ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους καθηγητές Πανεπιστημίων
29/12/2014 21:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους καθηγητές Πανεπιστημίων

Τελικά ποιος εργαζόμενος στο Δημόσιο θα πληγεί από τα Μνημόνια; Μήπως τα μεγαλύτερα... κορόιδα είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που τους περικόπηκαν οι μισθοί και δεν πρόκειται να δουν φως στον ήλιο;

Τελικά ποιος εργαζόμενος στο Δημόσιο θα πληγεί από τα Μνημόνια; Μήπως τα μεγαλύτερα... κορόιδα είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που τους περικόπηκαν οι μισθοί και δεν πρόκειται να δουν φως στον ήλιο;

Οι ένστολοι δικαιώθηκαν και παίρνουν κάποια λεφτά, έστω και αναδρομικά. Οι δικαστικοί επίσης είναι σα να μην... πέρασαν κρίση και να ζουν στο 2012. Και τώρα με απόφαση του ΣτΕ έρχονται και οι πανεπιστημιακοί να προστεθούν στους δικαιωμένους, και μπράβο τους. Η απόφαση – σοκ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών και των επιδομάτων που έγιναν στους καθηγητές των Πανεπιστημίων και γενικότερα στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ.

Πάντως, η επίμαχη απόφαση έχει εφαρμογή για όλους τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, κ.λπ. από χθες που δημοσιεύθηκε και δεν έχει αναδρομική εφαρμογή για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αναδρομική εφαρμογή από 1.8.2012 έχει η επίμαχη απόφαση μόνο για τους τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Τρία μέλη του ΔΕΠ ζητούσαν με την προσφυγή τους να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις αποδοχές τους αναδρομικά ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016) και η από 14.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Οι καθηγητές υποστήριζαν ότι οι αποδοχές τους μετά και τις προηγούμενες αλλεπάλληλες μειώσεις (βάση προγενέστερων νόμων) δεν επαρκούν για την άσκηση των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων, ούτε όμως και για να καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσης τους.

Έτσι, λοιπόν, από εδώ και στο εξής οι καθηγητές θα πληρώνονται χωρίς περικοπές και το ερώτημα είναι που θα βρει ο προϋπολογισμός τα επιπλέον κονδύλια; Μπαίνει ή όχι βόμβα στα δημόσια ταμεία; Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές πώς θα πληρώσει όλα αυτά τα χρήματα; Θα βάλει νέους φόρους στους υπόλοιπους;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 01/01/2015 10:44:06

  Οι απόφάσεις αυτές είναι εγκληματικές. Καταδεικνύουν το χαρακτήρα κράτους σοβιετίας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Καταδεικνύουν τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σήψη και την κατάρρευση. Καταδεικνύουν γιατί είναι αναγκαία η εφαρμογή πολιτικής σκληρών μεταρυθμίσεων αρχής γενομένης από τη ριζική αναθεώρηση του συντάγματος. Απαιτείται πρώτιστα δραστικός περιορισμός - ποσοτικός και θεσμικός - του δημοσίου και της εκτελεστικής εξουσίας. Πρέπει η χώρας μας πλέον να περάσει από το νυν καθεστώς πρωθυπουργικής δικτατορίας σε καθεστώς αστικής δημοκρατίας.

  • cynthia avatar
   cynthia @ Μανιάτης 01/01/2015 14:54:21

   Δεν είναι μόνο εγκληματικές αποφάσεις αλλά κ "ανήθικες" με την ευρεία έννοια του όρου . Αλλοι να πένονται έως εσχάτων και άλλοι να διατηρούν εν πολλοίς το οικονομικό τους επίπεδο . Δεν πάμε πουθενά έτσι . Απόλυτη η αναγκαιότητα η συνταγματική αναθεώρηση .

 2. cynthia avatar
  cynthia 01/01/2015 14:59:19

  Η αρχή της ισονομίας των πολιτών τι γίνεται ? Πάει περίπατο ? Η ισχύει μόνο γιά λίγους εκλεκτούς ?

 3. τεφαρίκι avatar
  τεφαρίκι 01/01/2015 21:01:40

  Προφανώς σε κάποια απόρρητα άρθρα του Συντάγματος αναφέρονται οι μισθοί σε ευρώ που θεωρούνται εύλογοι, για να θεωρηθεί ότι τηρείται η πρόβλεψη της "ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής" τους, καθώς και της "αρχής της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη". Είτε αυτό, είτε οι κ. δικαστές δεν έχουν μάθει για την αναλογική ...καταβαράθρωση των μισθών και των εισοδημάτων των λοιπών εργαζομένων και ότι αξιωματικά ότι αύξηση μισθού πήρε κάποτε κάποιος από ορισμένες κατηγορίες πατρικίων-εργαζομένων (δικαστές, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί κλπ) ήταν η ελάχιστη απολύτως δικαιολογημένη, άρα οποιαδήποτε μείωση είναι "αντισυνταγματική", δε πα να ψοφάνε όλοι οι άλλοι, δε πα να κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις και να μένουν χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και άρα και χωρίς φορολογικά έσοδα τα ταμεία του δημοσίου που θα πρέπει να πληρώσουν τους μισθούς των παραπάνω πατρικίων... Παράνοια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.