#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/01/2014 19:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τοξική απειλή στα ανοικτά της Κρήτης;Έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η είδηση που δημοσίευσε χθες το βρετανικό δίκτυο “BBC” στην ιστοσελίδα του, βάσει της οποίας μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων.

Για σοβαρό κίνδυνο μιλά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος.

Σύμφωνα με το έγκυρο βρετανικό δίκτυο, το πρώτο φορτίο απέπλευσε από το λιμάνι “Λατάκια” της Συρίας, χθες, με το πλοίο “Ark Futura”, συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας – Ελλάδος όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις.Η όλη επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Οπλων.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των Βρετανών, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. (το MV CAPE RAY) σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο και θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.Το συγκεκριμένο πλοίο ναυπηγήθηκε το 1977 για λογαριασμό Σαουδαραβικής εταιρείας και αγοράστηκε το 1993 από το αμερικανικό ναυτικό, οπότε και μετασκευάστηκε για πολεμική χρήση. Το 2013 εξοπλίστηκε με ειδικό σύστημα για την καταστροφή χημικών όπλων (Field Deployable Hydrolysis System) για να χρησιμοποιηθεί ειδικά στην περίπτωση του συριακού οπλοστασίου.

AΓΝΟΙΑ ΣΤΟ Γ.Ε.ΕΘ.Α.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Χανιώτικων Νέων δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας για την εξέλιξη αυτή, με την υποσημείωση βέβαια ότι για υποθέσεις όπως αυτές περισσότερο αρμόδια είναι τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος.

Έντονη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας

Την έντονη διαφωνία του για τις πρακτικές που αναφέρεται ότι θα ακολουθηθούν εξέφρασε, μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.

Στον κ. Γιδαράκο θέσαμε υπ’ όψιν το ρεπορτάζ του “BBC” και απάντησε:  «Διαφωνώ κάθετα μ’ αυτήν τη μέθοδο, γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Ο καθηγητής επεσήμανε πως απλά με τη μέθοδο της υδρόλυσης -όπως τουλάχιστον σημειώνει το “BBC” ότι θα καταστραφούν τα χημικά- δεν θα μπορέσουν να αδρανοποιήσουν αυτό το μείγμα των τοξικών ουσιών. «Αν δεν ξέρεις βέβαια τι έχουν μέσα τα χημικά αυτά, δεν μπορείς να μιλήσεις με 100% σιγουριά. Ενα όμως είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ένα μείγμα υψηλών εκρηκτικών ουσιών που θέλουν αλλεπάλληλες μεθόδους για να μπορέσεις να τα αδρανοποιήσεις και αν το καταφέρεις και αυτό».
Τονίζεται, ότι η περιοχή της Αδριατικής και το τμήμα αυτό της Μεσογείου είχε γίνει “νεκροταφείο χημικών” από την ιταλική μαφία. Οπως είχε αποκαλύψει ο Τύπος πριν από μία διετία, η μαφία βύθισε μέσα σε μία 20ετία περίπου 30 πλοία στην Αδριατική με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών!

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
http://www.newscreta.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 09/01/2014 19:37:06

  Τρομος !
  Ταχυδρομούμε τον ολεθρο για να τον παραλάβουν οι επόμενες γενεές !
  Αυτές είναι οι μέθοδοι "ανακύκλωσης", αυτή είναι η φιλοσοφία του "ανεπτυγμένου κόσμου...
  Αλοίμονό μας...

 2. Maximus Decimus avatar
  Maximus Decimus 09/01/2014 21:32:08

  Επίκαιρη Ερώτηση για την καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας


  Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Άμυνας σχετικά με τις πληροφορίες για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης, Ιταλίας και Κρήτης. Ο Μ.Βολουδάκης ερωτά αν και πώς διασφαλίζεται ότι δε θα υπάρχει επιβάρυνση του θαλασσίου περιβάλλοντος από τη διαδικασία, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η καταστροφή θα πρέπει να γίνει σε ανοιχτή θάλασσα και όχι στην ήδη επιβαρυμένη Μεσόγειο.

  Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης

  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τους Υπουργούς Εξωτερικών κ.Ευάγγελο Βενιζέλο, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Ιωάννη Μανιάτη και Εθνικής Άμυνας κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο

  Θέμα : Ενδεχόμενοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για τη Μεσόγειο από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ΒΒC της 7ης Ιανουαρίου, τα χημικά όπλα της Συρίας που αποσύρονται στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας της Συρίας με τον ΟΗΕ, θα καταστραφούν πάνω σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, εν πλω στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Λιβύης και Κρήτης. Το πρώτο φορτίο των χημικών αυτών όπλων, ήδη κατευθύνεται δια θαλάσσης προς την Ιταλία, με συνοδεία Ρωσικών και Κινεζικών πολεμικών πλοίων.

  Σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» στις 8 και 9 Ιανουαρίου, η ακαδημαϊκή κοινότητα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της μεθόδου καταστροφής που έχει επιλεγεί, αλλά και σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής ως τόπου της καταστροφής των όπλων.

  Η Μεσόγειος, ήδη επιβαρυμένη με ρύπους κάθε είδους, δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να υποστεί περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση.

  Με αυτά τα δεδομένα, ερωτώνται οι Υπουργοί :

  1. Είναι δυνατόν να διασφαλισθεί ότι η καταστροφή των όπλων θα γίνει χωρίς να αποβληθούν στη θάλασσα επικίνδυνα για την οικολογική ισορροπία κατάλοιπα;
  2. Ενημερώνεται η κυβέρνηση για τις σχετικές με το ζήτημα ενέργειες των πολεμικών ναυτικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία ; Με ποιό τρόπο θα παρακολουθήσει η κυβέρνηση τα επόμενα – και κρίσιμα – στάδια της διαδικασίας ;
  3. Προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει αλλαγή του σχεδίου καταστροφής, ώστε αυτή να γίνει σε ανοιχτή θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο ;

  Ο Ερωτών Βουλευτής

  Μανούσος Γ. Βολουδάκης

 3. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 10/01/2014 01:20:54

  Παρα πολύ σοβαρο θεμα. Αναμενουμε την αντιδραση της Ελλαδας.

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Μικρασιάτης 10/01/2014 07:04:14

   Αγαπητέ μικρασιατη, η αντίδραση της Ελλάδας ελάχιστη σημασία έχει. Δυστυχώς είμαστε σε μια δίνη περιβαντολογικης καταστροφής όλος ο πλανήτης. Ακόμα τα προβλήματα αυτού του είδους λύνονται με την ίδια νοοτροπία που τα δημιούργησαν . Για να αλλάξει αυτο , πρέπει να αλλάξει ολόκληρο το μοντέλο ανάπτυξης .
   Καταλαβαίνεις φαντάζομαι τι σημαίνει αυτο...

 4. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 10/01/2014 07:55:02

  1. Να μη ξεχνάμε και τί εθνικότητα έχει ο επικεφαλής του οργανισμού που συντονίζει αυτό το έργο: http://www.opcw.org/about-opcw/technical-secretariat/director-general
  Είναι ΤΟΥΡΚΟΣ.
  2. Αν σκεφτούμε πως οι μόνοι που θα ωφεληθούν τα μάλλα από το νταβαντούρι της Συρίας είναι οι: Total, ENI, BP, SHELL, Statoil γιατί δεν στέλνουν τα χημικά αντίστοιχα στο Παρίσι, στη Ρώμη (και στη μαφιόζικη Νάπολη), στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ και στο Όσλο του Νομπέλ Ειρήνης (sic)..

 5. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 10/01/2014 11:46:46

  Θα σου πρότεινα να δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το θέμα.
  Έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαστάσεις.
  Η ΕΕ σε αυτό το τόσο ευαίσθητο για τη Μεσόγειο θέμα ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ πλήρως παρότι:

  1. Είμαστε εν μέσω Ελληνικής Προεδρίας...
  2. Το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στην ΕΕ αυξάνει ολοταχώς.
  3. Η Λεπέν ζητά διάλυση της ΕΕ.
  4. Οι χώρες που επηρεάζονται είναι: Μάλτα, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία.
  5. Ο επικεφαλής του Οργανισμού που το σχεδίασε είναι Τούρκος...
  6. Οι ΜΟΝΕΣ χώρες οι οποίες ωφελήθηκαν από τα γεγονότα της Συρίας είναι: Γαλλία (Total), Ιταλία (ENI), Νορβηγία (Statoil), Ολλανδία (Shell) και Μ. Βρεταννία (ΒΡ)... ΟΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ...

  Να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου;
  "ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΕ;"
  Να το θυμάστε αυτό την περίοδο των ευρωεκλογών...

  Δεν έχετε καταλάβει πόση ουρά έχει αυτό το θέμα...
  Και σηκώνεται σιγά-σιγά υπογείως και σιωπηλώς...

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 10/01/2014 12:34:45

  Για τετοια θεματα πρεπει να βγαινουν ολοι στους δρομους, αλλιως θα μας καταντησουν το βοθρο της Μεσογειου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.