#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/02/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη λαιμητόμο του Μεσοπρόθεσμου η εκπαίδευσηΑσφυξία σε σχολεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ προκαλεί το νέο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε χθες η Βουλή. Στη λαιμητόμο μπαίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών και μονίμων όλων των βαθμίδων. Δεύτερο και τρίτο κύμα συγχωνεύσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ πριν ακόμη ξεσπάσει το πρώτο με τον κωδικό «Αθηνά», προϋπολογίστηκε από το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο. Διαδοχικά κύματα μείωσης των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές σχεδόν μηδενίζουν τις θέσεις μέχρι το 2016.

Πάνω από το μισό κόβονται οι πιστώσεις για αναπληρωτές στα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο, ενώ μηδενίζονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Υπολογίζεται ότι στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα διατεθούν λιγότερες από 4.000 πιστώσεις -έναντι 12.500 φέτος- αριθμός που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των κενών που δημιουργούν οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, οι οποίες αυτή τη χρονιά έχουν ξεπεράσει τις 5.000. Τουλάχιστον άλλες τόσες αποχωρήσεις αναμένονται τη νέα χρονιά.

Το Μεσοπρόθεσμο που είναι ήδη νόμος αποκαλύπτει ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων προχωρά ακάθεκτος, παρά την καθησυχαστική δήλωση του Κ. Αρβανιτόπουλου την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι της ώρας». Όπως φαίνεται στον πίνακα που περιλαμβάνεται στο κείμενο του νόμου, η μείωση αναπληρωτών καθηγητών συνδυάζεται με «αύξηση ωρών διδασκαλίας» για να εξοικονομηθούν 41,2 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλα 61,8 εκατ. ευρώ το 2014, σύνολο 103 εκατ. ευρώ. Η χρονιά του σοκ θα είναι η επόμενη, για την οποία υπερδιπλασιάστηκε η περικοπή της σχετικής δαπάνης. Το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε στον ίδιο κωδικό 32 εκατ. ευρώ για το 2014, ποσό που εκτοξεύτηκε από το νέο Μεσοπρόθεσμο στα 61,8 εκατ. ευρώ.

Με το ίδιο κοφτερό μαχαίρι κόπηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για το έκτακτο προσωπικό της ανώτατης εκπαίδευσης. Το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε για το 2014 εξοικονόμηση από τις προσλήψεις εκτάκτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ποσού 5 εκατ. ευρώ, το οποίο απογειώθηκε στο νέο Μεσοπρόθεσμο αγγίζοντας τα 13 εκατ. ευρώ. Όπως συζητείται ευρέως, η εκπαίδευση έχει επιλεγεί ως βασική δεξαμενή του μέτρου της διαθεσιμότητας, με περίπου 180.000 εκπαιδευτικό προσωπικό, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο κλάδο του Δημοσίου.

Συνολικά περικόπτονται κατά 14,2% οι δαπάνες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Το 2016 οι πραγματικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού για την εκπαίδευση θα έχουν κατρακυλήσει στο 2,15% επί του ΑΕΠ. Μια πρόγευση για το τι έρχεται στα σχολεία του χρόνου προσέφερε η φετινή χρονιά. Οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών δεν έφθασαν για να καλυφθούν περίπου 1.600 θέσεις καθηγητών, οι οποίες παραμένουν κενές μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί περισσότερες από 32.000 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ιδίως των Επαγγελματικών Λυκείων, στα οποία οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν εισαγωγικές αδίδακτοι.

Έτσι χτίστηκε η «φυλακή» του υπουργού Παιδείας, ο οποίος είναι αναγκασμένος να διασχίσει με δεμένα τα χέρια από την Τρόικα τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η «Αθηνά» και να προχωρήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις. Όπως ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επιτελικά στελέχη του υπουργείου Παιδείας, «δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε πίσω γιατί, ιδίως τα ΤΕΙ που λειτουργούν με έκτακτο προσωπικό σε ποσοστό πάνω από 50%, θα καταρρεύσουν. Απλώς του χρόνου δεν θα έχουμε καθηγητές να διδάξουν».

