#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2014 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα τρία στοιχεία που «καίνε» τον Άγγελο Φιλιππίδη«Καίει» τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελο Φιλιππίδη, το πόρισμα-βόμβα της επίκουρης εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων.

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του Τ.Τ. έχει μπει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα, επί προεδρίας του από τον Οκτώβριο του 2007 έως και τον Δεκέμβριο του 2009 εκταμιεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας προς επιχειρήσεις μέσω ομολογιακών δανείων.

Και αυτό χωρίς να έχει πρώτα προνοήσει για τη δημιουργία δικλίδων ασφαλείας. Δηλαδή, τη θεσμοθέτηση κανονισμού πιστοδοτήσεων που να καθορίζουν τα όρια ανάληψης κινδύνων. Οι συντάκτες του πορίσματος προχωρούν, όμως, αρκετά βήματα παρακάτω. Του καταλογίζουν ότι είχε πρόθεση να ευνοήσει τρίτα πρόσωπα, και δη επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενος τη θέση του προέδρου.

Αναλυτικά αναφέρεται: «Ο Άγγελος Φιλιππίδης ενήργησε κατά περίπτωση καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος προκειμένου να επαυξήσει περιουσία τρίτων προσώπων (όπως στις περιπτώσεις Γριβέα, Βάτσικα, Λαυρεντιάδη και Κοντομηνά), δηλαδή προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, εν όψει του ύψους και των όρων των χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».

Ειδική μνεία γίνεται στην περίπτωση της συμμετοχής της τράπεζας στη θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρία Bestline. Στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τότε πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ανέλαβε τη «διεκπεραίωση» της εξαγοράς «παραπλάνησε τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τα οποία έπρεπε αναγκαστικά να ενεργήσει από κοινού για να πετύχει την έγκριση της συμμετοχής του Τ.Τ. στη θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρία Bestline που ανήκει στον Δημήτρη Κοντομηνά».

Εξίσου σημαντικό είναι το κομμάτι της έρευνας που αφορά στους ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Φιλιππίδη που έγιναν «φύλλο και φτερό». Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, υπάρχουν σημαντικά ποσά που τροφοδότησαν προσωπικούς λογαριασμούς του την περίοδο 2008-2012, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των αντίστοιχων ετών.

Οι Αρχές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένο λογαριασμό του κ. Φιλιππίδη στην τράπεζα Millennium. Διαπίστωσαν ότι στις 29 Ιουλίου του 2008 πιστώθηκε με 1.048.055 ευρώ με αποστολέα την εταιρία Benson Holdingw Corp, με έδρα τη Λιβερία, την επόμενη ημέρα με 626.160 ευρώ, από δύο επιταγές, τον Σεπτέμβριο του 2008, με τρία εμβάσματα ύψους 3.273.200, και τον Νοέμβριο του 2008 με επιταγή ύψους 1.298.000 ευρώ.

Η έκθεση προσθέτει ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία ο πρώην πρόεδρος έχει μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ενώ πιθανό θεωρείται μέρος αυτής να παραμένει άγνωστη στις Αρχές.

«Συνάγεται ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί του ότι ο προαναφερόμενος πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και με μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστή, καθώς, όπως προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2011 και εξής διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό. Επιπλέον, η ανωτέρω υποδομή του εν λόγω προσώπου στην αλλοδαπή, το εύρος της οποίας -λόγω της φύσεως των επίμαχων ευρημάτων αλλά και των εγγενών αδυναμιών του συστήματος αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τις αλλοδαπές δικαστικές αρχές- δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα στο σύνολό του», γράφει.

«Παρέκκλινε των διαδικασιών»

Σε ένα από τα πολλά σημεία της έκθεσης με αναφορά στον πρώην πρόεδρο του Τ.Τ. σημειώνεται ότι ο κ. Φιλιππίδης «παρέκκλινε των εσωτερικών διαδικασιών με αποτέλεσμα τη ζημιά της περιουσίας της τράπεζας».

Ως παράδειγμα αναφέρονται τρεις ιδιαίτερα υψηλές δανειοδοτήσεις προς τον Όμιλο Γριβέα, την εταιρία Αlapis και τον Όμιλο ΔΕΜΚΟ.

«Κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών (ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες), κατά παράβαση των οικείων Πράξεων Διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος, και χωρίς την τήρηση των βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, όπως ειδικότερα αναλύθηκε σε τρεις περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλών δανειοδοτήσεων (Όμιλος Γριβέας, Alapis, Ομιλος ΔΕΜΚΟ), με αποτέλεσμα τη ζημιά της τράπεζας», γράφει το πόρισμα.

Στο ίδιο σημείο υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φιλιππίδης ήταν, παράλληλα, πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δηλαδή του ανώτατου εγκριτικού οργάνου της τράπεζας. Η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν που ενέκρινε στις περισσότερες περιπτώσεις -ιδιαίτερα το 2009- τις αιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Και επί τη ευκαιρία, λόγω της μνείας στη ζημιά που υπέστη η τράπεζα, επισημαίνεται ακριβώς από κάτω ότι η «τρύπα» που δημιουργήθηκε (συνολικά και χωρίς να εννοεί μόνο με υπαιτιότητα του Άγγελου Φιλιππίδη) έφτασε τα 346.904.467 ευρώ. Από αυτά τα 208.154.000 ευρώ από τις δανειοδοτήσεις του Τ.Τ. προς επιχειρήσεις μέσω ομολογιακών δανείων και τα 138.750.467 ευρώ από την υπόθεση της Bestline/HPC.

Εταιρία με τον αναπληρωτή διευθυντή και έδρα το Μαυροβούνιο

 

Την εταιρία με την επωνυμία Master Holdings AD είχε συστήσει ο κ. Φιλιππίδης από κοινού με τον αναπληρωτή διευθυντή Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Τ.Τ., Μάριο Βαρότση (με ποσοστό 36% και 19,6%, αντίστοιχα).

Ο κ. Βαρότσης ήταν, επίσης, πρόεδρος της Υπο-Επιτροπής Επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα και διατηρούσε πάντα άριστες σχέσεις με τον πρώην ισχυρό άνδρα του Τ.Τ. Η έδρα της εταιρίας ήταν το Μαυροβούνιο και το αντικείμενό της η παροχή υπηρεσιών, χωρίς να διευκρινίζονται λεπτομέρειες για τη δραστηριότητά της.

Γιατί κατηγορείται και γιατί θεωρείται ύποπτος φυγής

Βαριές είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος θεωρείται μάλιστα ύποπτος φυγής στο εξωτερικό.

Η ακριβής κατηγορία σε βάρος του, όπως διατυπώνεται, είναι η «απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ».

Το πόρισμα των εισαγγελέων τον κρίνει ύποπτο φυγής από τη χρονική στιγμή που θα διαπιστώσει ότι τα στοιχεία που έχει σε βάρος του η Δικαιοσύνη μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι μπορεί να διαφύγει στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του, ενώ σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

«Λόγω του κύκλου γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσης που κατείχε ως πρόεδρος του Τ.Τ., με επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και τη χώρα μας, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές προκειμένου είτε να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών αρχών για ζητήματα που, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και δικαστικών συνδρομών, δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί πλήρως, είτε να διαφύγει στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εκδοθεί, κατά την άποψή μας, τουλάχιστον σε βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη ένταλμα σύλληψης».

Αρνείται τις κατηγορίες και διαμηνύει ότι έρχεται να καταθέσει

Από την πλευρά του ο κ. Φιλιππίδης αρνείται μέσω του δικηγόρου του όσα του προσάπτουν και ισχυρίζεται ότι επί διοικήσεώς του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε «κόκκινα» δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό δηλαδή μικρό συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Ως επιχείρημα φέρνει την έκθεση της Blackrock που δείχνει ότι το Τ.Τ. είχε τις μικρότερες επισφάλειες ύψους 5% σε σχέση με τις μεγάλες τράπεζες που κυμαίνονταν από 18% έως 22%.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επίσημες εξηγήσεις που θα δώσει στους εισαγγελείς. Για τις καταιγιστικές εξελίξεις της περασμένης Τετάρτης ενημερώθηκε στην Αμερική, όπου βρισκόταν για επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Ο δικηγόρος του, Θανάσης Βαρλάμης, διεμήνυσε στον ανακριτή ότι ο πελάτης του θα εμφανιστεί στη Δικαιοσύνη μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και πρόσθεσε ότι «θεωρώ απαράδεκτη την έκδοση του εντάλματος καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου. Μόλις ενημερώθηκε ο πελάτης μου επίσπευσε το ταξίδι του στο εξωτερικό προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή».

