Συνελήφθη η καταζητούμενη για τρομοκρατία Αγγελική Σπυροπούλου
02/03/2015 12:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνελήφθη η καταζητούμενη για τρομοκρατία Αγγελική Σπυροπούλου

Τη σύλληψη της καταζητούμενης για τρομοκρατία, Αγγελικής Σπυροπούλου, ανακοίνωσε η Αστυνομία. Η σύλληψή της έγινε τις πρωινές ώρες στην περιοχή της Σαλαμίνας. Πρόκειται για την τέταρτη σύλληψη συνεργάτη του Χριστόδουλου Ξηρού και της οργάνωσης των «Πυρήνων της Φωτιάς.

Η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει την Αγγελική και την παρακολουθούσε και σήμερα το πρωί έκανε κίνηση για να την συλλάβει συμπληρώνοντας το καρέ των συλλήψεων βασικών μελών της εγχώριας τρομοκρατίας.

Η Σπυροπούλου, που καταζητούνταν μετά τη σύλληψη του Χρ. Ξηρού, είχε βοηθήσει τον αρχιτρομοκράτη και φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού. Ωστόσο, από τις σημειώσεις της που βρέθηκαν σε γιάφκες, φαίνεται ότι είχε στραφεί εναντίον του Ξηρού και με τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων» σχεδίαζαν να τον βγάλουν από τη μέση.

Της αποδίδεται ηγετικό ρόλος στην οργάνωση. Να θυμίσουμε ότι η νεαρή φοιτήτρια είχε εξαφανιστεί μήνες και οι γονείς της έλεγαν ότι παράτησε τις σπουδές της.

Στα χειρόγραφα σημειώματά της η 22χρονη κάνει αναφορά σε «δουλειές που απομένουν μέχρι το πάρτι», αναφερόμενη στις εκκρεμότητες του σχεδίου απόδρασης των μελών της «Συνωμοσίας» από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ακόμα βρέθηκαν σημειώματα με οδηγίες για το «μαγείρεμα», δηλαδή την παρασκευή των εκρηκτικών και την κατασκευή βομβών. Μάλιστα, στερεωμένο με μαγνήτη στην πόρτα του ψυγείου που υπήρχε στη γιάφκα του Λουτρακίου βρέθηκε χαρτί με χειρόγραφες ενδείξεις όπως «Συνταγή», «Ψήσιμο νιτρικής αμμωνίας», «1.050 γραμμάρια αμμωνίας σε πυρέξ» και «130 γραμμάρια νιτρομεθάνης» κ.ά.

«Κρατηθείτε μία εβδομάδα», έγραφε ένα από τα σημειώματα, το οποίο κατέληξε «όσο πιο γρήγορα μπορείτε κάτι». «Να τελειώσουν όλα σύντομα», αναφέρει άλλη «εντολή» της 22χρονης. «Τίποτα δεν γινόταν αν δεν το είχε εγκρίνει πρώτα η Αγγελική. Δεν είναι τυχαίο που στα σημειώματα οι Πυρήνες αναφέρουν ότι θα '' απολύσουν'' τον Χριστόδουλο Ξηρό, όταν η 22χρονη εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της. Όπως προκύπτει από τα σημειώματα, η Αγγελική ήταν το μεγάλο αφεντικό, που είχε υπό τον έλεγχό της τον ''Μανώλη'' της 17Ν και κανόνιζε τα πάντα», ανέφερε στο Έθνος της Κυριακής στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται και πλήθος χειρόγραφων σημειωμάτων με καταγραφές δρόμων και περιοχών με «σημάδια» και οδηγίες. «Βίλια-Αλεποχώρι», γράφει ένα από αυτά, που καταλήγει «ξεκινά (καντίνα)», ενώ ένα ακόμη σημειώνει «Είμαστε στην Αριστείδου» και τελειώνει με τη φράση «Αγ. Γεωργίου και στρίβεις δεξιά. Αν δεν περνάει...». Επίσης, στη... λίστα των αστυνομικών συγκεντρώνονται και τα κωδικοποιημένα ονόματα που αναφέρονται στα σημειώματα: Ρωξάνη, Ιάσονας, Σπύρος είναι μερικά από αυτά.

Μέσα από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση προκύπτουν νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στην προετοιμασία του σχεδίου «Γοργοπόταμος». Μέσα από τις καταθέσεις του 29χρονου Αλβανού υπηκόου Μπουγιάρ Μ., που υπήρξε οδηγός της Αγγελικής, αλλά και του 23χρονου Ελληνοαρμένιου Μάριου Μ,. ο οποίος συνελήφθη για την κλοπή του αυτοκινήτου που είχε βρεθεί εγκαταλελειμμένο σε ερημική περιοχή τους όρους Αιγάλεω, αναδεικνύονται πέντε ακόμη πρόσωπα, των οποίων η εμπλοκή στην υπόθεση εξετάζεται.

Αστυνομικοί κατάσχεσαν ακόμα σημειώματα που αντάλλασσε η 22χρονη με τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και αφορούσαν το σχέδιο απόδρασης και όχι μόνο.
Βρέθηκαν ενδεικτικά τρεις σελίδες Α4 διπλωμένες μεταξύ τους με μηνύματα ανάμεσα στην 22χρονη και τους εγκλείστους. Σε ένα από αυτά κάνουν αναφορά στον Χριστόδουλο Ξηρό, τον οποίο αποκαλούν κωδικοποιημένα «Νίκο», γράφοντας ότι «δεν θα πούμε στον Νίκο», ενώ σε άλλο σημείο φέρονται να κατανέμουν ρόλους στην απόδραση γράφοντας «εγώ με το καλάσνι» (εννοώντας καλάσνικοφ). Ορισμένες από τις επιστολές της καταζητούμενης Αγγελικής Σπυροπούλου απευθύνονται προς όλα τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας». Βρέθηκε, για παράδειγμα, σημείωμα με ημερομηνία Πέμπτη 18/12 και ένδειξη «ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ». Αντίστοιχα, υπάρχουν αρκετά σημειώματα με ένδειξη «ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ» ή «ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΜΟΝΟ» πιθανότατα δηλαδή για τους Σπύρο Μάνδηλα και Χρήστο Τσάκαλο, κατηγορούμενοι και οι δύο για συμμετοχή στην οργάνωση.

Στα χειρόγραφα σημειώματα υπάρχουν τέλος αναφορές σε κωδικές ονομασίες ατόμων, όπως για παράδειγμα «Ιάσονας» ο οποίος συνελήφθη το Σαββατοκύριακο.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.