#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/03/2013 18:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Μανιτάκη- τρόικα: Δεν ζητούνται προς το παρόν,απολύσεις δημ. υπαλλήλωνΣαφή δείγματα αξιοπιστίας ζήτησαν και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη (μετά τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας της «εφεδρείας»), οι επικεφαλής της τρόικας, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στην οποία εξετάστηκαν όλα τα προαπαιτούμενα και τα χρονοδιαγράμματα για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο.

Η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, Ματίας Μορς από την ΕΕ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Μαρκ Φλάναγκαν από το ΔΝΤ, διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, «έγινε μία παραγωγική συζήτηση», με βάση το κείμενο του μεσοπρόθεσμου, όπου διαπιστώθηκε ότι η πορεία της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο προχωρά καλά, ενώ, επισημάνθηκε πως «οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν, τώρα, ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο».

Ήδη, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του το πρόγραμμα μετακίνησης των 1.891 υπαλλήλων ΙΔΑΧ, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς έχουν αποσταλεί οι αιτήσεις μετακίνησης των υπαλλήλων, ενώ το τριμελές συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, θα μοριοδοτήσει τα προσόντα των υπαλλήλων προς μετακίνηση και στη συνέχεια θα προκύψουν οι τοποθετήσεις τους. Επιπρόσθετα, 890 επίορκοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και θα κριθεί άμεσα η οριστική τους παύση, σύμφωνα με τον νόμο.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, έως το τέλος του 2013 έχει συμφωνηθεί η διαθεσιμότητα ακόμη 25.000 υπαλλήλων (12.500 μέχρι τον Ιούνιο) και η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά, βάσιμα, ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και με δεδομένο ότι ο μηχανισμός της κινητικότητας εφαρμόστηκε και λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό ήδη για τους 1.891 υπαλλήλους.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, με τα τελευταία τέσσερα να εξετάζονται την Τετάρτη από την Ομάδα Υποστήριξης και, ίσως, μέσα στην εβδομάδα εγκριθούν τα νέα οργανογράμματα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό.

Οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη υποστήριξαν, ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα και η προώθησή τους, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελούν σαφή δείγματα αξιοπιστίας από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επιπλέον, ξεκίνησε, ήδη, και η πιλοτική αξιολόγηση των δομών σε φορείς που ελέγχονται από την Κεντρική Κυβέρνηση (ΕΟΦ και δήμος Θεσσαλονίκης), ενώ, μέσα στο 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση για το σύνολο των φορέων αυτών.

Πάντως, πέρα από τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, την αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών και φορέων και στη συνέχεια των υπαλλήλων, τον εντοπισμό των ακατάλληλων, κοπανατζήδων κ.λπ. που θα απομακρυνθούν, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέκονται με έμφαση και στο σημαντικότατο στοιχείο της αποχώρησης 75.000 υπαλλήλων μόνο στο τελευταίο 15μηνο.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το 2015 θα έχει ξεπεραστεί το όριο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων, που είχε τεθεί στο μνημόνιο. Και όπως δήλωσε μόλις χθες ο κ. Μανιτάκης, «το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, σε προσωπικό δεν ισχύει πια και το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο μισθών, που ως γνωστόν έχει μειωθεί τρομακτικά σε δύο χρόνια και υπερβολικά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 04/03/2013 18:47:59

  "το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, σε προσωπικό δεν ισχύει πια και το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο μισθών, που ως γνωστόν έχει μειωθεί τρομακτικά σε δύο χρόνια και υπερβολικά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες"

  Αυτή η απάντηση είναι η πρέπουσα εντός και εκτός χώρας. Γιατί κάποιοι νομίζουν ακόμη πως με το 60% από τον προ-μνημονίων μισθό και χωρίς δώρα, και με το 70% του προσωπικού, οι ΔΥ καλοπαιρνούν ακόμη και το κράτος χαλάει πολλά χρήματα να τους συντηρεί ενώ δεν αποδίδουν. Με απλά μαθηματικά, αυτή τη στιγμή παράγεται το 3πλάσιο έργο ανά εργατοώρα σε σχέση απόδοσης-κόστους. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε επιχείρηση σε 2,5 έτη. Τέλος η καραμέλα λοιπόν!

  • euagelos avatar
   euagelos @ Γεώργιος Τ. 04/03/2013 20:08:13

   Σωστό, αλλά αν σταματήσεις να νιώθεις ένοχος, πώς θα συνεχίσεις πειθήνια και δουλικά να κάνεις ό,τι σου λέμε?

 2. ΝΚ avatar
  ΝΚ 04/03/2013 20:48:29

  Δυστυχώς οι ΔΥ δεν αποδίδουν. Το συσσωρευμένο άχτι τόσων δεκαετιών οποιουδήποτε έχει αναγκαστεί να φάει μέρες από την άδειά του για δουλειές που υπάρχουν μόνο για να διορίζουμε σφραγιδοφύλακες, ή που έπρεπε να διεκπεραιώνονται από το ίντερνετ, βγαίνει δυστυχώς τώρα.

