#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2013 15:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόιμπλε: "Tο ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο για την Ελλάδα"(Ανανεωμένο) Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά (10 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο) ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης.

Μετά τη σύσκεψη, οι κκ Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συζήτηση "πρόσωπο με πρόσωπο" ενώ μετά την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι "το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο" ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, φέρεται να έκανε θετική αναφορά στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.-

Νωρίτερα σε ομιλία του σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σόιμπλε έθεσε τέλος στα σενάρια που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο για νέο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

"Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας", δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι το πρόγραμμα για κούρεμα του χρέους, χωρίς άλλα μέτρα, μόνον μεταθέτει το πρόγραμμα στις επόμενες γενιές.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι τώρα έχει επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2014, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα αποφασίσουμε ενδεχομένως και εάν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Πάντως απέκλεισε νέο κούρεμα των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, ενώ για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είπε ότι "τότε πρέπει να απαρνηθείτε τους βασικούς κανόνες του. Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητείς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη".

Ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε ταυτόχρονα σύσταση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας. (λόγω και της γραφειοκρατίας, είπε, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι το δικό του γραφείο στη Γερμανία παρέχει εκπαίδευση σε εφοριακούς).

Επίσης, ζήτησε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων και να ανοίξουν οι αγορές ως προαπαιτούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ζήτησε επίσης, βελτιώσεις και στην αγορά εργασίας (παρά το ότι όπως είπε έχει ήδη μειωθεί πάρα πολύ το κόστος εργασίας), στον νομικό τομέα, στον φορολογικό και στον ασφαλιστικό.

Ο Γερμανός υπουργός ήταν απόλυτος ότι στην Ελλάδα, "που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία και οι Έλληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, μόνος τρόπος είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία προσαρμογής με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει παράκαμψη και εμείς το γνωρίζουμε."

Ο κ. Σόιμπλε έκανε ειδική αναφορά και στη τραπεζική χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων λέγοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να χορηγούν δάνεια και μερικές φορές τα δίνουν με υψηλότερα επιτόκια. Χαρακτήρισε σημαντικό το ότι ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών και πρόσθεσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να στηρίξει και να επενδύσει χρήματα μέσω της KfW στο νέο αναπτυξιακό ταμείο που θα δημιουργηθεί.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σόιμπλε έδωσε εύσημα για τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα λέγοντας "έχω εντυπωσιαστεί τα μάλα από τις προσπάθειες για την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και τη μείωση του χρέους. Η Ελλάδα είναι κοιτίδα της Ευρώπης. Υπολογίζουμε σε εσάς. Έχουμε βαθύ σεβασμό στις προσπάθειές σας".

e-typos

ΣΧΟΛΙΑ

 1. partyman2013 avatar
  partyman2013 18/07/2013 10:20:18

  τα πλάνα με την άφιξη στο χίλτον, μου θυμίζουν μετακινήσεις πολιτικών-ολιγαρχών που έχω δεί σε πρώην σοβιετικές χώρες.. κλείνουν τα πάντα-όλα για να περάσει ο "θεός"... ντροπή

 2. PELIAS avatar
  PELIAS 18/07/2013 10:51:02

  Στο Δίστομο γρήγορα να καταθέσει στεφάνι.

 3. ΑπυθιΑ avatar
  ΑπυθιΑ 18/07/2013 10:53:10

  Κακώς όμως δεν άφησαν τον κόσμο να τον προϋπαντήσει με αλαλαγμούς χαράς, ενθουσιασμού και ευγνωμοσύνης! Όταν επισκέπτονται τη χώρα τέτοιου διαμετρήματος Eθνικοί Ευεργέτες, πρέπει να εισπράττουν άμεσα και από πρώτο χέρι τη λατρεία των ευεργετηθέντων!
  Είναι άδικο να μας εμποδίζουν να …αγαπήσουμε όταν μας περισσεύει τόσο πάθος!!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΑπυθιΑ 18/07/2013 11:59:56

   Μά,τόση ἀγάπη,ἔτοιμη νά...ξεχυθεῖ ἐπάνω του καί κοίτα μέ τί ξινίλα στό πρόσωπο μπῆκε στό Χίλτον...
   Ἴσως μαλακώσει λίγο μόνο ὅταν θά συναντήσει ἕναν παλιόφιλο,γνώριμο ἀπ' τά παλιά,τόν χοντρούλη ντέ,πού κορόϊδευε ὅταν ἦταν μικρό...

   • ΑπυθιΑ avatar
    ΑπυθιΑ @ Κυθήριος 18/07/2013 18:00:28

    Η κακιασμένη έκφραση, είναι παρκαρισμένη στο πρόσωπό του, γιατί εμποδίστηκε η λατρεία μας να τον ...τυλίξει! Μόλις θα έβλεπε το ενθουσιώδες πλήθος να πλησιάζει, αμέσως θα εξαφανιζόταν η αλαζονεία! Θα τη διέλυε ο τρόμος.

