«Πόλεμος» για τις αποζημιώσεις: Το θέμα έχει διευθετηθεί οριστικά λένε οι Γερμανοί!
11/03/2015 22:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πόλεμος» για τις αποζημιώσεις: Το θέμα έχει διευθετηθεί οριστικά λένε οι Γερμανοί!

«Νομικά και πολιτικά είναι οριστικά διευθετημένο»το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού δανείου, για την γερμανική κυβέρνηση.

Αυτό δήλωσαν σήμερα απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ όσο και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία έχει απόλυτη και διαρκή συναίσθηση της ιστορικής και ηθικής ευθύνης της» για την οδύνη που προκάλεσαν οι Ναζί σε πολλές χώρες, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, αναφέρθηκε στον κοινό δρόμο των δύο χωρών στην ΕΕ και τόνισε την ανάγκη «να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα τρέχοντα ζητήματα και στο - ελπίζουμε - καλό μέλλον των δύο χωρών μας». Αρνήθηκε δε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου σχετικά με το ακίνητο του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ επισήμανε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να συζητήσει ή να διαπραγματευτεί για αυτό το θέμα με την Αθήνα. Σε ό,τι αφορά το πώς επιλύεις τέτοια θέματα,«υπάρχει η διεθνής νομική οδός. Δεν βλέπουμε δικαίωμα ή αφορμή, αλλά θα πρέπει να ερωτηθεί η Αθήνα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι για την γερμανική κυβέρνηση και το κατοχικό δάνειο περιλαμβάνεται στο ίδιο κεφάλαιο «επανορθώσεις». Ο κ. Γιέγκερ χαρακτήρισε πάντως την όλη συζήτηση «λάθος» και πρόσθεσε ότι η «συγκινησιακή φόρτιση» και οι κατηγορίες για το παρελθόν δεν βοηθούν στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά «πρέπει να κοιτάξουμε από κοινού μπροστά - έχουμε δύσκολα θέματα μπροστά μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων έχει τεθεί σε διμερές επίπεδο από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «δεν ήταν θέμα» στις συνομιλίες της Καγκελαρίου 'Αγκελας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ίδιο απάντησε τόσο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, αναφερόμενη στην συνάντηση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά όσο και ο κ. Γιέγκερ για τις συναντήσεις του Β. Σόιμπλε με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ερωτώμενος σχετικά με τους τόνους που χρησιμοποιούνται στην αντιπαράθεση Ελλάδας - Γερμανίας, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει να την επηρεάσει το κλίμα που δημιουργείται και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του Βερολίνου έχει να κάνει μόνο με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα. Αναφέρθηκε μάλιστα στις αποφάσεις του Eurogroup από τις 20 Φεβρουαρίου, οι οποίες, όπως είπε, έδειξαν τον δρόμο. «Αυτός είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και περιμένουμε η Ελλάδα να φέρει αποτελέσματα και βεβαίως θα συμβάλουμε ενεργά. Αλλά εδώ πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα από την ελληνική πλευρά και αυτό είναι που μετράει τώρα», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, υπέρ της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων ύψους 11 δισεκατομμυρίων τάχθηκε η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ανέτε Γκροτ μιλώντας στο Reuters και χαρακτήρισε την ελληνική απαίτηση δικαιολογημένη.

«Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να βρει μια λύση από κοινού με την Ελλάδα για το πώς θα μπορούσαν σήμερα να εξοφληθούν τα 11 δισεκατομμύρια», δήλωσε η κυρία Γκροτ.

«Οριστικά διευθετημένο από την δεκαετία του '50» χαρακτήρισε το ζήτημα ο εκπρόσωπος των Χριστιανοκοινωνιστών (SCU) Χανς Μίχελμπαχ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει πώς να αμυνθεί».

