Το Ολυμπιακό ιδεώδες... πήγε περίπατο
21/02/2014 20:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ολυμπιακό ιδεώδες... πήγε περίπατο

Στη χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες, την ευγενική άμιλλα, τον ισότιμο αγώνα για τη δόξα, εθελοτυφλούμε για το ντόπινγκ ή στην καλύτερη περίπτωση το δικαιολογούμε. «Αφού παίρνουν και οι άλλοι αναβολικά γιατί να μην πάρουμε κι εμείς;»

Το ντόπινγκ είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Εκατοντάδες, για να μην πούμε χιλιάδες αθλητές παίρνουν αναβολικά για να κάνουν ρεκόρ, να παίρνουν μετάλλια και να τα κεφαλαιοποιούν σε δόξα, χρήμα, θέσεις. Το έχουμε δει σε δεκάδες χώρες, το έχουμε δει και στην Ελλάδα, ωστόσο, λες και κάποια αόρατος χειρ μας κλείνει τα μάτια και κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα. Στη χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες, την ευγενική άμιλλα, τον ισότιμο αγώνα για τη δόξα, εθελοτυφλούμε για το ντόπινγκ ή στην καλύτερη περίπτωση το δικαιολογούμε. «Αφού παίρνουν και οι άλλοι αναβολικά γιατί να μην πάρουμε κι εμείς;»

Απάντηση δεν υπάρχει, όμως, όσοι μπορούν να σκεφτούν λίγο σοβαρά θα αισθάνονται μια μεγάλη πίκρα. Και αηδία για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι έπειτα. Το project «διάκριση στη δική μας Ολυμπιάδα με κάθε τίμημα» τέθηκε σε εφαρμογή λίγα χρόνια πριν. Έπεσαν λεφτά στη δουλειά αυτή γιατί η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μετάλλια. Έπρεπε να διακριθεί όσο ποτέ άλλοτε. Και τα κατάφερε... με κάθε τίμημα. 6 χρυσά, 6 ασημένια, 4 χάλκινα ήταν ο εντυπωσιακός απολογισμός για τη μικρή Ελλάδα... με κάθε τίμημα.

Από τότε υπήρξαν πολλά γεγονότα. Αθλητές πιάστηκαν να κάνουν χρήση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε... άλογα και έχασαν τα μετάλλιά τους και τη δόξα τους. Όμως κάθε φορά που έπιαναν στα πράσα κάποιον οι δικαιολογίες ήταν χιλιάδες. Έφταιγαν όλοι αλλά ποτέ οι αθλητές και οι προπονητές.

Ο ένας είπε ότι του έβαλαν το φάρμακο στην πορτοκαλάδα. Ο άλλος ότι δεν κατάλαβε ότι έπαιρνε αναβολικά αλλά πίστεψε ότι ήταν καραμέλες για το βήχα. Ο τρίτος ότι ήταν... πειραγμένη η παρτίδα των συμπληρωμάτων διατροφής. Μέχρι και τροχαίο ατύχημα επινόησαν οι Κεντέρης και Θάνου για να γλιτώσουν. Θα θυμάστε πόσο είχε απασχολήσει την Ελλάδα το κύκλωμα των αναβολικών και το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Πρωτοσέλιδα, ώρες στην τηλεόραση και τα ραδιόφωνα. Έγινε κάτι, πέρα από το ότι αποσύρθηκαν ορισμένοι αθλητές ή ότι τους πήραν τις διακρίσεις;

Το ποινικό μέρος των υποθέσεων αυτών είναι μια άλλη διαδικασία. Συνήθως όλοι αθωώνονται λες και πράγματι η Δικαιοσύνη τυφλώνεται. Πριν μερικές εβδομάδες αθωώθηκε η βαδίστρια Τσουμελέκα. Σήμερα όλη η ομάδα και οι παράγοντες της άρσης βαρών. Η περίφημη dream team που σάρωνε τα μετάλλια είναι αθώα και με τη βούλα. Ιακώβου, Βαλέριος Λεωνίδης, Βίκτωρας Μήτρου και άλλοι παραδίδονται ως λευκές περιστερές στην κοινωνία.

Το σκεπτικό του εισαγγελέα; «Η ζημιά έχει γίνει από την Κίνα. Από εκεί έγινε η παραγγελία και ήρθε στην Ελλάδα λάθος παρτίδα με παράνομα σκευάσματα. Το ερώτημα παραμένει. Υπήρχε σκοπιμότητα ή απλώς έτυχε;», σημείωσε ο εισαγγελικές λειτουργός.

Κατά τις απολογίες τους (για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, σχετικά με παράβαση του νόμου περί ντόπινγκ), όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου, τόνισε ότι το 2007 υπήρχε αδυναμία εντοπισμού των απαραίτητων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, με συνέπεια να απευθυνθούν στο εξωτερικό. «Ο γιατρός της ομάδας δεν μπορούσε να τα βρει, κι έτσι ρώτησα ένα γνωστό μου. Η πρώτη δόση ήρθε κανονικά. Στη δεύτερη δόση, κανείς δεν γνώριζε τι είχε μέσα το κουτί και αν ήταν σωστό», σημείωσε.

Με τη σειρά του, ο Βαλέριος Λεωνίδης - που τότε διατελούσε προπονητής - υποστήριξε ότι οι αθλητές λάμβαναν αποκλειστικά και μόνον συμπληρώματα διατροφής, ενώ η Ολυμπία Τόκα επεσήμανε τον αντίκτυπο που είχε η όλη υπόθεση: «ακόμα δεν το έχω χωνέψει. Μου έχει στοιχίσει, και στη ζωή και στο άθλημα».

Αυτά είπαν. Δηλαδή φταίνε οι Κινέζοι γιατί πείραξαν τα συμπληρώματα διατροφής. Τι άλλο θα ακούσουμε άραγε; Πότε θα βρεθεί έστω κι ένας -όπως αρκετοί στην Αμερική- να παραδεχθεί ότι πήρε φάρμακα; Ότι το παιχνίδι του επαγγελματικού αθλητισμού παίζεται έτσι; Θα περιμένουμε να υπάρξει κάποτε το ελληνικό φιλότιμο.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.