Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι το γομάρι του Έθνους
30/06/2014 08:55
του Φαήλου Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι το γομάρι του Έθνους

Θα ξεκινήσω με μια αναγκαία επανάληψη μιας παρατήρησης. Κόψτε άπαντες το «ένστολοι». Ένστολοι είναι κι οι σεκιουριτάδες ή ο θυρωρός της «Μεγάλης Βρετανίας». Άξιοι άνθρωποι και τίμιοι εργαζόμενοι αλλά δεν είναι Αξιωματικοί ή Υπαξιωματικοί. Αυτός που είναι ταγμένος, αν χρειαστεί, να πεθάνει κι ενίοτε πεθαίνει, αξίζει κάτι παραπάνω από το τσουβάλιασμα της λέξης «ένστολος». Ξοδέψτε λίγο παραπάνω οξυγόνο, ώστε με σεβασμό και τιμή να αναφέρεστε πάντοτε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτοί είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους και στο κέντρο αυτού του πυρήνα, θεμέλιο της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας μας, θεματοφύλακας της Ελευθερίας του όλου Έθνους, από τη Χειμάρα έως τα ελεύθερα χωριά της Επαρχίας Αμμοχώστου, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τους υποσχεθήκαμε προεκλογικά πως δεν θα τους πειράξουμε και τους κάναμε διπλή, περιποιημένη, μείωση αποδοχών. Είχαν δε προηγηθεί κάτι προσβολές περί «αυτιστικών» κλπ. Είναι από τις εξυπνάδες που αμολάνε συνήθως οι «Γιωτάδες», που συχνά πυκνά καβαλικεύουν την εξουσία και την καμπούρα του λαού, γιατί περάσαμε από το 1974 στο αντίθετο άκρο και κανείς δεν θα τους πετάξει το πηλήκιο στα μούτρα.

Είναι βολικό γομάρι τα στελέχη. Πειθαρχημένοι, δεν απεργούν, δεν καταλαμβάνουν το Υπουργείο ή τις Μονάδες τους, δεν κλείνουν την Πανεπιστημίου και δεν ουρλιάζουν συνθήματα με ντουντούκες. Κάθονται προσοχή ακόμη και μπροστά τους υβριστές τους, όταν έχουν θεσμική θέση. Και με δυο καπάκια πίτουρα να πληρωνόντουσαν, την κρίσιμη ώρα, από φιλότιμο και περηφάνεια, θα την κάνουν την δουλειά στην αναχαίτιση, θα ξαγρυπνούν στην προκάλυψη, στα readiness και στις γέφυρες, θα την φάνε τη σφαίρα, θα εξακολουθήσουν να περιπολούν με βουνό τα κύματα, να πηδάνε νύχτα από αεροπλάνα κι ελικόπτερα, να συντηρούν με κόπους, θυσίες και πατέντες το υλικό, να ματώνουν στην εκπαίδευση, να σκοτώνονται υπερασπιζόμενοι τον εναέριο χώρο μας και τα χωρικά μας ύδατα, την γη των Ελλήνων και τους Έλληνες.

Είμαι ένας από αυτούς. Ανήκω στο Σώμα των Αξιωματικών, ως ταπεινός Έφεδρος Υπολοχαγός. Έχω μοιραστεί για 23 μήνες τις ευθύνες τους και τον τρόπο της «νομαδικής» ζωής τους. Έχω κουβαλήσει στα χέρια τον οικογενειάρχη Λοχαγό μου με συντριπτικό κάταγμα σπονδύλου μετά από άλμα στην Πάχη. Κι όπως ωραία μας έλεγε, ένας εξαίρετος Αξιωματικός, τότε Υπολοχαγός στην ηρωϊκή ΣΕΑΠ και νυν Διοικητής της, ο Ταξίαρχος Μπουζάκης Γεώργιος, οι Έφεδροι Αξιωματικοί είμαστε ο σύνδεσμος των μονίμων στελεχών με την κοινωνία. Είναι λοιπόν τώρα πάλι ώρα, εμείς που μοιραστήκαμε τις ευθύνες τους κι είμαστε μέσα στην κοινωνία, να συνηγορήσουμε υπέρ τους. Να χτυπήσουμε το χέρι μας στο τραπέζι. Ένα πράγμα είμαστε στην εκπαίδευση κι ακόμη περισσότερο στον πόλεμο. Στα κοιμητήρια των πεσόντων δίπλα – δίπλα.

Λοιπόν, τα στελέχη δεν είναι το γομάρι του Έθνους που υπομένει σιωπηλά τα πάντα. Έχουν πειθαρχία αλλά κι αντοχές. Ακόμη κι αυτοί που στα 18 τους διάλεξαν να φορέσουν το «ράσο» της στολής κι έχουν αποδεδειγμένα ψυχικές και σωματικές αντοχές πέρα από τα όρια των πολλών, έχουν όμως κι αυτοί όρια.