Η συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα γίνει σε τρεις φάσεις, το 2013, το ’14 και το ’15, με πρόβλεψη να εξοικονομηθούν συνολικά 67,4 εκατ. ευρώ. Με βάση τα νούμερα, η αγριότερη φάση των συγχωνεύσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται το 2014, χρονιά κατά την οποία προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν 33,5 εκατ. ευρώ έναντι 24,3 εκατ. ευρώ το 2013 και 9,6 εκατ. ευρώ το 2015.

Το υπουργείο Παιδείας συνέχισε χθες την προσπάθεια κατευνασμού των σφοδρών αντιδράσεων εναντίον της «Αθηνάς», αναρτώντας στην επίσημη ιστοσελίδα του κείμενο ερωτήσεων με καθησυχαστικές απαντήσεις. Για πρώτη φορά ομολογείται επισήμως ότι, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» σε αναλυτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του την περασμένη Πέμπτη, «συνολικά 31.528 ενεργοί φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία ‘‘μετακινούνται’’ από τη σημερινή τους έδρα». Το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει -η εκτίμησή του ελέγχεται ως αυθαίρετη- ότι από τους 31.528 φοιτητές «το 15% θα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του μέχρι τον Σεπτέμβριο». Συνεπώς, συμπεραίνει, «από το σύνολο των 250.000 ενεργών φοιτητών θα απαιτηθεί η μετακίνηση περίπου 18.000 φοιτητών και αυτή εντός των Περιφερειών που σήμερα φοιτούν. Δηλαδή, από τα Γρεβενά στην Καστοριά και από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες ή από την Αμαλιάδα στη Πάτρα».

Το υπουργείο επαναλαμβάνει τις διαβεβαιώσεις του ότι οι μετακινήσεις των φοιτητών θα επιδοτηθούν «με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, τα οποία θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα», καθώς και ότι η συνολική μείωση των εισακτέων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς δεν θα υπερβεί το 4%. Αναλυτικά, αναφέρει χωρίς να προσδιορίζει νούμερα ότι στα Πανεπιστήμια οι εισακτέοι αυξάνονται στο 2ο, το 4ο και το 5ο πεδίο, μένει σταθερός ο αριθμός τους στο 3ο πεδίο των Ιατρικών ενώ μειώνεται στο 1ο πεδίο. Αντίστοιχα, στα ΤΕΙ αναφέρεται ότι οι θέσεις θα διατηρηθούν σταθερές στο 2ο και το 3ο πεδίο, ενώ μειώνονται στα υπόλοιπα (1ο, 4ο και 5ο). Οι φοιτητές των οποίων το Τμήμα απορροφάται από άλλο διαβεβαιώνεται ότι θα πάρουν το ίδιο πτυχίο και θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, υπό την προϋπόθεση ότι «το Τμήμα που απορροφάται θα αποτελεί κατεύθυνση στο νέο Τμήμα που δημιουργείται». Για διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλεψη. Στους φοιτητές που το Τμήμα τους συγχωνεύεται, ενώ χρωστούν μόνο πτυχιακή ή κάνουν την πρακτική τους, δίνεται η διαβεβαίωση ότι «θα λάβουν το πτυχίο τους με τον τίτλο του (αρχικού) Τμήματος προέλευσής τους - παρά την συγχώνευση του Τμήματος».

Ανασχεδιασμό της «Αθηνάς» με βάση «γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε η εφαρμογή του σχεδίου να γίνει με τρόπο που θα αποτραπεί κάθε περιπτωσιολογική ή τοπικιστική λογική», ζήτησε χθες από τον υπουργό Παιδείας κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ.