Τι υποστηρίζει το ΥΠΕΞ

O Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τη σημερινή δήλωση της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, κυρίας Sawsan Chebli, η οποία δήλωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν πρόσφατης συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, δήλωσε τα εξής :

«Εξ' όσων εγώ γνωρίζω, το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ετέθη κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Βερολίνο, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, τόσο στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου όσο και στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον κ. Steinmeier τη σύσταση κοινής Ελληνογερμανικής Επιτροπής σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος».

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 12/03/2015 22:04:50

  Πολύ έχουμε ασχοληθεί με τις περίφημες "επανορθώσεις". Τα πράγματα είναι απλά. Πολύ απλά. Επανορθώσεις παίρνεις όταν έχεις νικήσει στον πόλεμο και αναγκάζεις τον ηττημένο με το πιστόλι στον κρόταφο να σου υπογράψει επανορθώσεις. Αν δεν σου τις πληρώσει αμέσως, αλλά πάρει μερικά χρονάκια, αν όλον αυτόν τον καιρό εσύ μπορείς να ξαναμπείς με το στρατό σου να του τα κάνεις όλα γης μαδιάμ, τότε θα συνεχίσει να σε πληρώνει. Αν εντωμεταξύ έχει ισχυροποιηθεί και μπορεί να σε αγνοήσει, θα σε αγνοήσει. Αυτό είναι "επανορθώσεις": Το πληρώνει ο πιο αδύναμος στον πιο δυνατό, επειδή του το έχει επιβάλει ο πιο δυνατός. Εμείς ως χώρα ποτέ δεν νικήσαμε τη Γερμανία στον Β΄ ΠΠ (σε αντίθεση με τον Α΄ ΠΠ, που της πήραμε τα σώβρακα στο Σκρά και γενικότερα στο Νότιο Μέτωπο, που μόνοι μας ανοίξαμε με 300.000 στρατό μας, και συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη των συμμάχων). Άρα, το αν θα παίρναμε επανορθώσεις εναπέκειτο στην καλή θέληση αυτών που την νίκησαν, δηλαδή των συμμάχων μας. ΗΠΑ και Αγγλίας, κυρίως. Οι σύμμαχοι εκείνοι είπαν "εμείς δεν θα ζητήσουμε επανορθώσεις για εμάς, διότι αυτό το λάθος το κάναμε μετά τον Α΄ ΠΠ και απετέλεσε μια από τις κύριες αιτίες του Β΄ ΠΠ. Άρα, δεν θα ζητήσουμε". Ας σκεφθούμε π.χ. πόσες απώλειες είχαν οι Ρώσοι, και όμως δεν ζήτησαν. Ήταν μια θυσία των νικητών για χάρη της ειρήνης. Άρα, θα ζητούσαν για εμάς; Δεν θα ζητούσαν. Δεν ζήτησαν. Κάτι πήγαμε να ψελλίσουμε εμείς σε διάφορα χρονικά σημεία. Τη μια μας είπαν "να κλείσει πρώτα η συνθήκη ειρήνης", όταν όμως έκλεισε η συνθήκη ειρήνης (που δεν την ονόμασαν έτσι) τότε μας γείωσαν κανονικά. Δεν ζήτησε κανένας τίποτε για εμάς από τους νικητές. Και μείναμε εμείς να κουνάμε τις σημαίες του "έχουμε δίκιο", ενώ στις επανορθώσεις, όπως και σε μεγάλο βαθμό σε όλο το δίκαιο του πολέμου, νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού. Δηλαδή: μπορείς να το επιβάλεις; Αν ναι, τις παίρνεις. Αν όχι, δεν παίρνεις τίποτε. Τώρα λοιπόν εμείς, στη χειρότερη στιγμή αδυναμίας μας απέναντι στο προ εβδομήντα ενός ετών στρατιωτικό εχθρό μας, ερχόμαστε και λέμε "θέλουμε επανορθώσεις" ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα να πάρουμε έστω και ένα ευρώ. Διότι πολύ απλά, τις παίρνεις όταν "σε παίρνει" να τις απαιτήσεις, κατά το κοινώς λεγόμενο, όταν π.χ. έχεις μπει με το στρατό σου στην πρωτεύουσά του και πρέπει κάτι να σου δώσει για να αποχωρήσεις. Αν δεν "σε παίρνει", το βουλώνεις και σκύβεις το κεφάλι. Άρα, κατ' εμέ, είναι καθαρός λαϊκισμός η συντήρηση του θέματος των αποζημιώσεων στο προσκήνιο. Άλλο το θέμα του κατοχικού δανείου, όπου εκεί όμως έχουμε να κάνουμε με μια μακρά αδράνεια των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, που έχει αποδυναμώσει τις ελληνικές αξιώσεις. Κοινώς: μετά από εβδομήντα ένα χρόνια, τρέχα γύρευε...