Είμαι κατά του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Κάθετα. Όμως αυτή η αντίθεση μου έχει μια προϋπόθεση. Το κράτος να φροντίζει τα στελέχη του και τα μέσα που τους διαθέτει για την Αποστολή, ως κόρη οφθαλμού. Να μην χρειάζονται να συνδικαλιστούν. Όταν όμως αντιμετωπίζεις τους προκινδυνεύοντες σου ως αποπαίδια, όταν η λογική είναι «σκάσε και κολύμπα» ή «τι θα κάνεις, θα κάτσεις κλαρίνο και θα πεις κι ένα τραγούδι» ενώ η αξιοπρέπεια σου θα είναι καταγής, τότε η ανάγκη γεννά την δράση. Και θυμίζω κάτι μπανάλ αλλά εξόχως πρακτικό, για όσους δεν χαμπαριάζουν περί αξιοπρέπειας, σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και λοιπών ακατανόητων στην κολωνακιώτικη ελίτ. Τα στελέχη δεν απεργούν, δεν οχλαγωγούν στους δρόμους αλλά ψηφίζουν. Έχετε πάρει ήδη μια γεύση, σοφολογιώτατοι «επιτελικοί» της παράταξης, από την σιωπηρή οργή τους.

Πάντως η ομάδα των στελεχών, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, συλλέγοντας, μαθαίνω, με έρανο τα 12.500 Ευρώ που χρειάστηκαν για τον νικηφόρο δικαστικό αγώνα, προσέφεραν καλή υπηρεσία στους συναδέλφους τους αλλά και στην Πατρίδα.

Η δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας δεν είναι ένα «πρόβλημα». Η συμμόρφωση με αυτήν είναι η λύση. Καμμία Τρόϊκα δεν μπορεί να απαιτήσει να παραβιάσουμε τις αποφάσεις των Δικαστηρίων μας.

Η πολιτική ηγεσία τους αδίκησε κατάφωρα κι οφείλει να επανορθώσει. Κι επειδή η όποια Τρόϊκα θα γκρινιάξει, απλά θα της δείξουμε την απόφαση. Έχουν νόμους και δικαστήρια και στα τευτονικά, γαλατικά και γιάνκικα χωριά τους. Ξέρουν.

Θα πουν βέβαια οι ιθύνοντες και τα καθεστωτικά montblanc των υπουργείων και των αντηχείων τους, «μα που θα βρούμε τα λεφτά»; Ξαναλέω, αρχίστε απολύοντας τους γιους, τις κόρες, τους γαμπρούς, τις νύφες, τα ανήψια, τις γκόμενες και τους λοιπούς συγγενείς σας από την Βουλή και τα Υπουργεία, μετά περιορίστε τους υπαλλήλους της Βουλής στους μισούς της Βουλής της Γερμανίας, που έχει οκταπλάσιο πληθυσμό, κόψτε κανά χιλιάρικο από τον μισθό των πατέρων του Έθνους και άμα δεν φτάσουν, φίλτατοι, θα δούμε για τα υπόλοιπα…

(δημοσιεύθηκε στην Δημοκρατία)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 30/06/2014 11:23:30

  Με την πολιτική της ΝΔ γιατί θες να μπλέξεις κ.Κρανιδιώτη;

 2. gnik61 avatar
  gnik61 30/06/2014 12:34:42

  Φαντάζομαι πως θεωρείτε ότι η πολιτεία αδίκησε ...μόνο αυτούς.. γιατί αν θεωρείτε ότι αδίκησε και άλλους αυτούς ποιός θα τους υπερασπιστεί? Η θα μας πείτε και σεις γιά σταδιακή (πότε άραγε, γιατί γιά τους υπόλοιπους όλο ακούμε γιά νέα μέτρα που τα ονομάζουμε...διαρθρωτικές αλλαγές και...εξορθολογισμό) άρση των αδικιών του..γνωστού αγίου..

 3. Γεώργιος Νικολινακος avatar
  Γεώργιος Νικολινακος 30/06/2014 16:43:27

  Ειμαι ένας απόστρατος Στρατηγός (76 χρόνων ) με μόνο εισόδημα τη σύνταξη μου. Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και το σημερινό κείμενο σας. κύριε Κρανιδιώτη εμένα μου φτάνουν . Δεν με ενδιαφέρουν τα 100 ή 200 € που θα πάρω αύξηση αν εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ. Μπήκαμε στη ΣΣΕ κάποια ιδανικά και θα παιθάνουμε με αυτά . Το μόνο που ζητούσα ήταν η ηθική αναγνώριση και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον εισηγητή της δικαστικής απόφασης και από το κείμενό σας Σας Ευχαριστώ κύριε Κρανιδιώτη Γεώργιος Νικολινάκος

  • airman avatar
   airman @ Γεώργιος Νικολινακος 30/06/2014 19:54:52

   Στρατηγέ η στάση σας σας τιμά! Θα τη δουν με ενδιαφέρον όσοι κρατούν τα ηνία του τόπου. Δυστυχώς όμως πολλοί εξ αυτών θα λάβουν άλλο μήνυμα. Ή μάλλον ελάχιστοι θα λάβουν το σωστό μήνυμα. Η ηθική αναγνώριση πιάνει τόπο μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που διακρίνονται για την ηθική τους! Για τους άλλους είναι μια "ξένη" έννοια!

