#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2013 22:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συζήτηση για την Προανακριτική: Τρεις κύκλοι ψηφοφοριών επί των τριών προτάσεων(Ανανεωμένο) - Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα κατέληξε ο κύκλος διαβουλεύσεων που ανέλαβε ο Πρόεδρος του Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σχετικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί αύριο κατά τη συζήτηση των προτάσεων σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης («Προανακριτικής») για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

 

Στο πλαίσιο αυτό, τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποφάσισαν να προτείνουν στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχήμα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τρεις κύκλους ψηφοφοριών, που θα αντιστοιχούν στην κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί: Η πρώτη ψηφοφορία θα αφορά την πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για παραπομπή μονάχα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης (μία κάλπη), η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου (δύο κάλπες) και η τρίτη ψηφοφορία θα αφορά την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προσυπογραφόμενη και από τη Χρυσή Αυγή, για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου.

 

Σε κάθε περίπτωση, την τελική, τυπική απόφαση για την ακολουθητέα μεθοδολογία, θα λάβει αύριο το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια μη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10 π.μ.). Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος (κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα εμφανιστεί σίγουρα ο Ευαγγ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται και εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου). Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα ξεκινήσουνε κατά τις 6 μ.μ.

 

Η συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η διαβούλευση που ακολούθησε, κατέγραψαν μονάχα διακομματική συμφωνία να συζητηθούν οι τρεις προτάσεις την ίδια μέρα και συνεδρίαση (και όχι σε διαφορετικές ημερομηνίες). Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες, ή με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει όλα τα εγκαλούμενα πρόσωπα και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

 

Σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποφυγή φαινομένων αποχώρησης κάποιου κόμματος από τη συνεδρίαση (όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε συζήτηση αντίστοιχης πρότασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου), και η εξασφάλιση του δικαιώματος των βουλευτών στη «μυστικότητα της ψήφου» (που εξασφαλίζεται μονάχα αν ο βουλευτής φτάσει μέχρι την κάλπη). Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να του εκθέσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κίνδυνο «παραβίασης του Συντάγματος που επιβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου», χωρίς ωστόσο εκ των πραγμάτων να είναι σε θέση να αλλάξει την κατεύθυνση των κομμάτων της κυβέρνησης.

 

Η συμπολίτευση ξεκίνησε με πρόταση για ψηφοφορία με τρεις κάλπες (η κάθε κάλπη για κάθε πρόταση) και κατέληξε αποδεχόμενη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη διενέργεια τριών κύκλων ψηφοφοριών. Η στάση της συμπολίτευσης εδράζεται στην προϊστορία των Προανακριτικών Επιτροπών και στην τυπική εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος ορίζει πως η ψηφοφορία γίνεται επί συγκεκριμένων προτάσεων παραπομπής των εγκαλούμενων προσώπων (που περιλαμβάνουν το πολιτικό και νομικό τους σκεπτικό) και όχι απλώς για τα ονόματά τους.

 

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένονται και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ αύριο το πρωί, που θα ασχοληθεί με την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα κατά την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρήστος Χ. avatar
  Χρήστος Χ. 16/01/2013 18:36:55

  Είτε μία κάλπη με ψηφοδέλτια 4 ονομάτων (που προτείνει και ο Κυρ. Μητσοτάκης) ή 4 κάλπες, μία για κάθε όνομα. Όλα τα άλλα νοθεύουν την ψηφοφορία. Η σπουδή της συγκυβέρνησης για τρεις κάλπες δίνει την εντύπωση συγκάλυψης στους πολίτες. Επίσης, σκέψεις για μαζική αποχώρηση και κομματική πειθαρχεία δημιουργούν σκηνικό τσίρκου. Αφήστε μια φορά τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

  • Ἀφροδίτη avatar
   Ἀφροδίτη @ Χρήστος Χ. 17/01/2013 00:49:14

   Ἐμίλησες ὀρθῶς: Είτε μία κάλπη με ψηφοδέλτια 4 ονομάτων (που προτείνει και ο Κυρ. Μητσοτάκης) ή 4 κάλπες, μία για κάθε όνομα. Όλα τα άλλα νοθεύουν την ψηφοφορία.

