Σοβαρή εμπλοκή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξαιτίας των ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία
07/09/2015 21:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοβαρή εμπλοκή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξαιτίας των ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία

Η αμερικανική πρεσβεία εξακολουθεί να πιέζει την Ελλάδα να κλείσει το FIR της για τα ρωσικά αεροσκάφη που, ήδη, καθημερινώς, από την αρχή του μηνός, πετούν προς Συρία.

Ασφυκτικές πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις ΗΠΑ για να κλείσει τον ελληνικό εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη που πετούν προς τη Συρία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι ο επίσημος παραλήπτης των αμερικανικών πιέσεων, διαρρέει ότι «το αμερικανικό αίτημα εξετάζεται», πλην όμως, η Ελλάδα έχει ήδη δώσει άδεια για υπερπτήσεις στα ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία ήδη από 1ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιούν καθημερινώς πτήσεις προς τη Συρία. Να σημειωθεί πως η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα αεροσκάφη της μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ οι αμερικανοί –ανεπισήμως- κάνουν λόγο για μεταφορά εξοπλισμού προς το καθεστώς Άσαντ, καθώς και ρώσων κομμάντος.

Το ρωσικό αίτημα υποβλήθηκε στις ελληνικές Αρχές στο τέλος Αυγούστου και έγινε δεκτό. Με αυτό η Μόσχα ζητούσε να επιτραπούν πτήσεις από την 1η έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Έως τώρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, καθημερινές είναι οι ρωσικές υπερπτήσεις, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός τους. Άρα, καθίσταται σαφές ότι το πρώτο διάστημα θα πραγματοποιηθεί –αν δεν έχει γίνει κιόλας- ο μεγαλύτερος όγκος των πτήσεων.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι η είδηση περί αμερικανικών πιέσεων στην Αθήνα, βγήκε από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, RIA Novosti, με τον τίτλο: «Η Ελλάδα αρνείται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις». Λίγο μετά, το ελληνικό ΥΠΕΞ, για να ισορροπήσει τις εντυπώσεις, διέρρεε «ξερά» ότι απλά «εξετάζεται το αμερικανικό αίτημα» και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, είναι ότι και μέσα στο καλοκαίρι, έγιναν, με την έγκριση της προηγούμενης κυβέρνησης, αρκετές πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών προς τη Συρία.

Οι Ρώσοι επιλέγουν το «δρομολόγιο» από το FIR Αθηνών, κυρίως διότι είναι το πλέον ασφαλές. Μπορούν να πετάξουν και από την Τουρκία, αν και ο εναέριος χώρος εκεί (Τουρκίας – Συρίας) είναι επικίνδυνος. Και το πιο σοβαρό: Η Τουρκία στο παρελθόν έχει αναγκάσει σε προσγείωση ρωσικό αεροσκάφος, που, σύμφωνα με την Άγκυρα, μετέφερε όπλα στον Άσαντ.

Κρίσιμη περίοδος

Η εμπλοκή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία ότι στέλνει στρατό στη Συρία για να ενισχύσει τον Άσαντ. Το είπε, άλλωστε, προ ημερών, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρρυ, στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο τελευταίος, βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντησε ότι η Ρωσία απλά ενισχύει με προσωπικό τη ναυτική βάση της, στην Ταρτούς της Συρίας.

Ταυτόχρονα, στα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και στα social media, εμφανίζονται ολοένα περισσότερες πληροφορίες για ενεργή συμμετοχή ρωσικών δυνάμεων στις μάχες κατά του ISIS. Μάλιστα, προ ημερών είδαν το φως της δημοσιότητας πάρα πολλές φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει μαζικά σε ρωσικές ιστοσελίδες social media, ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία.