 4. andy 30 avatar
  andy 30 30/06/2014 16:55:09

  καταρχας κυριε κρανιδιωτη να ομολογησω οτι σας συμπαθω γιατι παλευετε για τις ιδεες σας με τις οποιες σε γενικες γραμμες συμφωνω.καταλαβαινω την ευαισθησια σας για τα στελεχη των ενοπλων δυναμεων αλλα η θα βγουμε ολοι μαζι απο αυτη δυσκολη θεση η κανεις.το να βοηθαται η μια ομαδα εναντια της αλλης δεν εχει νοημα γιατι ολοι μαζι θα πεσουμε στο πηγαδι.λοιπον η μονη λυση ειναι παραγωγη πλουτου και οχι δινω τοσα για τους ταδε και αλλα τοσα για τους δεινα.ευχαριστω για την ευκαιρια να πω την αποψη μου.

 5. Dimitris avatar
  Dimitris 30/06/2014 17:20:15

  Φίλτατε όσοι από εμάς υπηρετήσαμε 23 μήνες ως έφεδροι αξιωματικοί επί 23 μήνες είδαμε και εκτιμήσαμε τι θα πει να είσαι αξιωματικός τι σημαίνει να φιλάς Θερμοπύλες αλήθεια ρε Φαήλο τι δουλειά έχεις με τους γιωτάδες και βύσματα που είναι στην πολιτική

  • airman avatar
   airman @ Dimitris 30/06/2014 19:46:39

   Οι "γιωτάδες" και τα "βύσματα" δεν "ευδοκιμούν" τυχαία στην πολιτική. Κάποιοι τους ψηφίζουν γιατί τους μοιάζουν. Όσοι δεν τους μοιάζουν όμως δεν πρέπει να έχουν και μια άλλη επιλογή; Διότι είτε θα τους ψηφίσουν υποχρεωτικά, είτε δεν θα σταυροδοτήσουν κανέναν, είτε θα επιλέξουν να μην ψηφίσουν. Χαράς Ευαγγέλια για τα "βύσματα" και τους "γιωτάδες"! Εκείνοι που τους ψηφίζουν επειδή τους μοιάζουν αποτελούν - δυστυχώς - την πλειοψηφία. Πρέπει να έχει όμως και η μειοψηφία το δικαίωμα να βρει εκφραστές. Και όχι μόνο η μειοψηφία του συμπαθούς ΚΚΕ!

 6. Π.Κ. avatar
  Π.Κ. 30/06/2014 19:21:38

  Κύριε Κρανιδιώτη όχι άλλα δάκρυα για τους ενστόλους-δικαστικούς και όσους....σιτίζονται απο το δημόσιο και είναι στη σιγουράντζα. Δεν σας είδα να λέτε τίποτα για τούς μικρομεσαίους, τούς ανέργους του ιδιωτικού τομέα που πεθαίνουν στο βωμό των πελατών του δημοσίου και πληρώνουν την κρίση πιο πολύ απο όλους. Και στο φινάλε γιατί να έχουμε τους περισσότερους ενστόλους στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό μας, και να....τρώγεται τόσο χρήμα στα εξοπλιστικά για τού δήθεν εχθρούς εξ ανατολών, απο το βορρά, το νότο και πάει λέγοντας. Το παραμύθι το έχουμε φάει τόσα χρόνια απο τούς άεργους και ανεπάγγελτους στην πλειοψηφία πολιτικούς μας και το πάρτυ συνεχίζεται......Δυστυχώς αυτή η χώρα έφτιαξε πολλούς ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ(υπάρχουν εξαιρέσεις) σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα, για να συντηρείται η πολιτική νομενκλατούρα και τα κόμματα.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Π.Κ. 30/06/2014 22:43:35

   Προφανώς υπάρχουν κακοί στρατιωτικοί και διακστές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν ο στρατός και η δικαιοσύνη και να μην αναγνωρίζονται οι ευθύνες και η σπουδαιότητα του έργου τους...

