#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/07/2013 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κλειδί της ΑΟΖ είναι η υφαλοκρηπίδα

Αν ένα κράτος έχει κηρύξει ΑΟΖ ΧΩΡΙΣ να έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει εξόρυξη του πετρελαίου της.

Με απλά λόγια, εάν η Ελλάδα κηρύξει την ΑΟΖ της, δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές  της, παρά μόνο αν οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της. Πολλοί μπορεί να ξαφνιάζονται, αλλά για την ΑΟΖ έχουν μιλήσει όλοι εκτός από τους διεθνολόγους.

Γι αυτό και στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, στο κομμάτι της ΑΟΖ, και συγκεκριμένα εκεί που αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο νομοθέτης παραπέμπει μονολεκτικά, για την εξόρυξη πετρελαίου, στις διατάξεις για την υφαλοκρηπίδα.

Άρθρο 56 παρ.3

The rights set out in this article with respect to the seabed and subsoil shall be exercised in accordance with Part VI ->[την υφαλοκρηπίδα]

Το ίδιο έκανε και  η Κύπρος.

 ΑΟΖ και Διεθνή Ύδατα

Δεύτερο θέμα το οποίο γεννάται – και το οποίο επίσης ξαφνιάζει- είναι πως, όπου υπάρχει ΑΟΖ, από πάνω τα νερά είναι διεθνή. Η περιοχή που καλύπτεται από την ΑΟΖ είναι μέχρι και κάτω από την επιφάνεια. Η επιφάνεια της θάλασσας είναι διεθνή ύδατα.

Με την επισημοποίηση της διεθνοποίησης των υδάτων του Αιγαίου, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε, είτε η Τουρκία είτε γενικότερα ο διεθνής παράγοντας, να χρησιμοποιεί τα νερά του Αιγαίου κατά το δοκούν.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα μπορεί, όπως και κάνει,  να στέλνει διαμέσου των διεθνών πλέον υδάτων - ανάμεσα στα νησιά τα ελληνικά - τα στρατιωτικά της πλοία.

Η διαφορά είναι μεταξύ κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων

Κυριαρχία είναι μόνο τα χωρικά ύδατα κι ο εναέριος, η περιοχή ανήκει στην εκάστοτε χώρα.

Κυριαρχικά δικαιώματα είναι η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη, με την εκάστοτε χώρα να έχει δικαίωμα εκμεταλλεύσεως των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα αλιείας και εκμεταλλεύσεως των υπεράνω της υφαλοκρηπίδας υδάτων στην ΑΟΖ. Τα ύδατα της επιφάνειας είναι διεθνή, ανήκουν στο διεθνή παράγοντα.

Διεθνή Ύδατα στο Αιγαίο

Εδώ είναι ο σχετικός χάρτης με τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου σε έκταση 6 νμ, αριστερά, και 12 νμ, δεξιά. Ό, τι δεν καλύπτεται από χωρικά ύδατα, όπως βλέπετε στο κέντρο του Αιγαίου, είναι διεθνή ύδατα. (το λευκό)Το Αιγαίο κατακερματίζεται και δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως Στενό εσωτερικών υδάτων με το ισχύον καθεστώς, γιατί τα 6, ακόμα και τα 12 νμ ως χωρικά ύδατα δεν φτάνουν. Μένουν κενά διεθνών υδάτων, όπως βλέπετε στο χάρτη, διαμέσου των νησιών και δεν μπορεί να σχηματιστεί Στενό εσωτερικών υδάτων.

Με τα 12 νμ το 30% του Αιγαίου μένει διεθνή ύδατα, και μάλιστα στην καρδιά του. Το υπόλοιπο 10% πηγαίνει στην Τουρκία.

Το Αιγαίο ως Αρχιπέλαγος στο Διεθνές Δίκαιο

Απάντηση δίνεται με την αναγνώριση του Αιγαίου ως Αρχιπελάγους και τη συνεπακόλουθη αναγνώρισή του  πλέον ως Στενού, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, άρθρα 7 και 34 έως 45.

Τα κυριαρχικά κενά των διεθνών υδάτων καλύπτονται από τα χωρικά ύδατα πλέον, αφού με  την εφαρμογή των αρχιπελαγικών διατάξεων τα νησιά του Αιγαίου ενώνονται μεταξύ τους και με τη στεριά, σε μια ακριβή απεικόνιση ενός Παρακτίου Αρχιπελάγους με τη νομική του έννοια, όπως ακριβώς εννοείται και με τη γεωγραφική.

 

Γιώργος Χρήστου

Δικηγόρος LLM Kent

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/07/2013 07:31:26

  Oτι η περιβοητη ΑΟΖ ειναι μια φουσκα το εχω πει πολλες φορες.Σημασια ομως δεν εχουν τα νομικα αλλα τα πολιτικά.Καμμια αλλαγη στο καθεστως του Αιγαιου δεν μπορει να γινει χωρις ελληνοτουρκικη συμφωνια.Εχουν υπογραφει τοσες συμφωνιες απο τη Βερνη και το Νταβος ως τη Μαδριτη,εχουν υπαρξει τοσες κρισεις απο την εποχη που δεν ειχε η Τουρκια τετραπλασια οικονομια απο την Ελλαδα οπως τωρα ωστε να ειναι ασφαλες αυτο το συμπερασμα.
  Κατα τη διακυβερνηση Καραμανλη ο τουρκικος τυπος ειχε γραψει οτι στις μυστικες συνομιλιες που γινονται οι Τουρκοι ειχαν προτεινει 12 μιλια για το Βορειο Αιγαιο και 6 μιλια για το Νοτιο.Απο τους χαρτες φαινεται ο λογος.Τα 12 μιλια δεν κλεινουν το Βορειο Αιγαιο αλλά κλείνουν το Νοτιο.Η κυβερνηση Καραμανλή μαλλον διστασε και απερριψε την προταση.
  Οποιος παντως προσπαθησει να κλεισει το Αιγαιο να ειναι ετοιμος για πολεμο.

