#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2013 05:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΗ είδηση είναι συγκλονιστική, έστω κι αν δεν είναι από αυτές που είναι… ελκυστικές. Κι όμως, η είδηση ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) το ανώτερο προβλεπόμενο στο νόμο της πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, κρίνοντας ότι παραβίασε την υποχρέωσή της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, είναι εντυπωσιακή. Τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων βρίσκονται στα χέρια επιτήδειων που πλουτίζουν επειδή το κράτος είναι ξέφραγο αμπέλι. Το γεγονός ότι η ΓΓΠΣ δεν προστατεύει τα δεδομένα των Ελλήνων κι αυτά διέρρευσαν θα πρέπει να κάνει το κράτος να ντρέπεται. Η Αρχή έκρινε ότι η ΓΓΠΣ, παρά τον όγκο των δεδομένων που διαχειρίζεται και την κρισιμότητά τους, μέχρι τις μέρες μας (Ιούλιος 2013) δεν διαθέτει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας για την αποτροπή αθέμιτης πρόσβασης και διάδοσης των δεδομένων, καθώς και μέτρα για την ανίχνευση και διερεύνηση τυχόν περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Ως εκ τούτου, η Αρχή κάλεσε, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να λάβει τα αναφερόμενα στην Απόφαση μέτρα και να την ενημερώνει για την πορεία υλοποίησής τους.

Όπως ήδη ενημέρωσε η Αρχή, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 σειρά διοικητικών ελέγχων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν εντός του 2013 και σε άλλες εταιρείες.

Κατόπιν επίπονης ανάλυσης, λόγω του όγκου των δεδομένων και της μορφής των ηλεκτρονικών αρχείων, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εξ αυτών είχαν στην κατοχή τους μεγάλο πλήθος φορολογικών δεδομένων φυσικών προσώπων, τα οποία παρέπεμπαν ευθέως στη ΓΓΠΣ ως πηγή προέλευσης των δεδομένων και είχαν υποστεί ήδη παράνομη επεξεργασία, αφού βρέθηκαν στην κατοχή εταιρειών.

Δηλαδή κάποιες εταιρείες γνωρίζουν τα πάντα για τα οικονομικά μας στοιχεία. Είχαν στα χέρια τους τα Ε1 όλων των πολιτών από το 2003 μέχρι και το 2009 αλλά και από το 2012. Επίσης, είχαν στοιχεία για το Ε9, για το ΕΤΑΚ, για την έκτακτη εισφορά, τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και ποιοι έκαναν περαίωση το 2010.

Γι’ αυτό και μόνο θα έπρεπε κάποιοι να έχουν πάει φυλακή, και από τη ΓΓΠΣ αλλά και από τις εταιρείες που ξέρουν τα πάντα για εμάς χωρίς εμείς να τους δώσαμε το δικαίωμα γι’ αυτό.

Πρόκειται για μεγάλο έγκλημα αλλά και ντροπή για ένα κράτος που θέλει να είναι ευνομούμενο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kat avatar
  kat 10/08/2013 06:00:24

  Ο Χάρης Ασχετος που βγαίνει στα κανάλια και ολο λέει ειναι ακόμα στην θέση του... Βέβαια ,αξιοκρατία...

 2. ΧΑΡΗΣ Ο ΑΧΑΣΤΟΣ avatar
  ΧΑΡΗΣ Ο ΑΧΑΣΤΟΣ 10/08/2013 06:16:09

  NA AΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΣΠΙΝΕΛΗΣ, ΘΕΟΧΑΡΗΣ, Γ,Δ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΓΗΚΑΝΕΞΩ, ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΟΝΟ; ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,