 7. kritwn avatar
  kritwn 30/06/2014 21:32:42

  Οι έφεδροι ήταν τα χειρότερα βύσματα στο στρατό. Κομπλεξικοί μέχρι αηδίας που επειδή πήραν εκεί δύο γαλόνια το έπαιζαν εξουσία. Ωραίος ο δεκάρικος αλλά δεν μας αρκούν αυτά. Έχουμε πάει στρατό κι έχουμε δει τη λούφα που επικρατεί και το μπάχαλο. Το 70% των στρατιωτικών κάνουν αργομισθία. Θα έπρεπε να έχουν αρχίσει οι απολύσεις από αυτούς κι όχι από τους εκπαιδευτικούς και τις καθαρίστριες.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ kritwn 30/06/2014 22:40:38

   Το 70% πως βγαίνει? Κι εγώ έχω πάει σχολείο (κατά το επιχείρημά σας) και ξέρω το μπάχαλο εκεί, το 80% είναι αργόμισθοι και πρέπει να απολυθούν...Ε δεν είναι αυτή λογική!

   • kritwn avatar
    kritwn @ Αιρετικός 01/07/2014 01:16:43

    Βγαίνει από εμπειρίες δικές μου και τρίτων. Προσωπικά υπηρέτησα σε μάχιμη μονάδα. Όχι από αυτές που κάνουν μια άσκηση το τετράμηνο και νομίζουν ότι είναι ετοιμοπόλεμες. Αλλά σε μονάδα ραντάρ στην παραμεθόριο με καθημερινές εμπλοκές. Αν εξαιρέσω καμιά εικοσαριά άτομα που εργάζονταν στα ραντάρ (ελεγκτές και τεχνικοί) όλη η υπόλοιπη μονάδα (καμιά εβδομηνταριά άτομα) έκαναν αργομισθία. Προσωπικό που άνετα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% χωρίς να επηρεαστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της μονάδας. Στις μονάδες του στρατού ξηράς τα ποσοστά θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερα. Αλλά για κάποιο περίεργο λόγο κανείς δεν μιλάει για απολύσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Όλοι οι άλλοι είναι αναλώσιμοι εκτός από τους καραβανάδες. ΟΚ, ας αποφασίσουμε τι είδους κράτος θέλουμε να φτιάξουμε. Για την ΕΛ.ΑΣ δεν λέω γιατί εκεί και υποστελεχωμένοι είναι και τα μέσα δεν έχουν.

    • xaris avatar
     xaris @ kritwn 03/07/2014 01:32:57

     Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι η αποτρεπτική ικανότητα μιας χώρας έχει ΑΜΕΣΗ σχέση με το πόσους μπορεί να παρατάξει στον εχθρό, στο συντομότερο χρονικό διάστημα; Δεν καταλαβαίνεις ότι δε μιλάμε για μια x επιχείρηση, η οποία μπιρεί να απολύει κόσμο ανάλογα με την οικονομική της πιρεία; Ξύπνα!

  • airman avatar
   airman @ kritwn 30/06/2014 23:35:57

   Τα ποσοστά των "αργόμισθων" ποικίλουν ανά κατηγορία (εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, υπάλληλοι ΔΕΚΟ κλπ). Αυτοί οι "αργόμισθοι" όμως είναι τα "καλά παιδιά" καθόσον επιδεικνύουν την απαιτούμενη "αφοσίωση" σε εκείνους που τους διασφαλίζουν ή υπόσχονται ότι θα τους διασφαλίσουν ένα "ανέφελο υπηρεσιακό βίο". Πολλοί δε εξ αυτών αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει μερίδα συναδέλφων τους που δυσπραγούν, αλλά επειδή προηγείται η διασφάλιση της δικής τους "ανέφελης επιβίωσης", δίνουν "γη και ύδωρ" προκειμένου να επιβιώσουν. Είναι το "σαράκι" που κατατρώει όλους τους μηχανισμούς. Και παλαιόθεν όταν το ξύλο έπιανε σαράκι μία ήταν η λύση, η φωτιά.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ kritwn 02/07/2014 13:59:48

   Κλασσική φαντάρικη "κριτική". Μήπως σε ζόρισε κανάς ΔΕΑ γιατί σερνόσουνα και σου 'μεινε το άχτι; Έβγαλες και ποσοστό "αργόμισθων"; Χαραμίζεσαι, Στρατηγέ μου, σε ό,τι άλλο κάνεις.

