#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/05/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Το φάρμακο για την κρίση βρίσκεται στην Εκκλησία»Μήνυμα προς τους πιστούς έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζοντας πως η λύση στα προβλήματα του ελληνικού λαού βρίσκεται στην Εκκλησία, καλώντας τους Έλληνες να έχουν υπομονή, ειλικρίνεια, αλλά και να αλλάξουν μυαλό.

«Αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλές κρίσεις. Δεν είναι στιγμή να αναζητήσουμε τα αίτια, αλλά τη λύση», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος. «Χρειάζεται υπομονή και ειλικρίνεια, να ψάξουμε να βρούμε το φάρμακο. Ένα φάρμακο που βρίσκεται στην Εκκλησία, η μετάνοια», ανέφερε, και συνέχισε: «Μετάνοια σημαίνει αλλάζω μυαλό, αλλάζω νοοτροπία. Ο εγωισμός, ο ατομισμός, η απληστία κυριαρχούν στις μέρες μας και είναι αρρώστιες. Καλούμαστε, λοιπόν, να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι και θα ξεπεράσουμε την κρίση», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έργο και την προσφορά της Εκκλησίας εν μέσω οικονομικής κρίσης: «Τρία χρόνια κάθε μέρα, χιλιάδες άνθρωποι έρχονται για ένα πιάτο φαγητό και τα βγάζουμε πέρα. Αυτό είναι το θαύμα του Θεού και η αγάπη του ανθρώπου. Οι Έλληνες, άλλωστε, ακόμη κι όταν υποφέρουν, όταν βλέπουν την κατάσταση γύρω τους, συγκινούνται και από το λίγο που έχουν δίνουν και στο συνάνθρωπό τους. Η ενότητα, ωστόσο, είναι η ελπίδα μας, η δύναμή μας», τόνισε. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και για μία γυναίκα από την Κύπρο, η οποία έστειλε το υστέρημά της στην Εκκλησία, προκειμένου να ενισχύσει τα συσσίτια. «Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα», ανέφερε. «Έτσι πρέπει να καλλιεργούμεθα και να καλλιεργούμε και τα παιδιά μας. Αυτό είναι το φάρμακο που σώζει αυτόν τον τόπο, η αγάπη προς την Εκκλησία», κατέληξε.

Ο κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στην ακολουθία του Oρθρου της Μεγάλης Τετάρτης από τον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού Γκύζη, ο προϊστάμενος του οποίου, π. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην ενορία, ενώ μίλησε για τη στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην κρίση.

Κατερίνα Μυγιάκη, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. euagelos avatar
  euagelos 02/05/2013 08:59:26

  ΠΑΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΙΓ'
  ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 13

  Περὶ ὑποταγῆς εἰς τὰς ἐξουσίας  1 Ἂς ὑποτάσσεται ὁ καθένας εἰς τὰς ἀνωτέρας ἐξουσίας, διότι δὲν ὑπάρχει ἐξουσία παρὰ ἀπὸ τὸν Θεόν, καὶ αἱ ἐξουσίαι ποὺ ὑπάρχουν ἔχουν ταχθῇ ἀπὸ τὸν Θεόν.

  2 Ὥστε ἐκεῖνος ποὺ ἀντιτάσσεται εἰς τὴν ἐξουσίαν, ἀντιτάσσεται εἰς τὴν διαταγὴν τοῦ Θεοῦ καὶ ἐκεῖνοι ποὺ ἀντιστάθηκαν, θὰ κατακριθοῦν.

  3 Διότι οἱ ἄρχοντες δὲν εἶναι φόβος διὰ τὰ καλὰ ἔργα, ἀλλὰ διὰ τὰ κακά. Θέλεις νὰ μὴ φοβᾶσαι τὴν ἐξουσίαν; Κάνε τὸ καλὸν καὶ θὰ ἐπαινεθῇς,

  4 διότι ἡ ἐξουσία εἶναι ὄργανον τοῦ Θεοῦ, διὰ τὸ καλόν σου, ἐὰν ὅμως κάνῃς τὸ κακόν, τότε νὰ φοβᾶσαι, διότι δὲν φέρει μαχαίρι χωρὶς λόγον, ἀλλὰ διότι εἶναι ὄργανον τοῦ Θεοῦ, ἐκδικητὴς τῆς ὀργῆς του ἐναντίον ἐκείνου ποὺ κάνει τὸ κακόν.

