Το «Μεγάλο Αυτί» της Πρεσβείας
18/09/2014 18:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «Μεγάλο Αυτί» της Πρεσβείας

Νέο σκάνδαλο με παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, φαίνεται να έρχεται στο φως και πιθανότατα να αποτελεί τη συνέχιση του σκανδάλου με τις υποκλοπές της Vodafone. Όπως αναφέρει το Βήμα σε δημοσίευμά του, αποκαλύφθηκε στη Γλυφάδα διαμέρισμα που χρησιμοποιούνταν ως βάση για παράνομες επικοινωνίες και παρακολουθήσεις από αμερικανική μυστική υπηρεσία.

Το γραφείο αυτό ανακαλύφθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πολύμηνες έρευνες του 3ου ανακριτή κ. Δημήτρη Φούκα, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε σειρά πληροφοριών που είχαν τεθεί υπόψη και της ΕΥΠ το 2009. Τότε ωστόσο δεν είχε υπάρξει περαιτέρω συνέχεια για την αξιοποίηση των πληροφοριών.

Ο κ. Φούκας έχει αναλάβει την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών στα τηλέφωνα 104 πολιτικών, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., υπηρεσιακών παραγόντων και ιδιωτών την περίοδο 2004-2005. Ήδη έχει κληθεί να καταθέσει για αυτή την υπόθεση ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα, ο οποίος φέρεται να είχε οργανώσει το δίκτυο των 14 τηλεφώνων-«σκιών».

Παράλληλα o ίδιος δικαστικός λειτουργός έχει αναλάβει και τη διερεύνηση παράνομης δραστηριότητας και κατασκοπείας στελεχών ξένων πρεσβειών και ιδιωτών στην Ελλάδα.

Δικαστικοί λειτουργοί αναφέρονταν σε έναν «αξιόπιστο πληροφοριοδότη που είχε πρόσβαση κυρίως σε δεδομένα μυστικών υπηρεσιών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ». Ο ιδιώτης αυτός είχε υποδείξει στους υπευθύνους της ΕΥΠ να παρακολουθήσουν τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένα σημεία στα νότια προάστια.

Όμως τότε η ΕΥΠ δεν μπόρεσε να εντοπίσει τη «βάση» των ξένων πρακτόρων παρότι υπήρξαν ενδείξεις για πυκνή παρουσία τους γύρω από συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό έγινε εφικτό τις τελευταίες ημέρες ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του δικαστικού λειτουργού με τη βοήθεια και διωκτικών υπηρεσιών. Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, για τον εντοπισμό του διαμερίσματος χρησιμοποιήθηκαν και σύγχρονα τεχνικά μέσα με στόχο τον εντοπισμό στίγματος κινητών και άλλα. Επιπλέον φέρεται να ζητήθηκε η συνδρομή στελεχών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και του προαναφερόμενου σημαντικού πληροφοριοδότη που είχε «αδρανοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τα ευρήματα στο διαμέρισμα στη Γλυφάδα.

Ανώτατοι δικαστικοί μιλούν για μια σοβαρή εξέλιξη και μία ανακάλυψη που αναδεικνύει την ασυδοσία ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Φούκας ερευνά και άλλες παραμέτρους υποθέσεων κατασκοπείας στη χώρα μας και ανεξέλεγκτης δράσης υπηρεσιών άλλων χωρών που προέρχονται από αλληλουχία ερευνών σε ιδιώτες αλλά και με την επεξεργασία παλιότερων φακέλων της ΕΥΠ.

Δηλαδή φέρεται η ΕΥΠ να γνώριζε για τo κύκλωμα αυτό και μαζί με τους δικαστικούς να ενήργησε για την αποκάλυψη του διαμερίσματος.

Με δεδομένο ότι βοά όλη η Ευρώπη για τις παράνομες παρακολουθήσεις από τους Αμερικανούς (μέχρι και η Μέρκελ ήταν στο «αυτί» των ΗΠΑ) είναι σίγουρο ότι και στην Αθήνα υποκλέπτονται συνομιλίες. Ποιοι είναι όμως οι στόχοι; Είναι απλά για… αντιτρομοκρατικούς σκοπούς ή μήπως γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών και επιχειρηματιών; Και πώς οι ΗΠΑ αξιοποιούν τις πληροφορίες που υποκλέπτουν; Φαίνεται ότι ο ρόλος της περιβόητης… πρεσβείας ενισχύθηκε τον τελευταίο καιρό ή μάλλον ποτέ δεν έπαψε να είναι ο «Μεγάλος Αδελφός» που βλέπει και ακούει τα πάντα στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. δημης avatar
    δημης 19/09/2014 01:03:38


    Για να ρίξουμε μιά ματιά ΠΟΥ είναι όλοι στο πάνελ (τότε )που μην αντέχοντας άλλο τους ξεφώνησαν. Ή το πώς αυτοκτόνησαν τον Μηχανικό...


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.