#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2013 17:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συγκλονιστική μαρτυρία του συζύγου της 32άχρονης που κάηκε στη ΜΑΡΦΙΝ«Μας έχουν βάλει φωτιά… Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα πνίγομαι».

Τις τελευταίες λέξεις που άκουσε από την έγκυο σύζυγό του Αγγελική Παπαθανασοπούλου, που κάηκε μαζί με δύο συναδέλφους της στην φωτιά της ΜΑΡΦΙΝ, στην οδό Σταδίου

το Μάιο του 2010, περιέγραψε στην κατάθεσή του στη δίκη των υπευθύνων της Τράπεζας ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, Χρήστος Καραπαναγιώτης.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως την ημέρα εκείνη, που ήταν προγραμματισμένο μεγάλο συλλαλητήριο στο Κέντρο για την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, είχαν κανονίσει να φύγει από την δουλειά της η 32άχρονη σύζυγός του στις 3, γιατί είχαν στις 4 ραντεβού με το γυναικολόγο.

Όπως κατέθεσε ο κ. Καραπαναγιώτης:

«Στις 2 παρά, η Αγγελική μού τηλεφώνησε εμφανώς πανικόβλητη και μου είπε με έντονο ύφος: "Μας έχουν βάλει φωτιά, θα σε πάρω σε λίγο". Μου το έκλεισε. Αμέσως μετά την πήρα πίσω και μου είπε: "Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι". Μου το έκλεισε πάλι. Την πήρα ξανά αλλά δεν το σήκωσε. Με πήρε τη στιγμή που κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σωθεί. Αφού είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να φύγει από τη φωτιά».

 

Ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο ότι η μοναδική είσοδος - έξοδος του καταστήματος ήταν κλειδωμένη και ότι κανείς από τους υπαλλήλους δεν βγήκε με ορθόδοξο τρόπο.

«Τους εξανάγκασαν να ζήσουν ένα φρικτό θάνατο. Εγώ δεν θα τους κρατούσα μέσα να πεθάνουν σαν τα ποντίκια».

 

Ο υπάλληλος της τράπεζας Γιώργος Γκολιάς κατέθεσε στο δικαστήριο ότι την στιγμή της φωτιάς άκουσε συναδέλφους να ανεβαίνουν τη σκάλα και να φωνάζουν «μας καίνε, μας καίνε» και ότι η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνικτική που δεν μπορούσαν ούτε να δουν ούτε να αναπνεύσουν. «Βγήκα σε ένα πολύ μικρό μπαλκόνι, περίπου 30 πόντους, και μέσα στον πανικό μου πήδηξα. Έπεσα στο κενό γιατί το σημείο όπου προσπάθησα να πηδήξω, υποχώρησε. Δεν είχα επιλογή: ή θα έσκαγα ή θα πήδαγα. Θεώρησα ότι είχαν πεθάνει όλοι, γιατί δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου για να βγουν. Όλοι κάναμε σπασμωδικές κινήσεις γιατί δεν ξέραμε τί να κάνουμε. Δεν ήμασταν εκπαιδευμένοι. Χάσαμε χρόνο γιατί δεν ξέραμε τί να κάνουμε».

Ο συνάδελφος του κ. Γκολιά, Γιώργος Σταυρογιαννάκης, που εργαζόταν στον τελευταίο όροφο του κτιρίου κατέθεσε ότι βγήκε από την ταράτσα όταν συνάδελφός του έσπασε την καταπακτή. «Το κτίριο δεν είχε άλλη έξοδο πέρα από την κυρία είσοδο. Ήταν σαν να ήμασταν στο εσωτερικό μιας καμινάδας».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τράπεζα δεν αναγνωρίζει την ευθύνη και ότι δεν τους έχει αποζημιώσει, ενώ, όπως κατέθεσε, «σε μία προσωπική συνάντηση που είχαμε λίγες μέρες μετά την επίθεση, με το Δ.Σ. της Marfin, ουσιαστικά μας είπαν ότι έπρεπε να παραβούμε τις εντολές που είχαμε. Μας είπαν τί καθόμασταν για να κλείσουμε ταμείο ή τις επιταγές, ενώ έπρεπε να φύγουμε, τη στιγμή που είχαμε εντολές».

