27/06/2013 17:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκουριές: Προσωρινή διαταγή ΣτΕ για συνέχιση των έργων στα ορυχεία χρυσού

Δεκτό έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που ζητούσε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για να συνεχιστούν τα κατασκευαστικά έργα για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας, στα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η εν λόγω εταιρεία και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής και ζητούσαν να ακυρωθεί και ανασταλεί το σήμα της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας, με το οποίο ζητούσε τη διακοπή των έργων.

Η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία θα συνεχιστούν τα έργα ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τις εργασίες εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι τα επίμαχα έργα αφορούν εκσκαφές και την κατασκευή βάθρων για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του μεταλλείου χρυσού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νατάλης avatar
  Νατάλης 27/06/2013 18:56:11

  Η Υπηρεσία Δόμησης (πρώην πολεοδομία) είναι προφανές πως δεν μπορεί να εκτελέσει ορθά τις αρμοδιότητές της. Αν έκανε αυτοψία και διαπίστωσε αυθαίρετες εργασίες (κατά την άποψή της), θα έπρεπε στην έκθεση αυτοψίας να έδινε τη δυνατότητα ένστασης από μέρους των ιδιοκτητών. Τότε θα διαπίστωνε πως οι εργασίες είναι καθόλα νόμιμες διότι οι εγκαταστάσεις σε λατομεία-μεταλλεία δεν ελέγχονται, ούτε αδειοδοτούνται από τις κατατόπους πολεοδομίες αλλά από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης.
  Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν έχουν ούτε δόμηση, ούτε κάλυψη. Πρόκειται συνήθως για ικριώματα τα οποία στηρίζουν ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
  Για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας λατομείου/μεταλλείου απαιτούνται όλες οι μελέτες πολιτικού μηχανικού και ηλεκτρολόγου/μηχανολόγου μηχανικού. Οι δε νόμιμες αμοιβές υπολογίζονται σύμφωνα με αναλυτικό προϋπολογισμό.
  Η επίκληση του άρθρου 4 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού μάλλον είναι προσχηματική. Αντιγράφω:
  ''4.1.β. Εκσκαφές, επιχώσεις, επιστρώσεις, διαμορφώσεις οικοπέδων και γηπέδων με σκοπό τη δόμηση''. Αν είδαν εκσκαφές, ποιά είναι η δόμηση; Τα μηχανήματα;
  ''4.1.γ Τοποθέτηση ικριωμάτων.'' Τα ικριώματα στη γλώσσα της οικοδομής είναι οι σκαλωσιές. Τα ικριώματα των μεταλλείων είναι μεταλλικές κατασκευές που απέχουν κατά πολύ από τις απλές σκαλωσιές.
  ''4.1.ζ Κατασκευή και προσθήκη οποιασδήποτε μορφής εγκατάστασης, που δεν ορίζεται με τις παραγράφους 2 και 3". Μάλλον εδώ είναι το "ζουμί" της υπόθεσης. Η διατύπωση είναι τόσο γενική που καλύπτει τα πάντα και τίποτα. Πουθενά στον Ν.Ο.Κ. δεν υπάρχει αναφορά σε μεταλλεία, λατομεία κτλ καθώς και στις αδειοδοτήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αναρωτιέμαι αν οι συντάκτες του συγκεκριμένου άρθρου έχουν δουλέψει στη ζωή τους και γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που αδειοδοτούν.
  Είναι άλλο ζήτημα η νομιμότητα ή μη των εργασιών στο μεταλλείο και άλλο ζήτημα η αδειοδότηση.
  Με τον Ν.Ο.Κ. ο νομοθέτης προσπάθησε να βάλει τάξη, όπως μπορούσε στο θέμα των οικοδομών. Για παράδειγμα, με το νόμο αυτό καταργήθηκε στην ουσία η Ναοδομία και όλοι οι ιεροί ναοί πρέπει να αδειοδοτούνται από τις υπηρεσίες δόμησης. Για τις υπόλοιπες κατασκευές υπάρχει νομικό κενό, αφού δεν αφαιρέθηκε η δυνατότητα του υπουργείου Ανάπτυξης να αδειοδοτεί τέτοιες εγκαταστάσεις.
  Κάποια στιγμή, στο μέλλον ίσως αποκτήσουμε σωστή δημόσια διοίκηση, η οποία θα στηρίζεται σε απλούς, σαφείς και κατανοητούς νόμους, ώστε οι έλεγχοι θα πραγματοποιεί να μη φτάνουν μέχρι το Σ.τ.Ε.