 2. Kountouriotis avatar
  Kountouriotis 16/07/2013 08:11:55

  Με βάση τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι του 1982 δεν υφίσταται η έννοια του αρχιπελάγους ως τμήμα κράτους , αλλά του αρχιπελαγικού κράτους, δηλαδή ενός κράτους που είναι εξ’ ολοκλήρου αρχιπέλαγος.
  Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διαπραγμάτευση της Συνθήκης και προκρίθηκε η λύση του αρχιπελαγικού κράτους παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες, πίεζαν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης τμήματος κράτους ως αρχιπέλαγος.
  Η Ελλάδα προφανώς δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος συνεπώς δεν μπορεί να περικλείσει όλα τα νησιά σε μία συμπαγή ζώνη χωρικών υδάτων.
  Πάντως η δίκαιη και νόμιμη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, διασφαλίζει πλήρως τα Ελληνικά συμφέροντα, με πλέον του 70% του Αιγαίου να περιέρχεται σε απόλυτη ελληνική κυριαρχία, έναντι 48% περίπου αυτή τη στιγμή που, λόγω της απαράδεκτης στάσης της γείτονος, ακόμη δεν έχουμε ενασκήσει το δικαίωμά μας και παραμένουμε στα 6 ναυτικά μίλια.

 3. Ν.Κ. avatar
  Ν.Κ. 16/07/2013 09:12:54

  Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι στο Αιγαίο που εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους για το περιβάλλον.
  Παρακαλώ διαβάστε: Κατά κράτος υπερίσχυσε ο καθηγητής Θ. Καρυώτης:
  http://vimasaronikou.wordpress.com/2013/06/21/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%83%cf%87%cf%85%cf%83%ce%b5-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%b8-%ce%ba/#respond

  • Χαιρετώ! avatar
   Χαιρετώ! @ Ν.Κ. 16/07/2013 12:15:32

   Ο Καρυώτης ήταν προσωπική επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και εάν δεν καταποντιζόταν η πασοκάρα, θα ήταν βουλευτής!

   Ήταν αντιπρόεδρος της Οργάνωσης «Αποπληρωμή του Εθνικού Χρέους»- ΕND, της μετοχής των 675 δισ. δολαρίων, των Λαμπράκη (ορθοπεδικός χειρούργος, με δικό του γραφείο στην Αστόρια) και Σώρα, (πατρινός, πρώην φορτηγατζής), και αυτός που έδωσε ...κύρος στην υπόθεση. "Τα έσπασαν", πέρσι τον Οκτώβριο, όταν τους ζήτησε μηνιαίο μισθό.

   Καρυώτης:
   "Εκτιμούσα ι δ ι α ί τ ε ρ α τον κ. Λαμπράκη, ο οποίος φαινόταν ότι πίστευε τον κ. Σώρρα, κι εγώ έχοντας α π έ ρ α ν τ η εκτίμηση και μία ίσως τ υ φ λ ή εμπιστοσύνη προς τον κ. Λαμπράκη συνέχισα να ακούω τις κουταμάρες τους και ιδιαίτερα σε διάφορες συναντήσεις που γινόταν. Τώρα τελευταία σε μία από τις συζητήσεις που έγιναν ο κ. Λαμπράκης είπε: 'Θέλω να σας εξηγήσω ότι ο κ. Σώρρας είναι ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ'».

   h**p://www.paneliakos.com/2012/10/blog-post_1371.htmlΚ

 4. Nik avatar
  Nik 16/07/2013 09:34:46

  Για να το καταλάβουμε πιο καλά: ο ισχυρισμός του αρθρογράφου είναι ότι η Κυπριακή Υφαλοκρηπίδα εκτείνεται ως τα εξωτερικά όρια του οικοπέδου Αφροδίτη;

 5. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
  Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 16/07/2013 10:18:20

  Ἀγαπητοὶ ἀναγνώστες,

  στὸ ἄρθρο διαβάζουμε τὸ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ: "Αν ένα κράτος έχει κηρύξει ΑΟΖ ΧΩΡΙΣ να έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει εξόρυξη του πετρελαίου της."

  δὲν νομίζετε ὅτι εἶναι ἀρκετὰ διασκεδαστικὸ νὰ διαβάζουμε κείμενα στὸ ΑΝΤΙΝΕWS ἀπὸ ἀσφαλῶς καλοπροαίρετους καὶ μορφωμένους ἀνθρώπους, ποὺ ὅμως δὲν ὑποψιάζονται τὸ τί κάνει ὁ πρωθυπουργός μας Σαμαράς καὶ ποὺ τοῦ παλεύει ἡ ΝΔ ἀπὸ τὴν ἐποχή τοῦ Κώστα Καραμανλή; Νὰ βλέπουμε τὰ δέντρα καὶ νὰ χάνουμε τὸ δάσος; Κατ' ἀρχῆν ΑΟΖ δὲν ἔχουμε μόνο μὲ τὴν Τουρκία. Καὶ τὰ περισσότερα κοιτάσματα μας δὲν βρίσκονται στὸ Αἰγαῖο, ἀλλὰ στὸ Ἰόνιο καὶ νοτίως τὴν Κρήτης. (Δὲν χρειάζεται νὰ στήσουμε πλατφόρμες ποὺ φαίνονται ἀπὸ 45 μίλια μακρυά στὴν τουρισιστικὴ μας περιοχή.) Ὁ Γιάννης Βαληνάκης , πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής ΝΔ, ἐπὶ Κώστα Κ. μίλησε γιὰ 4 φορὲς Ἑλλάδα γιὰ τὴν ΑΟΖ μας. Τὸ θέμα εἶναι μεγάλο, δὲν μπορεῖ νὰ ἀναπτυχθεῖ ὡς σχόλιο. Ἀλλὰ νὰ μὴ γράφουμε πράγματα γιὰ θέματα στρατηγικῆς σημασίας τῆς χώρας δίχως νὰ τὰ ἔχουμε ἐξερευνήσει ἐπαρκῶς καὶ Παραπληροφοροῦμε ἔτσι τὸν κόσμο. Παραπληροφόρηση εἶναι ἕνα μέρος τοῦ ψυχολογικοῦ πολέμου.

