#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/06/2013 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σχέδιο για πλειστηριασμούςΑνοίγει διάπλατα το θέμα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων από την τρόικα αλλά και την κυβέρνηση. Το «γλωσσικό ολίσθημα» του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά δεν ήταν τυχαίο και αντικατοπτρίζει το προβληματισμό του οικονομικού επιτελείου για την ανάγκη ομαλής «προσγείωσης» και σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων.

 

Το θέμα των πλειστηριασμών, για τα υποθηκευμένα στις τράπεζες ακίνητα, θα θέσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου σταδίου της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών της χώρας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες με στεγαστικά δάνεια έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν περιμένοντας της αποφάσεις του ΤΧΣ και της τρόικας.  Τα distress funds είναι έτοιμα να δράσουν και σε πρώτη φάση ενδιαφέρονται για τα δάνεια με ενέχυρο μεγάλα ακίνητα «εμπορικού ενδιαφέροντος». Μετά θα έλθει και η σειρά των κατοικιών…

Περισσότερα στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ που κυκλοφορεί το Σάββατο 8/6/2013

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 07/06/2013 18:24:55

  --Ακουγεται οτι θα υπαρξει απαλλαγη για τη πρωτη κατοικια απ το Νεο-ΦΟΡΟ Ακινητων, για οσους ειναι μακροχρονια ανεργοι και εχουν εισοδημα κατω απο 12.000 Ευρω. Αν ισχυει, ειναι πραγματι μια σωστη αποφαση.

  --Απλα επειδη διαβαζω οτι θα μπει ΟΡΙΟ 120.000 Ευρω για την αντικειμενικη ''ΑΞΙΑ'' του ακινητου, εχω την αισθηση οτι το ΟΡΙΟ αυτο θα πρεπει να ΑΥΞΗΘΕΙ περιπου στις 150.000 Ευρω.

  -- Καθοτι ειδικα στην Ελληνικη Επαρχια, παρα πολλα σπιτια ανεργων και νεο-πτωχων ειναι απλα ΠΟΛΛΑ τετραγωνικα μετρα (συνηθως τα εχουν κληρονομησει απ τους γονεις τους) , αν και πολυ φτωχα σε εξοπλισμο και ποιοτητα. Τα οποια βεβαια συντηρουν με βοηθεια απ τους συγγενεις τους.

  --Και με δεδομενο οτι οι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ Αξιες ειναι παραλογα υψηλες, μενει εκτος αυτης της (δικαιης) ελαφρυνσης ενα σημαντικο κομματι των Ελληνων ανεργων, ειδικα της Ελληνικης Περιφερειας αφου τα σπιτια αυτα καταληγουν να εχουν μια πολυ υψηλη αντικειμενικη ''ΑΞΙΑ''...!

  --Προσεξτε πολυ τη φορολογια των ακινητων, κρινει παρα πολλα σε πολλα επιπεδα. Απ τη Ν.Δ περιμενει η Ελληνικη μεσαια ταξη, να ΜΗΝ συμβαλει στην (ουσιαστικη) κατασχεση της μικρο-μεσαιας και μεσαιας ακινητης περιουσιας της.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Μικρασιάτης 08/06/2013 12:25:58

   (προφανως αν γινοταν οι δικαιες μειωσεις των ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ Αξιων κατα τουλαχιστον 35% στις αστικες περιοχες, δεν θα χρειαζοταν ουτε σημαντικα αφορολογητα ορια, ουτε ιδιαιτερες φοροελαφρυνσεις και απαλλαγες -παρα καποια ελαχιστα μονο- αλλα οσο δεν γινται αυτο... )

 2. blue nile avatar
  blue nile 08/06/2013 01:52:47

  Δανειζόμαστε 50 δις (ένα τεράστιο ποσό) για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.
  Κάτι τέτοιο θα ήταν δικαιολογημένο αν οι τράπεζες έπαιρναν αυτά τα χρήματα και τα έδιναν υπό μορφή δανείων στην πραγματική οικονομία.
  Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μιας που οι τράπεζες είναι βαθιά χρεωκοπημένες λόγω του 25% ρων κόκκινων δανείων. Κόκκινα δάνεια που έφτασαν σε τέτοιο βαθμό λόγω της ύφεσης που επέφερε το μνημόνιο. Μνημόνιο που υποστήριξαν και ουσιαστικά επέβαλαν οι τράπεζες.
  Μέχρι και ο Βορίδης στον ενικό είχε παραδεχτεί ότι αυτά τα χρήματα οι τράπεζες δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να δώσουν δάνεια.
  Οπότε γιατί πέφτουν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων 50 δις (που για να τα πάρουμε υποστήκαμε μέτρα λιτότητας 11,5 δις) από τη στιγμή που αυτή η τεράστια επιβάρυνση δεν θα ωφελήσει την κατάσταση;
  Μόνο και μόνο για να διατηρήσουν οι Έλληνες τραπεζίτες τον έλεγχο των τραπεζών που χρεωκόπησαν!!!
  Και τώρα έρχονται οι ίδιοι οι τραπεζίτες που κρατούν την ιδιοκτησία τους φορτώνοντας με νέα τεράστια χρέη τους φορολογούμενους να κατάσχουν την ιδιωτική περιουσία των φορολογούμενων που τους διασώζουν.
  Ας πάει να κάνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση...
  Μετά μπορεί να αρχίσει να μετράει τις τελευταίες της μέρες...

