Στη Σουηδία θα δουλεύουν εξάωρο
06/06/2014 19:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη Σουηδία θα δουλεύουν εξάωρο

Λίγοι τυχεροί εργαζόμενοι στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας θα περιοριστούν σε έξι ώρες εργάσιμης ημέρας αυτό το καλοκαίρι, ως μέρος ενός ασυνήθιστου πειράματος της κυβέρνησης.

Η πειραματική ομάδα των εργαζόμενων θα αρχίσει το εξάωρο από την 1η Ιουλίου, ενώ μια δεύτερη ομάδα ελέγχου θα συνεχίσει να εργάζεται οκτάωρο. Η κυβέρνηση ελπίζει να ανακαλύψει εάν οι λιγότερες ώρες θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας ανά ώρα και λιγότερες αναρρωτικές άδειες. Μετά από ένα χρόνο δοκιμής, η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλους τομείς. «Ελπίζουμε το προσωπικό να παίρνει λιγότερες μέρες αναρρωτικής άδειας και να αισθάνεται καλύτερα ψυχικά και σωματικά, αφού θα έχει εργαστεί λιγότερο» δήλωσε ο Mats Pilhelm, δημοτικός σύμβουλος του Αριστερού Κόμματος στο Γκέτεμποργκ.

Ο Pilhelm είπε, επίσης, ότι η μείωση των ωρών εργασίας θα οδηγήσει σε αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων. Οι μεγαλύτερες βάρδιες, πιστεύει, απαιτούν από τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα διαλείμματα. «Κάθε φορά που κάνετε ένα διάλειμμα, χρειάζονται 10 έως 15 λεπτά για να επιστρέψετε στην εργασία, γιατί πρέπει να δείτε που είχατε μείνει» είπε, προσθέτοντας ότι ένα εργοστάσιο της Toyota στο Γκέτεμποργκ είχε δει ενθαρρυντικά αποτελέσματα μετά από τη δοκιμή του εξάωρου.

Μια ακόμη σουηδική πόλη, η Κιρούνα, πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να δοκιμάσει την εξάωρη ημερήσια εργασία. Αλλά η πόλη αποφάσισε να τερματίσει το πείραμα των 16 ετών το 2005, μετά από κάποια καταγγελία ότι η συμπιεσμένη εργάσιμη εβδομάδα στην πραγματικότητα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους εργαζομένους που προσπαθούσαν να αυξήσουν τους ρυθμούς εργασίας τους.

Η νέα πειραματική πολιτική του Γκέτεμποργκ βρίσκεται σε αντίθεση με την αμερικάνικη «κουλτούρα του υπερβολικού φόρτου εργασίας», όπου οι εργαζόμενοι συχνά ξεπερνούν τις 40 ώρες εργάσιμης εβδομάδας. Μια έρευνα του 2013 διαπίστωσε ότι οκτώ στους 10 Αμερικανούς αισθάνονται άγχος για τη δουλειά τους. Τα πιο συνηθισμένα δεινά περιλαμβάνουν τον αυξανόμενο φόρτο εργασίας και τη μείωση της ισορροπίας εργασίας-προσωπικής ζωής.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η παραγωγικότητα μειώνεται καθώς οι ώρες εργασίας αυξάνονται, αλλά στον πραγματικό κόσμο οι εφαρμογές των μειωμένων εργατοβδομάδων έχει δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Η Γαλλία θεωρείται κάτι σαν πρωταθλητής στο δικαίωμα του εργαζομένου στον ελεύθερο χρόνο. Πρόσφατα, η χώρα ενέκρινε σύμβαση εργασίας που υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε εταιρείες συμβούλων και τεχνολογίας να «αποσυνδεθούν από τα μέσα επικοινωνίας» που έχουν σχέση με τη δουλειά τους προς το τέλος της εργάσιμης ημέρας. Και παρότι η Γαλλία είναι μερικές φορές γνωστή ως «γη των 35 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας», η πραγματικότητα είναι συχνά εντελώς διαφορετική. Για παράδειγμα, το 50 τοις εκατό των εργατών δούλευε υπερωρίες το 2010, ενώ ένα δημοσίευμα του Reuters διαπίστωσε ότι τα μεσαία στελέχη στη Γαλλία εργάστηκαν κατά μέσο όρο 44 ώρες την εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί εργάζονται κατά μέσο όρο 394 ώρες λιγότερες από τους Αμερικανούς κάθε χρόνο και καταφέρνουν να έχουν την τέταρτη πιο παραγωγική οικονομία του κόσμου. Αλλά ακόμη και εκεί, ορισμένες εταιρείες επαναδιαπραγματεύονται σιωπηλά τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Εάν το τελευταίο πείραμα της Σουηδίας πετύχει, πολλοί εργοδότες ανά τον κόσμο θα μπορούσαν να πάρουν ένα μάθημα από την σκανδιναβική εφευρετικότητα. Αλλά μην ελπίζετε και πολλά… Η Σουηδία είναι ήδη μια χώρα με τις λιγότερες ώρες εργασίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα, παρεμπιπτόντως, είναι η δεύτερη χώρα στη λίστα με τις περισσότερες ώρες εργασίας το 2012, μετά το Μεξικό.

