Τι έλεγε ο Άγιος Πορφύριος για τον Σαμαρά
10/05/2014 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι έλεγε ο Άγιος Πορφύριος για τον Σαμαρά

Στο βλέμμα του ο Άγιος Πορφύριος είχε μία βεβαιότητα όταν μιλούσε για τον Αντώνη Σαμαρά...«αυτός, κάποτε, θα σώσει την Ελλάδα», τους είπε,

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο Γέροντας Πορφύριος, αυτός ο σύγχρονος Άγιος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο ενός πολιτικού. Από τις σπάνιες φορές, θυμούνται τα πνευματικά του παιδιά, που ο Άγιος Πορφύριος αναφερόταν...σ” ένα πρόσωπο της τότε τρέχουσας επικαιρότητας. Τα όσα ακολουθούν συζητήσαμε πρόσφατα με ένα από τα πνευματικά του παιδιά που, για λόγους διάκρισης, δεν θέλει να μιλά δημοσίως για τον Άγιο Πορφύριο. Άλλωστε και ο ίδιος ο Άγιος δεν ήθελε να γίνεται «παζάρι» στο όνομά του.

Τον Άγιο Πορφύριο δεν τον απασχολούσαν τα εφήμερα, θυμάται το πνευματικό του παιδί που συναντήσαμε μετά από μία επίσκεψή μας στα Καυσοκαλύβια. Ο κόσμος κατέκλυζε καθημερινά το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως στο Μήλεσι Αττικής για να βρει παρηγοριά στα λόγια του. Ήταν περίεργο πως μίλησε για τον τότε «άσημο» Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί στην πολιτική να είχε ήδη μία διαδρομή, ως ο νεότερος βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών, όμως ο Άγιος Πορφύριος δεν έδινε την παραμικρή σημασία στα αξιώματα.

Στο πρόσωπο του σημερινού Πρωθυπουργού, όμως, στάθηκε. Αυτό περιγράφει ο άνθρωπος που ήταν δίπλα του μέχρι την στιγμή που άφησε την τελευταία του πνοή το 1991. Στο βλέμμα του ο Άγιος Πορφύριος είχε μία βεβαιότητα όταν μιλούσε για τον Αντώνη Σαμαρά, θυμάται. «Αυτός, κάποτε, θα σώσει την Ελλάδα», τους είπε, περιγράφοντας τους έναν άνθρωπο που, αν μη τι άλλο, έμελλε πράγματι να παίξει έναν τόσο σημαντικό ρόλο για τη χώρα, μερικές δεκαετίες αργότερα. Δεν τους είπε τίποτε άλλο. Μόνο αυτό. «Αυτός θα σώσει την Ελλάδα».

Το αν θα σωθεί η πολύπαθη χώρα από τα όσα δεινά τραβάει τα τελευταία χρόνια με τους χειρισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα το επαληθεύσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Τα λόγια του Αγίου Πορφυρίου όμως οφείλουμε να τα καταγράψουμε.

http://www.lavaron.gr/opinions/otan-o-agios-porfirios-milouse-gia-ton-ellina-prothipourgo

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 11/05/2014 13:56:11

  Με όλο το σεβασμό,ο γέροντας Πορφύριος για να φτάσει στο σημείο να προοβλέπει και να προλέγει για διάφορα σημεία που εμείς σήμερα τα επικαλούμαστε με εμπιστοσύνη στην αγιότητά του,αφιέρωσε την ψυχή του και τη ζωή του ολόκληρη στήν εφαρμογή των λόγων των Ευαγγελίων,δηλαδή των εντολών του Χριστού. Αυτών (των Ευαγγελίων)που ίσως εμείς δεν παραδεχόμαστε ως γνήσιες πηγές της θρησκείας μας και κατά συνέπεια δεν τα πιστεύουμε. Λοιπόν,ή το πιάνουμε από την αρχή σωστά για να φτάσουμε να πιστέψουμε και του λόγια του Αγίου Πορφυρίου για τον Σαμαρά,ή το αφήνουμε και περνάει κι αυτό όπως είναι,ως στερουμένου κάθε σοβαρότητας...

 2. Χουχού avatar
  Χουχού 11/05/2014 14:03:38

  Το θέμα δεν είναι τι έλεγε ο γέροντας το 1990.Τέτοια λέγανε και άλλοι και μάλιστα χωρίς να είναι Άγιοι.Το θέμα είναι τι θα έλεγε σήμερα.......

  • Igor Rasputin avatar
   Igor Rasputin @ Χουχού 11/05/2014 16:45:07

   Δε θα χρειαζόταν να πει. Τα είχε πει τότε. Τώρα απλά επιβεβαιώνεται!!!

