Στον ανακριτή Διαφθοράς ο έμπορος όπλων Κ. Δαφέρμος, ο γιος του και ένα ακόμη στέλεχος της εταιρείας του
07/10/2015 13:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον ανακριτή Διαφθοράς ο έμπορος όπλων Κ. Δαφέρμος, ο γιος του και ένα ακόμη στέλεχος της εταιρείας του

Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς οδηγήθηκαν ο επιχειρηματίας Κώστας Δαφέρμος, ο γιος του και ένα στέλεχος εμπλεκόμενης εταιρείας, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες μετά από ένταλμα για κακουργηματικές κατηγορίες, σχετικά με παράνομες αμοιβές που φέρονται να διακινήθηκαν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων Kornet από το υπουργείο Άμυνας.

Οι κατηγορούμενοι πρόκειται σήμερα να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να απολογηθοούν στον ανακριτή την Παρασκευή.

Τα εντάλματα σε βάρος του εμπόρου όπλων και των δύο συγκατηγορουμένων του εκδόθηκαν, καθώς διαβιβάστηκαν πριν τρεις ημέρες στο γραφείο του ανακριτή της υπόθεσης, Νίκου Τσιρώνη, στοιχεία που είχαν ζητηθεί μέσω δικαστικών συνδρομών, σύμφωνα με τα οποία προκύπτουν παράνομες πληρωμές για την επίμαχη προμήθεια.

Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2013, απολογούμενος στους ανακριτές Διαφθοράς, ο άλλοτε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, είχε ομολογήσει ότι είχε λάβει ως δώρο ποσό περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον κ. Δαφέρμο, προκειμένου να επιλεγούν τα Kornet για τις ανάγκες του υπουργείου Άμυνας. Το συνολικό κόστος της σύμβασης, που αφορά την αγορά 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου Kornet,

ανήλθε σε 100 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την ομολογία του κ. Κάντα, έλαβε από τον κ. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% επί του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Κάντας ισχυρίζεται -και βάσει των νέων στοιχείων από τις δικαστικές συνδρομές φαίνεται να επιβεβαιώνεται -πως μετά την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε ως δώρο το 3%, εκ του οποίου 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του πρώην στελέχους του ΥΠΕΘΑ στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.

Οι κατηγορίες για τη συγκεκριμένη αγορά αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δαφέρμος αρνείται τις κατηγορίες ισχυριζόμενος πως δεν προκλήθηκε η παραμικρή ζημιά στο Δημόσιο από την ερευνώμενη σύμβαση. Επίσης, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη αγορά «πολλαπλώς επωφελή» για το Δημόσιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βιεννεζος avatar
    Βιεννεζος 07/10/2015 23:49:54

    Ένα πράγμα ξέρω. Τα κόρνετ μπλόκαραν στα 15 χιλιόμετρα τους πυραύλους κρούζ...τελικά μόνο,όταν τα υποβρύχια γέρνουν η όταν τα τεθωρακισμένα αγοράζονται χωρίς πυρομαχικά, κυκλοφορείς ελεύθερος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.