#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/06/2013 17:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Δραστικές λύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίαςΔραστικές λύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία προκαλεί προβλήματα στην κοινωνική συνοχή ορισμένων χωρών, ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Σε χώρες όπως η Ελλάδα η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή. Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και δραστικά μέτρα με άμεση εφαρμογή».

Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η βελτίωση της ρευστότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τα δύο βασικά θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η εκταμίευση των 6 δισεκατ. ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους, εντός του 2014 και 2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας 2014-2020.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25%. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους είναι να εξασφαλίσει είτε θέση απασχόλησης, είτε εκπαίδευση, είτε πρακτική άσκηση, σε όλους τους άνεργους νέους κάτω των 25 ετών και σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που ένας νέος δηλώσει άνεργος.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν λύσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ.

Συγκεκριμένα, οι «27» θα εξετάσουν την δημιουργία ενός νέου Επενδυτικού Προγράμματος Δράσης, με μέτρα για τη στήριξη των ΜΜΕ, αλλά και την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που υιοθέτησαν πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mihalis avatar
  Mihalis 27/06/2013 17:37:15

  Τώρα το να αυξήσεις άμεσα τις θέσεις εργασίας, και τόσο μαζικά, κομματάκι δύσκολο το βρίσκω. Πολύ πιο εύκολο όμως είναι να μειώσεις τον πληθυσμό οπου εντοπίζεται πιο έντονα το πρόβλημα, εκεί στα 18-29. Στο 1ο μισό του 20ου αι. είχαν πολύ αποτελεσματικές μεθόδους. Και από κοινωνική συνοχή... κάθε έθνος μια γροθιά.

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Mihalis 27/06/2013 20:35:48

   Ευτυχώς την ίδια περίοδο γεννήθηκαν και καθεστώτα που οδήγησαν στην εργατική λαϊκή εξουσία και χόρτασε η ανθρωπότητα προκοπή και Δημοκρατία...

   • Mihalis avatar
    Mihalis @ μεταρρυθμιστής 27/06/2013 21:46:18

    Έκανες κάποια σύγκριση και κατέληξες σε κάποιο καλό καθεστώς του 1ου μισού του 20ου αιώνα?

    • μεταρρυθμιστής avatar
     μεταρρυθμιστής @ Mihalis 27/06/2013 22:16:44

     ΗΠΑ του new deal, οι πολιτικές ανακατατάξεις στη Μ. Βρετανία είναι 2 πολύ καλά παραδείγματα.

     • Mihalis avatar
      Mihalis @ μεταρρυθμιστής 27/06/2013 22:34:13

      Σε σύγκριση με ποιά?

     • μεταρρυθμιστής avatar
      μεταρρυθμιστής @ Mihalis 27/06/2013 23:22:30

      Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία (1917)

 2. Α avatar
  Α 27/06/2013 19:20:37

  Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει αναξιοποίητους πόρους, από υπέδαφος μέχρι αγροτική ανάπτυξη, μπορεί να παράξει ανώτερα ποιοτικά προϊόντα στον τομέα των τροφίμων.
  Είναι σπουδαία η γεωστρατηγική της θέση, από άποψη εμπορικών και ενεργειακών δρόμων.
  Είναι χώρα με ενεργειακούς πόρους που μένει να υπολογιστούν και να γίνει επιτέλους η εκμετάλευση.
  Το φυσικό κάλλος της Ελλάδας αποτελεί πρόκριμα για τουριστική ανάπτυξη, θερινή και χειμερινή.
  Το κλίμα, η ηλιοφάνεια αποτελούν πηγές πλούτου.
  Ο πολιτισμός , τα αρχαία θέατρα, μπορούν ν΄αποτελέσουν πόλο έλξης όχι μόνo για την επισκεψιμότητα των τουριστών , αλλά και για την εγκατάσταση των υποδομών του παγκόσμιου κινηματογράφου.
  Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει και μάλιστα είναι υψηλής κατάρτισης.
  Θα μπορούσα ν΄απαριθμήσω κι΄άλλα συγκρτιτικά πλεονεκτήματα, αλλά το θέμα είναι πως μια τέτοια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.
  Τι λείπει;
  Μια μικρή βοήθεια από μέρους των εταίρων , ώστε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα να γίνουν παραγωγή και πλούτος.
  Με λίγα λόγια , λεφτά χρειάζεται η Ελλάδα για να ξεκινήσει η ανάπτυξη και μάλιστα σε πολλούς τομείς.
  Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, να πέσουν με τα μούτρα οι Ευρωπαίοι πάνω στην Ελλάδα και δεν θα βγουν ζημιωμένοι.
  Θα το καταλάβουν; Θα ενεργήσουν ή μόνο τα μίζερα περί ¨δημοσιονομικής προσαρμογής¨θ΄ακούμε απ΄αυτούς;