Το who is who

Ο οικονομολόγος με σπουδές στο Columbia Αγγελος Φιλιππίδης διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2007 από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Επί διοικήσεώς του το Τ.Τ. είχε επενδύσει και σε CDS, τα γνωστά ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα. Η επένδυση έγινε το καλοκαίρι του 2009, λίγο πριν από τις εκλογές. Ο κ. Φιλιππίδης προήδρευε της επενδυτικής επιτροπής που ενέκρινε τα «γκρίζα» ομολογιακά δάνεια με τις εταιρίες του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα.

Τα δάνεια αυτά συνήφθησαν στις 23 Μαρτίου και τις 12 Αυγούστου του 2009 για ποσά ύψους 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ, αντίστοιχα. Στο μικροσκόπιο των Αρχών, επίσης, βρίσκεται το δάνειο που δόθηκε στην ASPEN Ακινήτων ύψους 22.000.000 ευρώ.

Την επικαιρότητα είχε απασχολήσει την περίοδο 2000-2003 ως πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ τον Μάρτιο του 2011 ανέλαβε σύμβουλος Διοίκησης στο «Ερρίκος Ντυνάν» με στόχο να επιτύχει την αναδιάρθρωση του νοσοκομείου, αποτελώντας επιλογή του τότε προέδρου του ιδρύματος, Ανδρέα Μαρτίνη.

Είχε διατελέσει στο παρελθόν γενικός διευθυντής της Εμπορική Χρηματιστηριακή (1991-1993) και διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Εμπορική Κεφαλαίου (1993-1994). Υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Όμιλος Διεθνών Συμβούλων (1994-1999), που παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις για θέματα στρατηγικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αλέξανδρος Καλαφάτης, στον «Τύπο της Κυριακής»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik avatar
  Nik 12/01/2014 15:02:28

  Να υποθέσουμε ότι σε κάθε θέση που διορίστηκε το άτομο ήταν ο πιο ικανός ανάμεσα στους αιτούντες που ανταποκρίθηκαν σε δημοσίευση της θέσης και την τέλεση διαγωνισμού κλπ.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 28/01/2014 12:58:56

  «Στο κελί με οκτώ Σομαλούς ο Άγγελος Φιλιππίδης»
  News.gr.msn.com | Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, 12:39 |

  Στριμωγμένος στις φυλακές του Μαλτεπέ, ο πρώην ισχυρός άντρας του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης προσπαθεί απεγνωσμένα να πάει σε κελί με άλλους δύο και να ετοιμάσει την απολογία του - Καθυστερεί η έκδοσή του στην Ελλάδα.

  Μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και στον δρόμο προς τη Σμύρνη βρίσκονται οι φυλακές του Μαλτεπέ. Όσοι τις επισκέπτονται ομολογούν ότι από τον τρόπο κατασκευής μέχρι τη διαδικασία του επισκεπτηρίου σού σπάνε το ηθικό. Μπορεί να μην είναι βρόμικες και οι δεσμοφύλακες να είναι ευγενικοί, όμως οι διαδικασίες είναι μια δοκιμασία διαρκείας.

  Ο Άγγελος Φιλιππίδης, ανεξάρτητα από το πόσο βαριές κατηγορίες τον βαρύνουν, δεν θα περίμενε ποτέ ότι θα βρισκόταν σε ηλικία 50 ετών με 8 Σομαλούς στο ίδιο κελί τουρκικών φυλακών. Αν και μεγαλωμένος ως γιος επιχειρηματία, σπουδασμένος στο Κολλέγιο και σε αμερικανικά πανεπιστήμια, golden boy της γενιάς του, σκληρός, φιλόδοξος και αλαζόνας, τώρα περνά τις ώρες του διαβάζοντας αναλυτικά και επισταμένα το κατηγορητήριο που του παρέδωσε η Τουρκάλα δικηγόρος του κυρία Σεϊντά Γιλντιρίμ.