  Τὰ ἐπιχειρήματα τοῦ κειμένου εἶναι παλαιά καὶ ἔχουν ἤδη ἀνασκευαστεῖ πρὸ πολλοῦ. (Ὑπάρχει καὶ ἕνα ὡραῖο ἄρθρο τοῦ Γιάννη Βαληνάκη στὸ Foreign Affairs).
  Σᾶς στέλνω ἕνα βιντεάκι τοῦ Νίκου Λυγεροῦ, καθηγητή στὸν πανεπιστήμιο τῆς Λυών, στρατηγικὸς σύμβουλος καὶ ἀναλύτης, σύμβουλος τοῦ πρωθυπουργοῦ μας. Γιὰ ὅσους δὲν τὸν γνωρίζουν, ἀνήκει στὴν mensa, εἶναι ἕνας σύλλογος ποὺ ἀνήκουν αὐτοὶ ποὺ ἔχουν πάρα πολὺ ὑψηλὸ δείκτη νοημοσύνης (IQ) (Membership of Mensa is open to persons who have attained a score within the upper two percent of the general population on an approved intelligence test that has been properly administered and supervised.)
  Ἔχει γίνει γνωστὸς στὸ Ἑλληνικὸ Κοινὸ μὲ τὸ θέμα τῆς ΑΟΖ καὶ τῆς γενοκτονίας τῶν Χριστιανῶν στὰ ἀπὸ τὴν Ὀθωμανικὴ Αὐτοκρατορία κατεκτημένα ἐδάφη.
  Ἐδῶ μία ἀπὸ τὶς συντευντέυξεις τοῦ Νίκου Λυγεροῦ στὴν ἐκπομπή τοῦ Γ. Σαχίνη (ΚΡΗΤΗ TV, 21/06/2013.)
  http://www.youtube.com/watch?v=H0kJCKBxMcQ

  • Qnihilism avatar
   Qnihilism @ Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 16/07/2013 10:55:40

   Ο Ν. Λυγερός ΔΕΝ είναι καθηγητής στη Λυών. Φτάνει πια με αυτή τη φούσκα του "μεγάλου μαθηματικού" που διαδίδεται διαδικτυακά. Τώρα έγινε και σύμβουλος στρατηγικής και μάλιστα και σύμβουλος του πρωθυπουργού. Μάλιστα. Σε λίγο θα κάνει και εγχειρήσεις. Αν ενδιαφέρεσαι, ένα καλό ξεβράκωμα μπορείς να βρεις εδώ:

   http://sofroniou.wordpress.com/2012/12/19/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-2013-vi-%CE%BF-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82-o/

   ΥΓ. Οι απόψεις των Ροζάκη και Καρυώτη είναι πολύ πιο βαρυσήμαντες και τεκμηριωμένες.

  • Χαιρετώ! avatar
   Χαιρετώ! @ Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 16/07/2013 12:37:37

   @..."Νίκου ΛΥΓΕΡΟΥ, καθηγητή στὸν πανεπιστήμιο τῆς Λυών, στρατηγικὸς σύμβουλος καὶ ἀναλύτης, σύμβουλος τοῦ πρωθυπουργοῦ μας .. ἀνήκει στὴν mensa, εἶναι ἕνας σύλλογος ποὺ ἀνήκουν αὐτοὶ ποὺ ἔχουν πάρα πολὺ ὑψηλὸ δείκτη νοημοσύνης (IQ)".

   Ο Ψωμιάδης και το IQ 189
   01/03/2012

   Χθες ήταν μια περίεργη ημέρα στη Θεσσαλονίκη: ανά διαστήματα είχε ταυτόχρονα αέρα, συννεφιά, ήλιο, χιόνι και βροχή ... Είναι προφανές: αυτή ήταν η συμμετοχή της φύσης σε αυτό που είχε προαναγγελθεί για τις 6 το απόγευμα. Την ανακοίνωση του Πατριωτικού Δίκτυου Αφύπνισης «ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.» από τον Παναγιώτη ΨΩΜΙΑΔΗ. Η πρώτη πανηγυρική θα ολοκληρωνόταν με «ομιλία στρατηγικού συμβούλου Ν. ΛΥΓΕΡΟΥ για την ΑΟΖ».

   Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι γνωστός ανά το πανελλήνιο ... Ο Νίκος ΛΥΓΕΡΟΣ δεν είναι τόσο γνωστός, ούτε λατρεμένος τον media. «Γεννήθηκα γέρος, καταδικασμένος να ζω» είναι μια σύντομη περιγραφή του εαυτού του, καθώς ο Βολιώτης μ α θ η μ α τ ι κ ό ς, λ ο γ ο τ έ χ ν η ς, γ λ ω σ σ ο λ ό γ ο ς, μ ε τ α φ ρ α σ τ ή ς, σ κ η ν ο θ έ τ η ς, σ υ ν θ έ τ η ς, στρατηγικός α ν α λ υ τ ή ς είναι ο πιο έξυπνος Έλληνας κι ένας από τους 50 πιο έξυπνους ανθρώπους στον πλανήτη, με βάση την κλίμακα Stanford – Binet. Έχει iq 189. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, να πούμε ότι εκτιμάται πως με την ίδια κλίμακα ο Αινστάιν είχε iq 160 (...)

   Πάμε τώρα στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης χθες το απόγευμα, στις 6 ... Ο Παναγιώτης μπαίνει στο χώρο περιτριγυρισμένος από τις κάμερες, ως συνήθως. Κόσμος του σφίγγει το χέρι, του φωνάζει, τον δοξάζει.
   Ο Παναγιώτης ανεβαίνει στο βήμα ...

