01/11/2013 12:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο Γενικό Λογιστήριο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, νομοσχέδιο το οποίο προσαρμόζεται στην απόφαση πλαίσιο 2008 της Ε.Ε για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Κώδικα.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προϊόν –κατά το μεγαλύτερο μέρος- συγκερασμού των σχετικών προτάσεων που είχαν κατατεθεί στη Βουλή, θα διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

1. Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους

Με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 € τιμωρείται όποιος προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα. Το ίδιο τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα παραπάνω μέσα παροτρύνει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιεί από τις εν λόγω ομάδες, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Αν οι παραπάνω πράξεις είχαν ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται ποινή τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή 15.000 - 30.000 €. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των ανωτέρω πράξεων.

2. Δημόσιος εγκωμιασμός, άρνηση ή εκμηδένιση εγκλημάτων

Επίσης, με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος με πρόθεση δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. προφορικά, δια του Τύπου ή του διαδικτύου), εγκωμιάζει, επιδοκιμάζει, αρνείται κακόβουλα τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, καθώς και του Ολοκαυτώματος και του ναζισμού, με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή να ενέχει απειλητικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά ομάδας προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Εάν οι παραπάνω πράξεις τελεστούν από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, τότε η ποινή είναι μεγαλύτερη.

3. Ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων

Αν κάποια από τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή ενώσεως προσώπων από νόμιμο εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να επιβάλει, με απόφασή του, σωρευτικά ή διαζευκτικά: α) διοικητικό πρόστιμο 10.000 - 100.000 €, β) αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, διαφημίσεις προμήθειες κ.α. για διάστημα 1-6 μηνών.

Αν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ.

4. Αυτεπάγγελτη δίωξη αδικημάτων ν. 927/1979

Οι πράξεις που περιγράφονται στο σχέδιο νόμο κατά των διακρίσεων καθώς και τα εγκλήματα που τελούνται συνεπεία αυτών, διώκονται αυτεπαγγέλτως. Ο παθών, κατά την υποβολή της έγκλησης, όπως και όταν παρίσταται ως πολιτικών ενάγων, δεν καταβάλλει το σχετικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.

http://www.naftemporiki.gr/story/723604

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εκηβόλος avatar
  Εκηβόλος 01/11/2013 13:08:44

  " εγκωμιάζει, επιδοκιμάζει, αρνείται κακόβουλα τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, καθώς και του Ολοκαυτώματος και του ναζισμού, με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή να ενέχει απειλητικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά ομάδας προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό".
  Καμμιά ρητή αναφορά στο ολοκαύτωμα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.Μπράβο σας!!! Χαρά η Ρεπούση και οι Τσατσόπουλοι.

  • Valantis avatar
   Valantis @ Εκηβόλος 01/11/2013 17:35:19

   Τώρα καταλάβαμε όλοι προς τι η πρεμούρα και τα πηγαινέλα στο Ισραήλ...
   Ούτε ο Νετανιάχου να το είχε επεξεργαστεί...

 2. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 01/11/2013 13:59:44

  Για ποιον λόγο δεν εντάσσεται και η πρόκληση μίσους με βάση την περιουσιακή κατάσταση το εισόδημα ή το επάγγελμα? Τα συνθήματα "θάνατος στους πλούσιους" που βλέπουμε στην Αθήνα δεν είναι ρατσιστικά? (όπου "πλούσιος" είναι βασικά όποιος έχει δικό του σπίτι και πάνω 10 χιλιάρικα στην Τράπεζα). Το "μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι" και "αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι" (πρόκληση μίσους με βάση το επάγγελμα) δεν είναι ρατσιστικά? Και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενταχθεί και το ολοκαύτωμα του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμό και το ολοκαύτωμα των Αρμενίων. Τρομαχτικές οι ελλείψεις του νομοσχέδιο ως έχει αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε καλό εργαλείο αν εμπλουτισθούν λιγάκι οι διατάξεις του.

 3. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 01/11/2013 14:28:12

  Και τ ο ολοκαυτωμα με κεφαλαιο Ο. Να θυμαστε ομως οτι η μικρασιατικη καταστροφη ειναι στο συλλογικο ασυνειδητο Ολοκαυτωμα και αλιμονο σ εκεινον που θα αθωωσει τη ρεπουση. Αλιμονο επισης στους προοδευτικους γιατι οι σφαγες (Ανατολικη Ρωμυλια, Β. ΗΠΕΙΡΟΣ πχ) ειναι τοσες πολλες που αρνηση τους θα σημαινει φυλακη

  • Μανώλης Πετράκης avatar
   Μανώλης Πετράκης @ IOKLOS ZARAS 01/11/2013 19:43:11

   Αγαπητέ ας μην είμαστε μαξιμαλιστές. Καλώς ή κακώς ολοκαύτωμα με κεφαλαίο "Ο" διεκδίκησαν και κέρδισαν στην παγκόσμια συνείδηση μόνο οι Εβραίοι και μπράβο τους. Εμείς 10 χρόνια μετά το δικό μας ολοκαύτωμα κάναμε επίθεση ελληνοτουρκικής φιλίας με τον Βενιζέλο, μέχρι και ο Μεταξάς έστειλε ένα δακρύβρεχτο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ όταν μας κτύπησαν οι Ιταλοί κάνανε στην Θεσσαλονίκη ή την Πόλη διαδηλώσεις με ελληνικές και τουρκικές σημαίες αδερφωμένες ελπίζοντας ότι θα μπουν και οι Τούρκοι στον πόλεμο στο πλευρό μας. Αυτοί είμαστε σαν λαός. Συγχωρούμε πολύ εύκολα. Ας μπουν σαν ολοκαυτώματα με μικρό "ο" ή έστω και σαν "απλές" "γενοκτονίες" στο αντιρατσιστικό και πάλι καλά να λέμε.