«Ξεσηκωθείτε», είναι το μήνυμα που απέστειλε χθες στους σπουδαστές με δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι «το σχέδιο ‘‘Αθηνά’’» δεν είναι ένα ακόμα λάθος, αλλά ένα ακόμα καλά μεθοδευμένο βήμα με στόχο την υποβίβαση της Παιδείας στα πλαίσια της πολιτικής του «σοκ και δέος».

Γιούλη Μανώλη, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μακεδόνας avatar
  Μακεδόνας 19/02/2013 08:24:48

  «Ξεσηκωθείτε», είναι το μήνυμα που απέστειλε χθες στους σπουδαστές με δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι «το σχέδιο ‘‘Αθηνά’’» δεν είναι ένα ακόμα λάθος, αλλά ένα ακόμα καλά μεθοδευμένο βήμα με στόχο την υποβίβαση της Παιδείας στα πλαίσια της πολιτικής του «σοκ και δέος». ΑΝΕΡΓΙΑ 30%-ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ- ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ-ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ!!!!! Η Ελλάδα αλλάζει. Καιρός να αλλάξουμε τους σωτήρες μας πριν προλάβουν να μας ξανασώσουν.

  • ΕΙ avatar
   ΕΙ @ Μακεδόνας 19/02/2013 13:41:40

   Συμφωνώ..το μόνο που φοβάμαι είναι ότι αυτοί που, δημοσκοπικά, φαίνονται σαν σωτήρες, θα είναι ολετήρες για την Εκπαίδευση κι όχι μόνο..εκτός κι αν κάτι άλλο επανεμφανιστεί στο κόμμα της ΝΔ..

 2. euagelos avatar
  euagelos 19/02/2013 10:57:31

  Η παιδεία είναι αγαθό που προωθούν τα κυρίαρχα κράτη, ακριβώς για να έχουν πολίτες που μπορούν να τα διατηρούν κυρίαρχα. Αντιθέτως τα μη κυρίαρχα κράτη προσπαθούν να έχουν κακή παιδεία ακριβώς για να μην είναι κυρίαρχα ή για να σταματήσουν να είναι, εφόσον διατηρούν ακόμα κάποια κυριαρχία. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Η "αρετή" είναι συνέπεια της παιδείας για να μη πω ότι ταυτίζεται. Εφόσον η χώρα κατακτήθηκε, η ήδη προβληματική παιδεία, που υποβάθμιζαν συστηματικά οι έως τώρα "επιδρομείς" υπουργοί και σύμβουλοι παιδείας, αναγκαστικά είναι στο σχέδιο να διαλυθεί τελείως, ώστε να παγιωθεί η υποτέλεια που είναι συνέπεια της πνευματικής ανεπάρκειας λαού και κυβερνόντων.

  • KOSTAS70 avatar
   KOSTAS70 @ euagelos 19/02/2013 20:13:38

   +1000!

 3. aggelosview avatar
  aggelosview 19/02/2013 14:06:43

  Ο Θεοδωράκης τελικά έχει άποψη για όλα.
  36 καθηγητές για 33 μαθητές σε ΕΠΑΣ.
  Καθηγητές με 4 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα
  Γυμναστές που αρνούνται να μετακινηθούν στην πρωτοβάθμια και υπάρχουν 3 σε κάθε σχολείο.
  Δάσκαλοι που γεμίζουν τα γραφεία επειδή δεν θέλουν να υπηρετήσουν μακριά από την πόλη.
  Η Τρόικα φταίει για όλα σ΄αυτή την ευλογημένη χώρα!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ aggelosview 19/02/2013 14:37:42

   Τι σημαίνει ΕΠΑΣ;

   • aggelosview avatar
    aggelosview @ roadrunner 19/02/2013 20:42:45

    Μεταλυκειακή εκπαίδευση.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ aggelosview 19/02/2013 21:04:13

     Η ΕΠΑΣ δεν είναι μεταλυκειακή (το έψαξα).
     Καλύτερα να το ψάξεις και εσύ, τουλάχιστον πριν ασκήσεις κριτική, πάνω σε θέμα που δεν γνωρίζεις.