 3. Drako avatar
  Drako 10/08/2013 07:56:45

  Δηλαδή, δε φτάνει που η Γ.Γ.Π.Σ. δεν προστατεύει τα φορολογικά μας δεδομένα, θα κληθούμε να πληρώσουμε και το πρόστιμο που της επιβλήθηκε. Επίσης, τι πάει να πει «εταιρείες»; Να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των εταιρειών που παρανόμως απέκτησαν και επεξεργάστηκαν φορολογικά δεδομένα των πολιτών, να κατασχεθούν πάραυτα τα εν λόγω δεδομένα και τα παράγωγά τους στην κατοχή των ως άνω εταιρειών και να ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον των υπευθύνων. Με δεδομένο ότι η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κάνει λόγω για στοιχεία σχεδόν όλων των πολιτών, σχεδόν καθείς εξ ημών νομιμοποιείται να ασκήσει ένδικα μέσα τόσο κατά του Κράτους, των ως άνω εταιρειών και όχι μόνο.

 4. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 10/08/2013 08:48:48

  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού R.V. Lee FM, μετά τις τελευταίες εξελίξεις προκρίθηκε η μετατροπή του κτηρίου όπου στεγάζεται η Γ.Γ.Π.Σ. του υπ. οικονομικών στο Μοσχάτο σε βιομηχανική μονάδα παραγωγής ανοξείδωτων μαγειρικών σκευών (όπως σουρωτήρια, χωνιά κ.λπ.) με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α.

 5. ένδον avatar
  ένδον 10/08/2013 08:56:43

  Πού είναι τώρα όλοι οι διαπρύσιοι κήρυκες της συλλήβδην κατάργησης των ανεξάρτητων αρχών; Όταν η διοίκηση δεν δουλεύει όπως πρέπει (σαν στην Ελλάδα, ας πούμε) οι ανεξάρτητες αρχές έχουν σοβαρό λόγο και σαφές αντικείμενο ύπαρξης. Μπράβο στην ΑΠΠΔ!

 6. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 10/08/2013 09:06:24

  Και κάποιοι αφελείς και ονειροπόλοι σε πρόσφατη ανάρτηση του παρόντος ιστολογίου πρέκριναν την καταγραφή από το υπ. οικονομικών (και στη συνέχεια προφανώς από όλους τους "πελάτες" του) όλω των οικονομικών συναλλαγών των πολιτών, επακριβώς ταυτοποιημένες ανά άτομο, τοποθεσία και ώρα. Να σημειωθεί ότι τα γεγονότα που αναφέρει το άρθρο συνέβησαν σε περίοδο σχετικής πολιτικής ηρεμίας. Σκεφθείτε πού μπορεί να κατέληγαν όλα αυτά τα δεδομένα σε πιο ανώμαλες περιόδους και ποιους μπορεί να αφορούσαν...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Αντίθεσις 10/08/2013 11:13:29

   Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την απόδοση φόρων στο κράτος.
   Τι θα πάθεις δηλαδή αν μάθω οτι αγόρασες παπούτσια απο την Ερμού και εφαγες στο Χαλάνδρι;Είτε εχουμε πολιτική ηρεμία είτε όχι!!

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ Μεγάλες στιγμές 10/08/2013 14:06:25

    > Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την απόδοση φόρων στο κράτος.

    Ο ισχυρισμός σας ελέγχεται ως ανακριβής: σε πόσες χώρες δεν ισχύει το σύστημα το οποίο αποδέχεσθε και όμως εισπράττονται κανονικώς οι φόροι;

    > Τι θα πάθεις δηλαδή αν μάθω οτι αγόρασες παπούτσια απο την Ερμού...