  Επίμονος
  Ετοιμάζει την απολογία του και ξοδεύει όλο τον χρόνο του στην προετοιμασία των επιχειρημάτων που θα αντικρούσουν τις κατηγορίες. Όσοι τον ξέρουν, γνωρίζουν ότι όσο διψασμένος και αν έχει υπάρξει για αξιώματα και πλούτη, άλλο τόσο επίμονος και θρασύς είναι. Απομονωμένος στις φυλακές του Μαλτεπέ τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο άνθρωπος των πολιτικών φιλοδοξιών και των οικονομικών αξιωμάτων δεν έχει μετανιώσει για τίποτε απ’ αυτά που τον κατηγορούν ότι έχει κάνει. Αντίθετα, αυτό που μεταδίδει προς τα έξω είναι το αίσθημα της αδικίας για όσα του καταλογίζουν και του καταμαρτυρούν.

  Οι φυλακές, όμως, είναι σκληρό πράγμα. Το να βλέπεις μέσα σε δύο εβδομάδες τους δικούς σου ανθρώπους, όπως τον αδελφό σου, όρθιος για μία ώρα και να μιλάς μέσω ενός τηλεφώνου που κάνει διακοπές δεν είναι και ό,τι καλύτερο για κάποιον που έχει ζήσει μέχρι τώρα όπως ο Άγγελος Φιλιππίδης.

  Ο ίδιος περιμένει όσο το δυνατόν πιο σύντομα την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο χρόνος όμως θα εξαρτηθεί από σειρά εξελίξεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κατηγορητήριο μεταφρασμένο ταχυδρομήθηκε με διπλωματικό σάκο στην τούρκικη πλευρά μόλις στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που είχε λάβει η οικογένειά του ότι θα βρισκόταν στην Τουρκική Δικαιοσύνη από το τέλος της προηγούμενης.

  Τι γίνεται με τις ανταλλαγές
  Οι μέρες περνούν και κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει επίσημα ότι ο Α. Φιλιππίδης είναι μέρος της ανταλλαγής με Τούρκους πράκτορες. Ομως η αλήθεια είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει να εκδώσει Τούρκους 10 χρόνια τουλάχιστον. Από την αρχή είχε καταγραφεί ότι το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοσή του στην Ελλάδα ήταν 40 μέρες. Ήδη όμως μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα και του έχει απαγγελθεί νέο κατηγορητήριο για την υπόθεση της εταιρείας Εκτασις. Η πλευρά της υπεράσπισης έχει ζητήσει από τις Αρχές να μετατεθεί σε κελί με δύο συγκρατούμενους. Μπορεί το Μαλτεπέ να μην είναι το «εξπρές του μεσονυχτίου» της δεκαετίας του ’80, όπου ο μακαρίτης Αμερικανός ηθοποιός Μπραντ Ντέιβις καθιερώθηκε μέσα από μια εκπληκτική ερμηνεία, ούτε να διαθέτει δεσμοφύλακες όπως ο χυδαίος Ρίφκι, όμως, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, μόνο και μόνο η ταλαιπωρία που υφίστανται οι επισκέπτες είναι ελάχιστο δείγμα μπροστά στο τι θα περνά ένας κρατούμενος.

  Για να φτάσει κάποιος στο επισκεπτήριο περνά από τρεις επόπτες και κανονική ανάκριση. Τα βήματά του είναι περιορισμένα και παρακολουθείται στενά. Η μακρά πορεία του Α. Φιλιππίδη απέναντι στις βαριές κατηγορίες ξεκίνησε δυσκολότερα απ’ ό,τι και ο ίδιος το φανταζόταν. Το πώς θα επηρεάσει μια τέτοια εξέλιξη έναν χαρακτήρα που συγκεντρώνει πάνω του τις αμαρτίες ενός ολόκληρου συστήματος θα φανεί. Εξάλλου, όλα αυτά είναι μόνον η αρχή.