  5 Διὰ τοῦτο εἶναι ἀνάγκη νὰ ὑποτάσσεσθε ὄχι μόνον ἕνεκα τῆς ὀργῆς ἀλλὰ καὶ διὰ λόγους συνειδήσεως.

  6 Αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος ποὺ πληρώνετε τοὺς φόρους, διότι αἱ ἀρχαὶ εἶναι ὑπηρέται τοῦ Θεοῦ, ἀφοσιωμένοι εἰς αὐτὸ ἀκριβῶς τὸ ἔργον.

  7 Ἀποδώσατε λοιπὸν εἰς ὅλους ὅ,τι τοὺς ὀφείλεται· φόρον εἰς ἐκεῖνον ποὺ ὀφείλεται φόρος, δασμὸς εἰς ἐκεῖνον ποὺ ὀφείλεται δασμός, σεβασμὸς εἰς ἐκεῖνον ποὺ ἐφείλεται σεβασμός, τιμὴ εἰς ἐκεῖνον ποὺ ὀφείλεται τιμή.

  http://www.synaxarion.gr/cms/gr/content/pros_romaious_13.aspx

  • fe avatar
   fe @ euagelos 02/05/2013 11:30:00

   Ηθελα να κανω ενα σχολιο αλλα με καλυψες απολυτα.

   Υπομονη χριστιανοι υπομεινεται την φτωχια και τον εξευτελισμο και θα λαβετε σιγουρα μια θεση στον παραδεισο.Η ανωτατη ιεραρχια παντα ητανε με την εξουσια αν δεν την υποκαθιστουσε.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ fe 02/05/2013 12:47:39

    Ξεχειλίζετε ασχετοσύνη περί χριστιανικού ήθους και εμπάθεια. Επομένως ότι και να λέτε άκυρο...

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ euagelos 02/05/2013 11:57:03

   Πολλές φορές ο Απόστολος Παύλος μου φαίνεται ότι κηρύττει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κηρύττει ο Χριστός.

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 02/05/2013 09:08:54

  Eπί Χριστοδούλου είχε αναλάβει η Αποστολική Διακονία τη μισθοδοσία (ένα μικρό επίδομα για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ήταν σημαντικό) των Ορθοδόξων γηγενών κληρικών στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, καθώς και ένα επίδομα στις πρεσβυτέρες που είχαν μείνει χήρες. Αυτό διακόπηκε τώρα, έτσι έχει ειπωθεί, μετά τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στην Εκκλησία με τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.
  Πολύ περισσότερο θα με ενδιέφερε να συνεχίσουν να λαμβάνουν ένα μικρό επίδομα οι Αφρικανοί, Ινδοί, Φιλιππινέζοι, Ινδονήσιοι κ.ά. κληρικοί των ιεραποστολικών ενοριών, όπως και οι κατηχητές, που δαπανούν μέρες ολόκληρες για το διακόνημά τους αυτό (μετάβαση με ποδήλατο σε απομακρυσμένα χωριά), παρά να γίνονται συσσίτια σε περιοχές όπου οι μισοί τουλάχιστον συμμετέχοντες είναι εργαζόμενοι (και μάλιστα με μαύρα χρήματα) Πακιστανοί ή "βαποράκια" διαφόρων εθνικοτήτων.
  Και αν όντως έτσι έγινε, γιατί ο αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος δεν ζητούν ανοιχτά από τον πιστό κόσμο να στηρίξει τους γηγενείς κληρικούς στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, που σχεδόν όλοι τους είναι οικογενειάρχες; Είμαι σίγουρος ότι οι εθελοντικές προσφορές θα υπερκαλύψουν το ποσό που μέχρι πρότινος έδινε η Αποστολική Διακονία.
  Και ως προς την ουσία της υπόθεσης: Στον άφωνο αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χρεώνεται το ότι, προκειμένου να δώσει, όπως καλή τη προαιρέσει πιστεύει, "καταξίωση" στην Εκκλησία, υπερτόνισε το θέμα του συσσιτίου και την μετέτρεψε σε μία ακόμα ΜΚΟ. Οι απόστολοι, όμως, είπαν ¨Οὐκ ἀρεστόν ἐστιν ἡμᾶς καταλείψαντας τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ διακονεῖν τραπέζαις" (Πράξεις 6,2).
  Στους "εις Χριστόν πιστεύοντας", αλλά και στους μη πιστεύοντας, καλή Ανάσταση εύχομαι.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 02/05/2013 10:52:31