    Τα ερωτήματά σας φανερώνουν ότι βλέπετε το ζήτημα από ιδιαιτέρως στενή οπτική γωνία. Να σας βοηθήσω να την διευρύνετε; Έχει σημασία αν ήταν κάποιος στο ορεινό χωριό Χ την ημέρα που διοργάνωσε εκεί γιορτή μνήμης (κατά τους φίλους) ή μίσους (κατά τους αντιπάλους) ο πολιτικός φορέας Ψ; Έχει σημασία αν κάποιος αγοράζει προϊόντα από το κυλικείο σωφρονιστικού καταστήματος ή μονάδας ψυχιατρικής περίθαλψης; Έχει σημασία για την επαγγελματική εξέλιξη κάποιας η γνώση από τον εργοδότη της ότι λαμβάνει υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης για αλκοολικούς ή ναρκομανείς ή υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Σε μικρές ή κλειστές και συντηρητικές κοινωνίες η διαρροή των παραπάνω πληροφοριών (που διαλύει το οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικό και ιατρικό απόρρητο) μπορεί να καταστρέψει οικογένειες, φιλίες, καριέρες και να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση, απώλεια εργασίας, κατάθλιψη ή (θεός φυλάξοι) σε απονενοημένα διαβήματα. Αξίζει το τίμημα;

    Δεν διαφωνώ με την ηλεκτρονική πληρωμή για όσες/ους την επιθυμούν, αρκεί να μην καταγράφεται η ταυτότητα του αγοραστή. Η φοροκάρτα απέτυχε παταγωδώς επειδή (μεταξύ άλλων) ήταν και συνδεδεμένη με τον Α.Φ.Μ. του αγοραστή. Ελπίζω το ηχηρότατο ράπισμα της Α.Π.Π.Δ. στις παρειές των να τους έγινε μάθημα. Αν τελικώς αποδειχθεί ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως...

    Ευχαριστώ για την απάντησή σας.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Μεγάλες στιγμές 11/08/2013 08:09:02

    Αυτός εδώ ο Ιστότοπος, από το 2010, έχει επανειλημμένα ανεβάσει το θέμα: «Κάρτα Πολίτη με Τσιπ Καταδότη» και τον εθισμό ακόμα και των μικρών μαθητών στην εκχώρηση των προσωπικών τους δεδομένων, στον άκρατο καταναλωτισμό και την ισόβια δουλεία τους στο Χρέος http://www.noiazomai.net/ukkartapoliti.html
    *
    «Δύο είναι οι τρόποι για να κατακτήσεις και να
    υποδουλώσεις μία χώρα: O ένας, είναι με το σπαθί.
    Ο άλλος, με το Χρέος.»
    ~Τζων Άνταμς, 2ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1797-1801)

 7. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 10/08/2013 09:19:12

  Οι 150.000 € πρόστιμο θα πληρωθούν από τους φόρους μας. Καθαρό και σαφές είναι οτι εγινε κοντραμπάτο με τα στοιχεία των φορολογουμένων και καποιος/οι κονομήσανε. Να λοιπόνπεδίον δόξης λαμπρόν για απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα και ας αφήσουμε το επικοινωνιακό πλυντήριο με 150.000 € πρόστιμο πού το πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Νικόλαος Μπεχράκης 10/08/2013 09:28:58

   Μια ανεξάρτητη αρχή επέβαλε πρόστιμο στη ΓΓΠΣ, δηλαδή στο κράτος και υπέυθυνο για την είσπραξη του προστίμου είναι το ίδιο κράτος, μέσω υπηρεσίας του. Πέρα από την κοροιδία της διαδικασίας επιβολής προστίμου, τη γραφειοκρατεία που προκύπτει με μηδενικό αποτέλεσμα, δεν βλέπω γιατί θα χρειασθεί να πληρώσουμε σαν φορολογούμενοι.

 8. Jimakos avatar
  Jimakos 10/08/2013 09:22:33

  Πρόστιμο; Γιατί έχει δικά της έσοδα η ΓΓΠΣ; Εταιρία είναι; Αφού η είσπραξη των προστίμων γίνεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, τι νόημα έχει αυτή η απόφαση; Διοικητικές κυρώσεις σε πρόσωπα υπάρχουν; Όλοι στη θεσούλα τους, αλλά μπήκε πρόστιμο που θα πάει από τη μία τσέπη του κράτους στην άλλη;