 4. ΚΜ avatar
  ΚΜ 01/11/2013 18:06:35

  Πολλές αναφορές σε «γενετήσιο προσανατολισμό» (sic) βλέπω και αναρωτιέμαι: Κάθε φορά που κάποιος λέει τα πράγματα με το όνομά τους, μήπως στο εξής θα ποινικοποιείται και θα διώκεται από το λόμπυ της ντροπής;

 5. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 01/11/2013 21:06:43

  Όταν η πολιτική ορθότητα φθάνει στα όρια του γελοίου, τα μέτρια ελληνικά και οι γενικόλογες εκφράσεις του συντάκτη του νομοσχεδίου γίνονται δυνητικώς επικίνδυνα:

  "Με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 ευρώ τιμωρείται όποιος προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα".

  Από το παραπάνω είναι δεκτά φαντάζομαι απ' όλους τα περί πράξεων βίας (λεκτικής, οικονομικής ή φυσικής) εναντίον προσώπου ή ομάδων. Αλλά δυστυχώς δεν σταμάτησαν εκεί: ποινικοποιείται η πρόκληση, διέγερση ή προτροπή σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν γενικώς "διάκριση", χωρίς αυτή να προσδιορίζεται σαφώς και ρητώς. Άρα, η πρόκληση μπορεί να αφορά "διάκριση" που μπορεί να είναι ακόμη και λεκτική ("Πες του ότι είναι γύφτος / μαύρος / εσκιμώος"), ή μια χορηγία (πρόδρος προς Δ.Σ. εταιρείας: "βοηθάμε οικονομικά μόνον σωματεία καλαθοσφαίρισης με λευκούς παίκτες") ή ακόμη και μια δωρεά ("Να διανείμουμε σκηνές αποκλειστικώς σε αναπήρους αστέγους / τρόφιμα αποκλειστικώς σε έλληνες το γένος").

  Επίσης με την παραπάνω ασαφέστατη και γενικόλογη διατύπωση, θα είναι ποινικά ελέγξιμος ο υφυπουργός οικονομικών που θα προτείνει ελάφρυνση φορολογίας (π.χ. χαμηλότερη κλίμακα) σε πολύτεκνες οικογένειες, αφού αυτό συνιστά σαφή διάκριση κατά των ομοφυλοφίλων (γενετήσιος προσανατολισμός), των μοναχών και των ανωτέρων κληρικών που δεν νυμφεύονται (θρησκεία) και ατόμων με στυτική ή άλλη αναπαραγωγική δυσλειτουργία (σωματική ακεραιότητα).

  Ένα άλλο, βαρύτερο κατά την άποψή μου, ατόπημα του νομοσχεδίου είναι ότι επιχειρείται ξεκάθαρα πλέον (πλαγίως) να ποινικοποιηθεί το μίσος, δηλαδή ένα συναίσθημα και όχι απλώς οι πράξεις. Με ποια εξουσία και με ποια λογική μπορεί ένα κράτος να ποινικοποιεί συναισθήματα των πολιτών (δηλαδή κάτι που δεν είναι αντικειμενικά μετρήσιμο); Πώς μπορεί να επιβάλλει ή αποτρέπει συναισθήματα (πλην δια της διαπαιδαγώγησης); Θα μπαίνει το δικαστήριο στο μυαλό του καθενός και θα αποφαίνεται αν μισεί ή όχι; Μήπως έχουμε τρελλαθεί ομαδικώς; Πόσο πιο απολυταρχικό μπορεί να γίνει ένα καθεστώς όταν θέλει να επιβάλει τι θα συναισθάνονται οι άμοιροι υπήκοοί του. Όπισθεν ολοταχώς προς τον μεσαίωνα!

  Οι δικηγόροι θα ανοίγουν σαμπάνιες για το νέο δώρο που τους κάνει η αφελής (μέχρι επικινδυνότητας) συγκυβέρνηση. Προκύπτει νομικό έργο άφθονο για αυτούς.

  Επιπλέον, και αυτός ο νόμος (αν ψηφισθεί) θα είναι τόσο ασαφής (*), που θα μπορεί να χρησιμοποιείται δολίως από μελλοντικά καθεστώτα ή κυβερνήσεις. Ουσιαστικώς εισάγει (βιαστικά και χωρίς πολλή σκέψη περί εθνικών συμφερόντων) στην ελληνική νομική σκηνή τα ήδη αποφασισθέντα στην διεθνή. Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται: είμαστε αποικία με τα όλα μας, καταπίνουμε ό,τι μας σερβίρουν αμάσητο...

  Ας δούμε ποιοι θα το ψηφίσουν και ποιοι όχι το νομοσχέδιο.

  *: Πού, πότε και από ποιον, με ποια δικαιοδοσία - π.χ. σε ελληνικό ή σε διεθνές δικαστήριο, σε πρώτο, δεύτερο ή τελικό βαθμό - ορίζονται οι γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τα ολοκαυτώματα. Τα βασανιστήρια στις φυλακές της ακτής Γκουαντανάμο της Κούβας, ή πάνω σε πλοία ή σε μυστικές φυλακές της Ευρώπης και Μ. Ανατολής σε ποιανού τη δικαιοδοσία υπάγονται για να κριθούν ως εγκλήματα πολέμου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.