Τι έδειξε το γεωραντάρ στον τάφο της Αμφίπολης
18/08/2014 15:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι έδειξε το γεωραντάρ στον τάφο της Αμφίπολης

Δεν απομακρύνονται τελικά από τον τύμβο της Αμφίπολης οι ακέφαλες Σφίγγες, αλλά μόνο ορισμένοι λίθοι. Αυτό τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:

Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία.

Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν. Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.
«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

Όπως αναφέρει το Εθνος, οι αρχαιολόγοι διέψευσαν την πληροφορία ότι μπήκε μικροκάμερα στον τάφο. «Βρισκόμαστε στη μέση της ανασκαφής. Η δουλειά αυτή θέλει υπομονή», είπε στο «Εθνος» μέλος της ομάδας των αρχαιολόγων, συνιστώντας ψυχραιμία στη μεταφορά «ειδήσεων» για το... περιεχόμενο του τάφου.

Οπως άλλωστε δήλωσε και ενώπιον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της ανασκαφής, Αικατερίνη Περιστέρη, «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε πριν από έναν χρόνο από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου έδειξε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα να μην έχει καταρρεύσει η οροφή και να μη γέμισε ο χώρος με τόνους χώματα, γιατί αυτό θα καθυστερήσει αρκετά την είσοδό τους στον τάφο.

«Κληθήκαμε να κάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του τύμβου Καστά μια εφαρμοσμένη γεωφυσική διασκόπηση με τη χρήση γεωραντάρ, το οποίο έστειλε ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο έδαφος. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στον εντολέα μας, την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων», περιορίστηκε να πει στο «Εθνος» ο κ. Παπαθεοδώρου, παραπέμποντας για τα αποτελέσματα της γεωσκόπησης στην κ. Περιστέρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για μικρά βάθη και δεν έδωσε σοβαρά στοιχεία, ενώ στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού σημείωναν ότι «τώρα κάνουμε ανασκαφή, δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για τη γεωφυσική διασκόπηση που έγινε στο παρελθόν».

Σημειώνεται ότι οι μέθοδοι και οι τεχνικές γεωφυσικής διασκόπησης έχουν αποδειχτεί πολύτιμες σε αρχαιολογικές έρευνες, και πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν θεωρείται ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε βάθος μέχρι και 10 μέτρων.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στηρίζονται στο γεγονός ότι οι αρχαιότητες αποτελούν διαταράξεις στην ομοιογένεια των ανώτερων στρωμάτων της γης και επομένως προκαλούν ανωμαλίες σε φυσικά ή τεχνικά πεδία. Ο ανασκαφέας αρχαιολόγος μπορεί να κατευθύνει επιλεκτικά την έρευνά του, να εξαγάγει συμπεράσματα και στη συνέχεια να τα προεκτείνει για όλη την περιοχή που μελετά, στηριζόμενος στον γεωφυσικό χάρτη.

Είχε γίνει παλιότερα μια συζήτηση για την Αμφίπολη, όπως γίνεται με πολλούς άλλους, αλλά δεν προχωρήσαμε σε συνεργασία», μας είπε ο κ. Τσόκας, που επικεφαλής ομάδας επιστημόνων εξερεύνησε με γεωφυσικές μεθόδους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης των Αθηνών, του Μαραθώνα, του Πρωτάτου στο Αγιον Ορος, της Βεργίνας, του Δίου, της Αιανής, της Πύδνας και άλλες περίπου 300 θέσεις, με τελευταία την τούμπα της Απολλωνίας, 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, όπου αποκαλύφθηκε ένας εντυπωσιακών διαστάσεων μακεδονικός τάφος του 2ου π.Χ. αιώνα.

Η γεωφυσική διασκόπηση αποδείχτηκε πολύτιμη σε έρευνες του κ. Τσόκα στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία (εντοπισμός θαμμένων ερειπίων που ανήκουν στα αρχαία πολεοδομικά συγκροτήματα του Κοινού της Δεκαπόλεως) και στο Κουβέιτ (αρχαία Ικαρος στο νησί Φαϊλάκα).

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 18/08/2014 23:33:23

  Γιατί δεν απομακρύνεται ο χωμάτινος όγκος πάνω από τον τάφο; όπως είχε πράξει και ο Ανδρόνικος στην Βεργίνα... Από το γκούγκληρθ αλλά και από τις καθημερινές φωτογραφίες που βλέπουμε το χώμα είναι πάρα πολύ πάνω από τον τάφο, γιατί δεν απομακρύνεται; Μακάρι να της βγει της κας Περιστέρη το να προχωρήσει χωρίς την απομάκρυνση των τόνων χώματος πάνω από τον τεράστιο πέτρινο τοίχο που περιβάλλει τον τάφο. Ο δάσκαλός της πάντως που διεξήγαγε την ανασκαφή μέχρι το 1985 πήγαινε αργά και ήρεμα από πάνω προς το κάτω.

  • ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ avatar
   ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ @ Βασιλική Κ. Σ. 19/08/2014 00:18:30

   Κάθε ανασκαφή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Εξαρτάται απο την μορφολογία του εδάφους, το είδος των πετρωμάτων, την θέση του ευρήματος και πολλά άλλα. Αμφιβάλεις οτι τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Οπως και στους σεισμούς υπάρχουν διάφορες σχολές για το πώς απομακρύνονται μπάζα και χώματα.

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 19/08/2014 09:27:02

    Η κα Περιστέρη θεωρείται διαμάντι στο στον χώρο της αρχαιολογίας και σίγουρα έχει τηρήσει όλα τα πρωτόκολλα. Όμως τόσος όγκος χώματος είναι απρόβλεπτος....

    • τογανιδης τρυφων avatar
     τογανιδης τρυφων @ Βασιλική Κ. Σ. 19/08/2014 13:38:49

     ισως ο ταφος αυτος δεν υπηρχε παντα εκει αλλα καπου αλλου.δεν θα μου φανει παραξενο να τον εχουν κανει παραγγελια απο αιγυπτιακη ερημο και να εμφανισουν τον μεγα..........

     • Βασιλική Κ. Σ. avatar
      Βασιλική Κ. Σ. @ τογανιδης τρυφων 19/08/2014 17:16:24

      και οι κάτοικοι της νέας μεσολακιάς μπρίκια κολλάγαν; κάθονταν κι αγνάντευαν την μεταφορά του τάφου και δεν βγάζαν κιχ; δώσαν και όρκο τιμής να μη μας μολογήσουν τίποτα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.