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 12/03/2015 22:53:52

   Είναι άτοπο ακόμα και να συζητιέται. Και με το πιστόλι στον κρόταφο οι Γερμανοί θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να πληρώσουν μια και θα ζήταγε ανάλογα όλη η υφήλιος. Μέχρι και η Λιβύη έχει ζητήσει αποζημίωση γιατί της πάταγαν την άμμο τα τανκς του Ρόμελ. Δεν σκύβει κανείς κανένα κεφάλι γιατί απλά δεν υπάρχουν χρηματικές αποζημιώσεις σε ένα πόλεμο. Μόνο νεκροί. Και αν ζητήσεις κάτι άλλο απλά θα υπάρξουν πιο πολλοί νεκροί. Το μόνο που μπορείς να πάρεις είναι έδαφος του αντιπάλου και να προετοιμαστείς αμέσως για τον επόμενο πόλεμο για να το υπερασπίσεις. Το κρατάς όσο μπορείς, το χάνεις μόλις δεν μπορέσεις. Το θέμα είναι παράγωγο της κρίσης και του σουρεαλισμού που αυτή φέρνει μαζί της. Όπως η Τράπεζα Ανατολής, ο Σώρρας, τα πετρέλαια που θέλουν να μας αρπάξουν και η αμύθητη περιουσία του Δημοσίου. Το τελευταίο λεγόταν στην αρχή της και είχε μάλιστα μπει στο πρόγραμμα ότι η Ελλάδα θα πλήρωνε έτσι 50 δις!

   • Aegean Light avatar
    Aegean Light @ George N 13/03/2015 09:54:40

    «γιατί απλά δεν υπάρχουν χρηματικές αποζημιώσεις σε ένα πόλεμο.» Καινοφανής θεωρία ! η οποία βεβαίως καταρρίπτεται ιστορικά και μόνο από τους δυο Π.Π. όταν η ηττημένη Γερμανία πλήρωσε (και δικαίως) ένα σκασμό λεφτά παντού εκτός βέβαια από την "μικρή" Ελλάδα.

    • Βαγγέλης avatar
     Βαγγέλης @ Aegean Light 13/03/2015 12:38:25

     Καινοφανής αλλά βολική... Αν πιάσει, είμαστε "εντάξει".

    • George N avatar
     George N @ Aegean Light 13/03/2015 13:19:41

     Δόθηκαν συμβολικά ποσά από Γερμανία και Ιταλία. Κάποια εργοστάσια από Α. Γερμανία μεταφέρθηκαν στην Ρωσία και οι Αμερικάνοι και οι Αγγλοι πήραν Γερμανικές εφευρέσεις χωρίς να πληρώσουν δικαιώματα. Το max ποσό που δόθηκε είναι 3 δις μάρκα στο Ισραήλ για το ολοκαύτωμα. Αν αυτά θεωρούνται αποζημιώσεις τότε έχουν δοθεί αντίστοιχα και στην Ελλάδα. Αν κάποια βομβαρδισμένα εργοστάσια που πήρε πχ η ΕΣΣΔ δεν αποτελούν αποζημίωση για 25 εκ νεκρούς και την καταστροφή του Ευρωπαϊκού τμήματος της, τότε αποζημιώσεις απλά δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία κάποιων.