 8. roadrunner avatar
  roadrunner 30/06/2014 22:06:25

  Συμφωνούμε με τον τίτλο σε κάθε περίπτωση. Εφόσον μάλιστα, συνηθίζουμε να προσδίδουμε το χαρακτηρισμό "γομάρι" σε εκείνον που όλοι "ξυλοφορτώνουν" πολλάκις (είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά). .... Οπωσδήποτε δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τους ένστολους.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ roadrunner 30/06/2014 22:53:16

   Αγαπητή roadrunner,εσύ συμφωνείς με το Φαήλο για τον τίτλο,εκείνος όμως φοβάμαι ότι δεν θα συφωνήσει μαζί σου για το ''ένστολοι''... :-)

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Κυθήριος 30/06/2014 23:08:02

    Μα αγαπητέ Κυθήριε, θα ήταν βαρετό αν συμφωνούσαμε πάντοτε και σε όλα ... Καθείς με τις προτιμήσεις του και σε ότι αφορά την ορολογία, ο όρος "ένστολοι" με καλύπτει, όπως και τα περισσότερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που γνωρίζω :-)

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ roadrunner 30/06/2014 23:12:29

     Σου βγάζω το καπέλο!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ roadrunner 02/07/2014 13:55:54

     Κανένα από αυτά που γνωρίζω εγώ.

 9. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 30/06/2014 23:45:50

  Εγώ ξέρω ότι στην πράξη, για κάθε Μόνιμον, θύμα πολέμου, μετράμε καμιά εικοσαριά Στρατεύσιμους, που δεν είναι και κατ'επάγγελμα "ήρωες". Όλοι αυτοί, αγωνίζονται σήμερα "ηρωϊκά" όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να πληρώσουν τους μισθούς των "αδέκαστων" και των "ηρώων" της προσωπικής σου εμμονής. Βρες έναν καλό λόγο για τους μυριάδες ανέργους του ΙΤ και μετά να δούμε και τους μισθούς των "ηρώων" (που παραδέχομαι ότι είναι πολύ χαμηλοί, αλλά όχι μηδέν ή μείον -σαν δικηγόρος μάλλον δεν αντιλαμβάνεσαι την σημασία αυτού του προσήμου στον εισόδημά σου). Συμφωνώ, όμως και συνυπογράφω τις υποδείξεις σου για την εξοικονόμηση πόρων.

 10. ΧΥ avatar
  ΧΥ 01/07/2014 10:18:54

  Οι ενστολοι ειναι κατα 80% αργομισθοι γραφειοκρατες και μαλιστα παρα πολυ καλα αμειβομενοι. Δεν ειναι σε καμια περιπτωση "κομμαντα". Οι απολυσεις πρεπει να αρχισουν απο αυτους. Κειμενα σαν του Κου Κρανιδιωτη θυμιζουν ΔΕΗτζηδες,οι οποιοι προκειμενου να αποφυγουν την κακια ιδιωτικοποιηση βαζουν παντα μπροστα τους εναεριτες. Εναεριτες που ομοιως ειναι μερικες εκατονταδες κ χανονται μεσα στο πληθος των χιλιαδων αργομισθων.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΧΥ 02/07/2014 13:53:57

   Έτσι είναι στη Δημοκρατία. Ο καθένας βγάζει τ' απωθημένα του, τσουβαλιάζει χιλιάδες ανθρώπους αμολώντας αφορισμούς. Τζάμπα είναι.

   • XY avatar
    XY @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/07/2014 16:39:21

    Πολυ σωστη η αυτοκριτικη στο αρθρο σας Κε Κρανιδιωτη. Ενιοτε δε,ο καθενας μπορει να μοιραζει κ 800 εκατ. απο τα λεφτα των αλλων. Ετσι ?

 11. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 01/07/2014 10:28:44

  όχι, δεν έιναι αγαπητέ φαήλε. το πραγματικό γομάρι είναι ο ίδιος ο λαός γιατί αυτός φοράει το σαμάρι της υποταγής που του φόρεσε η ιθαγενής κλεπτοκρατία, αυτός τον τρέφει και την συντηρεί -άθελά του- και δεν έχει επιλογές. και τον βρίζει και από πάνω ως τεμπέλη, διεφθαρμένο και άλλα πολλά ων ουκ έστι αριθμός... Υπερφορολογούν για να κρατιούνται εσαεί στην εξουσία διαστρέφουν την πραγματικότητα και την ωραιοποιούν δημιουργούν μη αξιόχρεους πολίτες και κυρίως επιχειρήσεις. και, και, και...

 12. Mαρκος avatar
  Mαρκος 01/07/2014 13:19:11

  Γελανε και τα τσιμεντα με τις αποψεις των εθνικισταραδων και των δηθεν πατριωτων.Την πατριδα οταν χρειαστει θα την υπερασπιστει για αλλη μια φορα ο Ελληνας Στρατιωτης και μαλιστα χωρις καμια υλικη ανταμοιβη.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Mαρκος 02/07/2014 13:51:56

   Πες τα ρε σύντροφε! Και θα κάνουν σοβιέτ στα χαρακώματα για να αποφασίζουν πότε θα επιτεθούν, τι θα φάνε κλπ. Αφού κάνεις ένα κρύο ντους, πήγαινε μια βόλτα σε κανά στρατιωτικό νεκροταφείο. Πρώτοι, αναλογικά σε απώλειες, οι διμοιρίτες και Λοχαγοί. Πέφταν σαν στάχυα, διότι πρώτοι σηκώνονταν κι οδηγούσαν την έφοδο κι έτσι γινόντουσαν στόχος. Κι έτσι θα γίνεται πάντα.

