#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/06/2013 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο κανάλι των απολύσεων άλλες 12.500 εργαζόμενοιΗ απόλυση των εργαζομένων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ήταν μόνο η αρχή.

Με ορίζοντα τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης θέσουν και πάλι τη χώρα μας στο… μικροσκόπιο της αξιολόγησης, επίκειται μπαράζ υποχρεωτικών αποχωρήσεων, αλλά και το πρώτο «κύμα» της διαθεσιμότητας-κινητικότητας για περίπου 12.500 εργαζομένους σε ολόκληρο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, το οποίο, ούτως ή άλλως έχει ήδη καθυστερήσει. Στο στόχαστρο για απόλυση μπαίνουν 1.323 υπάλληλοι, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν σε 17 φορείς που θα καταργηθούν και σε 53 οργανισμούς που θα συγχωνευθούν.

Με «δούρειο ίππο» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με βάση την οποία έπεσε… μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά και το περιβόητο πλέον νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, περίπου 800 άτομα από τους παραπάνω φορείς και οργανισμούς θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική αποχώρηση. Οι πλεονάζοντες θα αποτελέσουν «δεξαμενή» για το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Παράλληλα, με το φάσμα της απόλυσης έρχονται αντιμέτωποι οι επίορκοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι:

-Σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοτικές επιχειρήσεις (περίπου 1.000) όπου απασχολούνται 93.121 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι.

-Σε αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου απασχολούνται 6.694 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι.

-Σε ασφαλιστικά ταμεία και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, που θα περάσουν από… κόσκινο.

-Σε «μεγάλους» οργανισμούς, όπως είναι τα Αμυντικά Συστήματα και η ΛΑΡΚΟ.

Οι φορείς και οι οργανισμοί που θα καταργηθούν (απασχολούν 216 άτομα) μέσω του σχεδίου νόμου, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, είναι:

-Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ (απασχολούνται 100 άτομα).

-Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (απασχολούνται 50 άτομα).

-Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (μηδέν άτομα).

-Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (απασχολούνται 35 άτομα).

-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (απασχολούνται πέντε άτομα).

-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (μηδέν άτομα).

-Κεντρική Αγορά Πατρών (ένα άτομο).

-Εθνικό Κέντρο Έρευνας-Πρόληψης και Θεραπείας Σακχαρώδους Διαβήτη (απασχολούνται έντεκα άτομα).

-Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Αττικής (απασχολούνται τέσσερα άτομα).

-Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας (μηδέν άτομα).

-Οργανισμός Κοπαΐδας (απασχολούνται δέκα άτομα).

-Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (μηδέν άτομα).

-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Θ. Κολοκοτρώνης» (μηδέν άτομα).

-Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας (μηδέν άτομα).

-Κεφάλαιο επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας Α.Ε. (μηδέν άτομα).

-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων (μηδέν άτομα).

-Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας (μηδέν άτομα).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η λίστα με τους φορείς και οργανισμούς που θα συγχωνευθούν. Σε αυτούς απασχολούνται συνολικά 1.107 άτομα και, πέρα από τις 46 βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα, που θα συμπτυχθούν, στο δρόμο της συγχώνευσης οδηγούνται το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (απασχολούνται έντεκα άτομα) με τον ΟΚΑΝΑ (απασχολούνται 608 άτομα) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (απασχολούνται 171 άτομα) και το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (απασχολούνται έντεκα άτομα).

Οι διαδικασίες για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων αναμένεται να είναι εξαιρετικά γρήγορες, από τη στιγμή που αποτελούν βασικό εργαλείο για την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2013 να απολυθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να περάσουν σε διαθεσιμότητα 25.000 εργαζόμενοι του στενού και ευρύτερου Δημοσίου.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα-κινητικότητα συνεχίζει να παραμένει μεγάλο «αγκάθι» στα μείζονα ζητήματα της μεταρρύθμισης του Δημοσίου, με τους εκπροσώπους της Τριμερούς να σηκώνουν τα χέρια… ψηλά από τη συνεχιζόμενη αναβλητικότητα. Ο κατάλογος των 12.500 εργαζομένων, που θα έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν έχει ακόμα καταρτιστεί, θέτοντας εκτός χρονικών ορίων το σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Όχημα» θα αποτελέσει και στην περίπτωση των διαθέσιμων το σχέδιο νόμου για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και η πηγή για τις 11.000 απολύσεις, που θα πρέπει να γίνουν εντός του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό μέρος των συγκεκριμένων υποχρεωτικών αποχωρήσεων θα καλυφθεί από την αξιολόγηση του προσωπικού, που θα σαρώσει το Δημόσιο.

Από τη στιγμή που το εγχείρημα φαίνεται να είναι τιτάνιο, υπάρχει σκέψη να επιστρατευτούν οριζόντια κριτήρια, για να προκύψει το προσωπικό που θα τεθεί εκτός Δημοσίου. Για το λόγο αυτό είναι ανοιχτό να τεθούν (έστω και σε πρώτη φάση) στην… κρησάρα τα τυπικά προσόντα, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως, για παράδειγμα, τα πτυχία, οι ξένες γλώσσες, η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και η προϋπηρεσία.

