Τις εκλογές θα κρίνει και το πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας
06/05/2014 08:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τις εκλογές θα κρίνει και το πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας

Βλέπεις ένα πλεόνασμα...απελπισίας αποτυπωμένο στα πρόσωπα των ανθρώπων που σιγά – σιγά γίνεται βουβή οργή η οποία κάποτε θα ξεσπάσει και θα εκφραστεί και στις εκλογές.

Ωραία, τα πλεονάσματα τα πετύχαμε, ανάπτυξη έστω και οριακή βλέπουμε και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος την ανοίγουμε. Και μπράβο στην κυβέρνηση – δηλαδή τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα που έκαναν σωστή διαχείριση- αλλά και όλων εμάς που κάναμε απίστευτες θυσίες.

Τι γίνεται όμως με το πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας και με το... χρέος προς την πατρίδα; Διότι και το ένα και το άλλο είναι πολύ σημαντικότερα από το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και το χρέος προς τους δανειστές. Εντάξει, είπαμε να τα ρυθμίσουμε αυτά, να βγάλουμε τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της χρεοκοπίας και να της δώσουμε μια ευκαιρία να αναθαρρήσει. Όμως, εδώ μιλάμε για μια κοινωνική καταστροφή που θα περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η καμένη γη στην Ελλάδα.

Αυτό δεν έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση. Όταν (χθες) στον Γέρακα στήθηκαν επί ώρες για να πάρουν τζάμπα ένα μαρούλι που κοστίζει 20 λεπτά, όχι άνεργοι και άστεγοι, αλλά "μεσαίοι"πολίτες που πήραν δάνειο για να βάλουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και τώρα δεν έχουν να το πληρώσουν η κυβέρνηση έχει μεγάλο πρόβλημα προς τις εκλογές.

Αν νομίζουν ότι το κοινωνικό καζάνι μπορεί να εκτονωθεί έτσι εύκολα με πέντε - δέκα επικοινωνιακές κινήσεις είναι πολύ γελασμένοι.

Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα (2012) ανέρχεται στο 34,6%, δηλαδή 3.795.100 άτομα. Κάτω από το όριο της φτώχειας (5.708 € ετησίως το άτομο ή 11.986 € για 4μελή οικογένεια) ζουν 914.873 νοικοκυριά με συνολικό αριθμό μελών 2.535.700 άτομα. Το ποσοστό έχει ανέβει στο 23,1% που είναι και το υψηλότερο στην Ε.Ε. Στους άνεργους άνδρες το ποσοστό φτώχειας έφθασε το 52,1% και στα μονογονεϊκά νοικοκυριά με ένα παιδί στο 66% από 33,4% το 2010.

Όλο αυτό το πλεόνασμα...απελπισίας είναι αποτυπωμένο στα πρόσωπα των ανθρώπων και σιγά – σιγά γίνεται βουβή οργή η οποία κάποτε θα ξεσπάσει και θα εκφραστεί και στις εκλογές. Είτε με μεγάλη αποχή, είτε με καταδίκη των μεγάλων κομμάτων. Ακόμη και το κοινωνικό μέρισμα μοιάζει με ασπιρίνη για τον καρκινοπαθή ενώ και ο τρόπος που σχεδιάστηκε (πρόχειρος και χωρίς προετοιμασία) γυρίζει μπούμερανγκ. Είχαν πει στην κυβέρνηση ότι τις πρώτες μέρες του Μάη θα έχει μοιραστεί, όμως, μαθαίνουμε ότι 350 εκατ. ευρώ έχουν μείνει αδιάθετα και οι αιτήσεις απορρίπτονται η μία μετά την άλλη. Πώς θα πάνε λοιπόν στις εκλογές με τον κόσμο να μη μπορεί να χαμογελάσει ούτε και με το κοινωνικό μέρισμα; Και με ποια ψυχολογία θα ψηφίσει όταν ακούει και διαβάζει ότι έρχονται νέα μέτρα, περικοπές στις επικουρικές ή περισσότεροι φόροι με τις φορολογικές δηλώσεις;

Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις 25 του Μάη και ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Ίσως να μην έχει καμιά σημασία εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις. Όπως για παράδειγμα να υπάρξει συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (τον ...κόκκινο Μάη) ή να καταρρεύσει η Ελιά του Βενιζέλου και να τρέχουμε καλοκαιριάτικα για νέες εθνικές εκλογές.

Αυτό που προέχει για εμάς είναι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, για τους Έλληνες, για την πατρίδα. Αν θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική η οποία κατ’ αρχάς θα λέει αλήθειες και δεν θα πουλάει ψεύτικες ελπίδες όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν θα υπάρξει η πρόνοια για τους πολίτες που έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Αν θα ξυπνήσουν οι κυβερνώντες και θα σκεφτούν με περισσότερη εξυπνάδα να βρουν λύσεις που δεν θα ματώνουν καθημερινά τον κόσμο. Δυστυχώς παρατηρούμε μια χαλαρότητα, μια προσπάθεια στη λογική «να βγάλουμε αλώβητοι τον Μάιο και μετά βλέποντας και κάνοντας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 06/05/2014 07:54:04

  Είτε ξυπνήσουν, είτε δεν ξυπνήσουν, το ίδιο κάνει. Για όσο καιρό επαναπαύονται στην "αγκαλιά" των δανειστών και της ΕΕ και εκτελούν τις διαταγές τους προκειμένου να τους είναι αρεστοί και να εξασφαλίζουν την εύννοιά τους, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα αλλάζει. Δυστυχώς η γενιά των ανθρώπων η οποία είναι επιφορτισμένη με την διοίκηση της χώρας, έχει τη νοοτροπία του υπαλλήλου και όχι του αφεντικού. Ίσως επειδή είναι κληρονόμοι και όχι δημιουργοί.