  Η σύγκριση με οποιαδήποτε επιχείρηση είναι άκυρη και μειωτική για το κράτος. Αν δεν μου μιλήσει καλά ο μαγαζάτορας πάω στον δίπλα και αυτός κλείνει. Αν δεν με εξυπηρετήσει ο εφοριακός τι κάνω; Αν βρεθώ σε ράντζο σε νοσοκομείο με 50 κηπουρούς χωρίς κήπο; Αν το κράτος αφήσει δυόμισι εκατ. παράνομους να αλωνίζουν στη χώρα και κολλήσω ελονοσία τι κάνω; Αν τηλεφωνώ στην αστυνομία και δεν έρχεται;

  Θα μου πεις για αυτά φταίνε τα μεγάλα κεφάλια και συμφωνώ. Για το Μετρό ποιός φταίει; Για την δεκαήμερη απεργία που έγινε για να παίρνει ο υπάλληλος του Μετρό όσα ένας ταξίαρχος; Και τότε τι κάνω, παίρνω το άλλο Μετρό;

  Λύση δεν βλέπω

 3. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 04/03/2013 20:55:51

  Για τις τιμες τι λεει η τροϊκα; Για την ημιτελη και αρα αποτυχημενη εσωτερικη υποτιμηση τους, τι λενε;

  • euagelos avatar
   euagelos @ Φοιτητης 05/03/2013 08:25:36

   "Οι ΔΥ παίρνουν πολλά, λαδώνονται και βγάζουν περισσότερα, οπότε διατηρούν τη ζήτηση υψηλή (λέμε τώρα) με αποτέλεσμα να μη πέφτουν οι τιμές." Πάντα θα βρίσκουν κάτι να πουν! Το ζήτημα είναι ότι η κοινωνία βλέπει τον ξένο επικυρίαρχο, (τρόικα κλπ) ως σωτήρα από τους ΔΥ και τα άλλα στραβά στους θεσμούς και είναι διατεθειμένη να ξεπουληθούν τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσει τη δίψα της για κανιβαλισμό. Έχει πειστεί ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματά της. Έχει δράσει μεθοδικά το προπαγανδιστικό σύστημα έως τώρα, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τον ΔΥ τον εκπαίδευσε να νιώθει κατακτητής θέσης και τον ΙΥ τον εκπαίδευσε να μισεί ό,τι δημόσιο, λες και το δημόσιο αγαθό (ενέργεια, υγεία, παιδεία κλπ) αφορά μόνο μια μερίδα του πληθυσμού. Το πρόβλημα πχ των ράντσων στα δημόσια νοσοκομεία, ή της προβληματικής δημόσιας εκπαίδευσης, πλήττει εξίσου τους ΔΥ και τους ΙΥ. Η περαιτέρω υποβάθμισή τους θα πλήξει όλες τις μερίδες του πληθυσμού πλην της άρχουσας τάξης η οποία ανέκαθεν δεν έστελνε τα βλαστάρια της στα σχολεία της πλέμπας αλλά εκεί από όπου βγαίνουν "αφεντικά". Ούτε πάει στα δημόσια νοσοκομεία όταν αρρωστήσει.
   Η πνευματική αυτή καθυστέρηση είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ανοχή του πληθυσμού στην διάλυση της χώρας που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.
   Τέλος πάντων , θα πρέπει να σκεφτεί ο καθένας λίγο παραπάνω, για το ποιοί είναι οι φίλοι του και ποιοι είναι οι εχθροί του σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Αλλιώς θα προκληθούν βλάβες (ήδη συμβαίνουν) σε αυτή τη χώρα που θα είναι πολύ οδυνηρές και ίσως μη αναστρέψιμες για πάρα πολλά χρόνια αν συνεχιστεί να κυριαρχεί το μίσος και η βλακεία μεταξύ των λαϊκών στρωμμάτων.

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ euagelos 05/03/2013 13:27:39

    Οι ερευνες δειχνουν καταβαρθρωση οχι μονο των μισθων (ΔΥ & ΙΥ) αλλα και της ζητησης. Αλλωστε, αν οι ΔΥ καταναλωναν περισσοτερο για να καλυψουν την μειωση της ζητησης απο τους ΙΥ, δεν θα ειχε κλεισει καμια επιχειρηση, αρα δεν θα ειχε ανεβει η ανεργια.

    Ειλικρινα, υπαρχουν πανευκολα επιχειρηματα για να αντικρουσετε τα κοτσανια που πετανε μερικοι...

    • euagelos avatar
     euagelos @ Φοιτητης 05/03/2013 17:57:44

     Όντως υπάρχουν αλλά δεν πιάνουν στους δογματικούς και αυτούς που γίναν σοφοί παρακολουθώντας Μέγκα. Ξέρεις τον 2ο θεμελιώδη νόμο της ανθρώπινης βλακείας κατά Carlo Cipolla ? Λέει: "Η πιθανότητα να είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ηλίθιο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ίδιου προσώπου".

     http://www.alithinapsemata.gr/home/sections/awakening/4272-%CE%9F%CE%99-%CE%98%CE%95%CE%9C%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%A9%CE%94%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%99-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%91%CE%9D%CE%98%CE%A1%CE%A9%CE%A0%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%A3-%CE%92%CE%9B%CE%91%CE%9A%CE%95%CE%99%CE%91%CE%A3.html

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 04/03/2013 23:10:11

  Καλό! Έλα ντε;

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 04/03/2013 23:10:58

  Η επίταξη δεν ήταν αναγκαίο κακό δηλαδή;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.