   Αφού τα βάζει με όσους θέλουν να τον φιμώσουν και να πουλήσουν τη Μακεδονία, να διαγράψουν τη βόρειο Ήπειρο, να σβήσουν τους Έλληνες, να μας πουλήσουν στους ξένους κλπ, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης βάζει την ΑΟΖ στο τραπέζι και αναγγέλει τον Νίκο ΛΥΓΕΡΟ ως «ξεχωριστό άνθρωπο που κάνει περήφανη την Πατρίδα μας σε όλο τον κόσμο, καθηγητή Πανεπιστημίου του Παρισιού και στρατηγικό σύμβουλο». Μετά από μερικά ΝΑΙ στην πατρίδα, τη θρησκεία, μνείες ότι δε λυγίζουμε και δεν γινόμαστε προσκυνητές, ο Παναγιώτης παραδίδει σκυτάλη στον Νίκο με τις φράσεις «Πάνω απ’ όλα η Πατρίδα, Γεια σου Πατρίδα!»

   Σας ορκίζομαι ότι στο σημείο εκείνο ο Mister iq 189, ο εξυπνότερος Έλληνας του πλανήτη σηκώθηκε και άρχισε την ομιλία του σχετικά με την ΑΟΖ λέγοντας στα σοβαρά: «Είναι δύσκολο να ξεκινήσω μια διάλεξη μετά από ένα τόσο σ ο β α ρ ό και α π ο φ α σ ι σ τ ι κ ό λόγο». Εκεί ακριβώς έφυγα. Γεια σου πατρίδα.

   της Χριστίνας Ταχιάου
   protagon.gr

   • κανενας avatar
    κανενας @ Χαιρετώ! 16/07/2013 18:40:02

    !!!!!!!!!!!

 6. nikos nikidis avatar
  nikos nikidis 16/07/2013 10:47:46

  είναι ο γιώργος χρήστου ανθέλληνας? εγώ, πάντως, δεν καταλαβαίνω τίποτε. θέλω την ΑΟΖ μου. μου το υποσχέθηκε και ο σαμαράς, άλλωστε....

 7. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 16/07/2013 10:49:30

  Το άρθρο χάνει την ουσία. Απλά λέει ότι μόνη η ΑΟΖ δεν φτάνει.

  Η υφαλοκριπίδα, όμως, είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί μετά την κήρυξη της ΑΟΖ. Όταν οριοθετηθεί και γίνει αποδεκτή από τον διεθνή παράγοντα (και κυρίως την ΕΕ) η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας που χρησιμοποιεί ως κριτήριο την απόσταση και από τα κατοικημένα νησιά τότε θα είναι σαν να γίνεται σιωπηρώς αποδεκτό ότι τα νησιά μας έχουν και υφαλοκριπίδα και ότι τα χωρικά μας ύδατα είναι όχι 6 ν.μ. αλλά 12 ν.μ.

  Δηλαδή μόλις γίνουν αποδεκτές οι νομοτεχνικές προϋποθέσεις της ελληνικής ΑΟΖ σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας δεν θα υπάρχουν πια σοβαρά επιχειρήματα για την άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί την υφαλοκριπίδα και τα χωρικά ύδατα των 12 ν.μ. Τότε το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι να επιχειρήσει το απονενοημένο βήμα της πολεμικής σύγκρουσης αλλά τότε δεν θα έχει και τους απαράιτητους συμμάχους αν η ΑΟΖ έχει εγγυηθεί από την ίδια την ΕΕ.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 16/07/2013 10:51:44

   αν η ΑΟΖ είναι εγγυημένη από την ίδια την ΕΕ (όπως επιδιώκει η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Σαμαρά που μιλάει για "ευρωπαϊκή ΑΟΖ").

 8. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 16/07/2013 10:57:31

  Οι βραχονησίδες, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα?

 9. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 16/07/2013 11:36:33

  Επιτέλους. Άντε μπράβο, μας έχουν πρήξει όλοι με την ΑΟΖ και την ΑΟΖ και την ΑΟΖ. Χωρίς υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχει τίποτα. Πρέπει να πρόκειται για το μεγαλύτερο παραμύθι του πολιτικού μας συστήματος ως προς την εξωτερική πολιτική

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 16/07/2013 20:20:48

   Η υφαλοκρηπίδα είναι γεωλογική έννοια και ξεπερασμένη. Καλύπτεται από την ΑΟΖ. Απορώ δε με το άρθρο ότι στην Κύπρο έχουν ήδη τρυπήσει.

 10. Χαιρετώ! avatar
  Χαιρετώ! 16/07/2013 12:38:49

  Έχω μια απορία, κ. Χρήστου:

  Το Καστελόριζο, πού είναι στους χάρτες;

  • Λεωνιδας avatar
   Λεωνιδας @ Χαιρετώ! 17/07/2013 07:43:49

   ΕΔΩ είναι το"ζουμί" ! Ανάμεσα Ρόδου και Καστελόριζου πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε οτι υπάρχει το Δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο!!!! Την περιοχή την προορίζουν για "αυτόνομη" !Θα την αρπάξουν και θα την εκμεταλεύονται οι συνήθεις ύποπτοι !

 11. Samios avatar
  Samios 16/07/2013 12:57:51

  Ένα κράτος μπορεί να οριοθετήσει και να εκμεταλευθεί οτι θέλει αν και μόνο αν μπορεί να επιβάλει την θέλησή του.
  Η βασικότερη αρχή της πολιτικής του State Department είναι το θέσφατο : status quo που δεν μπορεί να επιβληθεί δεν ισχύει.
  Ο αντικειμενικός αυτός σκοπός μπορεί να μετουσιωθεί σε δυνατότητα είτε με πράξεις είτε με φόβο που θα προκαλέσουν ίδιες δυνάμεις ή ισχυρές συμμαχίες (βλέπε Κύπρος-Ισραήλ)
  Αυτή την στιγμή ο συσχετισμός δυνάμεων στο Αιγαίο δεν δίνει ΚΑΜΙΑ δυνατότητα στη Ελλάδα να επιβάλει τίποτε και άρα ουτε να οριοθετήσει ή να εκμεταλευθεί.
  Ολα τα άλα είναι για να εχουμε να λέμε ή να ονειρευόμαστε.