Οι Ρώσοι είναι κιόλας στη Συρία;

Σύμφωνα με αντιπολιτευτικά –στον Πούτιν- ρωσικά ΜΜΕ, σε τουλάχιστον μια περίπτωση, στην πόλη Λατάκια, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παίρνουν μέρος σε μάχες, στο πλευρό των μονάδων του Ασσαντ. Να σημειωθεί πως στις 12 Αυγούστου, το site της συριακής αντιπολίτευσης, Syria.net, έκανε λόγο για Ρώσους στις μάχες στη Λατάκια. Κάτι, στο οποίο αναφέρθηκε και η εφημερίδα The Times, στις 3 Σεπτεμβρίου. Στις 21 Αυγούστου είδαν το φως της δημοσιότητας στα social media φωτογραφίες του ρωσικού πλοίου, «Νικολάϊ Φίλτσενκοφ», με στρατιώτες και εξοπλισμό, να περνά τον Βόσπορο με κατεύθυνση τη Συρία.

Την ίδια περίοδο, το ισραηλινό site, Ynet, δημοσίευσε πληροφορίες από «ανώνυμους, Δυτικούς διπλωματικούς κύκλους», ότι η Ρωσία ξεκινάει ανοικτά να ενισχύει το καθεστώς Άσαντ, και μάλιστα ότι έχει μεταφέρει στη χώρα στρατιώτες, εξοπλισμό, μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα. Την ίδια περίοδο, η συριακή εφημερίδα (όργανο του Ασαντ) έγραφε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει στην πόλη Ντζάμπα, νότια της Λατάκιας, στρατιωτική βάση, που θα προστεθεί στην υπάρχουσα, ναυτική, στην Ταρτούς. Κύκλοι της συριακής αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι εκεί υπάρχουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαψεύδει ότι ρωσικές δυνάμεις παίρνουν μέρος στις μάχες στη Συρία, ενώ, ενδιαφέρον έχει, ότι το ΝΑΤΟ έως τώρα σιωπά. Ρώσοι αναλυτές και δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι, εάν πράγματι οι ρωσικές δυνάμεις είναι στη Συρία, αυτό θυμίζει τη μέθοδο του «υβριδικού πολέμου» που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και στην περίπτωση της Ουκρανίας (Ανατολική Ουκρανία). Πολύ περισσότερο, ότι η είσοδος στη Συρία δεν αποτελεί παρά ένα νέο «σχέδιο υβριδικού πολέμου» της Μόσχας.

Ενόψει της γενικής συνέλευσης στον ΟΗΕ

Στις 15 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, θα πάρει μέρος και ο Βλαντιμήρ Πούτιν. Είναι η πρώτη στα τελευταία δέκα χρόνια, στην οποία θα μετάσχει (!). Κατά εκτιμήσεις στον ρωσικό Τύπο, με την ανοικτή εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, ο Πουτιν θέλει, ενόψει της γενικής συνέλευσης, να στείλει μήνυμα στη Δύση ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους στη μάχη για την εξόντωση του ISIS. Πολύ περισσότερο, ότι είναι η μοναδική, η οποία διαθέτει επιτόπου επίγειες δυνάμεις, αλλά και αεροπορικές, και μπορεί να εκτελέσει την αποστολή, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τις άλλες Δυτικές δυνάμεις, οι οποίες διστάζουν να στείλουν εκεί χερσαίες δυνάμεις.

Ο Ρωσία θέλει να δείξει ότι στην πράξη, και στο πεδίο της μάχης, διαμορφώνει μια νέα συμμαχία δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών (π.χ. με τον Άσαντ που τελευταία έχει πετύχει νίκες, την «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου), ενισχύοντάς τες με σοβαρά οπλικά συστήματα. Εκτός των άλλων, ως αιχμή του δόρατος για τις χερσαίες επιχειρήσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν. Γι’ αυτές τις «υπηρεσίες» της προς τη Δύση, η Ρωσία θα μπορούσε να αποσκοπεί σε ανταλλάγματα στο ουκρανικό ζήτημα και στην άρση του Δυτικού εμπάργκο.

