04/08/2013 13:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κρίσιμο τετ α τετ με τον Ομπάμα

Η οικονομική κρίση και η ειδικότερη κατάσταση στην Ελλάδα είναι το κορυφαίο θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τονΜπάρακ Ομπάμα, την ερχόμενη Πέμπτη, στην Ουάσιγκτον. Με άξονα αυτό θα εξεταστούν μια σειρά ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα, από τα ενεργειακά και τις προοπτικές αμερικανικών επενδύσεων μέχρι τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα μείζονα εθνικά θέματα της Ελλάδας, στα οποία επίσης σημειώνεται κινητικότητα.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος θα φτάσει την Τρίτη στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα. Τον Αντ. Σαμαρά στο υπερατλαντικό ταξίδι του δεν θα συνοδεύσουν υπουργοί, παρά μόνο οι στενοί συνεργάτες του, Γιώργος ΜουρούτηςΧρύσανθος ΛαζαρίδηςΣταύρος Παπασταύρου και ο διπλωματικός σύμβουλός του, πρέσβης, Σταύρος Βασιλόπουλος.

Η οικονομία

Η Ελλάδα αποτελεί συμβολικό και ουσιαστικό πεδίο εκδήλωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Η Αθήνα αναμένει ότι η αμερικανική οπτική -«τέλος στη μονομερή συνταγή ακραίας λιτότητας και αλλαγή του μίγματος με ενίσχυση της ανύπαρκτης σήμερα αναπτυξιακής συνιστώσας»- θα διατυπωθεί και με σαφή δήλωση-μήνυμα του Αμερικανού προέδρου.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, έχει προφανή σημασία, όπως δεν ήταν τυχαία και η έλευση στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη εδώ του Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα επηρεάζει την Ευρώπη στο σύνολό της και η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας επηρεάζει τις προσπάθειες ανάκαμψης των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι η Γερμανία δεν μπορεί να λειτουργεί αγνοώντας τις αμερικανικές ανησυχίες.

Το ενεργειακό

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών σχετικά με την ελληνική οικονομία, την αναπτυξιακή προσπάθειά της και το στρατηγικό ορίζοντα εστιάζεται σε αρκετούς τομείς, με πρώτο αυτόν της Ενέργειας. Η δρομολόγηση των διαδικασιών αξιοποίησης των πιθανολογούμενων (βέβαιων πλέον μετά την έρευνα της νορβηγικής PGS) κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης ανοίγει το δρόμο για να μπουν σε επόμενη φάση γεωτρύπανα και οι Αμερικανοί θέλουν τα δικά τους να είναι από τα πρώτα.

Με δεδομένο τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η αμερικανική Noble Energy στη δυνατότητα της Κύπρου να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο «Οικόπεδο 12», η εμπλοκή αμερικανικών εταιριών σε έρευνες στις ελληνικές θάλασσες, σε περιοχές όπου η Τουρκία δεν έχει ούτε καν πρόσχημα για να εγείρει ενστάσεις, δημιουργεί προϋποθέσεις για διεύρυνση του ενδιαφέροντός τους και σε «ευαίσθητες» περιοχές. Η παρουσία της Noble Energy στην κυπριακή ΑΟΖ υπήρξε καθοριστική για τον έλεγχο των τουρκικών αντιδράσεων. Τηρουμένων των αναλογιών είναι πρόδηλο τι επιδιώκει η Αθήνα.

Οι επενδύσεις

Οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται πάντα στην ατζέντα των Αμερικανών, το έχει υπογραμμίσει εξάλλου σαφώς ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ο οποίος έχει δηλώσει: «Θέλουμε να δούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι να υποδεχθεί όσες περισσότερες επενδύσεις μπορεί. Και ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων όσο και σε άλλες επενδύσεις».
Εξετάζονται επίσης οι προοπτικές αμερικανικής δραστηριοποίησης στον τραπεζικό τομέα, μετά την εκτεταμένη αναδιάρθρωση που προηγήθηκε και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress tests του φθινοπώρου.

Ο πρωθυπουργός σε κλειστές συναντήσεις που θα έχει, αλλά και σε γεύμα που προγραμματίζεται με Αμερικανούς και ομογενείς επιφανείς οικονομικούς παράγοντες, θα παρουσιάσει τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία και θα τονίσει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχουν διαμορφώσει ένα τελείως καινούργιο, ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.

Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι στις συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συμβολής του χρηματοπιστωτικού συστήματος της υπερδύναμης στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αναμένεται να προκύψει από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Αντί δηλαδή να καλυφθεί με νέο δάνειο από την τρόικα (και νέο Μνημόνιο), να υπάρξει έξοδος στις αγορές με την «αρωγή» της Ουάσιγκτον ώστε να έχει εξασφαλιστεί ανταπόκριση από αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να είναι επιτυχής ο δανεισμός.

Τα Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συγκυρία είναι «ενδιαφέρουσα». Η ολοένα και μεγαλύτερη αυτονόμηση της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης, ακόμα και ερήμην του αμερικανικού σχεδιασμού και μάλιστα με απροκάλυπτα ισλαμικό χαρακτήρα, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στις ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών οδηγούνται σε ρήξη. Εμπιστοσύνη πάντως δεν υπάρχει και η «υπενθύμιση» του ρόλου της Ελλάδας ως «νησίδας» σταθερότητας και παράγοντα σταθερότητας είναι χρήσιμη σε μια περιοχή όπου η ρευστότητα και η στρατιωτική, πολιτική και κοινωνική ένταση είναι το κύριο χαρακτηριστικό.

Η Αθήνα προσδοκά αμερικανική βοήθεια και στον τομέα της Άμυνας με δεδομένους τους δραματικούς περιορισμούς που υπάρχουν στον αμυντικό προϋπολογισμό. Οι επαφές του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, προϊδεάζουν για εξελίξεις και στην αμυντική συνεργασία, στη βάση ενός «οδικού χάρτη», ο οποίος θα περιλαμβάνει από ενίσχυση της Ελλάδας σε αμυντικό υλικό μέχρι διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο για θέματα ασφαλείας και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Οι αποφάσεις αναμένεται να σφραγιστούν στη συνάντηση κορυφής, ενώ οι εξελίξεις σε Συρία, Αίγυπτο και γενικά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική θ’ απασχολήσουν τη συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα. Είναι αυτές οι εξελίξεις που αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή ως «νησίδα» σταθερότητας.

Το Κυπριακό

Τα εθνικά θέματα θα τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Το Κυπριακό, το οποίο έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» και πάλι με ορίζοντα επανέναρξης των συνομιλιών τον προσεχή Οκτώβριο, θ’ απαιτήσει λεπτούς χειρισμούς, καθώς οι απόπειρες επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν με τη «βιτρίνα» ενός δήθεν άλλου σχεδίου υποκρύπτουν προφανείς κινδύνους ακύρωσης των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που προσδίδει στη Μεγαλόνησο η εύρεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η αύξηση του ρίσκου, που φαίνεται ν’ αποτελεί πλέον για τις ΗΠΑ η εναπόθεση των στρατηγικών σχεδιασμών τους μόνο στην Τουρκία λόγω του ισλαμικού τυχοδιωκτισμού και μεγαλοϊδεατισμού που επιδεικνύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της αποτυχίας της πολιτικής του σε Συρία και Αίγυπτο (όπως και των Αμερικανών), επαναφέρει μεν στο προσκήνιο τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, ενέχει όμως πάντα την αρνητική πιθανότητα της παροχής ανταλλαγμάτων στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της γνωστής (αποτυχημένης) θεωρίας εξευμενισμού της.

Το Σκοπιανό

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, είναι δεδομένη η επιδίωξη της Ουάσιγκτον να «λήξει» το θέμα της διαφοράς για την ονομασία, ώστε να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να «ξεπαγώσει» η ενταξιακή πορεία της στην Ε.Ε., γι’ αυτό και υπάρχει κινητικότητα ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά σε ουσιαστική βάση. Όμως όσο η στάση της κυβέρνησης του Νικόλα Γκρούεφσκι παραμένει η ίδια, κατανοούν και οι Αμερικανοί ότι τα περιθώρια της ελληνικής πλευράς είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Λάμπρος Καλαρρύτης, στον "Τύπο της Κυριακής" 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 04/08/2013 14:07:44

  Μάλλον ο Ομπάμα (και κυρίως οι σκιώδεις σύμβουλοι που δεν αλλάζουν ποτέ όποιος και να είναι ο Πρόεδρος) ενδιαφέρονται να μάθουν πως τα καταφέρνει ο ΑΣ 1 χρόνο τώρα με τέτοια πολεμική και δεν έχουμε γίνει Συρία ή Αίγυπτος. Στην Αίγυπτο και τη Συρία άλλωστε πληρωμένοι από τις ΗΠΑ ανέτρεψαν ή προσπαθούν να ανατρέψουν τα καθεστώτα. Και είδαμε που έφτασε το πράγμα.