 3. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 11/05/2014 20:09:39

  Όσοι έχουν μαρτυρίες από τις μεγάλες σύγχρονες μορφές της Ορθοδοξίας καλό είναι να τις δημοσιοποιούν σε ανύποπτο χρόνο. Επίσης ο Παϊσιος, ο Πορφύριος και άλλοι είχαν σίγουρα διορατικά και προορατικά χαρίσματα αλλά δεν γνωρίζουμε για κάθε τι που έχουν πει εάν το έλεγαν υπό καθεστώς φώτισης. Ο Παϊσιος π.χ. πολλές φορές διευκρίνιζε για κάτι που έλεγε έαν εκπήγαζε από τον (ανθρώπινο) "λογισμό" του ή εάν ήταν προϊόν "πληροφόρησης".

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 11/05/2014 22:02:12

  Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δουν γεγονότα στο μέλλον. Εγώ προσωπικά έχω δει 4-5 φορές τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Συνήθως ασήμαντα πράγματα. Μόνο μία φορά είδα σε όνειρο τα θέματα κάποιων εξετάσεων (δεν γίνεται να δω τους αριθμούς του Λοττο;). Γνωρίζω μία κυρία που με βεβαιώνει ότι είχε δει σε όραμα την εισβολή στην κύπρο το 74, μία βδομάδα νωρίτερα. Αν απλοί άνθρωποι μπορούν να έχουν τέτοια διαίσθηση, για τους άγιους το παρόν και το μέλλον είναι ανοιχτά βιβλία. Οφείλω όμως να είμαι λίγο σκεπτικιστής αφού δεν μας αναφέρετε την πηγή της πληροφορίας σας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την απορρίπτω. Ότι ο Σαμαράς σώζει την Ελλάδα είναι κάτι που το βλέπουμε πια. Κι εγώ αμφέβαλλα νωρίτερα, όχι πια όμως. Μακάρι να έχει πει ο Πορφύριος αυτό το πράγμα και να σωθεί οριστικά η χώρα.

 5. ΚΜ avatar
  ΚΜ 11/05/2014 23:13:31

  Εγώ τον ψήφισα τον Σαμαρά το 2012 αλλά αμφιβάλλω άν είπε ο Άγιος τέτοιο πράγμα. (Και όχι, οι χριστιανοί δεν αποδεχόμαστε αβασάνιστα όλες τις φημολογούμενες προφητείες, ασχέτως τί νομίζουν κάτι ξερόλες που ειρωνεύονται την Πίστη.) Όπως και να'χει όμως, σημασία έχουν όλα τα υπόλοιπα που δίδασκε ο Άγιος, με τα λόγια και με τη ζωή του. Αυτά πρέπει να έχουμε ως μπούσουλα (πχ, κόντρα σε ορισμένες προσταγές της πολιτικής ορθότητος) και όχι να είμαστε «α λα καρτ».

 6. iconology2009 avatar
  iconology2009 12/05/2014 00:08:37

  Για όσους από μας το "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ" είναι θεμελιώδης χριστιανικός λόγος αλλά και εξίσου δημοκρατικός, τέτοιες κουβέντες όπως αυτές της ανάρτησης, φαντάζουν στοιχειωδώς άτοπες-ειδικά στον 21ο αιώνα, στη Νέα Ελλάδα και με το βλέμμα στραμμένο σταθερά και αταλάντευτα στο ευρωπαϊκό όραμα του ορθολογισμού.(μετά βίας κρατιέμαι να μη γελάσω!).

 7. ΒΜ avatar
  ΒΜ 12/05/2014 00:45:07

  Οι αδίστακτοι υπαίτιοι για χιλιάδες αυτοκτονίες Ελλήνων, τολμούν τώρα να επιστρατεύουν ακόμη και τους Αγίους για την ενίσχυση της κυβερνητικής προπαγάνδας. Να γνωρίζουν, όμως, ότι ο Θεός ΔΕΝ ΠΕΡΙΠΑΙΖΕΤΑΙ και ΤΙΜΩΡΕΙ!!

 8. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 12/05/2014 02:02:18

  φίλε μου Βασίλη καταννοώ το προεκλογικό της περιόδου αλλά δεν περίμενα να διαβάσω ΕΔΩ άρθρα με άγιους , όσιους , γέροντες και λοιπούς προφήτες ... κρίμα γιατί υπάρχει πολύ καλό δυναμικό να γράψει πολύ πιο σοβαρά πράγματα στο site

 9. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 12/05/2014 08:14:28

  Τώρα με μπερδέψατε, διότι εγώ είχα ακούσει τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο να λέει ότι κάποιο παιδί ονόματι Αλέξανδρος, θα σώσει την Ελλάδα από μεγάλη κρίση! Μήπως εννοούσε τον αδελφό του Σαμαρά;; Κύριοι του antinews σοβαρευτείτε. Η επίκληση προφητειών για στήριξη του Σαμαρά είναι τουλάχιστον γελοία και ούτε εγώ περίμενα να δω εδώ μέσα κάτι τέτοιο. Φοβούμαι ότι θα σάς πάρουν στο ψιλό.
  Για δέκα χρόνια, επισκεπτόμουν τακτικά τον Άγιο (πλέον) Πορφύριο στο Δήλεσι, είχα κουβεντιάσει πολλά μαζί του, αλλά δεν τον άκουσα ποτέ να μιλά για Ελλάδα και πολιτικά. ΠΟΤΕ!
  Η καπηλεία του ονόματός του είναι ό,τι χειρότερο.