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Α 27/06/2013 20:27:02

   Συμφωνώ απόλυτα. Έχω όμως μια διαφωνία, η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι ένα μίζερο πράγμα αλλά μια αδήριτη αναγκαιότητα καθώς κανείς δε θέλει να χρηματοδοτήσει ελλείμματα. Αλλά η χορήγηση ενός αναπτυξιακού πακέτου προσαρμοσμένου στις παραγωγικές μας δυνατότητες, ειδικά στις πιο καινοτόμες και εξωστρεφείς, φυσικά με τη μικρότερη δυνατή εμπλοκή της ελληνικής ΔΔ αν γίνεται, θα διευκολύνει ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις (αν ποτέ γίνουν) να λειτουργήσουν αποδοτικότερα. Ωστόσο αυτό είναι θέμα ΕΕ κι όχι ευρωζώνης και ο προϋπολογισμός της τελευταίας για το 2014-2020 θα είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο της περιόδου 2007-2013, άρα τα περιθώρια για ένα μεγάλο σχέδιο Μάρσαλ είναι -ρεαλιστικά μιλώντας- μικρά.

  • Mihalis avatar
   Mihalis @ Α 27/06/2013 22:15:04

   "Α", δες, αν θέλεις, με προσοχή τη φωτογραφία παραπάνω σε ότι αφορά τη γλώσσα του σώματος. Βέβαια τέτοιου είδους εκτιμήσεις έχουν κάποιο βαθμό υποκειμενικότητας οπότε δε θα γράψω τη δική μου.

 3. Mihalis avatar
  Mihalis 28/06/2013 06:11:53

  Μήπως ήθελες να γράψεις "Ρωσία(1922)"?

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Mihalis 28/06/2013 10:45:08

   Λόγω Στάλιν φαντάζομαι ε?

  • Mihalis avatar
   Mihalis @ Mihalis 28/06/2013 12:27:42

   Δε ξέρω. Εσύ που το γράφεις, τι γνώμη έχεις? Το ίδιο ήταν αυτές οι χώρες το '17 με το '22? Στάλιν και Λένιν εκπροσωπούσαν το ίδιο σύστημα? Πόσο μοιάζαν με Χίτλερ και Μουσολίνι?

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Mihalis 28/06/2013 12:33:22

   Θεωρείς εσύ ότι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός μπορεί να πάρει άλλο πρόσωπο εκτός από το σταλινικό? Έμοιαζαν πάρα πολύ.

  • Mihalis avatar
   Mihalis @ Mihalis 28/06/2013 17:14:39

   Ναι, είναι εφικτό. Σε κοινωνίες που τα μέλη τους είναι εκπαιδευμένα να ζουν με ανθρώπους και όχι να διοικούν ανθρώπους - να εκμεταλλεύονται ή από την άλλη να διοικούνται και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ο Λένιν ξεκίνησε με όραμα απελευθερωτικό ήταν φιλόσοφος μέσα στ' άλλα θέλησε να αλλάξει νοοτροπίες, αλλά ο Στάλιν ήταν ένας κλασσικός "ηγέτης" που ήξερε να εκμεταλευτεί το συλλογικό τρόπο σκέψης χωρίς να θέλει φυσικά να τον αλλάξει. Όπως κάνουν όλοι οι ηγέτες, τόσο στις δυτικού τύπου "δημοκρατίες" όσο και στις... "λαϊκές δημοκρατίες". Η προσπάθεια του Λένιν απέτυχε, εξαιτίας του φόβου της ελευθερίας που κατείχε τις μάζες και της πρόωρης απομάκρυνσής του λόγω υγείας. Σήμερα, νομίζω, έχουν κάπως στοιχειωδώς πλησιάσει, τουλάχιστον έως τώρα, στη Σκανδιναυία. Πάντως γενικότερα η Δύση οπισθοδρομεί σε θέματα δημοκρατίας εξαιτίας κυρίως της παραίτησης των πολλών από δημοκρατικές αντιλήψεις. Η κρίση είναι συνέπεια αυτού του γεγονότος και όχι τόσο οικονομικών μεγεθών. Πριν 20 χρόνια τα δυτικά ΑΕΠ ήταν τα μισά από τα σημερινά, αλλά όλοι περνούσαν καλύτερα. Εξαιτίας της καλύτερης αντίληψης περί δημοκρατίας, η μοιρασιά του πλούτου γίνονταν απλώς πιο δίκαια. Σήμερα με περισσότερες δυνατότητες η μοιρασιά γίνεται με άλλα κριτήρια. Έχουν στηθεί και οι κατάλληλες δομές γι'αυτό, απομακρυσμένη κεντρική εξουσία (ΕΕ), παγκοσμιοποίηση, κοινό νόμισμα... ανεξέλεγκτο! κλπ.

