείς να επιταχύνουν. Είναι πολύ γελοίο που ακόμη και σ΄αυτό, ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό για ολόκληρο τον Ελληνισμό θέμα, βρέθηκαν πάλι κι εδώ οι φαιδροί τύποι, που θα παραφωνήσουν... Είναι κάποιες φορές, που δεν ξέρει κανένας αν σηκώνει να γελάσει, ή να μας φοβηθεί....

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 22/11/2014 00:22:11

  ΣΟΚ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΟΑΣΗΣ ΣΙΟΥΑ, ΠΟΥ ΑΝΕΣΚΑΨΕ Η ΛΙΑΝΑ ΣΟΥΛΒΑΤΖΗ ΚΑΙ ΣΤΕΚΟΤΑΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ-ΙΕΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΑ! Ο Λέων της Σίουα, εφάμιλλος της Αμφίπολης και τ...ης Χαιρώνειας, φυλάει και εκεί επί 2.300 χρόνια ένα επίσης μεγάλο μυστικό! Και όμως κανείς δεν νοιάζεται για την συνέχιση και εκείνης της Ανασκαφής, που διέκοψε τότε παράλογα ο Σημίτης! Σε εκείνο το μέρος ακριβώς όπου είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί ο Μέγας Έλληνας Στρατηλάτης και Εκπολιτιστής! Ο Ταφικός Θάλαμος (τριθάλαμος) είναι ακόμη ανεξερεύνητος και πρέπει να εξερευνηθεί. Για ό,τι κρύβει ή δεν κρύβει. Πολύ περισσότερο επειδή η κα Σουλβατζή πιστεύει πως είναι ακόμη ασύλητος!
  ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ "ΦΩΝΑΖΕΙ"! Θα το ακούσει κανείς; http://on.fb.me/1xXfpS3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
  3.500.000 αληθινοί Μακεδόνες του Κόσμου
  Ασυμβίβαστα για το Όνομα και την Ελληνικότητα της Ιστορίας μας


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.