#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2013 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύνοδος Κορυφής: Στα 160-180 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέωνΠοσό της τάξεως των 160 ως 180 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβει η Ελλάδα τη διετία 2014- 2015 για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων κάτω των 29 ετών, από το σύνολο των 6 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχεδιάζει μια δυναμική στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν τα αδιάθετα υπόλοιπα των διαρθρωτικών Ταμείων των ετών 2014 -2017, για ειδικές δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας. Αποφασίστηκε, επίσης, η επιτάχυνση και η εμπροσθοβαρής εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ για το "Πρόγραμμα Απασχόλησης των Νέων", με στόχο η υλοποίησή του να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το Πρόγραμμα Απασχόλησης των Νέων αφορά κυρίως σε ευρωπαϊκές περιφέρειες με ποσοστά ανεργίας στους νέους που ξεπερνούν το 25%. Ως εκ τούτου, όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα λάβει από 160 έως 180 εκατ. ευρώ τη διετία 2014-2015. Όπως σημειώνουν, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν ισχύσει κλιμακωτή χρηματοδότηση (ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας), την οποία διεκδικεί η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο πρόγραμμα για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα, διέθεσε ποσό της τάξεως των 155 εκατ. ευρώ προσφέροντας εργασία σε περίπου 45.000 νέους έως 29 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2013, στην Ελλάδα καταγράφηκαν περίπου 410.000 άνεργοι νέοι.
Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τόνωση της απασχόλησης αποτελούν προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόγραμμα της ανεργίας. «Η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα στην τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της ΕΤΕπ και ειδικότερα αποφασίζοντας να χρησιμοποιηθεί το συνολικό ποσό των 10 δισ. ευρώ από την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, για τη στήριξη της δανειακής ροής στην οικονομία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για αύξηση των πιστωτικών της δραστηριοτήτων στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 40%, για το διάστημα 2013-2015. «Προς τον σκοπό αυτόν, η ΕΤΕπ έχει ήδη εντοπίσει νέες δυνατότητες δανειοδότησης ποσού άνω των 150 δισ. ευρώ που καλύπτει μια δέσμη κρίσιμων προτεραιοτήτων, όπως η καινοτομία και οι δεξιότητες, η πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, η αποδοτικότητα των πόρων και οι στρατηγικές υποδομές».

Δηλώσεις Σαμαρά

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, αναχωρώντας από τις  Βρυξέλλες, όπου παρέστη στη Σύνοδο Κορυφής:

 

«Για πρώτη φορά συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφιερώθηκε, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στο ζήτημα της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση, μαζί με την δημοσιονομική προσαρμογή, συνδέονται δομικά και άρρηκτα και αποτελούν τον μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση.

Χαιρετίζω τα συγκεκριμένα βήματα που αποφασίσθηκαν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, καθώς και για την αύξηση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα κονδύλια για την ανεργία των νέων θα εκταμιευθούν άμεσα και τα προγράμματα θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2014. Πέραν των κονδυλίων που προβλέπονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την ανεργία των νέων, θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από τα αδιάθετα υπόλοιπα  των ετών 2014-17 .

Αποφασίσθηκαν, επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο  που δίνεται στην Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων.

Είναι, επίσης, σημαντικό και θετικό για την χώρα μας ότι επήλθε συμφωνία, σε πολιτικό επίπεδο, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-20. Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες ώστε να αξιοποιήσουμε άμεσα και το τελευταίο ευρώ.

Επίσης, συζητήθηκε η διαδικασία ολοκλήρωσης της ΟΝΕ, με έμφαση στην  Τραπεζική Ένωση. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ecofin και του Eurogroup έχουν σκοπό να εγκαθιδρύσουν ενιαίους κανόνες για την θωράκιση και λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων στο χώρο της Ευρ. Ένωσης».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χάρης avatar
  Χάρης 28/06/2013 19:30:15

  Πολύ μικρό κονδύλι σε σχέση με την τερατώδη ανεργία το πολύ να επιδοτήσεις 25.000 θέσεις με αυτό το ποσό

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 28/06/2013 21:17:23

  Το ποσό είναι τελείως γελοίο. Γελειωδέστατο.

  180 εκατομμύρια είναι καλά για να καταπολεμηθεί η ανεργία αποτελεσματικά σε έναν δήμο 25.000 ατόμων όχι σε χώρα 12 εκατομμυρίων με ανεργία κοντά στο 30%.


  Ακόμη κι αν όλα τα λεφτά για την καταπολέμηση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ (6 δις μόλις) να πήγαιναν μόνο στην Ελλάδα, πάλι το πρόβλημα δεν θα λυνόταν.

  Το μόνο θετικό είναι ότι γίνονται κάποια πρώτα βήματα. Αν ακολουθήσουν κι άλλα πολύ πιο τολμηρά, ίσως γίνει κάτι.

 3. Mihalis avatar
  Mihalis 28/06/2013 23:45:52

  Πόσα λες χρειάζονται?

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Mihalis 29/06/2013 10:43:39

   Ένα σημαντικό κονδύλι.

   Η ΕΕ έχει ΑΕΠ 15 τρις. Τα 6 δις είναι πολύ πιο κάτω απόσα μπορεί να δώσει.