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ blue nile 08/06/2013 10:07:28

   "να κατάσχουν την ιδιωτική περιουσία των φορολογούμενων που τους διασώζουν"

   Μάλλον αγνοείτε τα βασικά:

   α) οι τράπεζες δανείζονται με κρατικές εγγυήσεις ή/και ενισχύονται με κεφάλαια μέσω δημόσιου δανεισμού για να μπορείτε να αναλαμβάνετε μετρητά από το λογαριασμό σας χωρίς περιορισμούς όπως στην Κύπρο (και δευτερευόντως για να δίνουν θαλασσοδάνεια στο κόμμα σας και στον εκδότη του μέσου που ίσως διαβάζετε ή παρακολουθείτε)

   β) τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα ως επί το πλείστον δεν αποτελούν ιδιωτική περιουσία των φορολογουμένων (άρα δεν κατάσχονται) γιατί προφανώς δεν έχουν αποπληρωθεί τα σχετικά δάνεια. Αποτελούν εταιρική περιουσία των τραπεζών (ή αυτών στους οποίους οι τράπεζες έχουν πωλήσει με μορφή πακέτου τα δάνεια). Εξαίρεση αποτελούν οι εκπίπτουσες εμπράγματες εγγυήσεις για επιχειρηματικά, επισκευαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά αυτά έτσι κι αλλιώς δεν καλύπτονται από την προσωρινή προστασία από πλειστηριασμούς.

   • σιδεράκιας avatar
    σιδεράκιας @ Αντίθεσις 08/06/2013 13:06:25

    Εφόσον είναι έτσι, γιατί τότε δεν πληρώνουν οι τράπεζες κι όλους τους φόρους που έχουν πέσει πάνω στην "εταιρική περιουσία" τους; Οχι βέβαια, αυτούς θα τους πληρώσει ο δανειολήπτης, η τράπεζα μόνο όφελος μπορεί να έχει.


    Μέσα από τράπεζα τα γράφετε ή έχετε υπολογιστή και στο σπίτι;

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ σιδεράκιας 08/06/2013 22:05:20

     +!!!!!

    • Αντίθεσις avatar
     Αντίθεσις @ σιδεράκιας 08/06/2013 22:06:47

     Το επί ποίου (πραγματικού) αντικειμένου επιβάλλει -ενίοτε τεκμαρτούς- φόρους το κράτος δεν έχει καμμία σχέση με την κυριότητα του εν λόγω αντικειμένου. Αν οι τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μπορούν να πιέζουν οι φόροι στους οποίους αναφέρεσθε να μεταφέρονται απ' ευθείας στις πλάτες των πελατών των, αυτό απλώς συνιστά απόδειξη συνδικαλιστικής αδυναμίας των δανειοληπτών και τίποτε παραπάνω. Σας θυμίζω ότι οι πελάτες επισιτιστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιβαρύνονται με τέλος παρεπιδημούντων (2%). Και σ' αυτή την περίπτωση δεν έχουν οιαδήποτε σχέση ιδιοκτησίας με το χρησιμοποιούμενο ακίνητο. Σε πρακτικό επίπεδο τώρα, η επιβάρυνση των τραπεζών με επιπλέον φόρους ακινήτων σε ποίου την τσέπη νομίζετε ότι θα μετεφέρετο; Ευχαριστώ για την απάντησή σας.

    • Αντίθεσις avatar
     Αντίθεσις @ σιδεράκιας 08/06/2013 22:22:47

     Και κάτι ακόμη: μέρος των δανείων δεν ευρίσκεται πλέον σε ελληνικά χέρια. Οι όποιες κοινωνικές παροχές τής κυβέρνησης (πολλώ δε μάλλον τα λόγια των κομμάτων) δεν μπορούν να δεσμεύουν επιχειρήσεις άλλων χωρών και μπορείτε να είσθε σίγουρος ότι οι υπουργοί εξωτερικών και οικονομικών των χωρών αυτών θα το καθιστούν εμφατικώς σαφές στους έλληνες ομολόγους των. Αν δεν απατώμαι εντός του τρέχοντος μηνός επιχειρείται να συγκληθεί συνέλευση των ξένων δανειστών που έχουν αγοράσει πακέτο 25-30% των δανείων του Τ.Τ., με την ελληνική διοίκηση του ιδρύματος να προσπαθεί να εκμαιεύσει τη συναίνεσή των για παροχή διευκολύνσεων (μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, περίοδο χάριτος) για τα εν λόγω δάνεια που ευρίσκονται σε καθυστέρηση. Ακόμη και αυτό όμως θεωρείται από δύσκολο ως αβέβαιο, σκεφθείτε το πόσο πιο δύσκολο θα είναι να συμφωνήσουν σε παράταση της αναστολής πλειστηριασμών. Δεν ζούμε σε κλειστό οικονομικώς κόσμο κι έχουμε παραχωρήσει κυριαρχία και χώρο άσκησης κυβερνητικής πολιτικής στους δανειστές. Ας μην το λησμονούμε.