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Νατάλης 27/06/2013 19:06:27

   Τι τα θες τι τα γυρευεις φιλτατε !Οι προσφευγοντες καποιο δοντι συριζαιικο ειχαν στην πολεοδομια και προχωρησαν στην αυθαιρετη ενεργεια τους .Το θεμα ειναι εαν τωρα πρεπει να ξηλωθει ολη η πολεοδομια απο την θεση της για παραβαση καθηκοντος και να μετατεθει συν γυναιξι & τεκνοις στο Καστελοριζο να ελεγχει τις βραχοπαραλιες του νησιου .

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ Ραβινος 27/06/2013 19:40:21

    Υπάρχει και η Γυάρος και η Μακρόνησος για τους αντιφρονούντες Ραβίνε.
    Άντε στο τσακίρ κέφι και κανένα Γκουλάγκ.
    Όποιος διαφωνεί με το να γίνει πειραματόζωο για να ελεγχθεί η επίδραση τοξικών ουσιών επάνω του με το καλό μπορεί να γίνει με το ζόρι...
    Μου αρέσει η λογική σου!

   • Νατάλης avatar
    Νατάλης @ Ραβινος 27/06/2013 20:37:40

    Επειδή οι συνάδελφοι μηχανικοί στις πολεοδομίες και στις τεχνικές υπηρεσίες, τρέμουν πλέον την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη για οποιοδήποτε λόγο, πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Αλλιώς θα δούνε την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο.
    Γιατί να προβληματισθεί λοιπόν ο υπάλληλος περί της νομιμότητας ή μη των εργασιών στα μεταλλεία; Τα βγάζει αυθαίρετα και δεν πρόκειται να τον πειράξει κανένας εισαγγελέας για παράβαση καθήκοντος ή πλημμελή εφαρμογή του.

 2. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 27/06/2013 19:51:50

  Αθάνατη Ελλαδάρα με τα ωραία σου....
  Μέχρι να ανεβεί στα βουνά για να διαπιστώσει παραβάσεις σε εκσκαφές το προσωπικό της πολεοδομίας είχε κλειστά μάτια και αυτιά.
  ετσι δεν αντελήφθη όλες τις βαριές πολεοδομικές παραβάσεις με αυθαίρετα ,κατοικίες στα δάση, ξενοδοχεία στο κύμα και όλα τα ωραία της ωραίας χαλκιδικής.
  Δεν υπάρχει σωτηρία για το καραγκιόζ-τσαντίρ μας που παριστάνει το ευρωπαικό κράτος...
  Ακόμη είμαστε στο 1950..το κράτος είμαι εγώ ,και εάν δεν φέρεις χαρτιά και άδειες ότι δεν είσαι ελέφαντας με πουά αυτιά και κίτρινη ουρά θα σε τυλίξω σε μιά κόλα χαρτί και άντε να ξεμπλέξεις.
  Εκτός και αν υπάρχει άφθονο λαδάκι αγιασμένο και τονωτικό που θα ανοίξει τα κελιστά ματάκια και αυτάκια ,μετα το πέρας των εργασιών φυσικά, των άτεγκτων διοικητικών μηχανισμών του καραγκιόζ -κρατιδιστάν μας.
  Είμαστε ένα υπέροχο τρελοκομείο με τις ταμπέλες ανάποδα....
  Ανοίξτε τα τρελλάδικα να βγούν τουλάχιστον οι κανονικοί τρελοί έξω μήπως και δουλέψει καλύτερα το μαγαζί.

 3. monson avatar
  monson 27/06/2013 20:14:30

  Δηλ για να καταλαβω οταν βγαινουν αποφασεις που δεν καλυπτουν τα αριστερα χνωτα αυτης της χωρας οι αποφασεις να μην εφαρμοζονται? ειλικρινα ζουμε στην Ζουαζιλανδη δεν θα παμε ποτε μπροστα .

 4. mara M. avatar
  mara M. 27/06/2013 21:01:58

  Τώρα δηλαδή έχει αξία η απόφαση του ΣτΕ; Γιατί προηγούμενες αποφάσεις τις έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

  • σοφοκλής avatar
   σοφοκλής @ mara M. 28/06/2013 01:50:15

   Ποιές αποφάσεις;

 5. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 28/06/2013 06:08:57

  Αν και δεν γνωρίζετε το θέμα μου αρέσει η βεβαιότητά σας και η φαντασιακή σας προσέγγιση. Η υπόθεση αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού.

  • Νατάλης avatar
   Νατάλης @ Ανώνυμος 29/06/2013 07:51:25

   Ανώνυμε δώσε μας τα φώτα σου, αφού εσύ κατέχεις την αλήθεια. Πες μας όμως και ποιός είσαι, τι φοβάσαι;

 6. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 28/06/2013 08:11:52

  Να δω τωρα αυτους που ουρλιαζουν για δημοκρατια αν θα σεβαστουν την αποφαση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.