   Ας δούμε τι (μηδαμινή) επίπτωση θα έχουν αυτά τα 6 δις και ανάλογα ας υπολογίσουν πόσα χρειάζονται. Αν με τα 6 δις μειωθούν οι άνεργοι κατά 100.000 πχ ας δούμε πόσα χρειαζόμαστε για 26 εκατομμύρια ανέργους.

   • Mihalis avatar
    Mihalis @ Γιώργος Αχαιός 29/06/2013 18:47:12

    Απλά εγώ έχω μια ένσταση. Για να μειωθεί η ανεργία, πρέπει να παραχθεί πλούτος, όχι να καταναλωθεί! Ναι, φυσικά πρέπει να πέσει φρέσκο χρήμα, να γίνουν επενδύσεις κλπ κλπ. Όταν προωθείς την παγκοσμιοποίηση ανοίγοντας πχ "πύλες" για τους Κινέζους σε τι αποσκοπείς? Θα υπερσκελίσεις το εμπορικό ισοζύγιο υπέρ του ευρωπαίου εργαζομένου ή θα σε παρασύρει το τσουνάμι των προϊόντων της κινέζικης δουλείας? Διότι δεν είναι ηλίθιοι οι Κινέζοι. Θα βάλουν τα φράγκα τους, (όσα βάλουν πολλά ή λίγα) , θα πάρουν τα λιμάνια σου για να εξάγουμε εμείς και να οπισθοχωρούν αυτοί? Δεν πρέπει να προστατευτεί ο Ευρωπαίος παραγωγός και εργαζόμενος? Πρέπει να ανταγωνιστεί τον κινέζικο τρόπο ζωής? Τον "πολιτισμό" της γαλέρας τους? Γιατί??? Ποιός ο λόγος? Γιατί να μη γίνουν αυτοί σαν εμάς και να πρέπει να γίνουμε εμείς σαν αυτούς?
    Άρα κάποιοι κερδίζουν από αυτό αλλά... μάλλον είναι αυτοί που δεν εργάζονται, "τα αφεντικά" που θα 'λεγαν οι "σύντροφοι". Τη μια μιλάτε για έθνος, για πατριωτισμό, για εθνική υπερηφάνεια, απ' την άλλη η πραγματικότητα δείχνει άλλα. Ειλικρινά, δεν είναι κρίμα για αυτό το λαό? Δεν είναι κρίμα για την Ευρώπη, που έχυσε τόσο αίμα στον προηγούμενο αιώνα για να αποκτήσει μια καλή ποιότητα Δημοκρατίας και ζωής?

  • Απλός πολίτης avatar
   Απλός πολίτης @ Mihalis 29/06/2013 18:01:16

   Το ποσό αντιστοιχεί σε 230 ευρώ ανά άνεργο. Αν σκεφτούμε ότι ο αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος καταλαβαίνουμε πόσο νοιάζει τους ευρωπαίους η ανεργεία.

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 29/06/2013 06:58:45

  Είναι απλώς κοροιδία, όπως και να το υπολογήσει κανείς, δεν αποτελει παρά μόνο το 2,4% του συνολικού διατιθέμενου σκοπού!
  Αν πραγματικά επιθυμούσαν μια ΤΙΜΙΑ και ουσιαστική βοήθεια τότε ο υπολογισμός θα έπρεπε να γίνονταν με βάση του απόλυτου αριθμού των πραγματικών ανέργων ή έστω του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με αυτόν της Ευρωζώνης, όλα τα άλλα υποτιμούν τόσο την νοημοσύνη μας όσο και την αξιοπρέπεια μας!

  • Mihalis avatar
   Mihalis @ ΝΤΙΝΟΣ 29/06/2013 08:58:02

   Τους μισότρελους των Βρυξελλών περιμέναμε για να υποτιμηθεί η αξιοπρέπεια και η νοημοσύνη μας...
   Εδώ δε δίνουν δεκάρα οι ίδιοι οι Έλληνες για το χάλι τους και το ζοφερό μέλλον τους, θα νοιαστούν οι ξένοι; Τι σημαίνει "πύλη Κινέζικων" και πανηγυρίζουν? Δε σημαίνει περισσότερες εισαγωγές άρα περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας στην Ευρώπη? Ή μήπως ενδιαφέρεται ο Κινέζος ή η στην Κίνα εγκατεστημένη πολυεθνική να χάσει πωλήσεις από την επένδυση που οι ίδιοι κάνουν στην Ελλάδα, επειδή θα είναι "πύλη εξόδου" ευρωπαϊκών προϊόντων. Αρκετά με τις αυταπάτες και την κοροϊδία.

 5. Νίκος Κ. avatar
  Νίκος Κ. 29/06/2013 14:37:02

  το ποσό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από 180.000.000 .
  υπομονή λίγες μέρες.

 6. Ντάνι avatar
  Ντάνι 29/06/2013 21:22:37

  Τι είναι αυτα ρε δώστε ένα κονδύλι 2 δις να δουλέψουν έστω και ένα 8μηνο 400.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο

 7. Mihalis avatar
  Mihalis 29/06/2013 23:28:20

  Τι? Και να νοιώσουν ξανά άνθρωποι? Τόσο κόπο κάναμε να τους φέρουμε σ' αυτή την κατάσταση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.