 9. Καίτη avatar
  Καίτη 10/08/2013 09:45:25

  Τί νόημα έχει το πρόστιμο; Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η περιουσική κατάσταση όλων μας αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε σε ποιού χέρια βρίσκεται, διότι ποιός μας διαβεβαιώνει ότι απο τις εν λόγω εταιρίες, τα στοιχεία δεν "ταξίδεψαν" σε πιο ύποπτα χέρια; Ποιός μας διαβεβαιώνει ότι κάποιοι ποινικοί δεν τα έχουν; Τί θα γίνει αργότερα όταν οι "καρτέλες" μας συμπληρωθούν με τις καταθέσεις μας, τιμαλφή κλπ, κατά τη σύνταξη του περίφημου περιουσιολογίου; Πόσο προστατευμένη θα είναι η αυτόματη πρόσβαση των μελών του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις μας; Πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διαβεβαιώσεις τους; Μερικές ερωτήσεις που γεννιώνται αβίαστα...

 10. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 10/08/2013 09:46:55

  Πιστεύω πώς εμείς οι φορολογούμενοι με τους φόρους μας καλύπτουμε τίς δαπάνες του κράτους.

 11. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 10/08/2013 11:10:27

  Μην πέφτετε απο τα σύννεφα,ολόκληρα Υπουργεία και Υπηρεσίες της Αμερικης που είναι ''αστακός'' χακάρωνται και αντιγράφονται.
  Μια βάση δεδομένων καταναλωτών (γιατί αυτό είναι η ουσία) είναι χρυσό εργαλείο στα χερια κάθε εταιρίας,πωλητή,διαφημιστή.
  Συνεχώς παίρνουν τηλέφωνο στο σπίτι ή έρχονται ταχυδρομικώς φάκελοι προσφορών απο ανθρώπους που δεν εχουμε επικοινωνήσει ποτέ μας.
  Υπάρχει θέμα ασφαλείας,για το Κράτος μιλάμε αλλά αυτά γίνονται παντού με ενα απλό πληκτρολόγιο και ενα εφηβο χακερ

  • anonymous avatar
   anonymous @ Μεγάλες στιγμές 10/08/2013 12:29:59

   Εδώ δεν πρόκειται για χακάρισμα. Κάποιον από μέσα λάδωσαν κι έκλεψε-αντέγραψε τα δεδομένα από τους δίσκους.

  • WY avatar
   WY @ Μεγάλες στιγμές 10/08/2013 15:00:12

   Φίλε,
   ονειροπαρμένος είσαι?

   Δέν τό καταλαβαίνεις λπν,ότι πρόκειται διά κοντραμπάτο?

   Τό πρόστιμο,πάλι ό μλκς ΄Ελληνας πολίτης θά τό πληρώση,κύριε Στουρνάρα?

 12. WY avatar
  WY 10/08/2013 12:02:07

  Άπαξάπαντες οί δημόσιοι υπάλλοι-ερπετά-κηφήνες,τέχνας κατεργάζονται/απεργάζονται!!!

 13. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 10/08/2013 12:35:23

  ΈΚΚΛΗΣΗ: Κ. πρωθυπουργέ, οι υπεύθυνοι της ΓΓΠΣ (πρώην και σημερινοί) θα πληρώσουν γι΄αυτήν την απίστευτη και ασυγχώρητη ενέργειά τους (έστω και δια παραλείψεως τελούμενη)? Φαντάζομαι ότι ΔΕΝ μπορεί να μείνουν στις θέσεις τους, σαν να μην συνέβη τίποτε! Θα διεκδικήσετε την πληρωμή του προστίμου από αυτούς (και όχι βέβαια από τους φορολογούμενους, που είναι εν προκειμένω τα θύματα)?

  • giannis avatar
   giannis @ Αιρετικός 14/08/2013 08:29:09

   Ειδες να παραιτειται κανεις; Καμια διαθεσιμοτητα; Αναισθησια και ατιμωρησια μαζι. Αυτη ειναι η λογικη του κρατους και μαλλον κανεις δεν διατιθεται να την αλλαξει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.