   Καὶ εἶναι ἐκ τοῦ πονηροῦ, προσθέτω ἐγώ.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Ἀφροδίτη 17/01/2013 08:23:22

    Ο Βενιζελος παραπεμπεται στην προταση ΣΥΡΙΖΑ μονο για υπεξαιρεση αλλα οχι για πλαστογραφηση.Στην προταση ΧΑ/ΑΝΕΛ παραπεμπεται ΚΑΙ για πλαστογραφηση.
    Εστω οτι τοποθετηθηκαν καλπες κατα ονομα και η καλπη Βενιζελος συγκεντρωσε 156 ΝΑΙ.Ο Βενιζελος παραπεμπεται μονο για υπεξαιρεση οπως προτεινει ο ΣΥΡΙΖΑ ή και για πλαστογραφηση οπως προτεινουν ΧΑ/ΑΝΕΛ;

 2. Evangelos avatar
  Evangelos 16/01/2013 19:26:03

  μέχρι τώρα πάντα είχαμε μια κάλπη ανά προτεινόμενο προς παραπομπή πρόσωπο ...

  τώρα για να μην εκτεθεί ο χοντρός και ο γιωργάκης (ο κιθαρωδός) ανακαλύψαμε άλλο σύνταγμα ...

  ωραία αυτή η νέα μεταπολίτευση !!!

 3. dim avatar
  dim 16/01/2013 19:27:01

  Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής απλό: Για το Παπακωνσταντίνου και οι 3 προτάσεις (Τρικομματικής - Σύριζα - ΧΑ/ΑΝΕΛ, περιλαμβάνουν τις ίδιες κατηγορίες? Για το Βενιζέλο και οι 2 προτάσεις (Σύριζα, ΧΑ/ΑΝΕΛ) περιλαμβάνουν τις ίδιες κατηγορίες?

  Αν ναι, τότε ναι να στηθούν 4 κάλπες, μια για κάθε όνομα...

  Αν όχι, τότε δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να στηθούν 4 κάλπες, μια για κάθε όνομα... γιατί με ποιές κατηγορίες θα παραπεμφθεί τότε? Αν θέλει κάποιος να τον παραπέμψει για το τάδε αδίκημα αλλά όχι για το δείνα, πως μπορεί να ψηφίσει?

  Ούτε βέβαια είναι σωστό να μπούνε 3 κάλπες... Δηλαδή αν θέλει κάποιος να παραπέμψει τον Παπακωνσταντίνου, το Βενιζέλο και τον Παπανδρέου, αλλά όχι τον Παπαδήμο, σε ποιά κάλπη θα ψηφίσει?

  Το σωστότερο δεν είναι ούτε 3 κάλπες, ούτε 4 κάλπες.... Το σωστότερο είναι 3 ψηφοφορίες, όπως είναι και το λογικό... Έχουν κατατεθεί 3 προτάσεις, πρέπει να εκτεθούν και οι 3 αυτές προτάσεις σε ψηφοφορία... Και στη κάθε ψηφοφορία να υπάρχει μια κάλπη για κάθε όνομα, με τις συγκεκριμένες κατηγορίες που προβλέπει για το κάθε όνομα η συγκεκριμένη πρόταση κάθε φορά...

  • Evangelos avatar
   Evangelos @ dim 16/01/2013 20:11:21

   Φίλε μου δεν παραπέμπονται ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ... αλλά ΑΝΘΡΩΠΟΙ , συνεπώς δεν τίθετε θέμα υπερψήφισης πρότασης αλλά παραπομπής ατόμων !!!

   (άσε τον Μπαμπίνο να λέει δε θα κάνουμε όλοι τους ηλιθίους -ή τους τηλεθεατές- που λέει και ο Πρετεντέρης)

   • dim avatar
    dim @ Evangelos 16/01/2013 23:15:36

    Ακριβώς... Οι 3 κάλπες, μια για κάθε πρόταση είναι λάθος...

    Αλλά είναι και λάθος 4 κάλπες με όλες τις κατηγορίες μαζεμένες για κάθε άτομο σε μια κάλπη... Μπορεί εγώ να θέλω να τον ψηφίσω για υπεξαγωγή (που τον κατηγορεί η μια πρόταση πχ) αλλά όχι για παράβαση καθήκοντος (που τον κατηγορεί η άλλη πρόταση πχ)... Τι κάνω τότε?