 13. Michalis Rossides avatar
  Michalis Rossides 01/07/2014 20:37:40

  Διάβασα με πολλή προσοχή – όπως κάνω κάθε φορά μπροστά σε άρθρο του Φαήλου Κρανιδιώτη - το κείμενο του που δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία», και αυτή τη φορά με ξένισε όχι η ηχηρή αναφορά του σε κάτι κακώς κείμενο, αλλά, αντίθετα η «αιδήμων σιωπή» του για ένα ζήτημα που θα έπρεπε κατ’ εξοχήν να τον αφορά –μετ’ επιτάσεως μάλιστα- αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του ο ίδιος αποτελεί τον σύνδεσμο των μονίμων στελεχών με την κοινωνία. Ενώ λοιπόν αυτοαναγορεύεται σε φωνή των μονίμων στελεχών, αγνοεί –από αβλεψία ελπίζω- την κοινωνία, την άλλη ακμή του τριγώνου «διαμεσολάβησης». Και σε αυτή την κοινωνία –την ελληνική κοινωνία- τουλάχιστον οι άρρενες αλλά και όχι μόνο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπηρέτησαν για ένα διάστημα της ζωής τους στον Ελληνικό Στρατό , έδωσαν πολλά και έλαβαν κάτι λίγο παραπάνω από το μηδέν , πέρασαν στην Εφεδρεία η οποία δυστυχώς στην Ελλάδα ισοδυναμεί με την απόλυτη λήθη, αλλά δεν κάμφθηκαν, και συνεχίζουν να προσφέρουν από αυτό που στην ουσία δεν διαθέτουν –χρόνο, οικονομική άνεση και αξιοπρέπεια- στην άμυνα της Πατρίδας, στην Κοινωνία στο σύνολο της, στην εξοντωτική καθημερινότητα του Έλληνα Πολίτη –τον οποίο με την αγνότητα που έμφυτα διαθέτουν και που κάποιοι εκμεταλλεύονται ως αφέλεια-, ταυτίζουν με τον Πολίτη-Οπλίτη. Σε αυτούς τους «απλούς» Έλληνες Στρατιώτες, τους χύδην «οπλίτες» που ήταν, είναι και θα είναι στο μέλλον η ίδια η άμυνα της Ελλάδας, -κάτι που αποδείχθηκε σε ΟΛΟΥΣ τους πολέμους του Έθνους, σε αυτούς που ΔΕΝ συνδικαλίζονται, που η φράση «μειώσεις στις απολαβές τους» είναι ένα μακάβριο αστείο, σε αυτούς τους κληρωτούς στρατιώτες, δεκανείς και λοχίες που λαμβάνουν έως και το μυθικό ποσό των 8, 60 ευρώ, σε αυτούς που τα 12.500 ισοδυναμούν με τζάκποτ στο Τζόκερ, ο φίλτατος Φαήλος ουδεμία αναφορά κάνει. Τους κληρωτούς οπλίτες και υπαξιωματικούς που σε μια ευνομούμενη χώρα, θα απήλαυαν ειδικού μισθολογίου, -όπως βεβαίως ισχύει γι αυτούς που διαθέτουν τις κατάλληλες προσβάσεις ,για τις «πιο ίσες από τις ίσες», αυτοαποκαλούμενες ελίτ- , ο Φαήλος Κρανιδιώτης τους προορίζει για την κατά τους αγγλοσάξωνες «σιωπηρή μεταχείριση». Για τον φίλτατο Φαήλο , προφανώς «υπάρχεις μόνο αν ακούγεσαι» . Ακούγεσαι δε, μόνο όταν προσθέτεις διαμνημονεύσεις στο στήθος και είσαι στέλεχος στον μοναδικό Στρατό στην υφήλιο, όπου οι ανώτατοι αξιωματικοί -εν ενεργεία και απόστρατοι-, «κινδυνεύουν» να ξεπεράσουν σε αριθμό αυτούς που διοικούν. Και αν ακούγεσαι να διαμαρτύρεσαι για τον καθημερινό εξευτελισμό που υφίστασαι εσύ ο ίδιος, αλλά και η ιστορική κληρονομιά 5.000 χρόνων καταγεγραμμένης ιστορίας της οποίας είσαι συνεχιστής , αυτό είναι «λευκός θόρυβος». Αν μιλήσει κανείς με αριθμούς, το κόστος για αυξήσεις στις αμοιβές των απλών Στρατιωτών, για να ανέλθουν απλά από το επίπεδο του εξευτελισμού, σε αυτό του υποφερτού, αποτελεί κλάσμα όλων αυτών των αυξήσεων που αποφασίζουν -οι ίδιοι για τους ιδίους-, δικαστικοί, στελέχη κ.ο.κ. Οι αυξήσεις αυτές καταφανώς –ιδίως δε όταν καλύπτονται από το νομιμοφανές , ίσως και νομότυπο- είναι που τους εμποδίζουν από το να βγουν επαίτες στα φανάρια. Είναι άραγε το «πνεύμα ομάδας» που «ενώνει τους αξιωματικούς, στελέχη και εφέδρους» και που αγνοεί –έως περιφρονεί- τους «λοιπούς» υπηρετήσαντες (και υπηρετούντες), είναι άραγε η ανάγκη ο φίλτατος Φαήλος να λειτουργήσει –εκ νέου- ως «βαλβίδα ανακούφισης –μαξιλάρι απόσβεσης κραδασμών» για την σημερινή κυβέρνηση, τα κίνητρα που τον έσπρωξαν στο να γράψει το άνισο και άδικο για την Εφεδρεία και τους Εφέδρους αυτό κείμενο του; Όποια κι αν είναι η αιτία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η απαξιωτική έλλειψη της όποιας αναφοράς σε όλους «πλην Λακεδαιμονίων» , στους είλωτες της άμυνας και προστασίας της Πατρίδας, στους αφανείς ανώνυμους έφεδρους, οι οποίοι δεν δημιουργούν θόρυβο περί τον εαυτόν τους, ίσως εσφαλμένα αρκούνται σε ένα φιλικό κτύπημα στην πλάτη, αλλά ΔΕΝ ανέχονται την πλήρη εξαφάνιση τους, την μετατροπή τους –επ’ ωφελεία τρίτων- από πρωταγωνιστές (όχι του στάρ σύστεμ, στο οποίο φοβάμαι ότι αρχίζει να εντάσσεται ο Φαήλος Κρανιδιώτης) σε κομπάρσους. Ιερή –και δίκαιη παρά το ότι δεν έχει την βούλα δικαστηρίων της όποιας βαθμίδας- αγανάκτηση, λέγονται όλα τα παραπάνω αγαπητέ Φαήλο, σε περίπτωση που επιχειρήσεις να τους δώσεις χαρακτηρισμό. Αναμένω –ουμε, από εσένα , επανορθωτική σου θέση σε αυτό το –ελπίζω μη εσκεμμένο- ατόπημα σου.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Michalis Rossides 02/07/2014 09:23:55