  • airman avatar
   airman @ Samios 16/07/2013 18:55:05

   Είναι γεγονός ότι στο Αιγαίο έχουμε από τη μία πλευρά το νομικό καθεστώς, το σύνολο δηλαδή των διεθνών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από την Ελλάδα και την Τουρκία, και από την άλλη το “status quo”, που είναι η έμπρακτη άσκηση δικαιωμάτων ή “προβολής ισχύος” στο χώρο πέρα από τα αδιαμφισβήτητα όρια κυριαρχίας. Το νομικό καθεστώς διέπεται από τις Συμφωνίες/Συνθήκες της Λωζάννης (το 1923), του Μοντρέ (το 1936) και των Παρισίων (το 1947), χωρίς να έχει γίνει καμία προσθήκη έκτοτε, αλλάζει δε με την υπογραφή νέων συμφωνιών. Αντίθετα το “status quo” της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες αλλάζει σταδιακά. Άλλο “status quo” υπήρχε πριν το 1974 που η Τουρκία σεβόταν τα 10 ναυτικά μίλια της Ελλάδας στο Αιγαίο, άλλο υπήρξε μετά το 1974, άλλο όταν άρχισαν οι παραβιάσεις (μετά το 1978), άλλο όταν κλιμακώθηκαν οι παραβιάσεις (μετά το 1982), άλλο πριν τη διακήρυξη του “casus belli” (το 1995), άλλο πριν τη διακήρυξη των “γκρίζων ζωνών” (το 1996 μετά τα Ίμια) και τέλος άλλο με τις υπερπτήσεις κατοικημένων ελληνικών νησιών (Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Καστελόριζο).
   Το “status quo” προσδιορίζεται από εκατέρωθεν πρακτικές που γίνονται “de facto” ”αποδεκτές”, αλλάζει δε όταν η μία πλευρά “επεκτείνει” τις πρακτικές της και η άλλη δεν αντιδρά ή, παρά την αντίδρασή της, αναγκάζεται να “αναδιπλωθεί”. Εν προκειμένω η πλευρά που “επεκτείνεται” είναι η Τουρκία ενώ η Ελλάδα κατά κανόνα “αναδιπλώνεται”, με αποτέλεσμα η κλιμάκωση της τουρκικής πολιτικής αναφορικά με τις διεκδικήσεις της να ανατρέπει το “status quo” δοκιμάζοντας τα ελληνικά αντανακλαστικά. Σταδιακά - αλλά συστηματικά - έχει δημιουργηθεί μια αναντιστοιχία ανάμεσα στο νομικό καθεστώς (που έχει μείνει αναλλοίωτο) και το “status quo” (που έχει αλλάξει αισθητά). Η Τουρκία με βάση την αναντιστοιχία αυτή ζητά να τροποποιηθεί το νομικό καθεστώς προς όφελός της, ώστε οι πρακτικές της να καταστούν “νόμιμες”. Στον αντίποδα η Ελληνική πλευρά πιστεύει ότι αφού καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο, αυτό και μόνο αρκεί για να αναχαιτίσει την Τουρκία, επιπλέον δε ότι στην περίπτωση που η Τουρκία δεν συγκρατηθεί, η διεθνής κοινότητα θα σπεύσει να τη συνετίσει. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα αρκείται να καταγγέλλει την επιθετικότητα της Τουρκίας χωρίς όμως να τολμά να τη σταματήσει εμπράκτως, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι επιμένει σε δικαιώματα που η ίδια δεν μπορεί να προασπιστεί.
   Για να μη βρεθεί η ελληνική πλευρά στη δυσμενή θέση να αποδεχθεί αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο εις βάρος της, είναι υποχρεωμένη να ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα και να σταματήσει τη συνεχή επιδείνωση του “status quo”, καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία παίρνει μεγάλα ρίσκα εάν θεωρεί δεδομένη την παθητικότητα στις προκλήσεις της. Πρέπει να γίνει κατανοητή η διάκριση νομικού καθεστώτος και “status quo” ώστε να γίνουν αντιληπτές οι μακροχρόνιες επιδιώξεις της Άγκυρας. Σε άλλη περίπτωση θα εξακολουθήσουμε να επικαλούμαστε ένα νομικό καθεστώς το οποίο όμως οι ίδιοι “αφήνουμε” να γίνει διάτρητο.
   Ως απάντηση στην ασκούμενη πολιτική από μέρους της Τουρκίας, είναι πλέον επιβεβλημένη η αναθεώρηση μιας πολιτικής που ασκείται κατά βάσει με διαβήματα και χαρακτηρίζεται από αντίδραση σε προκλήσεις και όχι από δράση με σκοπό την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Η απαγκίστρωση από αντιλήψεις που είναι προσηλωμένες σε στερεότυπα και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή είναι απαραίτητη. Η δρομολόγηση του όποιου τυχόν απαιτούμενου συμβιβασμού, χωρίς αυτό να αποτελεί παραίτηση από πράγματα που είναι ήδη δικά μας, είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί ως το απαραίτητο αντιστάθμισμα στις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και με δραστικές πρωτοβουλίες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε περίπτωση το “λελογισμένο ρίσκο” (calculated risk). Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι αποξενωμένη από τη φαντασία, πρέπει να σχεδιάζεται με θάρρος και να ασκείται με αυτοπεποίθηση.

