Συγκλονιστικές εικόνες της ανασκαφής στην Αμφίπολη από ελικόπτερο (βίντεο)
28/08/2014 15:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συγκλονιστικές εικόνες της ανασκαφής στην Αμφίπολη από ελικόπτερο (βίντεο)

Ενα εντυπωσιακό βίντεο από ελικόπτερο, που δείχνει το πόσο μεγάλος και επιβλητικός είναι ο τάφος της αρχαίας Αμφίπολης, δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα πλάνα είναι εκπληκτικά καθώς φαίνεται ο περίβολος των σχεδόν 500 μέτρων αλλά και πόσο μεγάλο είναι αυτό το μνημείο, γεγονός που μπορεί να προοιωνίζεται ότι κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Τη λήψη από αέρος πραγματοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός EΝΑ Channel Greece, ενώ, στο βίντεο φαίνεται καθαρά ο χώρος που καλύπτει το μνημείο δίνοντας μια εικόνα για το πόσο δύσκολες και χρονοβόρες αναμένεται να είναι οι έρευνες.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.

Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους.

Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους..

Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου. Ο εσωτερικός χώρος καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες. Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.

Παράλληλα με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.

Τέλος, υπό την διεύθυνση της Κ. Περιστέρη δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου.

Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, για την συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής, και των χρωμάτων.

Οι ανωτέρω εργασίες θα απασχολήσουν την διεπιστημονική ομάδα εργασίας τις αμέσως επόμενες μέρες. Με την πρόοδο της αποκάλυψης του μνημείου θα εκδοθεί νέο δελτίο τύπου.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρ. Α. Π. Παπαδόπουλος, Καναδάς avatar
  Δρ. Α. Π. Παπαδόπουλος, Καναδάς 29/08/2014 04:25:06

  Πίσω απο τον υπό εκσκαφή τάφο υπάρχει και ἀλλος λοφίσκος ο οποίος πιθανόν να κρίβει καί άλλο παρόμοιο αρχαίο μνημείο.

  • GLAD avatar
   GLAD @ Δρ. Α. Π. Παπαδόπουλος, Καναδάς 29/08/2014 14:46:48

   Όντως. Ο οποίος λοφίσκος όταν τον βλέπω στο Google Earth , εμένα τουλάχιστον μου δίνει την εντύπωση πυραμιδοειδούς σχήματος (περίεργο ?). Οι γεωλόγοι μπορούν βέβαια εύκολα να δουν μακροσκοπικά τι γίνεται , με τα όργανα που διαθέτουν .

  • Βασιλική Κ. Σ. avatar
   Βασιλική Κ. Σ. @ Δρ. Α. Π. Παπαδόπουλος, Καναδάς 31/08/2014 08:31:16

   και παρακάτω απέναντι απο ένα σκεπασμένο μεγάλο θερμοκήπιο στο ύψος της αμφίπολης δεξηα φαίνεται καθαρά στο googleearth έτερος ολοστρόγγυλος τύμβος. ... άμα ανασκαφεί η περιοχή στα τρια μέτρα βάθος όσο βρέθηκε ο μαρμάρινος περίβολος του υπό ανασκαφή τύμβου ίσως υπάρχουν πολλές εκπλήξεις. Αλλα τα λεφτα τα χρειαζόμαστε για να ταξειδεύουν οι υπουργοί στα παρίσια και ο βενιζέλος ως πρωθυπουργός, δεν περισσεύουν για άλλες ανασκαφές.....

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 29/08/2014 15:34:13

  Μια ερώτηση για όποιον τυχόν γνωρίζει: ο λόφος στον οποίο γίνονται οι ανασκαφές είναι χωματώδης, δηλαδή τούμπα τεχνητή, φτιαγμένη από φερτά υλικά που τα φέραν οι αρχαίοι (όπως σε άλλες περιπτώσεις, με μικρότερες τούμπες που υπάρχουν κατά τόπους); Ή ήταν φυσικός λόφος και οι αρχαίοι τον περιτοίχισαν και σκάψαν μέσα σε αυτόν το μνήμα; Δεν μπόρεσα να βρω πουθενά τη σχετική πληροφορία.

  • GLAD avatar
   GLAD @ ΚΜ 29/08/2014 16:50:54

   Είναι νομίζω σχεδόν βέβαιο ότι μιλάμε πάντα για ολικό μπάζωμα. Άλλως θα ήταν πολύ εύκολο να εντοπισθεί ο τάφος και να γίνει κλοπή. Δεν μιλάμε βέβαια για τάφους όπως των Μυκηνών που είναι παλαιότερων εποχών και συνηθειών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.