  Ποια ακίνητα δεσμεύονται για τα «κόκκινα» δάνεια

  Και νέες ποινικές διώξεις με εντολή του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη

  Τέσσερα ακίνητα-φιλέτα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν δεσμευτεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων του Τ.Τ. με πράξη του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Τα ακίνητα δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της νέας δεύτερης δικογραφίας που αφορά στις επισφαλείς δανειοδοτήσεις από το Τ.Τ. επί θητείας Αγγέλου Φιλιππίδη προς εταιρείες real estate συμφερόντων του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου. Συγκεκριμένα, τα δάνεια συνολικού ύψους 104.700.000 ευρώ χορηγήθηκαν το διάστημα από 21-1-2009 έως 8-4-2009 στις εταιρείες ASPEN ακινήτων, ALMOND ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT. Για την υπόθεση έχει ασκηθεί νέα ποινική δίωξη σε βάρος 15 προσώπων για τα αδικήματα της απιστίας, της άμεσης συνέργειας σε απιστία και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ανάμεσα στους νέους κατηγορούμενους είναι και ο Άγγελος Φιλιππίδης, για τον οποίο μάλιστα οι Αρχές εξέδωσαν νέο ένταλμα.

  Ειδικότερα, με πράξη του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδη, δεσμεύτηκαν τα εξής ακίνητα:

  ■ Ακίνητο ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου Ευάγγελου Αποστολάτου εντός εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στον Δήμο Γλυφάδας επί των οδών
  Λ. Βουλιαγμένης 85 και Προφήτη Ηλία, το οποίο αποτελείται από υπόγειο 75 τ.μ., ισόγειο 75 τ.μ. και αίθουσα δευτέρου ορόφου 175 τ.μ.

  ■ Μεζονέτες που βρίσκονται στη θέση «Ανω Ζάμπιο» στον Παρνασσό, οι οποίες επίσης ανήκουν κατά 50% στον κατηγορούμενο Ευάγγελο Αποστολάτο.

  ■ Γεωτεμάχιο εμβαδού 2.629,19 τ.μ. που βρίσκεται στον Δήμο Κηφισιάς επί της οδού Κυριαζή 18, ιδιοκτησίας της εταιρείας Ektasis Development. A.E.

  ■ Γεωτεμάχιο 2.629,19 τ.μ. με ακίνητο εμβαδού 2.016,88 τ.μ. που βρίσκεται στον Δήμο Κηφισιάς επί της οδού Αγίου Δημητρίου 2, που επίσης ανήκει στην εταιρεία Ektasis Development.
  Β. Κόκκαλη

  Aνταλλαγή με πράκτορες της ΜΙΤ ζητά η Αγκυρα
  Σε παζάρια με ανταλλάγματα κατασκόπους θέλουν να εμπλέξουν την Ελλάδα οι Τούρκοι, η κυβέρνηση όμως αρνείται κάθε διαπραγμάτευση για την έκδοση Φιλιππίδη

  Η ατυχής, όπως αποδείχτηκε τελικά, έμπνευση του Αγγελου Φιλιππίδη να παραμείνει στην Κωνσταντινούπουλη τις κρίσιμες ημέρες της δίωξής του από τις ελληνικές αρχές από τη μία έχει οδηγήσει τον ίδιο στα μπουντρούμια της διαβόητης φυλακής του Μαλτεπέ, από την άλλη έχει προκαλέσει παιχνίδια κατασκόπων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

  Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά ή επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών - ούτε συνηθίζεται άλλωστε τέτοια αναφορά -, η διαδικασία έκδοσής του στη χώρα μας πήρε κάποια στιγμή απροσδόκητη τροπή.

  Εθισμένες στην παραδοσιακή ανατολίτικη μέθοδο του παζαριού, οι τουρκικές αρχές επιχείρησαν να βάλουν την υπόθεση της έκδοσης σε μια περίεργη διαπραγμάτευση με τις αντίστοιχες ελληνικές, μήπως και πάρουν ως αντάλλαγμα Τούρκους κατασκόπους που κρατούνται σε φυλακές της χώρας μας.

