#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/02/2013 13:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τη σκηνή του Βοναπάρτη για το χρέος της ΕλλάδαςΤην αγάπη και την αγωνία τους για το μέλλον της Ελλάδας εκφράζουν αγιορείτες μοναχοί και προσπαθούν να διασώσουν τη χώρα με όσα μέσα διαθέτουν. Οι ζηλωτές της Ιερής Μονής Εσφιγμένου αποφάσισαν να παραχωρήσουν στη Γαλλία τη λεγόμενη Σκηνή του Ναπολέοντα, αριστούργημα υφαντουργίας και χρυσοποικιλτικής του 18ου αιώνα, που κατέχουν ως κειμήλιο εδώ και 194 χρόνια. Θέτουν ως όρο να βοηθήσει η γαλλική κυβέρνηση ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να ορθοποδήσει η Ελλάδα.

«Σπαράζει η ψυχή μας όταν βλέπουμε να πεθαίνουν άνθρωποι στην Ελλάδα από τη φτώχεια και τα οικονομικά προβλήματα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον λαό. Σκεφτήκαμε να παραχωρήσουμε στη Γαλλία τη Σκηνή του Ναπολέοντα, που φυλάμε ως κειμήλιο στο μοναστήρι, αρκεί να βοηθήσει να μειωθεί το ελληνικό χρέος» τονίζει στη «δημοκρατία» ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου αρχιμανδρίτης Μεθόδιος.

Σημειώνει ότι οι Εσφιγμενίτες μοναχοί δεν ζητούν κανένα απολύτως αντάλλαγμα για το μοναστήρι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βοηθήσουν με τον τρόπο αυτόν τους Ελληνες πολίτες, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον γκρεμό.

Ο κ. Μεθόδιος τονίζει επίσης ότι έχει κάνει γνωστή τη σκέψη για την παραχώρηση της Σκηνής σε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένει την εξέλιξη του θέματος.

Για τους Γάλλους η Σκηνή του Ναπολέοντα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εθνικής τους κληρονομιάς και κατά καιρούς έχουν εκφράσει το αίτημα να τους παραχωρηθεί. Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σκόπευε, μάλιστα, να μεταβεί το 2009 ανεπίσημα στο Αγιον Ορος, να επισκεφτεί την Μονή Εσφιγμένου και να δει από κοντά τη Σκηνή.

Τον ερχόμενο Ιούνιο εκπρόσωποι του μουσείου του Λούβρου αναμένεται να επισκεφθούν το μοναστήρι με σκοπό να μελετήσουν τη Σκηνή και ενδεχομένως να εγείρουν θέμα παραχώρησής της στη Γαλλία.

Η Σκηνή υφάνθηκε στο περίφημο ταπητουργείο των Γοβελίνων (Gobelins) στο Παρίσι. Αρχικά ανήκε στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ και στη συνέχεια περιήλθε στην κατοχή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Αποτελούσε μέρος της στρατιωτικής σκηνής του.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Σκηνή έπεσε στα χέρια Ελλήνων πειρατών και, άγνωστο με ποιον τρόπο, μέρος της βρέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Εσφιγμενίτες και το 1819 δώρισε στο κοινόβιο του μοναστηριού τη Σκηνή.

Σήμερα τρία μέρη της Σκηνής φυλάσσονται στο μουσείο του Λούβρου και τα υπόλοιπα τρία μέρη στη Μονή Εσφιγμένου.

Δημοκρατία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 28/02/2013 13:40:10

  Νά,μια έξυπνη κίνηση!

 2. Zeus avatar
  Zeus 28/02/2013 14:00:14

  Iδού η φωτεινή πλευρά της Ορθοδοξίας!!!
  Αρκεί η διαγραφή του χρέους να μην είναι κάτω απο 250 δις, εννοείται...

  "Τον ερχόμενο Ιούνιο εκπρόσωποι του μουσείου του Λούβρου αναμένεται να επισκεφθούν το μοναστήρι με σκοπό να μελετήσουν τη Σκηνή και ενδεχομένως να εγείρουν θέμα παραχώρησής της στη Γαλλία."

  Να τους καλοδεχτούμε ως Ελληνες, υπό τον όρο οτι θα δεχτούν κι αυτοί εκπροσώπους του Εθνικού μας Μουσείου με σκοπό να μελετήσουν την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και τα άλλα Ελληνικά αριστουργήματα του Λούβρου και ενδεχομένως να εγείρουν θέμα παραχώρησής τους στην Ελλάδα ιδίως τώρα που βρίσκεται σ΄αυτή την καταστροφική κρίση ώστε μέσω του τουρισμού να νοιώσει κάποια ανακούφιση. Ετσι θα γίνει πράξη το "Ελλάς-Γαλλία συμμαχία"...