  Ιερώνυμε, έχε χάρη που ο Έλληνας έχει προσωπική σχέση με τον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους. Γιατί στη συνείδηση των Ελλήνων "μανή θεκέλ φάρες"... εμετρήθης, εστάθης εν ζυγώ, και ευρέθης υστερών. Ας ελπίζουμε ότι θα μας λυπηθεί ο Θεός και δεν θα δόσει την Εκκλησία μας στους νοητούς Μήδους και Πέρσες που ξεφορτώνουν χιλιάδες προτεσταντικές Καινές Διαθήκες από Αμερική.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Στέργιος 02/05/2013 14:55:32

   Μα εσύ λες ότι ο απόστολος Παύλος έλεγε τα αντίθετα από τον Χριστό. Τι σε ενδιαφέρει λοιπόν η πορεία μιας Εκκλησίας της οποίας τη διδασκαλία ουσιαστικά απορρίπτεις;

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ ΒΙΣ 02/05/2013 22:24:04

    Δεν απορρίπτω τον Απόστολο Παύλο.
    Αλλά δεν θεωρώ ότι ό,τι είπε αυτός, ή οποιοσδήποτε άλλος Άγιος τού Θεού, είναι δόγμα που δεν τίθεται προς συζήτηση.
    Για παράδειγμα, δεν θεωρώ ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν σώνει και καλά καλυμμένο το κεφάλι τους όταν προσεύχονται, ούτε ότι το καλύτερο για τον άνθρωπο είναι να μένει μόνος του και να αποφεύγει τον γάμο.
    Σε αντίθεση με αυτά που είπε ο Απόστολος Παύλος, θεωρώ ότι αυτά που είπε ο Χριστός είναι και παραείναι δόγμα και έχουν απείρως μεγαλύτερη ισχύ από αυτά που είπε ο οποιοσδήποτε θνητός.
    Επίσης πιστεύω ότι καμμία χριστιανική εκκλησία δεν έχει πιάσει καλύτερα το νόημα τού Χριστιανισμού από ό,τι η Ορθόδοξη, και συνεπώς στεναχωριέμαι όταν οι ιεράρχες μας είναι κάτι ανήμπορα γεροντάκια χωρίς τσαγανό και φλόγα, που τα βλέπεις και λες, αυτός τώρα το μόνο που θέλει είναι να πάει να ξαποστάσει.

 4. euagelos avatar
  euagelos 02/05/2013 14:25:19

  θα είχε τους λόγους του...

 5. george avatar
  george 03/05/2013 16:55:58

  «Αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλές κρίσεις. Δεν είναι στιγμή να αναζητήσουμε τα αίτια, αλλά τη λύση», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.
  ΑΝΤΕ λοιπόν περισσότερα έργα,πουλήστε τα χρυσά σας για τη φτωχολογιά.Τι βγαίνετε με τα χρυσά και πολυτελή άμφια.
  ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΤΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ......ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ,ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΤΕ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΣΤΗΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ.
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΠΕΙ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΕ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.