   • Magic Carpet avatar
    Magic Carpet @ George N 13/03/2015 13:05:03

    Οι χιλιάδες νεκροί και οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί στην Ελλάδα, δεν συγκρίνονται με το πάτημα των τανκς στην άμμο της Λιβύης. Και εν πάσει περιπτώσει, πρέπει κάποτε με συνέπεια, εμπεριστατωμένα και σοβαρά, να απαιτηθούν τα νόμιμα. Άτοπο είναι να θεωρείτε οτι δεν δικαιούμαστε ούτε να το ...συζητάμε.

    • George N avatar
     George N @ Magic Carpet 13/03/2015 14:24:24

     Δεν υπονόησα ότι συγκρίνεται η Λιβύη με την Ελλάδα αλλά ανέφερα που έχουν φτάσει οι "απαιτήσεις" για αποζημίωση. Γιατί δλδ δεν θα ήταν λογικό να "αποζημιώσει" κάποιον η Γερμανία ακόμα κι αν το ήθελε. Θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Αν δεν κατάφεραν η ΕΣΣΔ, η Γαλλία, η Αγγλία κτλ να "απαιτήσουν τα νόμιμα" που και αυτές "δικαιούντο" αν και ήσαν δυνάμεις κατοχής της Γερμανίας γιατί θα τα καταφέρει η Ελλάδα ακόμα κι αν γίνει στο συγκεκριμένο θέμα συνεπής και εμπεριστατωμένη?

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ George N 13/03/2015 14:39:35

    Έτσι δημοκρατικά πράματα...Διεθνές δίκαιο και κουραφέξαλα...(Θα ήταν επιεικώς για μειδίαμα οι απόψεις σας αν δεν ήταν για θλίψη)...

    • George N avatar
     George N @ Αιρετικός 13/03/2015 16:35:29

     Λυπάμαι που σας προκαλώ θλίψη. Αντίθετα εγώ χαίρομαι να συναντώ ανθρώπους που πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι κάτι σαν το αστικό δίκαιο και ότι δεν εκφράζει συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ κρατών. Υποθέτω όμως -βάσιμα θαρρώ- ότι δεν έχετε πάει στην Λευκωσία. Η δημοκρατία πάντως ακόμα δεν επηρεάζει το διεθνές δίκαιο μια και δεν ψηφίζουμε για ΟΗΕ-κοινοβούλιο. Ίσως να είστε λίγο μπροστά από την εποχή σας.

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ George N 13/03/2015 23:13:06

      @George N : Το σχόλιο μου δεν αφορούσε τα γραφόμενά σας, αλλά αυτά του Διογένη...Διαφωνώ μαζί σας, αλλά πάντα εκτιμώ τα σχόλιά σας...Έχω πάει στην Λευκωσία...Το διεθνές δίκαιο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, δεν πρέπει όμως εμείς να το απαξιώνουμε...Στην Λευκωσία, λοιπόν, με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κτίζεται μία νομολογία για τις αποζημιώσεις των Ελληνοκυπρίων από τον στρατό κατοχής...

  • in medias res avatar
   in medias res @ Διογένης 13/03/2015 14:39:46

   Ο κρίσιμος χρόνος είναι το 1990. Όχι το 1945. Επομένως, καμμία δήθεν "μακρά αδράνεια" δεν υπάρχει, ούτε, δε, πολύ περισσότερο, αποδυνάμωση δικαιώματος. Για τις επανορθώσεις συμφωνώ.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Διογένης 13/03/2015 15:39:20

   Υ.Γ. Για την πορεία των δικαστηρίων για τις γερμανικές αποζημιώσεις βλ. http://www.lawnet.gr/news/ta-nomika-bimata-pros-tis-germanikes-apozimioseis-sxolio-34375.html?ref=RSS#34375