     • aggelosview avatar
      aggelosview @ roadrunner 19/02/2013 22:18:40

      Από τον ΟΑΕΔ:
      Οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας:
      • ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
      • η φοίτηση σε αυτές διαρκεί δύο σχολικά έτη (4 εξάμηνα)
      • οι μαθητές είναι ηλικίας 16-23 ετών και πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι της Α΄ τάξης Λυκείου
      • η αμειβόμενη πρακτική άσκηση πραγματοποιείται από 4 ή 5 ημέρες την εβδομάδα σε επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, με όρους που ορίζονται στο Συμφωνητικό Μαθητείας
      • οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για τους πρακτικά ασκούμενους μαθητές.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ aggelosview 20/02/2013 07:49:14

      Εντελώς εκτός θέματος αγαπητέ aggelosview. Ο ΟΑΕΔ εποπτεύεται από το Υπ.Εργασίας. Οι περικοπές που ψηφίστηκαν αναφέρονται στο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!!
      http://www.oaed.gr/el/2012-01-10-13-28-39/2012-01-10-13-29-29:
      "Η λειτουργα του ΟΑΕΔ διέπεται από το καθεστώς του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας. "

  • Μακεδόνας avatar
   Μακεδόνας @ aggelosview 19/02/2013 21:03:19

   Απορώ πώς δεν σε προσέλαβε ο Αρβανιτόπουλος να σώσεις την Ελλάδα!!!! Τα ίδια πάντως έλεγε και η προκάτοχος του Αρβανιτόπουλου (Διαμαντοπούλου) και βρίσκεται σήμερα στα αζήτητα.

   • aggelosview avatar
    aggelosview @ Μακεδόνας 19/02/2013 22:22:54

    Ενώ ο Αρης, ο Αρσένης, ο Ευθυμίου και η Μαριέττα πήγαν την εκπαίδευση μπροστά. Σοβαρέψου.

    • Μακεδόνας avatar
     Μακεδόνας @ aggelosview 20/02/2013 07:11:35

     Για την υπουργό της φωτοτυπίας και της αγγλικής γλώσσας ως πρώτης γλώσσας ομιλείς;;;;;

   • aggelosview avatar
    aggelosview @ Μακεδόνας 19/02/2013 22:33:31

    Ενώ τα προηγούμενα χρόνια όλα ήταν καλά. Να ψηφίσουμε όλοι ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει ο Αρσένης υπουργός Παιδείας.

    • Μακεδόνας avatar
     Μακεδόνας @ aggelosview 20/02/2013 07:21:56

     Η Διαμαντοπούλου έμεινε στάσιμη. Ποντάρισε σε άλλο άλογο! Μήπως είσαι από τους ανθρώπους που την περιστοίχιζαν;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 19/02/2013 14:23:11

  Οι περικοπές στη χρηματοδότηση της Παιδείας θα φέρουν την υποβάθμισή της, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η υποβάθμιση της Παιδείας ειδικότερα σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, θα έχει «μη-αναστρέψιμα» αρνητικά επακόλουθα στις μελλοντικές γενιές: όπως έχει πολλές φορές γραφτεί και ειπωθεί, η Ελλάδα είναι άνθρωποί της, το μέλλον της οι νέοι άνθρωποι.

  Η ανεργία και η ύφεση δεν δικαιολογούν την περεταίρω υποχρηματοδότηση της Παιδείας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας. Η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αναντικατάστατες για κάθε Ελληνόπουλο, όχι μόνο χρονικά αλλά και χωρικά.
  Η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι «χωρικά αναντικατάστατες» γιατί, σε αντίθεση με έναν άνεργο, ο οποίος έχει την σκληρή εναλλακτική, να μεταναστεύσει για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, για τον ίδιο και την οικογένειά του,
  ο μαθητικός πληθυσμός δεν μπορεί να μεταναστεύσει σε καμία άλλη χώρα, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, προκειμένου να λάβει εθνική παιδεία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εντός Ελλάδας.