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Mihalis 28/06/2013 17:30:27

   Εγώ άλλο ρώτησα και άλλα διάβασα στην απάντησή σου. Κοινωνικός εξισωτισμός (κοινωνία 2 τάξεων επί της ουσίας κομματοκρατική νομενκλατούρα και λαός) ειδικά σε μάκρο κλίμακα και όχι σε μικρές κοινότητες σε συνδυασμό με την επιβολή του δημ. συγκεντρωτισμού δε μπορεί να συναντηθεί παρά με σταλινικά πρότυπα. Έχω δεκάδες παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτό που ισχυρίζομαι. Εσύ έχεις κάποιο να αντιπαραθέσεις?

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Mihalis 29/06/2013 17:19:30

   Δεν καταλαβαίνεις ότι η επιχειρηματολογία σου μπάζει από παντού εξισώνοντας ΕΚΤ, ΕΕ με Στάλιν? Φυσικά στις εποχές που ζούμε, θα βρεις πολλούς απολίτικους ανθρώπους να πιστεύουν τέτοιες ανοησίες αλλά η ηγεσία της ΕΕ είναι οι νόμιμοι εκλεγμένοι ηγέτες των κρατών-μελών, τα μέλη του Ευρ. Κοινοβουλίου εκλέγονται άμεσα και η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα μιας νομισματικής ένωσης. Οι διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν ήταν αιρετές. Δημοκρατία είναι και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των μειονοτήτων κ.ά. Συγκρίνεις τώρα στα σοβαρά το πλαίσιο προστασίας των ανθρ. δικαιωμάτων εντός ΕΕ με το Στάλιν ή τις...λαϊκές δημοκρατίες? Ίσως ο κοινωνικός εξισωτισμός που πρεσβεύεις να περνά μέσα από έναν ιστορικό εξισωτισμό, αλλά στην παγκόσμια ιστορία τα πολιτικά και τα κοινωνικά φαινόμενα δεν αναλύονται έτσι.

  • Mihalis avatar
   Mihalis @ Mihalis 29/06/2013 18:01:48

   Το τι συνέβαινε πάντα ως τώρα, δε μου λεέι τίποτα γιατί στις χιλιάδες ετών ιστορίας, μόνο κάτι ψήγματα αληθινής Δημοκρατίας υπήρξαν. Άρα το αν είναι αιρετοί ή όχι οι τραπεζίτες είναι θέμα συνήθειας κι όχι κάποιας δημοκρατικής αναγκαιότητας. Είναι τουλάχιστον θρασύ να μιλάν για ανθρώπινα δικαιώματα στη σημερινή ΕΕ όταν αυτοκτονεί κόσμος από την φτώχεια. Κι αυτό γιατί η ΕΕ οπισθοδρόμησε στη βαρβαρότητα. Αν το λέγαν στην Αφρική, θα έλεγα "εντάξει, απέκτησαν κάποιο όραμα. Θα δούμε". Εδώ όμως υπήρχε επαρκής σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι πολύ υποκριτικό να τα επικαλούνται αυτοί που τα ψαλιδίζουν. Επί Στάλιν πέθαινε κόσμος εξαιτίας του συγκεντρωτισμού και της απανθρωπιάς του κράτους, εδώ πεθαίνουν από την αδιαφορία του. Έχει διαφορά ο θάνατος? Πως τον μετράτε εσείς οι "δημοκράτες" οι προστάτες των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων?

 4. Mihalis avatar
  Mihalis 28/06/2013 23:24:06

  Δε χρειάζεσαι δεκάδες παραδείγματα! Ζεις ήδη σε ένα! Την ΕΕ. Επίτροποι, γραμματείς, μη εκλεγμένοι πρόεδροι, τραπεζική νομενκλατούρα, κεντρική εξουσία, μυστικισμός της ΕΚΤ κλπ από τη μια και λαός από την άλλη. Όμως δεν είναι σταλινισμός! Τι όμορφα! Είναι φιλελευθερισμός! Ζήτω λοιπόν... Εκεί όπου ο λαός δεν αγωνίζεται για Δημοκρατία, έχεις φασισμό, έχεις σταλινισμό, έχεις καζινοκαπιταλισμό, πες το όπως θέλεις, για μένα το ίδιο είναι. Θα συγκρίνουμε τη σημερινή ΕΕ με τη σταλινική ΕΣΣΔ? Τζάμπα κόπος, τα ίδια ανελεύθερα χαρακτηριστικά έχουν. Η αιτία είναι στο ότι οι από κάτω δεν έχουν Δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Και τότε και τώρα. Οι από πάνω είναι αποτέλεσμα δεν είναι αίτιο. Όταν θελήσεις πραγματικά Δημοκρατία, θα την έχεις και δε θα έρθει με κανέναν "-ισμό". Τι μου λες τώρα να ψάξω για πετυχημένα καθεστώτα... αφού στην υποτέλεια του πλήθους και στο μεσσιανισμό βασίζονται όλοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.