Δημήτρης Γκάτσιος, στον "Τύπο της Κυριακής" 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κουκος avatar
  κουκος 23/06/2013 09:58:37

  Μια καλή σκέψη τρισμέγιστε αρθρογράφε είναι να απολυθούν πάραυτα οι ιατροί που δεν συνταγογραφούσαν πανάκριβα και χωρίς ουσιαστική ένδειξη, επικίνδυνα για τους ασθενείς φαρμακευτικά σκευάσματα, με ισχυρή όμως οικονομική και πολιτική ανταπόδοση.
  Βλ ενίσχυση των θέσεων εργασίας εγχωρίων και ξένων φαρμακοβιομηχανιών στη ψωροκώσταινα, ταξιδάκια στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδιωτικά σχολεία των τέκνων(ανταπόδοση προφανής), δίδακτρα στη Μπρατισάβα ,ενίσχυση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κτλ.
  Τι και αν πληρώθηκαν με κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια από τον Αλβανό φορολογούμενο.
  Μια αφελής ερώτηση : Ψυχανεμίζεστε μήπως τι θα ακολουθήσει ή στο Georgetown δεν είχε τέτοιο μάθημα. Καληνύχτα και καλή τύχη για όλους μας..

 2. Φιλελεύθερη Δύναμη avatar
  Φιλελεύθερη Δύναμη 23/06/2013 10:58:57

  Εύγε στο Σαμαρά!
  Επιτέλους ξεφεύγουμε από νοοτροπίες τύπου "Τσοβόλα δώστα όλα".
  Αν συνεχίσει έτσι η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα πιάσει σίγουρα την αυτοδυναμία.
  Ούτε το 5% από το σημερινό Δημόσιο δεν είναι αναγκαίο κι όμως είναι ακόμη εκεί για να απομυζά τον ιδιωτικό τομέα!
  Άχρηστοι δημόσιοι κηφήνες υπάρχουν λογής λογής.
  Από που να αρχίσω..από τους αιώνιους φαντάρους- ΕΠΟΠ-ΕΜΘ, τους παπάδες που πληρώνουν ακόμη και οι άθεοι και τους αγροφύλακες χωρίς πόστα ή από τους υπεράριθμους καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης, τους άεργους συνδικαλιστές του δημοσίου και τους αμέτρητους περίσιους συμβασιούχους στις ΔΕΚΟ;
  ΥΓ:Ειδικά στους ΟΤΑ το κράτος οφείλει άμεσα να απεμπλακεί από τη χρηματοδότησή τους και κάθε δήμος να φροντίζει για τις ανάγκες του αποκλειστικά μέσα από τα δημοτικά τέλη.

  • Νοσφεράτου avatar
   Νοσφεράτου @ Φιλελεύθερη Δύναμη 23/06/2013 16:50:21

   Σκέψου μια επίσκεψη σε κάποιον γιατρό. Θα βοηθήσει.

 3. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 23/06/2013 11:30:07

  Μπράβο!! και σε ανώτερα!
  όταν με το καλό οι άνεργοι γίνουν 2.000.000 να δόσουμε μια δεξίωση στο Προεδρικό για να τιμήσουμε όλους όσους αγωνίσθηκαν σκληρά και μέσα απο τρικλοποδιές και αναχώματα για να φθάσουμε σε αυτήν την καταπληκτική επιτυχία.
  Α!!και να μην ξεχάσεται κάθε φορά που θα απολύονται μερικές χιλιάδες,να μας ενημερώνεται για τα σκάνδαλα που συνέβαιναν στους οργανισμούς αυτούς και για τους μεγάλους μισθούς που έπερναν.

 4. giannis avatar
  giannis 23/06/2013 15:03:42

  Εγώ πάντως από όσο γνωρίζω (ίσως να κάνω και λάθος...) η Ηλεκτρομηχανική
  έχει 25 κοπέλες, οι άλλοι 75 (αν πράγματι είναι 100) τι στο διάολο κάνουν?
  εννοώ τώρα γιατί πριν κάτι έκαναν...... ψήφιζαν Πασοκ.

 5. Εva avatar
  Εva 23/06/2013 16:20:05

  Στη βουλή περισσεύει κανένας? Μπα...

 6. Νοσφεράτου avatar
  Νοσφεράτου 23/06/2013 16:51:50

  Ο κοιμισμένος πιο πάνω γράφει για κηφήνες-ΕΠΟΠ, ούτε καν ξέρει τι κάνουν ή ποιος χειρίζεται τεθωρακισμένα, πλοία, πυροβόλα κτλ, εξειδικευμένες υπηρεσίες. Γίνε ένα και συ με τους ΤΣΥΡΙΖΑΙΟΥς που θέλουν να διαλύσουν ό,τι απέμεινε από το στράτευμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.