ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων
13/06/2014 21:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων

Δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι πέντε αποφάσεις με βάση τις οποίες έχουν δικαιωθεί οι ένστολοι όλων των Σωμάτων, καθώς έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών σε εν ενεργεία και απόστρατους, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2012.

Σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ' επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.

Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι oι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος».

Ακόμη αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις ότι από τις επιταγές των άρθρων 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές, το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε άλλο σημείο των αποφάσεων αναφέρεται ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο, υπερβαίνουν «το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

«Οι περικοπές του επιβλήθηκαν με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν «το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη» αναφέρουν οι δικαστικοί λειτουργοί και κατά συνέπεια η επίμαχη απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ένστολων, εν ενεργεία και συνταξιούχων, είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ ύστερα από προσφυγές που είχαν ασκήσει επτά φορείς:

 • Η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Εβρου και Στερεάς Ελλάδος),
 • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
 • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,
 • Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,
 • Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,
 • Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και
 • Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 14/06/2014 11:35:02

  Ωραία η ξανθιά αστυνομικός.

  • airman avatar
   airman @ Άπαντα Επιστάμενος 14/06/2014 17:27:07

   Να φορολογηθεί;

 2. ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΝΣΤΟΛΟΣ avatar
  ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΝΣΤΟΛΟΣ 14/06/2014 15:04:10

  Μην σας φαινεται παραξενο αφου το ειχε υποσχεθει ο Σαμαρας οτι θα προστατεψει τους ενστολους αλλα ομως δεν ειπε οτι μεσω ΣτΕ τωρα περιμενω να δω τι θα κανει η κυβερνηση θα τα επιστρεψει? Να ξερω & εγω πως θα πληρωνω απο δω & περα τις υποχρεωσεις μου προς το κρατος.

 3. συνταξιούχος ΔΕΗ avatar
  συνταξιούχος ΔΕΗ 14/06/2014 17:00:33

  και το χαρατσι της ΔΕΗ το είχε κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικό. και τις απολύσεις των καθαριστριών είχε κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικό. και πολλά άλλα. το θέμα είναι ποιός ακούει το ΣτΕ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.