 2. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 06/05/2014 08:55:05

  Το ότι παει κόσμος σε λαϊκή στην γειτονιά του, που τον ξέρουν και περιμένει να πάρει ένα μαρούλι 1 ώρα (που κοστίζει 0,20) θα μεταφραστεί στις κάλπες με τερατογένεση !!!! Θα εκφράσει την δυσαρέσκεια του όχι μόνο αυτός που δεν εχει αλλά και αυτός που εχει, αλλά δεν του αρέσει να βλέπει αυτόν που δεν εχει !!!!!!!!!

 3. blue nile avatar
  blue nile 06/05/2014 15:23:35

  Tα μνημόνια έχουν ερημώσει την κοινωνική οικονομία
  Όποιος δεν το βλέπει αυτό είναι τυφλός.
  Όσο παραμένουμε στον ίδιο δρόμο το πρόβλημα θα μεγαλώνει.
  Αργά η γρήγορα το όλο πράγμα θα σκάσει με πάταγο.
  Το να κερδίσει τις εκλογές ο Τσίπρας θα είναι το μικρότερο των δεινών που μας περιμένουν.
  Η ανεργία φουντώνει, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν η μια μετά την άλλη, ασφαλώς σε μικρότερο ρυθμό από ότι το 2011 αλλά κλείνουν.
  Φίλος που έχει κατάστημα κούριερ μου έλεγε με απόγνωση προχθές ότι πέρυσι πλήρωσε 6000 στην εφορία και με τα ίδια δηλωμένα έσοδα φέτος θα πρέπει πληρώσει 14000 !
  Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μη διατηρήσιμο γιατί στηρίζεται σε φορολόγηση πλούτου που δημιουργήθηκε στο παρελθόν, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται κάθε μέρα που περνάει και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δρομολογείται για μετά το καλοκαίρι.
  Είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι ότι ο κόσμος μπορεί να αντέξει μέχρι τότε;

  • Σάββας Σταμπ. avatar
   Σάββας Σταμπ. @ blue nile 06/05/2014 18:43:38

   Το καλύτερο είναι αυτό στην αρχή τού αρθρου, ''ανάπτυξη βλέπουμε'', όταν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το δημοσιεύει καί το antinews, το έστω πενιχρό +0,6 έγινε τώρα -0,3 για το 2014. Καί έπεται συνέχεια, πράγμα για το οποίο μας προδιαθέτει η μή ανακοίνωση των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο, των πραγματικών καί όχι των προβλέψεων.

 4. Βαιλική Κ. Σιάπκα avatar
  Βαιλική Κ. Σιάπκα 06/05/2014 20:21:54

  να ρωτήσω το άαπλό: δενέχουν τις φορολογικες δηλωσεις; Ας ζητουσαν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι του 2014 και βασει αυτων να το δίνανε... Όοοοχι! Αυτο σημαίνει σεβασμός του αδύναμου! Δεν τον δικαιούται! Εκεί! Να επαιτήσει! Ε! Αυτή την επαιτεία θα την πληρώσουν ακριβά οι άνοες κυβερνώντες μας...

 5. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 06/05/2014 22:54:38

  Πρόνοια για τους πολίτες δεν είναι το 500άρικο, το χτύπημα στην πλάτη στις εκλογές, η υπερφαλάγγιση της ΧΑ. Πρόνοια είναι να λειτουργούν τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι εφορίες χωρίς να πρέπει να "τσοντάρει" με "χαράτσια" ο αδύνατος...Δηλ. να στριμώξεις τα "λαμόγια"...

 6. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 07/05/2014 00:38:59

  Το παιχνίδι για και μέ την Δημοκρατία έχει τελειώσει και ήταν στημένο. Έπρεπε να είχαν πείσει τους εταίρους ότι οι μεταρρυθμίσεις όφειλαν να προηγηθούν της δημοσιονομικής προσαρμογής για να αποκτήσει αυτή των χαρακτήρα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων με κίνητρα για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας αντί να υποστηρίζουν αυτοαναιρούμενοι, ότι η παρούσα παρασιτική δομή χρειάζεται ρευστότητα.

 7. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 07/05/2014 11:48:46

  Τις εκλογές θα κρίνει και το πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας Προφανώς, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΧΑ το κατάλαβε αυτό από την αρχή, γι αυτό επιδόθηκε σε συσσίτια μόνο για Έλληνες, αιμοδοσία, συμπαράσταση στους πληττόμενους από την φτώχεια, εγκληματικότητα και λαθρομετανάστευση. Έτσι κέρδιζε κόσμο και γι αυτό έπρεπε να ... "περιορισθεί", αντί να κάνει και η κυβέρνηση μία προσπάθεια προσεγγίσεως των προβλημάτων αυτών. Γι αυτό ήταν και λάθος οι επιλογή Καμίνη - Δένδια, να απαγορεύουν τα "συσσίτια μίσους" (sic), κάτι που προφανώς δεν κατάλαβαν και ούτε καταλαβαίνουν οι πληγέντες από την απαγόρευση συμπολίτες μας/τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.