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 13/03/2015 00:08:58

  @ Διογένη, κι ο Σαμαράς επανεκκίνησε το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων. Άν δεν υπήρχε λογική βάση,νομίζω δεν θα το αναδείκνυε. Πιστεύω όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ,καταντάει το θέμα γραφικό για τη συγκεκριμμένη στιγμή που υπό την πίεση της χρεοκοπίας και την ανάγκη χρηματοδότησης που έχουμε, το φέρνει στο προσκήνιο...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 13/03/2015 01:11:46

   Ακόμα κι άν ακόμα δεν είμαστε επί του παρόντος σε φάση να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν, το σημαντικό είναι το θέμα να μένει ανοιχτό και να μην βάλουμε την υπογραφή μας ότι έχει λήξει. Μελλοντικά, κάποτε θα γυρίσει ο τροχός. Ο Σύριζα με αυτά που κάνει όμως, εντελώς στο γόνατο, φοβάμαι ότι θα οδηγήσει ακριβώς σε πρόωρο κλείσιμο των λογαριασμών αυτών. ΥΓ: Οι αποζημιώσεις, μόνο τις υλικές καταστροφές μπορούν να καλύψουν (και τον χρυσό που κατέσχεσαν), κι αυτά μόνο εν μέρει. Το αίμα δεν αποζημιώνεται με χρήματα και για το ελληνικό αίμα που χύθηκε, το εσαεί ένοχο γερμανικό έθνος δεν θα ξεχρεώσει ποτέ. Γι'αυτό, όταν η Νέμεσις τους πλήξει, δεν πρέπει ποτέ να ξανααφεθούν να σηκώσουν κεφάλι.

   • Geros avatar
    Geros @ ΚΜ 14/03/2015 09:20:31

    Σε αντίθεση με το κατοχικό δάνειο που είναι πραγματικό, η κατάσχεση του χρυσού της τράπεζας της Ελλάδος είναι αστικός μύθος. Ο χρυσός της τραπέζης της Ελλάδος φυγαδεύτηκε επιτυχώς από την χωρα πριν την έλευση των ναζί μέσω Κρητής με το Βρετανικό καταδρομικό "Dido" και μετά από κάποιες περιπέτειες δόθηκε προς φύλαξη στην τράπεζα της Νοτίου Αφρικής μέχρι την λήξη του πολέμου. Αυτά είναι καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα (έχουν γραφει και βιβλία για το θέμα της ηρωικής φυγάδευσης του χρυσού) και πραγματικά δεν ξέρω από που αυτός ο μύθος πήρε τέτοια έκταση .

 3. Ενετός avatar
  Ενετός 13/03/2015 11:30:28

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Διογένη. Το αναγκαστικό δάνειο, έχον διαφορετική νομική και ιστορική βάση, είναι πολύ πιο ευκολα να διεκδικηθεί πειστικά και να εισπραχθεί.Εξάλλου, το ύψος του είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τα ποσά των αποζημιώσεων.Αλλά , ακόμα και το δάνειο δεν πρόκειται να εισπραχθεί με άναρθρες κραυγές, παραληρήματα, αστείες απειλές και δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, αλλά μόνο με ειλικρίνεια, σοβαρό διάλογο, πίεση από τις κατάλληλες πηγές ( π.χ. τι καλύτερο από το να αναθέσει η Ελλάς την εκπροσώπηση της σε μεγάλο δικηγορικό γραφέιο της Ν.Υόρκης εβραϊκών συμφερόντων) κι έξυπνες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η πληρωμή μέρους του δανείουμε την αγορά γερμανικού οπλισμού κι ανταλλακτικών για τις Ε.Δ. ή ιατρικών μηχανημάτων για τα δημόσια νοσοκομεία το κόστος των οποίων θα καλύπτει απευθείας η γερμανική κυβέρνηση. Χρήσιμο για εμάς και πιο εύπεπτο για τους πληρώνοντες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.