    Για αυτό οι 3 ψηφοφορίες, με κάλπη σε κάθε ψηφοφορία για τον καθένα ξεχωριστά είναι η πιο σωστή λύση... Θα κουραστούν λίγο παραπάνω, αλλά τόσα λεφτά παίρνουν, ας μη γκρινιάζουν...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Evangelos 17/01/2013 00:05:09

    Mε ποια κατηγορια αγαπητε μου;
    Η Βουλη εν προκειμενω λειτουργει ως συλλογικος εισαγγελεας και παραπεμπει προς προανακριση κατηγορουμενους με ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ή αθωωνει.
    Δεν παραπεμπονται ανθρωποι αοριστως με συγκεχυμενες κατηγοριες σε ευνομουμενες κοινωνιες.Ειναι αυτονοητα αυτα.
    Εν προκειμενω π.χ. ο Βενιζελος προτεινεται να παραπεμφθει με άλλες κατηγοριες απο το ΣΥΡΙΖΑ και με αλλες απο την ΧΑ/ΑΝΕΛ.Δεν μπορει να στηθει μια καλπη με το ονομα Βενιζελος και να μην εχει καθορισθει για ποιες κατηγοριες παραπεμπεται αλλα απλως οτι παραπεμπεται.
    Αυτη ειναι δικονομια Ζιμπαμπουε.Φυσικα η αντιπολιτευση δε δινει δεκαρα γιαυτο και απλως ενδιαφερεται να μετρησει ψηφαλακια.Αλλά δεν μπορει οι υπολοιποι να συναινεσουν και να δεχθουν ψηφοφορια για παραπομπη χωρις συγκεκριμενες κατηγοριες.

    • Ἀφροδίτη avatar
     Ἀφροδίτη @ ψυχραιμια 17/01/2013 00:48:08

     Κι ἐγὼ ποὺ νόμιζα ὅτι τὰ στοιχεῖα τῶν εἰσαγγελέων λένε ἀκριβῶς γιὰ τὶ προτείνεται νὰ παραπεμφθεῖ ἕκαστος...

    • dim avatar
     dim @ ψυχραιμια 17/01/2013 00:54:10

     Ακριβώς... Αν ήταν ίδιες οι κατηγορίες σε όλες τις προτάσεις καλώς να στηθουν 4 κάλπες...

     Αν όμως είναι διαφορετικές, τότε η μόνη λύση είναι 3 ψηφοφορίες, με 1 - 2 και 4 κάλπες αντίστοιχα...(αυτό δηλαδή που μάλλον θα γίνει τελικά αύριο, και που είναι και το πιο σωστό)...

     Οι 3 κάλπες, μια για κάθε πρόταση είναι επίσης λάθος, γιατί τι θα κάνει κάποιος που θέλει να παραπέμψει πχ Παπανδρέου και όχι Παπαδήμο, ή να παραπέμψει Βενιζέλο και όχι Παπακωνσταντίνου πχ...

     • Χρήστος Χ. avatar
      Χρήστος Χ. @ dim 17/01/2013 04:27:26

      Προσοχή όμως. Αν δεν ψηφίσουν όλοι σε όλες τις κάλπες, η μυστικότητα πάει περίπατο!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Evangelos 17/01/2013 09:02:53

    Με ποιες κατηγοριες;

 4. viva avatar
  viva 17/01/2013 08:47:03

  ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΠΕΡΥΣΙ ΟΛΟΙ ΒΡΙΖΑΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Κ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ Κ ΤΩΡΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ! ΜΕ ΤΙ ΜΟΥΤΡΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑς ΠΑΛΙ? ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΟΤΕ Κ ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Κ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΩΝ ΑΘΩΩΣΑΝ ?

 5. viva avatar
  viva 17/01/2013 08:52:26

  εγω λεω να μπουν δυο καλπες: μια που να λεει συγκαληψη των ενοχων της εξαθλιωσης του ελλ.λαου κ μια: δικαιοσυνη κ τιμωρια των ενοχων

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ viva 17/01/2013 09:04:32

   Λαικο Δικαστηριο Λαικης Δημοκρατιας Ζιμπαμπουε.Να ληφθει υπ οψιν.

 6. viva avatar
  viva 17/01/2013 15:54:25

  .....στην Ζιμπαμπουε θα ειχαν ηδη τιμωρηθει οι ενοχοι......στην Νιγηρια οι ενοχοι της Ζημενς ειναι φυλακη .....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.