 3. Zame avatar
  Zame 08/06/2013 14:26:19

  Ισως ντε & καλα να πυροδοτήσουν τον πόλεμο..
  "νομιμοποιώντας" με την μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών..
  προκειμένου την βιαιη επιταχυνση εγκαθίδρυσης ενός απολυταρχικού υπάκουου, προς τα συμφέροντά τους καθεστώτος.

 4. Σταύρος avatar
  Σταύρος 08/06/2013 17:20:48

  Να ρωτήσω κάτι για να με βοηθηθώ στις σκέψεις μου;

  Αυτό το 1,5 εκατομμύρια συμπολιτών μας, χρεωστούν ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ή συμπεριλαμβάνονται και τα κάθε είδους, διακοποδάνεια, καταναλωτικά, αγοράς αυτοκινήτου, γαμοδάνεια και κάθε είδους δάνεια;

  Είναι μόνο δάνεια νοικοκυραίων για αγορά 1ης ή ακόμα και 2ης κατοικίας;
  Ή είναι ΚΑΙ δάνεια ευδαιμονίας κι ευζωΐας τα οποία οι Τράπεζες τα έχουν μετακυλήσει στην κατοικία του δανειολήπτη;

  Πως συνέβη αυτό;
  Είναι τα λεγόμενα ψιλά γράμματα των συμβολαίων των δανειακών συμβάσεων;

 5. πολίτης avatar
  πολίτης 08/06/2013 17:45:55

  Υπάρχουν καταναλωτικά δάνεια ή συγκεντρώσεις οφειλών από άλλα δάνεια και κάρτες για τα οποία η τράπεζα ζητά προσημείωση ακινήτου.
  Δεν είναι μόνο τα στεγαστικά.
  Οι περισσότεροι έχουν πέσει σ' αυτό το λούκι. Σε κάθε περίπτωση όμως, για αρκετούς το σπίτι είναι το μοναδικό πλέον μέσο για να μη μείνουν άστεγοι, δεδομένου ότι το εισόδημά τους κάνει το ενοίκιο απαγορευτικό.
  Η πρώτη κατοικία μέχρι πρέπει ακόμα να προστατευτεί.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ πολίτης 08/06/2013 19:35:57

   Πολίτη, θεωρώ ότι απάντησες σε μένα και σ' ευχαριστώ!
   Προς Θεού, όχι σε σένα η παρατήρηση αλλά, στο γενικά.

   Η τότε καλοπέραση κι ευδαιμονία, σήμερα είναι "λούκι";
   Περαστικά σας...

 6. Zame avatar
  Zame 09/06/2013 11:50:25

  Nαι
  (πως λένε το βγάζουν ξινό από την μύτη..ένα πραμα..αλλά & ας πρόσεχαν-οι πολιτες- από την άλλη..& εδω είναι η ευθύνη ιθυνόντων του κράτους απέναντι στην κοινωνία..πού οχι μόνον δεν ζήτησε την προστασία της..τουναντίον αβανταρισε..μεχρι & ντελιβερι δανεια διαφημιζε γνωστος τηλεπαουσιαστης )
  sorry που παρεμβαίνω αλλά σε αυτό το ισως (ακραίο) σημείο γιατί να μην συνυπολογίσει πως ακόμα και ο δανειολήπτης της "καλοπερασης"
  κάπου-καπως είχε & τον τρόπο αποπληρωμής του "γαμο-δανείου" του.
  (κάτι πού εύκολα μπορούν να διακρίνουν)..
  αλλά προφανώς σκόπιμα δεν γίνεται αυτό το ξεχώρισμα..
  διότι πολλά δάνεια προκειμένου να δοθούν από τις τράπεζες
  (εποχές πάρε κόσμε..& με το αζημιοτο μαλιστα..)
  τα χαρακτηρίζανε όπως τους βόλευε..
  & τώρα για να μην ξανά-εκτεθούν..τα βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλα.
  ΚΑΝΑΝΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ μας.
  & δεν τα εκαναν προβληματικα οι δανειοληπτες.
  (τουλαχιστον η συντριπτική πλειοψηφία)
  οσο για τα εμπορικα-επιχειρηματικα δανεια τι λετε ?
  μηπως εδω μιλαμε για την πολλαπλη καταστροφη.?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.