 10. Azarias avatar
  Azarias 12/05/2014 08:53:20

  Εχω διαβάσει κείμενα του οσίου Πορφυρίου και το "Γέροντος Πορφυρίου Βίος και Λόγοι", τα οποία απηχούν τη γνησιότερη μορφή του χριστιανικού βιώματος. Λυπούμαι πολύ αν κάποιοι της Συγγρού επιλέγουν να κατεβάζουν μία απός τις αγιότερες μορφές της Ορθοδοξίας στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου όπου κατοικοεδρεύουν. Μόνο τη χλεύη των χριστιανών θα εισπράξουν, όχι την ψήφο τους.

 11. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 12/05/2014 12:08:30

  Ατυχές άρθρο, χωρίς πηγές, χωρίς να συνάδει με την βιοτή του Αγίου, και που δεν έχει καμία σχέση με το εμπεριστατωμένο Antinews. Κάτι τέτοια λέμε, και μας παίρνουν στο ψιλό οι "γέροντες-Παστίτσιοι".

 12. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 12/05/2014 13:57:32

  Κι αν ο Αλέξανδρος στον οποίο αναφέρεται ο γέρων Παΐσιος είναι ο Τσίπρας;

 13. Ρηνα avatar
  Ρηνα 12/05/2014 15:09:16

  Θελω να παρατηρησω το εξης: αγνοω πραγματικα αν ειπε ο Αγιος Πορφυριος κατι για τον σημερινο πρωθυπουργο γιατι δεν εχει αναγραφει καπου, αλλα και για μαυρο προεδρο της Αμερικης διαδιδεται ευρεως οτι ειχε κατι αναφερει αλλα δεν ειναι της παρουσης. Αυτο που βλεπω ειναι οτι ακομα και αθεα κομματα πχ ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξαρτητοι βουλευτες, περιφερειαρχες και δημαρχοι, θεωρουν οτι αν περιφρονησουν την εκκλησια θα τους περιφρονησουν και παμπολλοι οπαδοι. Επιδιδονται δε σε ομιλιες, προσκυνηματα, παρουσιες σε εκκλησιες, εμφανισεις στη τηλεοραση κλπ και αυτο δειχνει οτι τελικα ο κοσμος δεν εχει απομακρυνθει απο την Εκκλησια, αντιθετα επηρεαζει και πιεζει με τον τροπο του ωστε να μην αποχριστιανοποιηθει η Ελληνικη κοινωνια. Οσο κι αν φαινεται περιεργο σε τετοια περιοδο κρισης υπαρχουν πολλοι που δεν παραβλεπουν το κριτηριο της Θρησκειας προκειμενου να ψηφισουν και αυτο εχει γινει αντιληπτο απο τον πολιτικο κοσμο. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ καλο ειναι να αναθεωρησει τις αποψεις του γιατι αν το αμιγες κομμα ηταν 4%, τωρα που μαζευτηκε εκει ολο το παλαιο ΠΑΣΟΚ δεν νομιζω ολοι αυτοι να πρεσβευουν τα ιδια. Τα δε Θρησκευτικα sites γνωριζουν μεγαλη επισκεψιμοτητα και επιτυχια στο διαδικτυο....

  • Nikos avatar
   Nikos @ Ρηνα 12/05/2014 18:49:08

   Πολύ σωστά διαπιστώνεις αγαπητή Ρήνα πόσο ανίσχυροι είναι οι πολιτικοί ακόμα και μπροστά σους παπάδες. Πόσο μάλλον μπροστά στους Νταβατζήδες και τους Τραπεζίτες. Γι αυτό κρατάμε μικρό καλάθι και λέμε οτι: "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλει πολλή, θέλει νεκροί χιλιάδες νάναι στους τροχούς, θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους".

 14. Καλλιόπη avatar
  Καλλιόπη 27/06/2014 11:00:01

  Ἄν οἱ ἀδελφοί μας δέν κάνουν προπαγάνδα χρησιμοποιῶντας τόν πανάγιό μας Πορφύριο,τότε ἴσως ὁ Σαμαρᾶς πάρει ἀνάποδες στροφές σέ κάποια καίρια στιγμή.Εἴθε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.