http://www.huffingtonpost.com/2014/06/05/sweden-work-hours_n_5446579.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 07/06/2014 12:19:42

  Οι κοινωνίες βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους (ή προσπαθούν) αναλόγως με την κουλτούρα τους, τη νοοτροπία τους, τη στάση ζωής των προσώπων που τις αποτελούν, τις σχέσεις των ανθρώπων με τους συνανθρώπους τους, αλλά και το... πολίτευμα.

 2. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 07/06/2014 12:48:18

  Η τεχνολογική πρόοδος της ανθρωπότητας μετά την εφαρμογή του 8ώρου ήταν ιλιγγιώδης. Ο άνθρωπος θα ωφεληθεί από την πρόοδο αυτή; Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και όσον αφορά το επίπεδο ζωής του! Και επίπεδο ζωής σημαίνει εργασία, αμοιβή, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΩΡΕΣ. Από την δυνατότητα του Ανθρώπου να έχει ελεύθερες ώρες προέρχεται ο Πολιτισμός. Είναι πλούσιος αυτός που ΔΕΝ έχει ελεύθερο χρόνο;! Όσον αφορά τις υπερωριακές απασχολήσεις που επιβαλλουν οι εταιρείες στα στελέχη τους, είναι σαν να πελεκάνε τα πόδια τους. Η απόδοση είναι πολύ χαμηλή και επηρεάζει και την απόδοση της επόμενης μέρας προς τα κάτω... Γενικά η μέγιστη απόδοση λαμβάνεται από 6ωρη εργασία, χωρίς εντατικοποίηση!Τα έχω ζήσει... Ποιο στέλεχος όμως θα το προτείνει στη Διοίκηση;! Και από τη Διοίκηση ποιος θα το εισηγηθεί στους Μετόχους; Άσε που έχουν και το προτεσταντικό "πρέπει να ιδρώσεις μέχρι το βράδυ για να πας στο Παράδεισο" που υπάρχει σε ολόκληρη τη κοινωνία της Βόρειας Ευρώπης... Δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη το σκεπτικό αυτών των κοινωνιών και πόςο της επηρεάζει για να θέσουμε και τις απόψεις του δικού μας πολιτισμού...Μας αφήνουν όμως οι ξεπερασμένες ιδεολογίες περί δικτατορίας των Εργατών ή δικτατορίας του Εθνικιστικού κόμματος;...

  • eee avatar
   eee @ ΓΓΣ 11/06/2014 13:50:15

   επισης το αλλο που εχουν ειναι η αποδοτικοτητα. οτιδηποτε δεν χρειαζεται απλα δεν υπαρχει. Ενα νουμερο για τα παντα, απο λογαριασμο σε τραπεζα μεχρι εφορια. Πουθενα μετρητα ολα με καρτες. Οτι μπορει να συντομευθει και δεν ειναι ουσιαστικο συντομευετε και στον ιδιωτικο και στο δημοσιο τομεα. Οι ανθρωποι ειναι απλα ουσιαστικοι και ξερουν να δουλευουν. Εδω περα εφευρισμαμε ή διατηρουμε αχρηστες δουλειες και διαδικασίες μονο και μονο για να εχουμε πελατειακες σχεσεις. Σας βαζω ενα ευκολο παραδειγμα: τα μη αυτοματα διοδια σε εθνικους δρομους και αττικες οδους, ιδιωτικα πλεον.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/06/2014 16:43:06

  ωράια, εδώ (μας) δουλεύουν 12ωρο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.