Σβήστηκαν τα δάνεια εργαζόμενης
μητέρας…
16/03/2014 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σβήστηκαν τα δάνεια εργαζόμενης μητέρας…

Με προσωρινή διαταγή, η δικαστής όρισε μηδενικές καταβολές και απαγόρευσε οποιοδήποτε καταδιωκτικό μέτρο κατά της κύριας κατοικίας της δανειολήπτριας

Είδε τη ζωή της να καταστρέφεται. Διαζευγμένη, με δύο ανήλικα παιδιά και στις πλάτες της δύο στεγαστικά δάνεια και μία πιστωτική κάρτα. Η 40χρονη δανειολήπτρια ένιωθε τη θηλιά να τυλίγεται γύρω από το λαιμό της. Οι τράπεζες ζητούσαν την αποπληρωμή των δανείων, αδιαφορώντας πλήρως για την οικτρή οικονομική και οικογενειακή κατάστασή της. Η λύτρωση ήρθε από το Ειρηνοδικείο Κοζάνης, η δικαστής του οποίου με μία πραγματικά γενναία απόφαση την απάλλαξε από τα δάνεια!

Η δικαστική «ανάσα» στην εργαζόμενη δανειολήπτρια, ιδιωτική υπάλληλο και μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Το Ειρηνοδικείο Κοζάνης, με προσωρινή διαταγή, όρισε μηδενικές καταβολές και απαγόρευσε οποιοδήποτε καταδιωκτικό μέτρο κατά της κύριας κατοικίας της.

Τι λέει το σκεπτικό

Ειδικότερα, η δανειολήπτρια, της οποίας οι οφειλές ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 220.000 ευρώ, απευθυνόμενη στο δικαστήριο ζήτησε να προστατευτεί η κύρια κατοικία της χωρίς την καταβολή προς τις τράπεζες των ελάχιστων και προβλεπόμενων μηνιαίων δόσεων από το νόμο 4161/2013, που τροποποίησε το νόμο Κατσέλη.

Το δικαστήριο, αν και η δανειολήπτρια εργάζεται σήμερα στον ιδιωτικό τομέα και έχει εισοδήματα από την εργασία της ανερχόμενα στο ποσό των 550 ευρώ, κρίνοντας ότι αυτά είναι πολύ χαμηλά και καθώς είναι διαζευγμένη και έχει την επιμέλεια των δύο ανηλίκων τέκνων της, τα οποία λόγω της ηλικίας τους έχουν αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες, την απάλλαξε από την καταβολή οποιουδήποτε ποσού για τις οφειλές της.

Η σημαντικότητα της συγκεκριμένης απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι όρισε μηδενικές καταβολές σε δανειολήπτρια με εισόδημα! Συνήθως, στη συντριπτική πλειονότητα των αποφάσεων, μηδενικές καταβολές συναντώνται σε περιπτώσεις είτε χρόνιας ανεργίας είτε ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων υγείας των οφειλετών.

Οι μηνιαίες δόσεις προς τις τράπεζες ορίστηκαν με το άρθρο 5 παρ. 2 ανάλογες με την οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη και πάντως όχι μικρότερες του 10% επί της τελευταίας ενήμερης οφειλής και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερο από 40 ευρώ μηνιαίως. Κατ’ εξαίρεση, προσωρινές διαταγές ορισμού πολύ μικρών δόσεων ή μηδενικών έχουν εκδοθεί από τα ειρηνοδικεία της χώρας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 5 σε περιπτώσεις χρόνιας ανυπαίτιας ανεργίας ή ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων υγείας των οφειλετών.

Η 40χρονη εργαζόμενη δανειολήπτρια δέχθηκε ως «μάννα εξ ουρανού» την απόφαση και μπορεί πλέον να μεγαλώσει και να συντηρήσει τα ανήλικα παιδιά της, χωρίς το βραχνά των τραπεζών και το «κυνήγι» από τις διάφορες εισπρακτικές εταιρίες.

Ατελείωτες ουρές

Γεγονός παραμένει πως χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές υποχρεώσεις τους εξαιτίας των επιπτώσεων της πολύχρονης οικονομικής κρίσης αναζητούν καταφύγιο στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη, που θεωρείται πιο «ευγενικά προσκείμενος» προς το δανειολήπτη.

Στη Θεσσαλονίκη καθημερινά σχηματίζονται ουρές στα δικαστήρια προκειμένου να κατατεθούν οι σχετικοί φάκελοι υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του -όπως αποκαλείται- «νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο δικαστήριο για την προσωρινή διαταγή ορίζεται μέσα στο καλοκαίρι του 2014, ενώ το κανονικό δικαστήριο παίρνει πλέον δικάσιμο για το 2023… Δηλαδή, εννέα χρόνια μετά!