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 28/02/2013 16:18:41

  Mακάρι οι φίλοι και σύμμαχοί μας οι Γάλλοι, να δείξουν κι αυτοί την ίδια ευαισθησία και να μάς επιστρέψουν τα δύο ανεκτίμητης Αξίας Κλεμμένα Ελληνικά Αριστουργήματα τα οποία συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον των επισκεπτών και τα οποία χαρακτηρίζουν τη Τέχνη του «Μουσείου της Δημοκρατίας», του Μουσείου του Λούβρου, «του καλύτερου Μουσείου του κόσμου», δηλαδή: «Η Αφροδίτη της Μήλου»: 2 μέτρα ύψος και 900 κιλά μάρμαρο βάρος, είναι δημιουργία αγνώστου Μήλιου, το 320 μ.Χ. Αρχικά, εκλάπη από τους τούρκους. Στη συνέχεια όμως, μέσω του Γάλλου υποπρόξενου στη Μήλο, Ντυμόν ντ Ουτβίλ, εκλάπη για δεύτερη φορά και κατέληξε στο Μουσείο του Λούβρου. Τα χέρια του εξαίσιου αγάλματος κόπηκαν και χάθηκαν (άγνωστο Πως), κατά τη μεταφορά.. Και, «Η Νίκη της Σαμοθράκης»: Δημιουργία του 190 π.Χ., από μάρμαρο της Πάρου, βρέθηκε το 1863 στο Ιερό των Καβείρων Σαμοθράκης, εκλάπη από τον Γάλλο πρόξενο στην Ελλάδα, Σαμπουαζώ, και μεταφέρθηκε κι αυτό, στο Μουσείο του Λούβρου.

  Καιρός, τα αριστουργηματικά πρωτότυπα να επιστρέψουν στη πατρίδα τους Ελλάδα και τα πιστά αντίγραφα (κατασκευής εργαστηρίων του Λούβρου), να κοσμούν εφεξής, το Mουσείο του Λούβρου. Σε τιμές 1820 (έτος κλοπής της «Αφροδίτης της Μήλου») και μέχρι σήμερα, σε πόσα Δις ευρώ; ανέρχονται οι έντοκες απαιτητές αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούται η Ελλάδα από τα εισιτήρια για τα δύο Κλεμμένα Ελληνικά (Κύρια!) Εκθέματα στην είσοδο του Μουσείου του Λούβρου των Παρισίων; Το έχουμε ήδη γράψει και θα το γράφουμε. Οι φίλοι και σύμμαχοι, μεγαλο-οφειλέτες της Ελλάδας και νυν ανάλγητοι δανειστές,
  Μάς χρωστούν! ΔΕΝ τους χρωστάμε!

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/02/2013 17:27:53

  Κινηση γεματη πνευματικο και Ορθοδοξο μεγαλειο. Παντα η Εκκλησια βοηθουσε το Εθνος και παντα υπηρχαν οι μικροψυχοι ανθελληνες που ξοδευαν ολη τους τη ζωη για να την πολεμησουν......

 5. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 28/02/2013 17:43:13

  Ἄστοχη κίνηση κατά τή γνώμη μου.
  Πρῶτον,θά ἀνοίξει τήν ὄρεξη σέ κάθε λογῆς μηδενιστές γιά περαιτέρω ἐκποίηση ἁγιορείτικων κειμηλίων ὅσο ὅσο,καί δεύτερον,δέν κερδίζουμε τίποτα ἀπό αὐτήν τήν ''ἀνταλλαγή'',διότι οἱ Γάλλοι κατέχουν τό ἄλλο μισό ἔργο καί θέλουν ἀπλά νά τό συμπληρώσουν.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Κυθήριος Τ. 28/02/2013 19:45:46

   Για το πρώτο σκέλος, το φοβάμαι κι εγώ αυτό.

  • Ζευς avatar
   Ζευς @ Κυθήριος Τ. 28/02/2013 20:06:11

   Θέλω να πιστεύω οτι το τίμημα τουλάχιστο θα το αποφασίσει ο Σαμαράς και θα είναι ουσιαστικό. Αν με τη σκηνή του Ναπολέοντα πάρουμε 200-250 δις δεν θα έχουμε λόγο να εκποιήσουμε τίποτε άλλο.

 6. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 28/02/2013 20:00:37

  Αφελής κίνηση και άστοχη. Υπάρχει περίπτωση η Γαλλία να κάνει έστω και το παραμικρό πέραν αυτού που τα εθνικά της συμφέροντα υπαγορεύουν και που θα έκανε ούτως ή άλλως επειδή κάποιοι καλόγεροι της χάρισαν κάτι που ούτως ή άλλως οι Γάλλοι θεωρούν κληρονομιά τους; Τζάμπα παραχωρούν ένα θησαυρό. Εκτός κι αν οι κάποιοι πονηροί μοναχοί βρήκαν τρόπο να κάνουν τζάμπα διαφήμιση στο μοναστήρι τους.

