Τα δίκαια και τα άδικα των αγροτών
14/02/2014 10:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δίκαια και τα άδικα των αγροτών

Η συμπαθής τάξη των αγροτών, από την οποία προερχόμαστε και πολλοί από εμάς, έχει αρκετά δίκια, αλλά και πάρα πολλά άδικα. Κι όπως γράφαμε προ ημερών, το Μνημόνιο ελάχιστα τους επηρέασε, σε αντίθεση με εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους φυσικά.

Επίσης, είναι αδιανόητο κάθε τέλος Ιανουαρίου που τελειώνει η συγκομιδή της ελιάς και υπάρχει διάλειμμα στις αγροτικές εργασίες, να βγαίνουν τα τρακτέρ και να απειλούν ότι θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο. Κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές, έτσι και σήμερα. Με τα ίδια πρόσωπα, όπως ο Βαγγέλης Μπούτας και ορισμένοι φευγάτοι γαλάζιοι συνδικαλιστές και ορισμένες φορές με τα ίδια αιτήματα, έστω κι αν αυτά είναι αδύνατον να υλοποιηθούν ακόμη κι αν υπήρχαν λεφτά.

Διότι όταν προσέρχεται στο υπουργείο Οικονομικών ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΚΕ και ζητά από τον Στουρνάρα να... καταργηθεί η ΚΑΠ, άρα και να βγει η χώρα από την ΕΕ, κάθε σοβαρή συζήτηση για άλλα δίκαια αιτήματα τελειώνει εκεί.

Ή όταν ο κ. Μπούτας κοιτάζει με το πονηρό ύφος του τον υπουργό και του λέει σε... άπταιστα καρδιτσιώτικα «ιμείς σι εκπιδευσαμι αλλά σι άρπαξε η αστικη ταξ», προφανώς θυμίζοντας το πολιτικό παρελθόν του πατέρα του κ. Στουρνάρα ή τον ίδιο όταν είχε ξεκινήσει από την Αριστερά, τότε όλη η υπόθεση της διαπραγμάτευσης καταντά αστεία.

Άραγε, μήπως οι αγρότες θα πρέπει να σκεφτούν ότι ρίχνουν άθελά τους νερό στον προεκλογικό μύλο του Μπούτα και του ΚΚΕ;

Πήγαν λοιπόν στο υπουργείο και ζήτησαν από τον Στουρνάρα να αποσύρει όλες τις διατάξεις για τη φορολόγησή τους. Κι αυτό παρ' ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έκανε πίσω σε πολλές ρυθμίσεις κι έφτιαξε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό «πακέτο» για τους αγρότες. Διότι το να μη φορολογούνται καθόλου, σίγουρα δεν είναι δίκαιο, ειδικά όταν μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Ο κ. Στουρνάρας τους υπενθύμισε ότι οι βελτιώσεις που έγιναν είναι οι εξής:

α) Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων οι αγρότες των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

β) Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο να συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων- εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

γ) Για τα πρώτα πέντε χρόνια, οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

δ) Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, όσον αφορά στα έξοδα, γίνεται ετήσια και στο ειδικό καθεστώς μιας δήλωσης για επιστροφή ΦΠΑ.

ε) Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

στ) Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

ζ) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς, εφέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Κι όμως, οι αγρότες ή μάλλον οι συνδικαλιστές που παίζουν και προσωπικά παιχνίδια, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα είναι στη μέγκενη, εμφανίζονται αδιάλλακτοι. Λένε θα κλείσουν τους δρόμους, θα προκαλέσουν σεισμό, θα έρθουν σε αντιπαράθεση. Προφανώς δεν καταλαβαίνουν ότι βρίσκουν απέναντί τους την κοινωνία ολόκληρη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 14/02/2014 15:18:30

  Μπορουν να μας πουν σε ποια σελιδα του προγραμματος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περιλαμβανονται αυτα τα μετρα; Ξεχνανε οτι την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την εσωσαν στις τελευταιες εκλογες οι αγροτες. Ο αγροτης δεν ειναι χρυσοψαρο.

 2. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 14/02/2014 19:25:06

  Είναι απαράδεκτο το κλείσιμο εθνικών οδών.Αν το επιτρέψει η κυβέρνηση έστω και για 10 λεπτά είναι κατώτερη των περιστάσεων.

 3. Jason avatar
  Jason 15/02/2014 13:18:30

  Οι αγρότες , όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στο άρθρο, δεν έχουν επηρεαστεί άμεσα από τα μνημόνια. Επί δεκαετίες δε πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορέςκαι κάθε χρόνο απαιτούν εκβιαστικά, και συχνά παίρνουν , επιδοτήσεις και άλλα προνόμια. Φτάνει πια. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ισοι, είναι καιρός να πληρώσουμε όλοι το ίδιο. Καμία υποχώρηση στην αδικία και τους εκβιασμούς.

 4. μπλιμ μλ[ομ avatar
  μπλιμ μλ[ομ 16/02/2014 15:50:51

  Για το μνημόνιο και τους αγρότες Μήπως ξέρετε πόσο έχουν πέσει οι τιμες των αργοτικών προϊόντων και πόσα μένουν αδιάθετα στα χωράφια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.