   Αγαπητέ κ. Ρωσσίδη, Το άρθρο μου πραγματεύεται ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα σε έναν περιορισμένο χώρο 800 λέξεων που μου παραχωρεί η εφημερίδα, ήτοι το θέμα των μισθολογικών περικοπών των μονίμων στελεχών και την δικαίωση τους από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Δεν είμαι υποχρεωμένος και δεν πρέπει σε κάθε μου άρθρο να πραγματεύομαι τα πάντα. Θα έγραφα βιβλίο κάθε φορά κι όχι άρθρο. Άλλοι, μερικοί το λένε και παραπάνω, με εγκαλούν γιατί δεν αναφέρω και άλλες κοινωνικές κατηγορίες αδικημένων. Γιατί πχ να μην γράψω και για τους γιατρούς, τους καθηγητές, τους συνταξιούχους, τις καθαρίστριες κλπ; Λοιπόν αγαπητέ, η εφεδρεία αξίζει δικό της κείμενο κι όχι για τα μισθολογικά μόνον κι όταν το διαβάσεις θα σε καλύψει πλήρως. Άλλωστε θα πρόσεξες πως κι αυτό το άρθρο ως έφεδρος Αξιωματικός το έγραψα. Πάντως νομίζω καταλαβαίνεις την διαφορά του πιτσιρικά που υπηρετεί έστω άφραγκος για 9 μήνες και του μονίμου στελέχους, του οικογενειάρχη, πχ του απόστρατου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που πλέον ψωμοζεί ή του εν ενεργεία Ταγματάρχη που γυρίζει σπίτι και δεν μπορεί να κοιτάξει την γυναίκα του και τα παιδιά του στα μάτια από το αδιέξοδο. Με τα υπόλοιπα περί "αιδήμονος σιωπής", "βαλβίδας ανακούφισης - μαξιλαριού απορρόφησης κραδασμών" μάλλον τον εαυτό σου αδικείς κι όχι εμένα.