 12. Νεστορίδης avatar
  Νεστορίδης 16/07/2013 14:27:25

  Ας αφήσουμε τις νομικίστικες αηδίες, θέλουμε εδώ και τώρα ανακήρυξη ΑΟΖ (η οριοθέτηση ακολουθεί και γίνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας) όπως μας υποσχέθηκε ο Σαμαράς.
  Η ΑΟΖ και το δίκαιο της θάλασσας είναι νεότερες διεθνείς έννοιες απο την υφαλοκρηπίδα. Εξάλλου την ανακήρυξη της ΑΟΖ θα ακολουθήσει και η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
  Γνωρίζω ότι φοβόμαστε τους Τούρκους αλλά με τις κατάλληλες συμμαχίες και επιμονή θα πετύχουμε τον στόχο μας.
  Χωρίς ΑΟΖ αν πάμε να εκμεταλλευτούμε κοιτάσματα θα έχουμε τον Τούρκο δίπλα μας να κάνει γεωτρήσεις!!
  Η κυβέρνηση αργεί πραγματικά να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο με την ανακήρυξη της ΑΟΖ

  • ko avatar
   ko @ Νεστορίδης 16/07/2013 16:01:58

   τι πάει να 'πεί εδώ και τώρα; μόνος σας ζείτε σε αυτόν τον πλανήτη; ή μήπως θέλετε νέο κυπριακό;

 13. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
  Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 16/07/2013 15:10:17

  Ἀγαπητὴ Χριστίνα Ταχιάου,

  σὲ καταλαβαίνω. Σὲ καταλαβάινω πολύ. Ὅμως, αὐτὸ ἂν μᾶς πείραζει, ἀγαπητή φίλη, τόσο πολὺ, αὐτὴ ἡ στάση, δηλαδὴ ἡ στρατηγική ἀποφυγῆς εἶναι μᾶς ὁδηγεῖ σὲ ἀκοινωνησία.

  Πᾶρε τὴν ΝΔ: Δὲν συνεργάστηκε μὲ τὸ ΚΚΕ, τὸν ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, σήμερα μὲ τὸ ΠΑΣΟΚ. Οἱ βασιλικοὶ στὶς ἐκλογὲς τοῦ 1920 δὲν συνεργαστήκανε μαζί μὲ τὸ ΣΕΚΕ (ἔτσι ὀνομαζόταν τότε τὸ ΚΚΕ) ἐναντίον τοῦ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Τὸ ἐκανε γιὰ τὸ καλὸ τῆς χώρας.

  Πᾶρε τὴν ἐκκλησία: Δὲν θὰ πᾶμε στὴν ἐκκλησία νὰ κοινωνήσεουμε, ἐπειδὴ ἀπὸ τὸ ἴδιο ποτήριον κοινωνεῖ καὶ ἕνας κλέφτης, ἢ πόρνη ἢ ἐπειδὴ ὁ ἱερέας δὲν μᾶς ἀρέσει. Ἄπαγε!

  Σὲ καταλαβαίνω. Ἔχουμε ὅμως τὴν πολυτέλεια, νὰ μὴν ἀκοῦμε ἕναν συνάνθρωπό μας ποὺ προφανῶς ἔχει ἀσχοληθεῖ γιὰ τὸ θέμα λίγο περισσότερα ἀπὸ μας; Ἔχουμε τόσο πολλοὺς;

  Μοῦ ἔρχεται στὸ νοῦ ἡ ὡραῖα φράση τοῦ Φ. Κρανηδιώτη:
  " ἡ ἀστοὶ στὴν χώρα μας γεμίζουν τὸ πολὺ ἕνα λεωφορεῖο. "

  Καὶ αὐτοὶ οἱ λίγοι, θὰ πρόσθετα ἐγὼ δὲν μποροῦν νὰ συνεννοηθοῦν μεταξύ τους.

  Ἂς τὸ πάρουμε ἀπόφαση. Ἄλλοι Ἕλληνες, ἀλλοὶ Ρωμηοί δὲν ὑπάρχουν. Μὲ αὐτοὺς θὰ βγοῦμε ἀπὸ τὸ μνημόνιο.

  ΕΝΩΜΕΝΟΙ καὶ ΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΟΙ.

 14. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
  Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 16/07/2013 15:15:25

  Ἀγαπητὲ Νεστορίδης,

  γραμπρὸ θέλω, τώρα τὸν θέλω.

  Θὰ τὴν ἀνακυρήξει τὴν ΑΟΖ ἕως τὸ τέλος τοῦ χρόνου. Πρέπει ὅμως προηγουμένως νὰ δρομολογηθεῖ. Περίμενε τὸ ταξίδι τοῦ πρωθυμουργοῦ ΣΑΜΑΡΑ στὶς ΗΠΑ καὶ μετὰ θὰ δεῖς.
  Ἡ ὑπομονὴ εἶναι ἀπαραίτητη στὴν πολιτική (καὶ ὄχι μόνο).

 15. ko avatar
  ko 16/07/2013 16:00:41

  το άρθρο εξαιρετικό. σε ό,τι αφορά στα σχόλια, είναι τόσο λυπηρό να μην έχει γίνει ακόμα κατανοητό τι εστί χωρικό ύδωρ, υφαλοκρηπίδα, τι ΑΟΖ, επίσης ακόμα πιο λυπηρό η τηλεοπτική ανακάλυψη γιγαντίων κοιτασμάτων στην Ελλάδα, η γεωλογία της οποίας δεν έχει καμμία σχέση με την γειτονιά της.
  Δυστυχώς η χώρα μας μία ζωή καταδικασμένη από την υπανάπτυξη της αριστεράς στην αφέλεια της άκρας δεξιάς.
  το πλήρωσε πλειστάκις και το ένα (οικονομική κρίση σήμερα) και το άλλο (κυπριακό το '74)