Sukhoi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 08/09/2015 09:08:36

  Καιρός ήταν να υπάρξει επί τέλους ισχυρή παρέμβαση στα αίσχη που συμβαίνουν καθημερινά στην περιοχή και που οι ...πολιτισμένες Ευρωπαραδουλεύτρες παρατηρούν παθητικά και αμέτοχα μιάς και το ...Βορειοατλαντικό τους αφεντικό κανονίζει και μοιράζει τα ''λάφυρα'', αναλόγως.... Μακάρι να στέλνει στρατό στη Συρία ο Πούτιν και μακάρι να στηριχτεί ο Άσαντ ώστε να σταματήσει η επέλαση του Isis και να ισοπεδωθούν οι παρανοϊκοί μισάνθρωποι. H στάση των Η.Π.Α γι ακόμα μιά φορά, αποκαλύπτει τον σκοτεινό τους ρόλο όσον αφορά την αποσταθεροποίηση της περιοχής και τον βίαιο εκπατρισμό των γηγενών πληθυσμών από τις πατρίδες τους, ώστε να εξασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος από τους διεθνείς μεγαλοκομπιναδόρους. Όσο κι αν σκούζουν σήμερα υποκριτικά διαμαρτυρόμενοι που τους χαλάνε τα σχέδια, δεν κρύβεται η εγκληματική τους ανάμειξη. Το ''Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι'', αποδεικνύεται τελικά πάντα επίκαιρο και διαχρονικό.

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 08/09/2015 09:11:50

  Οι Αμερικανικές απαιτήσεις είναι απολύτως εύλογες: τυχόν συνδρομή της Ρωσίας προς την κυβέρνηση της Συρίας μπορεί να εμποδίσει την επικράτηση του ISIS και την σφαγή των Συρίων. Και μετά, πώς θα μπούνε αυτοί να «απελευθερώσουν» και να φτιάξουν και τον Καταριανό τον αγωγό;

 3. κατωυποστάθμης avatar
  κατωυποστάθμης 08/09/2015 09:53:08

  κάποτε ο αληθινά σπουδαίος Reagan αποκαλούσε την ΕΣΣΔ ως δύναμη του κακού και ισως να μην ειχε πολύ άδικο ,τωρα ομως ο σατανάς οπως χρόνια οι Πέρσες τους αποκαλούν και η δύναμη του απόλυτου κακού ειναι δυστυχώς οι ΗΠΑ κοιτάξτε γύρω και πέστε το, ειναι κάποιος πόλεμος που αυτοί δεν βάλαν το χεράκι τους; και μην πεί κανείς οτι απλά γίνονται αιματηρές επαναστάσεις τοπικού χαρακτήρα ,που εχει εμπλακεί η σύγχρονή Αγία Ρωσία; σε χώρες που δεν της πέφτει λόγος ,η υπόθεση της Οσετίας Ουκρανίας και ισως Υπερδνειστερίας ειναι άλλο και άπτεται των δικαιωμάτων του Ρωσικού η wannabe Ρωσικού λαού οπως επραξαν οι ΗΠΑ, οχι πολύ παλαιά, με Τέξας και ολη την νότια πλευρα τους αρπάζοντας την απο το Μεξικό ,η δε προστασία που απολαμβάνουμε εμείς οι υποτακτικοί τους ειναιι του στύλ ...μην πολυμιλάς και ζητάς μην βάλω τον κακό γειτονα σύμμαχο μου να σε κάνει ζημιά ,χαίρω πολύ κύριε

 4. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 09/09/2015 03:02:02

  Μπράβο στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, τότε!

 5. δεξιος αγωνιστης avatar
  δεξιος αγωνιστης 09/09/2015 17:11:37

  Μπραβο σε ολα,αρκει να μην πληρωσουμε εμεις οι κακομοιρηδες ως λαος,τις διαφορες των ισχυρων,γιατι οπως βλεπετε μας χρησιμοποιουν προς το παρον.Μετα που μας ειδαν ,που μας ξερουν.Αυτοι που το παιζουν ηρωες και συμβουλευουν το ελευθερας για τους Ρωσους αν αυριο γινει καμμια συρραξη εναντιον μας θα φυγουν νυκτα γιατι θα το ξερουν.Αλλοιμονο στους Ελληνες που θα κοιμουνται μακαριως.Το καλλιτερο θα ηταν απ την πλευρα μας η ουδετεροτητα.Ποτε δεν μας στηριξαν οι Ρωσοι στα δυσκολα απο εποχης μεγαλης Αικατερινης,με τον Λαμπρο Κατσωνη κλπ.Το συγκεκριμενο παντως ζητημα σε κανενα καναλι δεν το αναδεικνυουν,παροτι τοσο σοβαρο.Τυχαιο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.