  • Ζευς avatar
   Ζευς @ MAYRO XABIARI 28/02/2013 20:13:08

   Η αμοιβαία ανταλλαγή αρχαιλογικών θησαυρών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας θα μπορούσε να σημάνει ακόμα και την αφετηρία για την Πραγματική ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης. Ή έστω την ομοσπονδιοποίηση Ελλάδας-Γαλλίας που μετά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης και για τους υπόλοιπους...
   Αλλά απο τους τσανακογλύφτες των Τραπεζών τι Υψηλά Ιδεώδη να ζητήσεις...Αυτοί έχουν καταντήσει σαν τον ζητιάνο του Καρκαβίτσα...
   Είναι να τους λυπάσαι τελικά. Τί όμορφα τούς έλουσε ο δικός μας Κώστας Γαβράς στο "Κεφάλαιό" του για την Μεγάλη Ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Ζευς 01/03/2013 14:34:50

    Πώς να είναι «αμοιβαία» μια τέτοια ανταλλαγή, όταν το μισό Λούβρο (που λέει ο λόγος) είναι ελληνικές αρχαιότητες ενώ από δικά τους εμείς έχουμε μόνο την εν λόγω τέντα;

    ΥΓ: Για τον διαστρεβλώσαντα την ιστορία του Παρθενώνα Γαβρά, σίγουρα δεν είναι «δικός μας» (ό,τι κι άν σημαίνει αυτό).

 7. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 28/02/2013 20:56:31

  Τό πιστεύεις αὐτό;

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 28/02/2013 22:44:23

  Έξυπνη και γενναία χειρονομία από ένα μοναστήρι που το ελληνικό κράτος έχει θέση υπό διωγμό και του έχει κατασχέσει ό,τι μπορεί και δεν μπορεί, μόνο και μόνο επειδή αρνούνται να μνημονεύσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για λόγους οικουμενιστικών παρεκτροπών.
  Την ίδια ώρα, η δήθεν "κανονική" μονή Εσφιγμένου (δηλ. μία δράκα μοναχών υπό κάποιον Χρυσόστομο Κατσουλιέρη που έχει εγκαταστήσει το Φανάρι στο αντιπροσωπείο της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές) κάνουν αγωγή και ζητούν αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ από το πτωχευμένο ελληνικό κράτος για διαφυγόντα έσοδα, ως δήθεν μονή Εσφιγμένου.....
  Δεν είμαι ζηλωτής, ούτε παλαιοημερολογίτης, όμως δεν είμαι και θεόστραβος...

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 28/02/2013 23:04:20

  Ομοσπονδοποίηση της Ελλάδας; μα, γι αυτήν έχει ήδη φροντίσει ο κάκιστος «καλλικράτης». (Ιδέ, παγκοσμίως ανήκουστη εκχώρηση των εθνικών μας δικαιωμάτων του «Εκλέγειν Και Εκλέγεσθαι!», στις καραβιές των απρόσκλητων λαθραίων (της Ελλάδας εποίκων) και εκ των υστέρων- «ελληνοποιημένων ψηφοφόρων», του «Εμένα ΔΕΝ μ' ενδιαφέρουν οι θητείες». Του ιπτάμενου-τουρίστα με το πρωθυπουργικό Τζετ, προς €7,000/Ώρα (Τιμές 2010) + πλήρης διατροφή, ποτά, μίνι μπαρ, συνεδριάσεις των «σοφών» παρατρεχάμενων για το απόλυτο Τίποτα, σάουνες, πισίνες, spa, γυμναστήρια και τα συναφή, στου Κόσμου τα 5στερα, πρωθυπουργού ΔΝΤ, Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου. Ο οποίος, ισόβιο σοβιέτ, πράσινου τύπου στην Ελλάδα, ορεγόταν. Ο οποίος, ως αυτόκλητος μεγαλοτσιφλικάς και τελευταίος των αδιάφθορων, Ανέκκλητα τις Ασυλίες και την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδας και το μέλλον των αγέννητων γενεών Ελλήνων, υποθήκευσε. Ο οποίος, ελεύθερα συνεχίζει να κυκλοφορεί και επί βουλευτική αμοιβή να ομιλεί, ενώ στην Ελλάδα ΟΥΔΕΙΣ πλέον τον ακούει. Ο οποίος, προκαλεί αποστροφή (αφόρητη! η φωτό με το παπί) και τη νοημοσύνη και την υπομονή μας να προσβάλλει, όντας ασύλληπτος ακόμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.