   • Michalis Rossides avatar
    Michalis Rossides @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/07/2014 16:01:19

    Αγαπητέ Φαήλο, Σαφώς σε 800 λέξεις δεν χωράνε όλες οι απαντήσεις γιατί το σύμπαν είναι έτσι όπως είναι. Χωράνε όμως οι ευαισθησίες μας για το κεφαλαιώδες για όλους μας ζήτημα πως θα υπερασπιστούμε αυτή την χώρα. Δεν σου ζήτησα να γίνεις ο απολογητής των καθαριστριών, ούτε και είμαι αντίθετος στην διόρθωση των αδικιών που υφίστανται οι έλληνες αξιωματικοί. Παραμένω όμως αταλάντευτα εναντίον της σιωπής η οποία περιβάλλει το θέμα των κληρωτών και των εφέδρων (οπλιτών και υπαξιωματικών) και που λύεται μόνο ενώπιον κατακλυσμιαίων εξελίξεων (τρεις φορές κτυπάμε ξύλο). Και επέτρεψε μου να αντιτείνω σε αυτό που γράφεις για τον "πιτσιρικά", ότι το φτύσιμο επί 9 και πλέον μήνες, δυστυχώς γίνεται βιωματική εμπειρία, απωθημένο, και εντέλει καταλήγει στην άρνηση των πάντων. Για να αντιστρέψω τον Τζ.Φ. Κέννεντι, ο "πιτσιρικάς" (που θα κληθεί να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή) πολύ πιθανόν να μην σκεφτεί τι να προσφέρει στην πατρίδα του, αλλά τι του πρόσφερε η τελευταία (την αδικία και τον εξευτελισμό). Ευτυχώς μέχρι τώρα η "ιερή τρέλλα" του Έλληνα, την στιγμή της κρίσης πάντα τον σπρώχνει στην μέχρι αυτοθυσίας προσφορά, αλλά πρέπει να αρκεστούμε σε αυτό φίλτατε Φαήλο; Τέλος σε ότι αφορά στην αδικία που πράττω στον εαυτό μου, "ιερή αγανάκτηση" σίγουρα ξέρεις τι σημαίνει. Δεν είναι άλλωστε κακό να κρούομε τον "κώδωνα του κινδύνου" όταν βλέπουμε παρεκτροπές.

 14. Nik avatar
  Nik 02/07/2014 12:15:19

  Το άρθρο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο σε όλα, εκτός από ένα σημείο. Τα στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας δεν είναι τα ΜΟΝΑ που υπέστησαν οδυνηρές περικοπές. Υπέστησαν και αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Συνεπώς επανορθώσεις μισθολογικές οφείλονται στους πάντες. Προσωπικά μετά από 35 χρόνια δουλειάς και φυσικά αντίστοιχων εισφορών στα ταμεία μου, έχω υποστεί 53.3% μείωση στην επικουρική σύνταξη και 67% στην κύρια, μέχρι στιγμής.....

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Nik 02/07/2014 13:45:49

   Πουθενά δεν έγραψα πως είναι οι μόνοι που υπέστησαν περικοπές. Έχω γράψει πολλά κείμενα, πχ, και για τις έρμες τις καθαρίστριες. Απλά μου επιτρέπετε να πιάνω ένα θέμα κάθε φορά, ε;

 15. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 05/07/2014 18:54:00

  Ως Ελληνίδα που υπηρέτησε τιμώντας τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδας μας και του Έθνους μας , ως σύζυγος ανώτατου Αξιωματικού με σαράντα έτη υπηρεσίας πραγματικά (1968-2008) αλλά και ως μητέρα Έλληνα που υπηρετεί ως πρωτοετής στη ΣΣΕ , σας ευχαριστώ..... Με εκτίμηση.

 16. Nikos avatar
  Nikos 07/07/2014 17:33:11

  σέβομαι τους αξιωματικούς μας όπως όλοι όσοι ξέρουν τι δουλειά κάνουν. Όμως ειναι επιλογή τους ,και επι το πλείστον τη κάνουν για τη σίγουρη επαγγελματική καριέρα. Κύριε Κρανιδιώτη μήπως γνωρίζεται πόσες μονάδες διαθέτει ο ΕΣ μόνο στην ηπειρωτική χώρα;επίσης γνωρίζεται τον αριθμό των ανώτερων στελεχών όλων των κλάδων ; Μήπως είμαστε Ισραήλ και δε μας το είπανε; Κατανοώ πως μια δεξιά κυβέρνηση πρέπει να προσέχει τις κυρίες δεξαμενές ψηφοφόρων της (στρατό αστυνομία δικαστές )αλλά παραδεχτητε πως και ο υπόλοιπος λαός αγαπάει τη χώρα του και ας ειναι αριστερός κεντρώος η ότι άλλο.Αλλωστε,το γνωρίζεται ,όταν χρειάστηκε λαός και στρατός ματωσαν για αυτόν τον τόπο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.