Πρωτοβουλία Κουμουτσάκου να μην λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τέμενος
11/05/2014 19:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτοβουλία Κουμουτσάκου να μην λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τέμενος

Πρωτοβουλία ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζητώντας την ενεργοποίηση των ανθρώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε συνέχεια των εντεινόμενων και από πολλές πλευρές συγκλινουσών πληροφοριών για σχέδια επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως Τεμένους από την 29η Μαΐου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ως συμβολή προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτο:

«Οι εντεινόμενες και από πολλές πλευρές συγκλίνουσες πληροφορίες για σχέδια επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τεμένους, από τις 29 Μαΐου, προκαλούν την ευαισθησία ολόκληρου του Πολιτισμένου Κόσμου. Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στην ίδια την Τουρκία, όπου ακούγονται ήδη ισχυρές φωνές σωφροσύνης. Πρόκειται, άλλωστε, για μείζονος σημασίας ζήτημα, που δεν αφορά μόνο στον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη, αλλά στην Παγκόσμια Κοινότητα.

Η Αγία Σοφία, επίσημα ενταγμένη από την Ουνέσκο στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από το 1985, ανήκει σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Για την προστασία της οφείλουν να κινητοποιηθούν η Ουνέσκο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, άνθρωποι του Πολιτισμού σ’ ολόκληρο τον Κόσμο.

Από την πλευρά μας θεωρώ αναγκαίο όλοι οι δημοκρατικοί υποψήφιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απευθυνθούμε στο Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και να ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια.

Το συντονισμό είναι ανάγκη να αναλάβουν οι σημερινοί Περιφερειάρχες προς τους οποίους προτείνω σχέδιο επιστολής το οποίο, μετά από σχετική συνεννόηση, να προσυπογράψουμε όλοι οι δημοκρατικοί υποψήφιοι για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας».

Παρατίθεται το σχέδιο της επιστολής του κ. Κουμουτσάκου προς τον Δήμαρχο της Κωνσταντινουπολης:

«Κύριε Δήμαρχε,

Εντεινόμενες πληροφορίες, που ελπίζουμε να διαψευστούν, αναφέρονται σε σχέδια επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τεμένους από τις 29 Μαΐου. Όπως καλά γνωρίζετε το ζήτημα, αφορά ολόκληρη την Παγκόσμια Κοινότητα, καθώς η Αγία Σοφία, από το 1985, είναι επίσημα ενταγμένη από την Ουνέσκο στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανήκει σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Πιστεύουμε ότι έχετε κάθε λόγο να ανταποκριθείτε στην ευαισθησία του Πολιτισμένου Κόσμου, να κρατήσετε το ζήτημα μακριά από εφήμερες σκοπιμότητες και να εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση. Ο σεβασμός, άλλωστε, προς τα Μνημεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας.»

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κυθήριος avatar
    Κυθήριος 11/05/2014 23:02:36

    Και πάλι μπράβο στον Κουμουτσάκο. Μακάρι να υπάρξει σύμπλευση και ανταπόκριση.

  2. Στέφανος avatar
    Στέφανος 12/05/2014 13:24:36

    Το ελληνικό κράτος απών όπως πάντα. Καλύτερο θα ήταν κ. Κουμουτσάκο πριν στείλετε την επιστολή σας (αλήθεια με ποια ιδιότητα, του υποψήφιου;) να κάνατε καμμιά επίσκεψη στο εν υπνώσει ΥΠΕΞ που γνωρίζετε καλά μήπως σας ενημερώσουν για τις δικές τους ενέργειες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.