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 04/08/2013 15:43:44

  Ειναι επειδη η εξαθλιωση δεν εχει καταπιει ολους ακομα. Οταν θα φθασουμε στο πατο, τοτε θα κανουν ολοι τις κινησεις τους. Παντως στα χρονια που ερχονται θα αλλαξουμε πολλες φορες συμμαχους γιατι τα γεγονοτα θα ειναι καταιγιστικα. Ηδη στη λεκανη της Μεσογειου-που εχει τωρα πρωταγωνιστικο ρολο- αλλαζουν αρδην τα πραγματα και οι ΗΠΑ το γνωριζουν αυτο πολυ καλα για να μην πω το μεθοδευουν κιολας.....

 3. MCA avatar
  MCA 04/08/2013 18:25:23

  Οι ΗΠΑ δεν θα τα τσουγκρίσουν με την Γερμανία για μας. Μπορεί να μην θέλουν δυνατή και ενωμένη την Ευρώπη γιατί έτσι θα αποκτήσουν έναν ακόμα πολύ ισχυρό ανταγωνιστή, αλλά επίσης δεν θέλουν και αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία. Η Γερμανία δείχνει προς το παρόν ότι ελέγχει την κατάσταση και διατηρεί με τέχνη την σταθερότητα στην Ευρώπη κάτι που οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν τόσο καλά.
  Το μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι προθέσεις των Αμερικάνων στα θέματα της ΑΟΖ. Με γνώμονα βέβαια πάντα τα συμφέροντα του Ισραήλ, είναι διατεθειμένοι να δυσαρεστήσουν τους Τούρκους; Τα τρις είναι πολλά και ανεξαρτήτως μελλοντικών Παγκόσμιων κρίσεων η Ελλάδα μπορεί να ξεμπλέξει μια για πάντα από τα οικονομικά της προβλήματα.
  ……..΄΄Αντί δηλαδή να καλυφθεί με νέο δάνειο από την τρόικα ,και νέο Μνημόνιο, να υπάρξει έξοδος στις αγορές με την «αρωγή» της Ουάσιγκτον ώστε να έχει εξασφαλιστεί ανταπόκριση από αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να είναι επιτυχής ο δανεισμός΄΄……Λέτε να έρθει ο θείος από την Αμερική; Με τι ανταλλάγματα; Με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο. Φαντάζομαι την φάτσα του Σοϊμπλε και της Μέρκελ αν μάθαιναν κάτι τέτοιο.

  • helios avatar
   helios @ MCA 05/08/2013 07:07:49

   Η Κύπρος στο κέντρο του «Περσικού Κόλπου»;
   Σάββας Καλεντερίδης

   Από τα διαρρέοντα στον Τύπο αλλά και από σχετικές συζητήσεις σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους διαφαίνεται ότι το κεντρικό ζήτημα που θα απασχολήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αυτό της ενέργειας.

   Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω από το ζήτημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα εξαχθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη του Λιβάνου και της Συρίας, όταν φυσικά θα έχουν «ωριμάσει» κι εκεί οι συνθήκες!

   Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί έστω και ακροθιγώς και το ακανθώδες ζήτημα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής μεταξύ Κύπρου - Κρήτης - Καστελόριζου, μια περιοχή που, ενώ με βάση το Διεθνές Δίκαιο ανήκει σε Ελλάδα και Κύπρο, διεκδικεί και μάλιστα με αξιώσεις αλλά και πρακτικά βήματα η Τουρκία! Να σημειωθεί ότι η όποια ρύθμιση ή παραδοχή στο ζήτημα αυτό, θα έχει καθοριστικό ρόλο και για τα αντίστοιχα ζητήματα στην περιοχή του Αιγαίου, όπου η Τουρκία απαιτεί συνεκμετάλλευση, η οποία θα οδηγήσει σε συγκυριαρχία, διότι η νομή συνιστά και κατοχυρώνει κυριαρχικά δικαιώματα!