Στη συνάντηση αυτή μετά τον εμπρησμό, αναφέρθηκε και ο υπάλληλος της τράπεζας Σωτήρης Παπατζίκης : «Στη συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ο άνθρωπος για τον οποίο δουλεύαμε, μας είπε γιατί δεν πήραμε την πρωτοβουλία να φύγουμε, παρά τις εντολές που είχαμε να μείνουμε. Ποιός θα τολμούσε εν μέσω κρίσης να κάνει του κεφαλιού του, αναρωτιέμαι...».

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση δικάζονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη κατά συρροή ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΑΡΦΙΝ, ο υπεύθυνος ασφαλείας, η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα στελέχη της τράπεζας δεν επέτρεψαν την ώρα των επεισοδίων στους υπαλλήλους να φύγουν από το χώρο εργασίας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι το ζητούσαν. Επίσης, γίνεται αναφορά σε παραλείψεις που εντοπίστηκαν σε θέματα ασφαλείας, που είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και στη συνέχεια να χάσουν τη ζωή τους οι τρεις άτυχοι υπάλληλοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 29/04/2013 18:15:35

  Να τιμωρηθούν φυσικά όσα στελέχη της τράπεζας έχουν ευθύνες για την ασφάλεια του κτιρίου, αλλά ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ;;; Ή τους ξεχάσατε αυτούς;;;

 2. Λύκος avatar
  Λύκος 29/04/2013 19:30:59

  Μερικές σκέψεις:

  - Πολλές παραλείψεις, εγκληματικές από τους υπεύθυνους ασφαλείας.
  Αν η πυρκαγιά δεν ήταν από ακροαριστερούς αλλό από ατύχημα πάλι δε θα έπρεπε να υπήρχαν μέτρα ασφαλείας; Θα μου πεις θα μπορούσαν να φύγουν από τη κεντρική είσοδο που δε θα υπήρχε μαινόμενο πλήθος αριστερών "ακτιβιστών" αλλά και πάλι δε συγχωρούνται διότι ο διάολος έχει πάντα πολλά ποδάρια.

  - Μου κάνει εντύπωση ο φόβος της απόλυσης -αν αφήναν το πόστο τους- που έδειχνε να είναι μεγαλύτερος από το φόβο της αυτοσυντήρησης σε σημείο που να μη σκεφτούν ότι ο πιθανός κίνδυνος για τη ζωή τους είναι πιο σημαντικός από το κλείσιμο του ταμείου της κωλοτράπεζας. Δεν πρέπει τα πράγματα να φτάνουν στα άκρα για να δράσουμε. Ας το έχουμε πάντα υπ'όψη αυτό.

  - Οι φυσικοί αυτουργοί, αυτοί που μισούν το κεφάλαιο και τις τράπεζες που είναι η βιτρίνα του (κατ' αυτούς), είναι ατιμώρητοι και ζουν κανονικά και ελεύθερα τις ζωές τους. Ίσως δε περίμεναν ότι θα υπάρξουν ανθρώπινα θύματα αλλά όταν παίζεις με τη φωτιά νομίζοντας ότι κάνεις επανάσταση θα έχεις και θύματα ή όπως έλεγε ένας αριστερός γνωστός μου "είδες πουθενά επανάσταση δίχως αίμα αθώων;" Αν το δέχτηκαν αυτό από πριν τότε δε διαφέρουν από τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές και ως τέτοιοι να λογίζονται "οι γνωστοί άγνωστοι του χώρου".

  - Οποιαδήποτε προσπάθεια συμψηφισμού της έλλειψης πυρασφάλειας με την δολοφονική επίθεση με μολότοφ είναι καταδικαστέα και αναπαράγεται καθαρά από αριστερά κέντρα. Ωστόσο ευθύνες έχει ΚΑΙ η τράπεζα με το ίδιο σκεπτικό που ευθύνη είχε και η εταιρεία που άφησε τον Τιτανικό να πλεύσει χωρίς επάρκεια σωσίβιων λέμβων.