  Χωρίς να το θέλει, δηλαδή, ο Α. Φιλιππίδης πυροδότησε μια ιδιόμορφη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο χώρες, που όμως για τον ίδιο μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει, υπό την έννοια της πρόκλησης καθυστερήσεων στη διαδικασία έκδοσης, κάτι που μάλλον τρομάζει τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και την οικογένειά του, η οποία ανησυχεί έντονα για την όλη κατάσταση.

  Ο τρόπος όμως που έγινε η τουρκική προσπάθεια, αναφέρουν πληροφορίες, ήταν λιγότερο διπλωματικός και περισσότερο άγαρμπος, καθότι οι γείτονες συμπεριφέρονται συχνά ως «μπουνταλάδες» σε τέτοια θέματα. Το μόνο που έχουν να διαπραγματευτούν οι Τούρκοι σε αυτή την περίεργη υπόθεση είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και όχι φυσικά η έκδοσή του ή όχι - κάτι που παίζεται, για παράδειγμα, με τους άλλους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο του Τ.Τ., το ζεύγος Γριβέα που βρίσκεται στην Αγγλία.

  Είναι υποχρεωμένοι να τον εκδώσουν
  Η τουρκική Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη να εκδώσει τον Α. Φιλιππίδη στη χώρα μας, με δεδομένο ότι το έχει ζητήσει ο ίδιος, αλλά και επειδή πρόκειται για σύλληψη κατόπιν διεθνούς εντάλματος. Δεν έχει δηλαδή κάποιο νομικό έρεισμα να τον κρατήσει στις τουρκικές φυλακές, παρά μόνον ίσως για λίγο μεγαλύτερο διάστημα του κανονικού, που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών ζητημάτων.

  Η ιδέα κάποιων στις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος να ξεκινήσουν οχλήσεις περί ανταλλαγής είχε εξαρχής περιορισμούς ως προς τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης των Τούρκων. Είθισται τέτοιες ανταλλαγές να γίνονται για κατασκόπους - και μόνον - των δύο πλευρών και όχι για άλλους κρατουμένους.

  Η εκτίμηση ότι πρόκειται για προσπάθεια που έγινε μάλλον για την τιμή των όπλων ενισχύεται και από το γεγονός ότι τυχόν καθυστέρηση στην έκδοση του Α. Φιλιππίδη θα εμφανιστεί ως εκβιαστική κίνηση προς τη χώρα μας, αλλά και «τιμωρητική» απέναντι στον κρατούμενο, και κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε κι άλλο τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - και στις φυλακές, αλλά και γενικότερα. Ειδικά αυτή την περίοδο η Άγκυρα δεν περνά και τις καλύτερες μέρες της ως προς τις διεθνείς σχέσεις της, όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως αναφέρουν ότι το γόητρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών υπέστη πλήγμα τον τελευταίο καιρό και μάλιστα εκτέθηκαν, όταν τον περασμένο Αύγουστο συνελήφθη στη Χίο 72χρονος Γερμανός υπήκοος επειδή φωτογράφιζε συστηματικά επί χρόνια στρατόπεδα και αεροδρόμια, δίνοντας σε Τούρκους απόρρητα στοιχεία για τη διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

  Μπορεί να είμαστε σε εποχές διαφορετικές από εκείνες του Ψυχρού Πολέμου, όπου οι ανταγωνισμοί των κατασκόπων είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα, αλλά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει πάντοτε ένα power game γύρω από τα θέματα αυτά και τα όποια «χτυπήματα», ακόμα και για «τελειωμένες» ή χαμηλού επιπέδου περιπτώσεις, όπως θεωρείται εκείνη του Γερμανού, πονάνε εκείνον που τα δέχεται.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι είχαν στον νου τους, όταν έστειλαν το μήνυμα για την υπόθεση Φιλιππίδη, έναν ακόμη πράκτορα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), αλλά και έναν Κούρδο, που έχει κατηγορηθεί στη γείτονα για τρομοκρατικές ενέργειες και πολύ θα ήθελαν να τον έχουν στη διάθεσή τους - για τα.. περαιτέρω προφανώς. Έγκυρες πηγές αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπήκαν καν στις συζητήσεις με τους Τούρκους, αποκρούοντας διακριτικά τις πιέσεις.
  Γιώργος Πετρίδης»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.