 16. airman avatar
  airman 16/07/2013 17:28:27

  Εγώ γιατί απλά ξέρω ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκτείνεται από το σημείο που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα της χώρας (στην περίπτωσή μας δηλαδή από τα 6 νμ) μέχρι τα 200 νμ από την ακτογραμμή ή μ.εχρι εκεί που έχει οριοθετηθεί με άλλο κράτος/κράτη.
  Επίσης γιατί κάτι μου λέει ότι άλλο εθνικά χωρικά ύδατα και άλλο υφαλοκρηπίδα; Τα εθνικά χωρικά ύδατα σήμεραεκτείνονται στα 6 νμ και η επέκτασή τους πέραν αυτών αποτελεί ''casus belli'' για την Τουρκία. Η υφαλοκρηπίδα είναι ''άλλου παππά Ευαγγέλιο'' και όταν απαιτείται οριοθετείται με άλλους κανόνες, αποτελεί δε μεταξύ άλλων αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο.
  Όσο για τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο βεβαίως και υπάρχουν, απλά όπως φαίνεται και στους χάρτες με εθνικά ύδατα στα 6νμ υπάρχει δίοδος από τα Δαρδανέλια προς την Ανατολική Μεσόγειο ενώ με τα εθνικά ύδατα στα 12 νμ δεν υπάρχει.
  Υ.Γ. Το γεγονός ότι δεν φαίνεται το Καστελόριζο στους χάρτες αποτελεί παράλειψη ολκής. Εκτός και εάν δεν πρόκειται για απλή παράλειψη!

 17. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
  Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 16/07/2013 19:12:31

  Ὁ Παπανδρέου (ΓΑΠ) ἔλεγε ὅτι πετρέλαια δὲν ἔχουμε.
  (Βλέπε: http://www.youtube.com/watch?v=ftGyhfPUQBk)

  Ὁ κύριος Γεώργιος Στεφ. Χρήστου είναι A. Δικηγόρος-Διεθνολόγος LLM Kent,επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ. Οινουσσών Χίου. - See more at: http://blogs.eliamep.gr/author/christou_george/#sthash.PieWJ8xn.dpuf

  Αὐτὲς οἱ θέσεις βρίσκονται στὸν ἀντίποδα ἀπὸ αὐτὴν ποὺ προσπαθεῖ νὰ πράξει ἡ ΝΔ, ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Κώστα Κ.

  Παρόμοια ἔλεγαν καὶ τὴν Κύπρο, ὅσπου ἀριστουργηματικὰ κατάφερε ὁ Τ. Παπαδόπουλος ἡ Κύπρος, ἡ κατεχόμενη, μὲ σχεδὸν μηδενικὸ στρατό νὰ συνεργαστεῖ στὸ θέμα τῆς ἐνέργειας μὲ τὸ Ἰσραήλ.

 18. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
  Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 16/07/2013 19:28:55

  Ἀπὸ τὸ ἄρθρο τοῦ φίλου Ν.Κ. (είπε: 16/07/2013 στις 11:12 am)
  http://vimasaronikou.wordpress.com/2013/06/21/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B8-%CE%BA/#respond

  Το περιοδικό ECONOMIST διοργανώσε συζήτηση (debate) στην Αθήνα (τύπου Οξφόρδης) με τίτλο την ερώτηση «Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ;».

  Η συζήτηση έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου, 2013 στο ξενοδοχείο DivaniApollon στο Καβούρι στις 7 μ.μ με πρόεδρο τον αρχισυντάκτη του ECONOMIST Τζόν Ἄντριους και η συζήτηση απετελείτο από δύο οντότητες. Η μία του ΝΑΙ και η άλλη του ΟΧΙ.

  Ο Καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου UniversitySystem of Maryland, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Δρ. Θεόδωρος Καρυώτης , (γνωστός ως ο πατέρας της ΑΟΖ), υποστήριξε το ΝΑΙ , και ο Δρ. Χρήστος Ροζάκης , Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστήριξε το ΟΧΙ .

  Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὴν ὁμιλία τοῦ Δρ. Θεόδωρου Καρυώτη , (γνωστός ως ο πατέρας της ΑΟΖ):

  "Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε τις τρεις λέξεις Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε τουρκικό έδαφος την 4η Μαρτίου 2013 στην συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι στο τέλος της συνάντησής τους ο κ. Ερντογάν δήλωσε «μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης – win – win – ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο». Ήταν κάτι πρωτόγνωρο που ουδέποτε τούρκος πρωθυπουργός δεν είχε εκστομίσει για 30 ολόκληρα χρόνια.

  Από τότε που δημιουργήθηκε η ΑΟΖ περάσανε 6 εκλεγμένοι από τον λαό Πρωθυπουργοί, πριν από τον Αντώνη Σαμαρά. Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάλι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου και κανείς δεν τόλμησε να αναφερθεί στην ΑΟΖ όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι τιμά ιδιαίτερα τον σημερινό Πρωθυπουργό το γεγονός ότι δεν δίστασε για πρώτη φορά στην ιστορία μας να αναφέρει αυτές τις τρεις λέξεις όχι μόνο στον Τούρκο Πρωθυπουργό αλλά και σε τουρκικό έδαφος.

  Νομίζω ότι ήρθε η ώρα της ΑΟΖ για την Ελλάδα, έστω και μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις, και όταν θα έρθει το νομοσχέδιο για την ανακήρυξη της ΑΟΖ στην ελληνική Βουλή ίσως δημιουργήσει και ένα μεγάλο ρεκόρ για το κοινοβούλιο μια και υπάρχει περίπτωση για πρώτη φορά στην ιστορία μας να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία.

  Ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος, διαθέτοντας 4 τανκς και 2 ελικόπτερα, και ορθή κρίση εισακούοντας σοφές εισηγήσεις, όπως οι δικές μας, δεν δίστασε να ανακηρύξει την Κυπριακή ΑΟΖ το 2004 και, φυσικά, δεν υπήρξε καμία απολύτως κρίση στην περιοχή. Τουναντίον, άλλαξε τα γεωστρατηγικά δεδομένα και ανέπτυξε νέες συμμαχίες υπέρ της Κύπρου.

  Όπως είπε κάποτε ο Πρόεδρος Ρούσβελτ «we have nothing to fear but fear itself».