  - Είναι ό,τι πιο λυπηρό να χάνεις το δικό σου άνθρωπο. Απερίγραπτος ο πόνος.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Λύκος 29/04/2013 21:42:18

   Συμφωνώ απολύτως. Οι ακροαριστεροί είναι οι φυσικοί αυτουργοί, άλλωστε για αυτούς οι δολοφονίες δεν έχουν σημασία μπροστά στο λαμπρό μέλλον που ανοίγεται για την ανθρωπότητα. Όμως, και η στυγνή διοίκηση της Τράπεζας φέρει ευθύνες. Αλήθεια, ο πολύς κ. Βγενόπουλος τι στάση κράτησε;

 3. tpe avatar
  tpe 30/04/2013 05:45:02

  Η διοίκηση της τράπεζας, ως κλασσική "πολυεθνική" που λέει ένας γνωστός μου το παίζει μετά Χριστόν προφήτης, δεν διαβάσατε

  • tpe avatar
   tpe @ tpe 30/04/2013 05:48:03

   Κι ολοκληρώνει γιατί κατά λάθος έστειλα μισό μήνυμα.

   Η απάντηση του ΔΣ (Βγενόπουλος;) ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Τι θα πει γιατί δεν πήρατε την πρωτοβουλία;

   Επίσης, δεν βλέπω να δικάζεται ούτε μισός από την πυροσβεστική και τις αρμόδιες αρχές που έδωσαν το πράσινο φως να λειτουργήσει αυτό το κατάστημα.

   Επίσης, δεν είδα να μασάνε όλες οι άλλες επιχειρήσεις. 5 χρόνια στο κτήριο που είμαστε, μία άσκηση πυρασφαλείας δεν έχει γίνει... Πότε θα γίνει το κακό...

   • Λύκος avatar
    Λύκος @ tpe 30/04/2013 08:16:07

    Πολύ σωστός.

 4. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 30/04/2013 06:41:21

  Οι δολοφόνοι που καψαν 3+1 Αγεννητο κυκλοφορούν ελεύθεροι όλοι μας τους γνωρίζουμε τους βλέπουμε κάθε μέρα στην τηλ. Να μας κουνανε το δάκτυλο να μας λένε ρατσιστές κ´ φασιστες αν δεν συμφωνούμε με αυτούς,για την ψυχή τις μάνας κ´ του Αγεννητου Αγγέλου είναι θέμα επιβιωσεις του γένους μας να βρεθούν κ´ να πεθάνουν στην φυλακή οι δολοφόνοι,δυστυχώς δεν ισχύει η θανατική ποινή

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Διηνεκης 30/04/2013 09:25:53

   Ακόμα και για μερικούς αριστερούς και άλλους ελευθεριακούς "φιλελεύθερους" σχολιαστές εδώ μέσα, πρόμαχους της νέας βαρβαρότητας και του νέου ολοκληρωτισμού (μίλησαν για θέσμιση της πολυγαμίας...), το αγέννητο παιδί είναι απλά ανύπαρκτο...Ενα κομμάτι κρέας...

 5. mark avatar
  mark 01/05/2013 18:15:45

  εγω αναρωτιέμαι κάθε φορά που γίνονται πορείες όλα τα μαγαζιά στην περιοχή ειναι ΚΛΕΙΣΤΆ...γιατί λοιπόν εκείνη την μερα η τράπεζα ηταν ανοιχτή??????
  Δυστυχώς γι αυτούς που το έστησαν ολο αυτό οι 3 ειναι απλα παράπλευρες απώλειες...όπως είναι και όλοι αυτοί που εχουν ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΗ μεχρι τωρα...
  Γιατι " ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ" ειναι ξεκάθαρα στημένοι...
  και καθηστε εσεις να λετε για ακροαριστερούς και δεξιούς!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.