 4. Hawk avatar
  Hawk 18/07/2013 11:50:34

  Πάντως δεν τον λες και ομορφάντρα..... Ελα βρε άνθρωπε ένα χρόνο στην Ελλαδίτσα μας να ξεκουραστείς να στρώσεις δερματάκι, να ηρεμήσεις.

 5. Σπορέας avatar
  Σπορέας 18/07/2013 12:55:21

  "Στρατηγέ ιδού ο στρατός σου ..."

 6. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 18/07/2013 14:52:07

  Για κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις/αποζημιώσεις θα γίνει λόγος, ή πολλά ζητώ;

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/07/2013 15:18:15

  Take Mr Wolf to "Ελληνικά γουρουνάδικα": Εκεί που ψήνουνε τις γουρνοπούλες (ως Γερμανός θα το εκτιμήσει σφόδρα). Tσάρκα στα στέκια των κοιλιόδουλων.
  Εκτός άν προτιμήσει τα "Ελληνικά γουναράδικα", να ψωνίσει κανένα βιζόν – δώρο για την συμβία στο Φράιμπουργκ. Μια βόλτα μέχρι την Καστοριά αξίζει και τουριστικώς.
  Ως χώρα και ως έθνος, είμαστε για τα τσίρκουλα…

 8. Dimitrios Kottas avatar
  Dimitrios Kottas 18/07/2013 15:22:14

  Επαινούμενος γαρ υπό των εναντίων αγωνιώ μη τι κακόν είργασμαι...

  Όταν με επαινούν οι εχθροί μου απορώ μήπως κάνω κάτι λάθος..

 9. τέστε avatar
  τέστε 18/07/2013 17:20:27

  Συγχαρητήρια λεβέντες ,που για όλα τα κακά του τόπου ,σας φταίει ένας άνθρωπος καθηλωμένος σ ένα αναπηρικό καροτσάκι.
  Μπράβο!!! Εσείς είστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων ,του Μέγα Αλέξανδρου και του Κολοκοτρώνη.
  Τόσο ευφυείς ,υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι...

 10. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 18/07/2013 17:42:18

  Σόϊμπλε, πες αλεύρι! Ο Τζακ Λου σε γυρεύει!

 11. καρ avatar
  καρ 19/07/2013 06:50:34

  Η κρίση είναι παγκόσμια, καλώς ή κακώς, ειδικά όταν αρχίζουν τα ζόρια, κουμάντο κάνουν οι Μεγάλοι: Αμερικανοί, Κινέζοι, Ρώσοι, Γερμανοί... Το ότι η κυβέρνηση διατηρεί επαφές με όλους αυτούς είναι μεγάλη επιτυχία για την χώρα. Το ότι τηρεί αποστάσεις ασφαλείας και δεν ρίχνει λάδι στην φωτιά είναι επίσης σοφή πολιτική: επιλέγει στο μέτρο του δυνατού να μην γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης -που θα φέρει και τη σταθερότητα. Εν τω μεταξύ και στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας στενότητας πόρων, αφού όλες οι μεγάλες δυνάμεις τους συγκεντρώνουν και τους κατευθύνουν για την οικονομική και στρατηγική θωράκισή τους, εννοείται ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να... απαιτούμε, μπορούμε όμως να ζητήσουμε βοήθεια και συνεργασία με στόχο την αποκατάσταση της δικής μας οικονομικής ισχύος, την διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή μας, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Μπορεί τα πράγματα να πάρουν τέτοιο δρόμο και να διαλυθεί και η Ευρώπη, επουδενί όμως δεν είναι ο δικός μας ρόλος να γίνουμε μπροστάρηδες σε αυτό, να διακινδυνέυσουμε να γίνουμε ο καινούριος "δαίμονας" της Ευρώπης, όπως π.χ. στον Μεσοπόλεμο είχαν γίνει οι Εβραίοι της Διασποράς, λόγω και της συμμαχίας στην οποία οι Άγγλοι είχαν προσελκύσει μέρος της εβραϊκής ελίτ απ'τα μέσα του 19ου αιώνα -και την οποία (όπως πάντα συμβαίνει) πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος ο απλός λαός με ευθύνη του παρανοϊκού Χίτλερ. Άλματα μπροστά μπορούν να γίνουν όταν τελειώσει αυτή η κρίση, επί του παρόντος αυτό που είναι εφικτό είναι τα σταθερά βήματα εμπρός και η προσοχή στις μπανανόφλουδες. Αυτά μου φαίνονται λογικά, αυτή είναι άλλη μια γνώμη ανάμεσα στις πολλές που βλέπουν θετικά τις κινήσεις που γίνονται από την ηγεσία της χώρας.

 12. ΑπυθιΑ avatar
  ΑπυθιΑ 19/07/2013 08:03:26

  Ναι. Το ποτήρι με το δηλητήριο, πραγματικά κι εγώ ''πιό πολύ γεμάτο το βλέπω''. Κάθε μέρα που περνά, όλο και ανεβαίνει η στάθμη του....
  Μήπως να το σπάγαμε;

 13. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 19/07/2013 09:36:13

  Μην αροράζετε ποτέ, τίποτα γερμανικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.