  Η ελληνική κυβέρνηση το κατανόησε. Μένει να πράξετε και εσείς το ίδιο ψηφίζοντας ΝΑΙ στην ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Ελλάδα για την διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας αλλά και όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

  *** Το debate κέρδισε ο καθηγητής Καρυώτης. Ελαβε 236 ψήφους έναντι 73 του κ. Ροζάκη

 19. Απορών avatar
  Απορών 16/07/2013 20:14:13

  1. Το άρθρο υπερασπίζεται μια παλαιά άποψη η οποία υποστήριζε τη λύση του αρχιπελάγους, ωστόσο έχει προ πολλού καταρριφθεί για τους λόγους τους οποιούς ορθώς αναφέρει ο Kountouriotis. Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω από όσα έχω διαβάσει χωρίς να έχω το αλάθητο.
  2. Προφανώς, ως άρθρο ταγμένο με μια συγκεκριμένη άποψη κάνει το λάθος να υποτιμά τις υπόλοιπες λύσεις: "3. The rights set out in this article with respect to the seabed and subsoil shall be exercised in accordance with Part VI." προφανώς και δεν μπορεί κάποιος μονομερώς να πει εδώ έχω ΑΟΖ και αρχίζω να βγάζω πετρέλαιο γιατί κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι εκεί έχει υφαλοκρηπίδα (in accordance σημαίνει "σε συμφωνία" και όχι "σύμφωνα με"). Ωστόσο, ούτως ή άλλως η παρατήρηση αυτή δεν έχει νόημα αφού η ΑΟΖ ενεργοποιείται μόνο κατόπιν διμερών συμφωνιών. Μονομερής είναι μόνο η θέσπιση, η δήλωση δηλαδή, ως νόμος ως ΠΔ ως οτιδήποτε ότι ένα κράτος έχει ΑΟΖ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ενεργοποιηθεί και μπορεί κάποιος να κάνει γεωτρήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό γίνεται μόνο κατόπιν διμερών συμφωνιών. Σαφώς και με την Τουρκία δεν περιμένουμε να γίνει αυτό, όπως δεν έγινε και με την Κύπρο και για αυτό η Κύπρος δεν κάνει γεωτρήσεις σε αυτά τα σημεία όπως και εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε γεωτρήσεις στο Αιγαίο εκτός και αν πρόκειται για χωρικά μας ύδατα.
  3. Η παρατήρηση ότι με την ΑΟΖ τα ύδατα γίνονται διεθνή και τα πολεμικά καράβια της Τουρκίας θα μπορούν να κόβουν βόλτες είναι αστεία καθώς δεν καταργούνται τα χωρικά ύδατα και καθώς μιλάμε για ύδατα τα οποία είναι ήδη διεθνή και τα πλοία της Τουρκίας έχουν ήδη κάθε δικαίωμα να κόβουν βόλτες.
  4. Τα περί 12ν.μ. είναι άσχετο ζήτημα: τα κοιτάσματα δεν βρίσκονται τόσο κόντα, πρόκειται για τελείως άσχετο θέμα στο οποίο όλοι θα είναι εναντίον μας καθώς όλοι θέλουν το Αιγαίο ανοιχτό και όχι "κλειστή λίμνη". Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε: γιατί να πάμε στα 12ν.μ. τί έχουμε να κερδίσουμε; Μήπως οι ψαράδες θα κερδίσουν κάτι; Θα καταλάβουν τα ψάρια ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί; Δεν το καταλαβαίνω πραγματικά: εφόσον η οικονομική εκμετάλλευση λύνεται με την ΑΟΖ τα 12ν.μ. μόνο υποχρεώσεις δημιουργούν...
  5. Δεν καταλαβαίνω το μένος κατά προσώπων: στην Ελλάδα έχουμε την τάση είτε να θεοποιούμε κάποιον ή να τον ρίχνουμε στα τάρταρα ανάλογα με την ιδεολογική μας θέση.
  6. Η ΑΟΖ ούτε φούσκα είναι ούτε αυτό που κάποιοι νομίζουν: δηλαδή ένα δικαίωμα που μπορούμε όποτε θέλουμε να το εξασκήσουμε και να μας ανήκει η μισή Μεσόγειος. Πάντα ενεργοποιείται με διμερείς συμφωνίες και κανείς δεν το αρνείται αυτό: για στρατηγική απεμπλοκής από τις διμερείς διαπραγματεύσεις περί υφαλοκρηπίδας πρόκειται ώστε να αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τους υδρογονάνθρακες στις περιοχές που δεν έχουν σχέση με την Τουρκία και με τρόπο ώστε τελικά μετά από δεκαετίες ενδεχομένως και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι τη συμφέρει να τα βρούμε σε μια win win κατάσταση ώστε να αρχίσει να κερδίζει και αυτή καθώς μέχρι την υπογραφή διμερούς σύμβασης στις περιοχές αυτές κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα γεωτρήσεων.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Απορών 16/07/2013 21:36:18

   Περίμενα το σχόλιό σας πως και τι. Δεν έκανα λάθος τελικά!

   • Απορών avatar
    Απορών @ akenaton 16/07/2013 23:44:42

    Αγαπητέ akenaton, καλή η ΑΟΖ και τα έτοιμα, αλλά χωρίς τις προτάσεις σας θα είναι δώρον άδωρον...
    Να συμπληρώσω, επίσης, ότι ο τίτλος του ΑΟΖολόγου που φαίνεται να μου έλαχε εδώ μέσα απέχει της πραγματικότητας, επαγγελματικά δηλώνω άσχετος με το θέμα οπότε και τα γραφόμενά μου θα πρέπει να διαβάζονται με κάθε επιφύλαξη... και το λέω αυτό επειδή φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι η ΑΟΖ είναι μακροπρόθεσμη λύση και δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα μνημόνια και την τρέχουσα κατάσταση, οπότε είναι και λογικό να αντιμετωπίζει το σκεπτικισμό ως ελπίδα άμεσου ξεπεράσματος της κρίσης, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.