  Η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι «χρονικά αναντικατάστατες» επειδή, στα Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια παρέχεται η βασική υποχρεωτική εκπαίδευση, για ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΦΟΡΑ στη ζωή κάθε Έλληνα. Κάθε ένα Ελληνόπουλο, που θα παραμείνει «αδίδακτο» στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, θα μείνει αδίδακτο για πάντα. Επειδή, πολύ απλά, δεν θα του δοθεί ποτέ ξανά, η δυνατότητα και η ευκαιρία να διδαχτεί όσα έχασε σε προηγούμενες τάξεις του σχολείου του, λόγω έλλειψης διδασκόντων, υποδομών, βιβλίων κτλ.

  Κάθε ένα Ελληνόπουλο, που θα βγαίνει «αδίδακτο» έστω και κατά ένα μέρος, θα είναι ένας ακόμη αδύναμος κρίκος, στην αλυσίδα, που ίσως, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα, σε ένα καλύτερο αύριο.

 5. ΚΩΣΤΑς Β avatar
  ΚΩΣΤΑς Β 19/02/2013 15:18:48

  προς τον aggelosview .Μίλα συγκεκριμένα που ισχύουν αυτά; Μάθε λοιπόν ότι οι ΕΠΑΣ καταργούνται.Καθηγητές και δάσκαλοι με 600 ευρώ σε όλα τα νησιά και στην μεθόριο να σιτίζονται απο τις λέσχες του στρατού που μάλλον εσύ μάλλον ούτε στον στρατό πήγες και μα΄λλον ανήκεις σε κάποια καρφολογική υπηρεσία που πιάνεις μεμονωμένες περιπτώσεις .Είναι θεμιτό να γίνονται μαθήματα σε 30 μαθητές και να γεμίζουν τα φροντιστήρια ή να γίνονται μαθήματα σε ολιμελή τμήματα και για κάθε παιδί είτε φτωχό είτε πλούσιο να ισχύουν τα πάντα;;

  • aggelosview avatar
   aggelosview @ ΚΩΣΤΑς Β 19/02/2013 21:04:17

   Τα μεμονωμένα μας οδήγησαν εδώ.

 6. satrapis avatar
  satrapis 19/02/2013 15:39:01

  γιατι ενας εκπαιδευτικος καθεται και απανταει στον καθε κομπλεξικο πρωην μαθητη του 9, που ξαφνικα ψηφισε κι απεκτησε αποψη για την εκπαιδευση; ας μας κανουν ο,τι θελουν, οσες ωρες γουσταρουν, οπου γουσταρουν, χωρις μισθο. δεν πειραζει. δεν τα κανουν σε μας. στα παιδια τους θα δουν τα αποτελεσματα, αλλα μακροπροθεσμα, δεν βιαζομαστε. ετσι ειναι η παιδεια.

  • galis avatar
   galis @ satrapis 19/02/2013 16:45:36

   Όχι στα παιδιά τους αλλά στα παιδιά μας (τα δικά τους πάνε σε ιδιωτικά σχολεία και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού).

   • ApoTel avatar
    ApoTel @ galis 19/02/2013 21:54:23

    Έτσι είναι. Για πείτε μας έναν Υπουργό Παιδείας που τα τελευταία 30 χρόνια που να έστειλε τα παιδιά του σε δημόσιο σχολείο. Τελευταία διδάξασα η Αννούλα

    • Θανάσης avatar
     Θανάσης @ ApoTel 19/02/2013 23:40:27

     Δεν είχε λεφτά για το δημόσιο γιαυτό ρε παιδιά μην την παρεξηγείτε.

 7. Θανάσης avatar
  Θανάσης 19/02/2013 23:38:51

  Εσύ στο Υπουργείο δουλεύεις? Γιατί σε βλέπω να αγχώνεσαι με το θέμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.