«Πρόταξαν την ουσιαστική ανάγκη για επιβίωση…»

ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ χειρίστηκε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, η οποία τόνισε πως μετά την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη με το νόμο 4161/2013, από τον Ιούνιο του 2013, προβλέφθηκε η καταβολή μηνιαίων δόσεων προκειμένου να μην κατασχεθεί και εκπληστηριαστεί η περιουσία των δανειοληπτών μέχρι την έκδοση απόφασης επί των αιτήσεων υπαγωγής στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το γεγονός της ύπαρξης εισοδήματος, η δικαστής, σταθμίζοντας σε μια απόλυτα δίκαιη βάση την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση της δανειολήπτριας και των προστατευόμενων από την ίδια ανήλικων τέκνων της, έναντι της ικανοποίησης περιουσιακών δικαιωμάτων των πιστωτών, ερμήνευσε το νόμο σε συνδυασμό με τις συνταγματικές επιταγές της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και το δικαίωμά του σε αξιοπρεπή διαβίωση και κατέληξε σε ορθότατη δικαστική κρίση περί μη καταβολής οιοδήποτε ποσού έναντι των χρεών, εφαρμόζοντας την τρίτη περίπτωση του άρθρου 8 παρ. 5 που σπανιότατα συναντάμε σε αποφάσεις. Ετσι, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σημαντικών αποφάσεων, που ορθά και δίκαια πρόταξαν την ουσιαστική ανάγκη των δανειοληπτών για επιβίωση έναντι της υποχρέωσης εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων και ν’ ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή της τρίτης εξαιρετικής περίπτωσης που προβλέπει ο νόμος περί μηδενικών καταβολών», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η κ. Αρ. Νούκα.

Άγγελος Αγγελίδης, στον «Τύπο της Κυριακής»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΛΛΩΝ ΑΜΑΡΤΙΕΣ avatar
  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΛΛΩΝ ΑΜΑΡΤΙΕΣ 18/03/2014 09:56:58

  Φιλεύσπλαχνη η δικαστής!!! Κόβουν τις συντάξεις, την περίθαλψη κ.λ.π. των αδυνάτων για να ενισχύουν τις τράπεζες, που φεσώσανε οι ξύπνιοι και απερίσκεπτοι τότε, αδύναμοι τώρα. Ας πρόσεχαν.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 06/11/2014 02:23:46

  «ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ» Η θηλάζουσα απόφοιτος που κατέκτησε το διαδίκτυο. Η φωτογραφία της να θηλάζει το έξι εβδομάδων παιδί της φορώντας τη στολή της αποφοίτησής της διαδόθηκε μέσα σε μερικές ώρες σε κάθε άκρη του πλανήτη. Τώρα η 23χρονη Αυστραλιανή Τζέσι Σάρκι δηλώνει έκπληκτη την ενθουσιώδη ανταπόκριση των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πεπεισμένη ότι καριέρα και μητρότητα μπορούν να συνδυαστούν. http://bit.ly/1xg6DgM {ethnos.gr}••• Υπόκλιση, στο Μεγαλείο της Μητρότητας!

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 08/11/2014 18:33:09

  “Μητέρα έκανε σεξ, ενώ βασάνιζε το 3χρονο αγοράκι της μέχρι θανάτου. Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του άγριου βασανισμού ενός αγοριού 3 ετών από την ίδια του τη μητέρα στις ΗΠΑ "Θα σας πω μια αμερικανική ιστορία τρόμου". Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την αγόρευσή του ο εισαγγελέας Thomas Hogan, για την υπόθεση της φριχτής κακοποίησης μέχρι θανάτου ενός 3χρονου αγοριού από την ίδια του τη μητέρα και τον φίλο της, σε ένα τροχόσπιτο στο Chester County της Πενσυλβάνια. Η Jillian Tait και ο Gary Fellenbaum βασάνιζαν επί τρεις ημέρες τον γιο της Jillian, τον οποίο χτύπησαν, έδεσαν και κρέμασαν ανάποδα από το ταβάνι, ενώ παράλληλα έκαναν σεξ και έτρωγαν πίτσα. "Ο μικρός Scotty McMillan είναι νεκρός" είπε ο εισαγγελέας. "Του έριξαν γροθιές στο πρόσωπο και το στομάχι. τον χτύπησαν με μεταλλικό γκλομπ. Τον χτύπησαν δεμένο σε μια καρέκλα. Τον χτύπησαν δεμένο χειροπόδαρα και κρεμασμένο ανάποδα. Του άνοιξαν το κεφάλι χτυπώντας το σε έναν τοίχο. Το σώμα του ήταν ολόκληρο καλυμμένο με μώλωπες από τα χτυπήματα". Η μητέρα - τέρας και ο φίλος της κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες μόνο όταν το παιδί σταμάτησε να αντιδρά. Ακόμα και οι νοσοκόμες έβαλαν τα κλάματα όταν είδαν το κακοποιημένο σώμα του Scotty. Το ζευγάρι είχε την επιμέλεια ενός ακόμα 6χρονου παιδιού, το οποίο επίσης έχει υποστεί κακοποίηση και πλέον βρίσκεται υπό την φροντίδα συγγενικών προσώπων.”~MSN Ειδήσεις/Kόσμος Σαββάτο, 08-11-2014 Πηγή: Metro http://bit.ly/1tMi1QP ••• Στη Jilian Tait, αφιέρωμα, δύο ολιγόλεπτης διάρκειας βίντεο με τίτλο: “Γιέ μου” http://bit.ly/1Er3w9Q και “Mάνα” http://bit.ly/1vZRNIT •••

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.