#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2013 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Για αντιπερισπασμό στα σκάνδαλα έρευνες στην ΚύπροΛευκωσία: Η  Άγκυρα συντηρεί την ένταση και το «Μπάρμπαρος» παραμένει στην περιοχή της Κύπρου. Μετά από 17 ημέρες ερευνών στην περιοχή του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και στον κόλπο της Αμμοχώστου (εισήλθε και στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου), τώρα οι έρευνες θα επεκταθούν βόρεια και δυτικά της Κύπρου, ακόμη και  κοντά στον Ακάμα. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει τις περιοχές αυτές μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου.

Με βάση τις συντεταγμένες που έχουν δώσει, το «BARBΑROS HAYRETTIN PASA», συνοδευόμενο από το «BRAVO SUPPORTER» και το «DEEP SUPPORTER», μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2014 θα πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας, ενώ θα επεκτείνονται και δυτικά του νησιού, απέναντι από τη χερσόνησο του Ακάμα.

Η κίνηση αυτή δεν θεωρείται τυχαία. Συνδέεται με πάγιες στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, ενώ έχουν σχέση και με την παρούσα φάση στο Κυπριακό και τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο.

Το γεγονός ότι στην Τουρκία έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση φαίνεται να μην επηρεάζει τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς. Αντίθετα, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, σε τέτοιες συνθήκες ξεδένονται τα χέρια των στρατιωτικών αλλά και των πολιτικών. Η πολιτική κρίση μπορεί και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για ενέργειες και κινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η  θέση της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.».

Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά έγινε για πρώτη φορά όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και έκτοτε επαναλαμβάνεται. Επί χάρτου οι συντεταγμένες αυτές δείχνουν ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής «με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές».

Η θέση έχει συμπεριληφθεί στο παρελθόν και σε γραπτό κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης (48η σύνοδος, 10 Μαΐου 2010 στις Βρυξέλλες).

Στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Έλεγχος πολιτικός, γεωπολιτικός αλλά και οικονομικός, βάζοντας χέρι και στον φυσικό πλούτο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Ο έλεγχος της περιοχής για την Τουρκία περνά μέσα από την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάγιος και διαχρονικός στόχος και ταυτόχρονα ο περιορισμός διά εκφοβισμού της Ελλάδας σε παθητικό ρόλο στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

"Φιλελεύθερος"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ναι μεν αλλά avatar
  ναι μεν αλλά 23/12/2013 15:28:30

  Η καραμέλα "πειράζουν την Ελλάδα λόγω εσωτερικής κρίσης" να τελειώνει. Όσο και να διαφωνούνε μεταξύ τους, στην αρπαγή των ελληνικών εδαφών και υδάτων είναι όλοι τους σε συμφωνία. Έχουν εθνική πολιτκή που δεν άλλαζει, είτε είναι ισλαμιστές, είτε κεμαλικοί στο τιμόνι.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 23/12/2013 18:18:53

  "Τουρκία: Για αντιπερισπασμό στα σκάνδαλα έρευνες στην Κύπρο"

  Αν κάναμε αντιπερασπισμούς κι εμείς για τις ατυχίες μας τα τελευταία 4 χρόνια, ο στρατός μας θα είχε φτάσει στην Σεβάστεια.

 3. ΠαναγιώτηςΖΜεσ avatar
  ΠαναγιώτηςΖΜεσ 23/12/2013 19:20:43

  Το θέμα είναι μην κάνουν κανένα αντιπερισπασμό τύπου Ιμίων. Πχ το Αγαθονήσι πολύ το περιτριγυρίζουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.