   Όσον αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου, σοβαροί γεωπολιτικοί λόγοι της Ουάσινγκτον μάλλον προκρίνουν την κατασκευή αγωγού, ο οποίος θα φθάνει υποθαλασσίως στον κόλπο των Αδάνων και αφού διασχίσει τη χερσόνησο της Ανατολίας θα περνά στην Ανατολική και εκείθεν στην Ελληνική Θράκη, για να μεταφέρει διά του αγωγού ΤΑΡ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

   Δηλαδή, με άλλα λόγια, μετά το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία αποκτά κατά κάποιον τρόπο και τον έλεγχο, όσον αφορά τη διακίνησή του, του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

   Το γεγονός αυτό, σε περίπτωση που προκριθεί η συγκεκριμένη επιλογή, θα λειτουργήσει μεν ως βασική παράμετρος σε μια νέα προσπάθεια συνολικής «επίλυσης» του Κυπριακού, δημιουργεί δε μια κατάσταση και σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας - Ελλάδας σχεδόν σε μόνιμη βάση, στην εξέλιξη της οποίας καίριο ρόλο θα παίξει το γεωπολιτικό, διεθνοπολιτικό, πληθυσμιακό, στρατιωτικό και οικονομικό μέγεθος των εταίρων αυτής της τραγελαφικής σύμπραξης!

   Όσον αφορά τη νέα προσπάθεια συνολικής «επίλυσης» του Κυπριακού, η εκτίμησή μας είναι ότι θα επιδιωχθεί η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την εισαγωγή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα. Όπως δηλαδή μας παραδίδεται δίκην ανεκδότου ότι βάφτιζαν ορισμένοι καλόγεροι το κρέας ψάρι, στη διάρκεια της νηστείας! Κι αυτό, επειδή το κυπριακό κράτος, με το σχήμα που έχει τώρα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% από τους Τούρκους, αποτελεί εμπόδιο στη λειτουργικότητα του νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, η επιβολή του οποίου είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

   Δηλαδή, επειδή το κυπριακό κράτος, που επί της ουσίας είναι αποτέλεσμα του ηρωικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ως διεθνής παράγων αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τον προβληματικό του χαρακτήρα λόγω των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου και της συνεχιζόμενης κατοχής, ενοχλεί και αποτελεί εμπόδιο στην «ομαλή» λειτουργία του νέου οικοδομήματος που επιχειρείται να οικοδομηθεί στην περιοχή (βλ. εξελίξεις σε Ιράκ, Κουρδιστάν, Συρία, Παλαιστινιακό, Αίγυπτο), πρέπει να διαλυθεί, για να λάβει τη θέση του ένα άλλο κράτος-εξάμβλωμα, το οποίο στην ουσία δεν θα ελέγχεται ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Τουρκία ούτε από τους κατοίκους του, αλλά από τον λεγόμενο «διεθνή παράγοντα».

   Αυτό το νέο κράτος θα λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου αλλά και με τα άλλα ζητήματα υψηλής στρατηγικής που σχετίζονται με την κομβική γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Μεγαλονήσου, στον «νέο Περσικό Κόλπο» στον οποίο τείνει να μετατραπεί η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το ερχόμενο διάστημα, με βάση και το σημείωμα-ανάλυση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το American Enterprise Institute, φροντίζοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον πρόεδρο Ομπάμα!

   Αυτά για το Κυπριακό. Υπάρχουν όμως και τα ζητήματα του καυτού τριγώνου Κύπρου - Κρήτης - Καστελόριζου, του Αιγαίου και της εξέλιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάτω από το πρίσμα των σχεδιαζόμενων και υπό κατασκευήν αγωγών, που θα εξετάσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.

   Σάββας Καλεντερίδης
   Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

 4. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 05/08/2013 16:58:13

  Όπως βλέπω θα συναντηθεί και με τον Bloomberg.

  Για δες εδώ: http://www.bloomberg.com/news/2012-04-26/greek-nordic-rare-earths-could-save-european-industry.html

  Τί εννοούσε ο κύριος Bloomberg για τις Ελληνικές σπάνιες γαίες;
  Και αν δεν γνωρίζετε τί εστί σπάνιες γαίες και γενικότερα στρατηγικά-κρίσιμα ορυκτά, δείτε εδώ την ειδική συνέντευξη του Ομπάμα για τις σπάνιες γαίες: http://www.youtube.com/watch?v=xScC8ENkXRE

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.